Edirne'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin iş adamları ve esnaflara yönelik soruşturma kapsamında hakkında dava açılan 16'sı tutuklu 21 sanığın yargılanmasına peşpeşe 3 gün süren duruşma ile başlandı.
07.01.2017 17:20 Edirne'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin iş adamları ve esnaflara yönelik soruşturma kapsamında hakkında dava açılan 16'sı tutuklu 21 sanığın yargılanmasına başlandı.
04.01.2016 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
4 Ocak'ta 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın ilk duruşmasına, tutuklu yargılanan Çetin Avcı, Mahmut Kurt, Fahrettin Top, Murat Topçu, Beytullah Baykal, Ali Süerkan, İbrahim İplikçioğlu, Kenan Yakar, Osman Okuyan, Osman Sağlık, Seçkin Kalmaz, Selçuk Kapuska, Tarık Altıerler, Fatih Görkem Yördem, Salih Öztürk ile tutuksuz yargılanan İbrahim Arslan, Özge Yördem, Şener Sanal, İsmail Fındık, Sedat Dertli ve avukatları katıldı. Tutuklu sanıklardan Nesrin Bulut ise duruşmaya gelmedi.
Tutuklu sanık Osman Okuyan, savunmasında, 2010 yılında Trakya Üniversitesi'nde yüksek lisans yapmak amacıyla Edirne'ye yerleştiğini söyledi.
Mali müşavirliğini yaptığı şirketleri İstanbul'daki bir arkadaşından bu tarihte devraldığını aktaran Okuyan, "Meriç, Arda, Gökkuşağı ve bağlı şirketlerin mali müşavirliğini yaptım. 9 Haziran'da mali müşavirliğini yaptığım 4 şirkete kayyum atandı" dedi.
Hakkındaki suçlamaları iddianameden öğrendiğini ve kabul etmediğini belirten Okuyan, şunları kaydetti:
"Ben şirketlerle aramızda yaptığımız sözleşmeye göre görevimi yaptım. Sözleşmeler temin edilebilir. Sözleşme dışında başka bir görevim ve faaliyetim olmadı. Müşterilerim sosyal çevremizden dolayı çok farklı olabilir. Müşterilerin sosyal çevresi de bizi ilgilendirmez. Mesleki faaliyetimi profesyonel olarak yaptım. Şirketlerin kanun dışı faaliyetlerinden nedense ben suçlanıyorum.
Ben sadece bana sunulan kayıt ve belgelerden sorumluyum. Görmediğim belgelerden benim sorumlu tutulmamam gerekir ki bana sunulan kayıt ve belgelerde kanun ve hukuk dışı belge yoktu. Ayrıca bu belgeler ve kayıtlar sürekli denetlenmektedir ve bu zamana kadar kanun dışı bir duruma rastlanılmamıştır. Şirketin bazı elemanlarının benim yanımda çalıştığı görülmektedir. Ancak bu kişiler staj yapmak için başvurmuştu ve ilişkimiz sadece bu yöndeydi. Bir daha kendileriyle ilişkim ve görüşmem olmadı."
Okuyan Bank Asya'daki hesabının ise mali müşavirlik ödemesi karşılığı olduğu yönünde savunma yaptı.
-"Yardım etmezsen Allah seni cezalandırır"-
Tutuksuz sanık Şener Sanal ise bahse konu şirket hisselerini, rahatsız durumlar olduğu için 2009 yılında devretmek istediğini ancak kendisini oyaladıkları için 2013 yılında devredebildiğini belirtti.
Yardım etmezse Allah'ın kendisini cezalandıracağı yönünde yaptıkları korkutma yöntemlerini denediklerini ifade eden Sanal, "Yardım talepleri oldu. Yardım etmezsem Allah'ın ceza keseciğini söylediler. Benim lokantama getirecekleri kişilerden pay istediler. Hem Allah rızası için iş yapacak, adam getireceksin ama pay da isteyeceksin. Benim kabul edeceğim bir husus değildir. Bu tarihten sonra benim dükkanıma gelen kişi ya da grup olmadı" şeklinde konuştu.
Diğer sanıklar da savunmalarında suçlamaları kabul etmedi, tahliyelerini istedi.
Mahkeme heyeti sanık savunmalarına yarın devam edilmesine karar verdi.
05.01.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Edirne'de FETÖ/PDY'ye yönelik yürütülen soruşturma kapsamında haklarında dava açılan 16'sı tutuklu 21 sanığın yargılanmasına 2'nci gününde devam edildi. Bazı sanıklar, FETÖ'ye ait şirket üzerinden boş kağıda imza attırılarak terör örgütünün şirketinin hisse senedi sattığını ve devrini gerçekleştirdiğini iddia etti.
Edirne Adliyesinde gerçekleşen duruşmaya 16'sı tutuklu 21 sanık ve avukatları katıldı. Karayusuf köyünde tarım ve hayvancılık yapan İsmail F., Meriç A.Ş tarafından boş kağıda imza attırıldığını, üzerinden şirket devri gerçekleştirildiğini öne sürerek, 17-25 Aralık'tan sonra şirketten ayrılmak istediğini, şirket yönetimi tarafından kabul edilmediğini iddia etti.
"Alçakça hedeflerinin olduğunu bilmek mümkün değildi"
15 Temmuz'da yaşanan olaylarda yapının terör örgütü olduğunun anlaşıldığını ifade eden Sedat D., 15 Temmuz gecesi tüm insanlar gibi kendisinin de üstüne düşen tüm görevi yerine getirdiğini, örgütün alçakça hedeflerinin olduğunu bilmenin mümkün olmadığını söyledi.
2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın 3'üncü celsesine, tutuklu yargılanan Nesrin Bulut, Çetin Avcı, Mahmut Kurt, Fahrettin Top, Murat Topçu, Beytullah Baykal, Ali Süerkan, İbrahim İplikçioğlu, Kenan Yakar, Osman Okuyan, Osman Sağlık, Seçkin Kalmaz, Selçuk Kapuska, Tarık Altıerler, Fatih Görkem Yördem, Salih Öztürk ile tutuksuz yargılanan İbrahim Arslan, Özge Yördem, Şener Sanal, İsmail Fındık, Sedat Dertli ve avukatları katıldı.
Tutuklu sanıklardan Nesrin Bulut savunmasında KHK ile kapatılan Aileler Arası Dayanışma Derneği'nde (AYDER), gayri yasal olmadığı için başkanlık, başkan yardımcılığı yapmakta mahsur görmediğini, dernek faaliyetlerine zaman zaman katıldığını söyledi.
Bank Asya'daki Amerikan dolarının eşi tarafından hesabına yatırıldığını ifade eden Bulut, eşinin parayı vize işlemleri için yatırdığını ileri sürdü.
17-25 Aralık sürecinin siyasi bir çekişme olduğunu sandığını ancak örgütün kirli yüzünü 15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrası anladığını belirten Bulut, "15 Temmuz'dan sonra FETÖ'nün silahlı bir örgüt olduğunu anladım. Bu örgüt adına faaliyet yürütenleri lanetliyorum. Bu vatan hainliğidir. Örgütten maddi kazanç sağlayanlar, örgütle alakası olanlar özgürce dışarıda dolaşıyorlar. Bunlar bir kılıfını bulup soruşturmanın dışında kalmışlardır" dedi.
Bulut'un sözleri üzerine mahkeme başkanı Tayyip Özdurmaz "Kim bunlar?" diye sordu. Soru üzerine Bulut, birkaç isim söyledi.
Başını kapatınca "geriye çekil" demişler
Tutuksuz sanık Özge Yördem ise kızını götürdüğü okuldaki öğretmenler aracılığıyla AYDER'i öğrendiğini belirtti.
Yördem, "Muhafazakar bir ailenin başı açık gelini" olduğunu ve bunu örgütün kullandığını söyledi.
2013'te eşiyle umreye gittiğini aktaran Yördem, "Umreden döndükten sonra kendi isteğimle kapandım. Bu husus dernek tarafından çok hoş karşılanmadı. Geri çekilip gözükmememi istediler. Toplantılarda konuşmaları açık birisine yaptırıyorlardı" ifadelerini kullandı.
Diğer sanıklar da savunmalarında suçlamaları kabul etmedi, tahliyelerini istedi.
Mahkeme heyeti, sanık savunmalarına yarın devam edilmesine karar verdi.
06.01.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Edirne'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin iş adamları ve esnaflara yönelik soruşturma kapsamında hakkında dava açılan 16'sı tutuklu 21 sanığın yargılanmasına devam edildi.
Edirne 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmanın üçüncü günü 5'inci celsesine, tutuklu yargılanan Nesrin Bulut, Çetin Avcı, Mahmut Kurt, Fahrettin Top, Murat Topçu, Beytullah Baykal, Ali Süerkan, İbrahim İplikçioğlu, Kenan Yakar, Osman Okuyan, Osman Sağlık, Seçkin Kalmaz, Selçuk Kapuska, Tarık Altıerler, Fatih Görkem Yördem, Salih Öztürk ile tutuksuz yargılanan Özge Yördem, Şener Sanal, İsmail Fındık, Sedat Dertli ve avukatları katıldı. Tutuksuz yargılanmasına rağmen başka bir suçtan dün tutuklanan İbrahim Arslan duruşmaya katılmadı.
Tutuklu Sanık İplikçioğlu, savunmasında, FETÖ ile bir ilişkisinin olmadığını öne sürdü.
İplikçioğlu, gözaltına alındığında bazı avukatların tutuksuz sanık İsmail Fındık aracılığıyla kendisine, "Akıllı olsun, bizim dediğimizin dışına çıkmasın. Kendine dikkat etsin, ailesiyle dışarıya çıkmasın. Dik dursun." şeklinde tehdit mesajları gönderdiklerini öne sürdü.
İsmail Fındık ise sözlerinin yanlış anlaşılmış olabileceğini ifade ederek "Avukatlar sadece 'Dik dursunlar, ifadeyi değiştirmesinler.' anlamında söyledi. Onun dışında tehdide aracılık etmiş değilim" dedi.
Tutuklu yargılanan Beytullah Baykal ise bulunan 1 dolarlık banknotla ilgili restoranında kazandığı paralar içerisinde çeşitli para birimlerinin olduğunu, evinde bulunan doların da gizli bir yerde değil, "İran, Arap paralarının, yabancı paraların arasında bulunduğunu" ifade etti.
Diğer sanıklar da suçsuz olduklarını belirterek tahliyelerini istedi.
Mahkeme heyeti ara verdiği kararı davanın 6'ıncı celsesinde açıkladı.
Tutuklu sanıklar Çetin Avcı, İbrahim İplikçioğlu, Nesrin Bulut, Selçuk Kapuska ve Mahmut Kurt'un, yurt dışı yasağı ve adli kontrol şartıyla tahliye edilmelerine karar verildi.
Heyet, emniyetten gelecek raporların beklenmesi ve bazı tanıkların dinlenmesi için duruşmayı erteledi.
(07 Ocak 2017, 17:20)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: