Sivas'ta Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, doktor ve akademisyenlerden oluşan 10'u tutuklu 18 sanığın yargılanmasına başlandı. 27, 28 ve 30 Aralık'taki duruşmalarda sanıkların savunmaları ve tanık ifadeleri alındı. Duruşma 9 Ocak 2017'ye ertelendi.
01.01.2017 18:17 Sivas'ta Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, doktor ve akademisyenlerden oluşan 10'u tutuklu 18 sanığın yargılanmasına başlandı.
27 Aralık'ta başlayıp 3 gün boyunca süren ve 9 Ocak'a ertelenen duruşmalarda, Sivas Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 15 Temmuz darbe girişimi sonrası başlattığı soruşturmanın ardından, doktor ve akademisyenlerden oluşan 18 sanık hakkında, 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme' ve 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 5 ile 10 yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle yargılamaya başlandı.
27.12.2016 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Sivas Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince 25 Temmuz'da gerçekleştirilen operasyonda haklarında dava açılan, aralarında doktor ve akademisyenlerin bulunduğu 10'u tutuklu 18 kişinin yargılanmasına başlandı. Operasyon kapsamında tutuklanan Ümit Erkan V., Adnan G., Sefa G., Ahmet Ali K., Ömer C., Ali Feyzullah Ş., Ferruh B., Fikret Ö., Erol P., Durmuş T., tutuksuz yargılanan Yıldırım T., Selim Y., Ferda T., İsmail Önder U., Alpaslan B. ve aranan sanıklar Harun D., Veysel T. ile Ramazan B. hakkında 'FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olma', 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme' suçlarından iddianame hazırlanarak dava açıldı. 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde sabah saat 09.00'da başlayan davaya tutuklu 10 sanık, tutuksuz 4 sanık, sanıkların avukatları ve sanıkların aileleri katıldı.
Yaklaşık 12 saat süren duruşma sonrasında tutuklu bulunan 7 sanığın savunmaları alınırken, duruşmaya yarın saat 10.00'da devam edilmek üzere ara verildi. Duruşmaya tutuklu bulunan 3 sanık ve tutuksuz bulunan 4 sanığın dinlenilmesiyle devam edilecek.
28.12.2016 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Duruşmanın ilk gününde 7 sanık dinlendi. Bugün devam eden duruşmada ise 3'ü tutuklu, 7 sanık hakim karşısına çıktı.
Tutuklu sanıklardan Prof. Dr. Sefa G., "Tüm terör örgütlerini lanetleyen bir vatanseverken ihanetle suçlandım. Hiçbir suç işlemediğim halde, 5 aydır cezaevindeyim. Benim sohbete katıldığım iddia ediliyor. 2008-2012 yılları arasında bazı dini programlara katıldım. Ben de her muhafazakar gibi bu yapının İslamı yayma gayreti içinde olduğunu düşünüyordum" dedi. Akademisyenler imamı Veysel Tıkaç tarafından kendisinin bu yapıya kazandırılmak için hedef alındığını belirten Prof. Dr. Sefa G., "Ben ByLock kullanmadım. Bu konuda bir yanlışlık olduğunu düşünüyorum. Her zaman devletin yanında yer aldım. Çocuklarımın ve benim psikolojim bozuldu. FETÖ'yü tüm kalbimle lanetliyorum. Suçlamaları kabul etmiyorum" diye konuştu.
Sohbet 'abisi' olduğu öne sürülen tutuklu sanık öğretmen Erol P. ise üniversite döneminde bu yapıyla bir ilgisi olmadığını ifade ederek, "Kendimi çok iyi bir Türk milliyetçisi olarak görüyorum. Görev yaptığım Kangal'da Ülkü Ocakları başkanlığı yaptım. Telefonda görüştüğüm dershane müdürü C.K., çocuklarımı gönderdiğim dershanenin müdürü. İlçede başka dershane olmadığı için çocuklarımı onların dershanesine gönderdim. Bu yapıyla tek bağım, çocuklarımı devlet kontrolü altındaki dershanelerine göndermiş olmamdır. Üzerime atılı hiçbir suçu kabul etmiyorum. Bu hain ve adice darbe teşebbüsünü ben de medyadan öğrendim. Darbe eyleminde bulunmadığım gibi, öven bir ifade de bulunmadım. Darbe girişiminde askerler bulunmuştur, benim onlara bir yardımım olmamıştır. Ben edebiyatçıyım, zaten dini sohbet verebilecek kapasitede olduğumu düşünmüyorum. İddianame de ByLock kullandığım yer alıyor. Ben bu programı kesinlikle kullanmadım. Bununla ilgili somut bir delil de yok. 17 yıldır öğretmenin bugüne kadar hiçbir suç işlemedim. Devletime karşı suç işlemek de hiç aklımdan geçmedi" dedi.
Tutuklu sanık Prof. Dr. Adnan G. ise, "Akademisyenler imamı olduğu belirtilen Veysel Tıkaç'ı bana şu andaki Rektör Alim Yıldız yönlendirdi. Kendisi bana kitap sordu, bu sebeple telefonda birkaç kez görüştük. Veysel Tıkaç'ın akademisyenler imamı olduğuna dair bilgim yok. Dünya görüşü ve ideolojisiyle ilgili herhangi bir konuşmam da olmadı" diye konuştu. Ankara'daki evinde Fetullah Gülen kitabı ve Zaman Gazetesi ekleri bulunmasıyla ilgili de konuşan Prof. Dr. Adnan G., "Benim evimde yaklaşık 12 bin kitap var. Bazılarını ben aldım, bazıları hediye edildi. Polisler, onlar içinden sadece aleyhimde delil olabilecek bir Fetullah Gülen kitabı ve Zaman Gazetesi eklerini aldılar. Bana yöneltilen suçlamaları reddediyorum. Delil olarak alınan kitaplar savcılıkta, bunları karartmam söz konusu olamaz" diyerek beraatini ya da tutuksuz yargılanmasını talep etti.
Doktorlara yönelik oluşturulan sohbet grubunun sorumlusu olduğu iddiasıyla yargılanan tutuksuz sanık doktor Yıldırım T. de, "Kızımın 2005 yılında yüzde 75 burslu olarak Sultan Murat Koleji'ni kazanmasıyla oradaki öğretmenlerle tanıştım. Daha sonra öğretmenlerin tavsiyesiyle sohbetlere gitmeye başladım. Ben gittiğim zamanlar siyaset konuşulmuyor, dini sohbetler yapılıyordu" diye konuştu.
Sohbet gruplarının sorumlusu iddiasıyla yargılanan Doç. Dr. Salim Y. ise, şunları söyledi: "Cemaat içinde aktif olduğum ve para topladığım doğru değildir. Benim ara ara sohbetlere gittiğim doğrudur, ama grup sorumlusu olduğum doğru değildir. Sadece dini bilgilerimizi arttırmak için bir araya gelirdik. Silahlı terör örgütü üyesi olduğumu kabul etmiyorum. Sadece Moritanya sağlık taramasına ve sohbete katıldım. Ben bu yapı içinde tamamen dini duygularla bulundum. Zaten 2012'nin yazında bu fikirden ayrıldım, 2013'de de tamamen koptum. Terörü lanetliyorum. Beraatimi talep ediyorum."
Tutuksuz sanık Doç. Dr. İsmail Önder U. düzenli olmamakla birlikte sohbetlere katıldığını, hasta doktor ilişkisi nedeniyle yapıya üye olduğunu bilmediği birçok kişiyle de konuştuğunu belirterek, "Konuşma içerikleri incelendiğinde yasalara aykırı bir ifade de bulunmadığımı göreceksiniz. Sadece Moritanya'ya sağlık taramasına gittim. 5 yıl önce devlet tarafından gönderildiğim bir faaliyetin daha sonra terör örgütü faaliyeti olacağını göremedim" dedi.
Özel bir hastanede doktor olarak görev yapan tutuksuz sanık Alparslan B. ise bankacılar imamıyla ticari işleri ile görüştüğünü bahse konu olan kişiyi de sadece banka memuru olarak bildiğini ifade ederek başta FETÖ olmak üzere tüm terör örgütlerini lanetlediğini söyledi.
İddia makamı tanıkların dinlenmesini isteyerek sanıklarının tutukluluk halinin devamını talep etti.
Mahkeme heyeti ise Bolu'da yaşayan ve dava kapsamında tutuksuz yargılanan Ferda T.'nin SEGBİS'ten dinlendikten sonra karar verilmesi için duruşmayı 30 Aralık'a erteledi.
30.12.2016 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Sivas'ta FETÖ/PDY'nin darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, haklarında dava açılarak 3 gün önce yargılanmaya başlanan doktor ve akademisyenlerden oluşan 10'u tutuklu, 18 sanığın duruşmasına bugün de devam edildi. Tutuksuz yargılanan Sivas'ın eski 'Doktorlar İmamı' Ferda T., "1 dolar taşıyanların karı-koca cemaatin içinde olduklarını biliyorum" dedi. Davanın ilk duruşmasında 3 kişi tahliye edildi.
Sivas Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında doktor ve akademisyenlerden oluşan 10'u tutuklu, 18 sanık hakkında, 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme' ve 'Silahlı terör örgütüne üye olma' suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 5 ila 10 yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle dava açıldı. 3 gün önce Sivas 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaya başlanan sanıklar bir gün aranın ardından bugün yeniden hakim karşısına çıktı. Duruşmaya tutuklu sanıklar Ümit Erkan V., Adnan G., Sefa G., Ahmet Ali K., Ömer C., Fikret Ö., Ali Feyzullah Ş., Ferruh B., Erol P., Durmuş T. ile tutuksuz sanıklar Yıldırım T., Selim Y., İsmail Önder U., Alparslan B. ve Ferda T. ile sanık avukatları katıldı. Dosya kapsamındaki firari 3 sanığın yakalanması için çalışmalar devam ederken, duruşmanın ilk iki gününde 10'u tutuklu 14 sanık dinlendi. Bugün devam eden duruşmada ise mahkemeye Bolu'dan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlanan tutuksuz sanık Ferda T. dinlendi.
Sivas'ın eski 'Doktorlar İmamı' Ferda T., etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak bu davaların önünü açmaya hedeflediğini söyledi. Doktorlar imamı olduğu dönemde 'Ferit' takma adını kullandığı iddia edilen Ferda T., "Ben 'Ferit' ismini gizlik amacıyla kullanmadım. Benim ismimin Ferda olduğunu Sivas'ta herkes bilir. Samsun'dan Sivas'a 2006 yılında il imamına bağlı olarak geldim. Moritanya, Gürcistan, Bosna Hersek gibi ülkelere cemaatin düzenlediği gezilere gittim. Ben doktorlar imamı olarak görev yaptığım sürece bazılarıyla dini konularda, bazılarıyla ekonomik konularda, bazılarıyla da yukarıdan gelen emirler doğrultusunda görüştüm. Akademisyenler imamı Veysel Tıkaç ile sürekli temas halindeydim. Çünkü akademik kadrolar konusunda görüşürdük." dedi.
'1 DOLAR TAŞIYANLAR KARI-KOCA CEMAATİN İÇİNDEYDİ'
17-25 Aralık'tan önce cemaat adına faaliyet yürüttüğünü söyleyen Ferda T., "Bu tarihten sonra cemaatle olan tüm faaliyetlerimi kestim. Öncesinde ise ben ve doktor arkadaşlarım tamamen dini duygularımızla hareket ettik. Hastaneleri dini sohbetler için ziyaret ediyordum. Himmet, burs, kurban gibi faaliyetleri de ben yürütüyordum. Sohbetlerde telefonların gizlilik amacıyla kapatılmasına gerek yoktu. Dini sohbetler yapılıyordu. Huzur için bazen kapatılmasını istemişimdir. Ama mütevelli heyeti toplantılarında yukarıdan bilgi geldiği zaman telefonları kapatırdık" diye konuştu.
Mahkeme heyetinin sorusu üzerine kimlerin 1 dolar taşıdığını anlatan Ferda T., "Ben kimseye 1 dolar vermedim. Bende de yoktu. Ama 1 dolar taşıyanların karı-koca cemaatin içinde olduklarını biliyorum" dedi. Sağlık taraması için yurt dışına götürdükleri doktorlardan para topladıklarını da belirten Ferda T., "O paraları da himmet adı altında, ülkenin abisine teslim ederdik." dedi.
'CEMAAT AKADEMİK HAYATIMLA OYNADI'
Ferda T., cemaatten ayrıldıktan sonra kendisinin akademik hayatıyla oynandığını belirterek, "Cemaatten ayrıldıktan sonra üzerime çok geldiler. Akademik hayatımla oynadılar. Cemaat öteki yüzünü gösterdi. 'Bizim siyasetle işimiz yok' diyen yapı, 17-25 Aralık'ta siyasete girip yönlendirme yapınca çok şaşırdım. ve cemaatten soğudum. Bolu'ya atandıktan sonra da cemaat ile olan bağlantılarımı tamamen kopardım. Gemi yanlış yöne gidince ben de itirafçı oldum" dedi.
ByLock ile ilgili bilgisi olmadığını söyleyen Ferda T., "Hiç kullanmadım. Örgütün gizli bir haberleşme programı kullandığını biliyordum ama onun ByLock olduğunu haberler vasıtasıyla öğrendim. ByLock'u gizli yapılanma içerisindeki gölge imamları kullanırlardı. Ben doktorlar imamı olarak görev alsam da gizlilik sağlanması gereken bir durumda değildim. Bizim toplantılarımız halka açıktı" şeklinde konuştu.
3 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ
9 saat süren duruşmanın ardından mahkeme heyeti tarafından tutuklu bulunan sanıklardan, Ümit Erkan V., Sefa G., Ahmet Ali K., Ömer C., Fikret Ö., Erol P. ve Durmuş T.'nin tutukluluk hallerinin devamına, yurt dışına çıkma yasağı konulan Adnan G., Ali Feyzullah Ş. ve Ferruh B.,'nin ise adli kontrol şartıyla tahliyelerine karar verildi. Heyet, davada ismi geçen tanıkların dinlenmeleri, sanıkların ByLock raporları ve Bank Asya hesaplarının incelenmesi, Zaman ve Sızıntı Dergisi aboneliklerinin araştırılması için duruşmayı 9 Ocak 2017 tarihine erteledi.
(01 Ocak 2017, 18:17)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: