Mersin Cumhuriyet Başsavcılığınca Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında iddianame hazırlandı. 11'i tutuklu 32 sanıklı iddianamede Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri ve eski vali yardımcısı Haluk Tunçsu hakkında iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis isteniyor. Cumhuriyet Savcısı Talip Akgedik tarafından hazırlanan ve 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamede halen tutuklu olan eski genel sekreter Tunçsu hakkında 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme, silahlı terör örgütüne üye olma' suçlamaları yöneltiliyor. Dönemin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haluk Tunçsu ve Özel Kalem Müdürü Hüdaverdi Aydoğdu'nun, örgüt tarafından Büyükşehir Belediyesi'ne Genel Sekreter olarak yerleştirildiği, 15 Temmuz darbe girişimi akşamı kendisini sözde Mersin Sıkıyönetim Komutanı ilan eden eski Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan ile irtibatlı olduğu, zaman zaman Mersin Büyükşehir Belediyesi'nde ziyaret adı altında bir araya geldikleri, örgütün eğitim faaliyetlerine katıldığı, örgüt yandaşlarının işe alınması ve yapılan ihalelerin örgüt yanlı şirketlere verilmesini sağladığı belirtiliyor.
25.12.2016 08:54 Mersin Cumhuriyet Başsavcılığınca Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, dönemin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haluk Tunçsu ve Özel Kalem Müdürü Hüdaverdi Aydoğdu'nun, belediye kaynak ve imkanlarını FETÖ için kullandığı aktarıldı.
22 Aralık'taki gelişmeye göre, Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu Cumhuriyet Savcısı Talip Akgedik tarafından, 11'i tutuklu 32 şüpheli hakkında " Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nı ortadan kaldırmak", "Darbe girişimine kalkışma", "Terör örgütüne üye olma" ve "Terör örgütüne finans sağlama" gibi suçlardan hazırlanan 127 sayfalık iddianamede, bazı sanıkların belediyenin bütçesini paravan şirketler aracılığıyla FETÖ'ye aktardığı bilgisine yer verildi.
Foto: Haluk Tunçsu, Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri ve eski vali yardımcısı. (Yeşil tişörtlü)
Mersin 7. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, tutuklu sanıklardan Tunçsu'nun, FETÖ'nün 2014 yılında bir otelde düzenlediği toplantıya katıldığının belirlendiği ifade edildi.
Tunçsu'nun, 2015 yılında Büyükşehir Belediyesine ait ekmek fabrikasının personel çalıştırma ihalesini, daha düşük teklif veren başka bir firma olmasına rağmen, FETÖ'ye ait bir şirkete verdiği bilgisi iddianamede yer aldı.
İddianamede, sanığın 15 Temmuz'daki darbe girişiminde de kendisini sözde "sıkıyönetim garnizon komutanı" ilan eden ve darbeden sonra tutuklanan, dönemin Mersin Garnizon ve Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan ile telefonda görüştüğünün tespit edildiği de aktarıldı.
"Özel kalem bütçesi FETÖ'ye"
Tutuklu sanıklardan Özel Kalem Müdürü Aydoğdu'nun ise özel kalem bütçesine ayrılan ödeneği, FETÖ'ye ait olan bir firmaya aktararak araç kiraladığı, eşinin de bu şirketten avukatlık bedeli aldığı iddianamede yer buldu.
Mersin Büyükşehir Belediyesinin de arasında yer aldığı 50'ye yakın belediyeye danışmanlık hizmeti verdiği ileri sürülen tutuklu sanıklardan Erkan Karaaslan'ın ise belediye kaynaklarını FETÖ'ye aktardığı anlatılan iddianamede, sanığın kamu kurumlarının ihalelerini, kurduğu çok sayıda paravan şirket üzerinden haksız şekilde alarak elde ettiği gelirleri örgüte teslim etmek için 20 kez yurt dışına gittiği kaydedildi.
FETÖ faaliyetleri kapsamında, Büyükşehir Belediyesi'ne Genel Sekreter olarak yerleştirildiği vurgulanan Haluk Tunçsu'nun FETÖ terör örgütünün darbe girişimi akşamı kendisini sözde Mersin Sıkıyönetim Komutanı ilan eden eski Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan ile irtibatlı olduğu, zaman zaman Mersin Büyükşehir Belediyesi'nde ziyaret adı altında bir araya geldikleri belirtildi. Hazırlanan iddianamede, Tunçsu'nun örgütün eğitim faaliyetlerine katıldığı, örgüt yandaşlarının işe alınması ve yapılan ihalelerin örgüt yanlı şirketlere verilmesini sağladığı da vurgulandı. Aynı davada tutuklu olan Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin de aralarında olduğu 51 belediyeye danışmanlık hizmeti veren Erkan Karaaslan'ın şirketlerine ihale verdiği ileri sürülen Haluk Tunçsu ise hakkındaki tüm iddiaları reddedip, FETÖ'cü olmadığını savundu.
Diğer sanıklar hakkında da farklı hapis cezaları istenen davanın önümüzdeki günlerde başlaması bekleniyor.
İLÇE ABİSİ İLE SÜREKLİ GÖRÜŞMÜŞ
Mersin'de 11'i tutuklu 32 sanıklı Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) davası sanıklarından Büyükşehir Belediyesi Genel Zabıta Daire Başkanı olan emekli emniyet müdürü Yaşar Aksoy'un, görev yaptığı dönemde, örgütün ilçe imamı ve abisi ile sürekli ilişki içinde olduğu; gözaltına alınmadan önce Başkan'ın odasından gizlice bazı evrakları aldığı belirtildi.
Foto: Yaşar Aksoy, Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Zabıta Daire Başkanı ve emekli emniyet müdürü.
Cumhuriyet Savcısı Talip Akgedik tarafından hazırlanan ve 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamede, tutuklu Yaşar Aksoy hakkında 'Silahlı terör örgütüne üye olmaktan' 10 yıl hapis cezası istendi. Diğer sanıklar hakkında da farklı yıllarda hapis cezası isteyen savcı, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu'nun 'Örgüt yöneticileri ve üyelerinin faaliyetlerini gizlilik esasıyla yürüttükleri, gizliliği sağlayacak haberleşme yöntemleri kullandıkları, üyelerinin çoğunun kod isim kullandığı, üyelerin kendilerini farklı sosyal gruplara aitmiş gibi gösterme gayreti içinde oldukları, bu nedenle yapılanma ile üyelerinin bağının ortaya konulmasının oldukça zor olduğu bu nedenle, sosyal çevre araştırması yapılması gerekir' görüşleri doğrultusunda kolluk kuvvetlerince araştırma yapıldığına dikkat çekti.
İddianamede Yaşar Aksoy'un Tarsus İlçe Emniyet Müdürlüğü yaptığı dönemde örgütle bağlantısının belirlendiği vurgulanarak şöyle denildi:
"Örgütün Tarsus imamı ile ilişki ve irtibat içerisinde olduğu, örgütsel toplantılara katıldığı, örgüt mensuplarını sık sık makamında ağırladığı, hakkında yukarıda belirtilen kişilerin beyanların bulunduğu, ayrıca açığa alınması akabinde Büyükşehir Belediye Başkanlığı odasında bazı evrakların gizlice çıkartıldığı anlaşılmış, bu doğrultuda alınan bilgi alma tutanakları dosyasına eklenmiştir."
Devlet memurluğu görevinden ihraç edilen ve halen tutuklu bulunan Yaşar Aksoy ise ifadelerinde suçlamaları kabul etmedi.
51 BELEDİYEYE DANIŞMANLIK
Mersin'de 11'i tutuklu 32 sanıklı Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) davası sanıklarından Büyükşehir Belediyesi danışmanlarından Erkan Karaaslan'ın, 51 ayrı belediyede danışmanlık yaptığı ve örgüte finans sağlamak için çalışmalar yaptığı iddia edildi.
Foto: Erkan Karaaslan, Mersin Büyükşehir Belediyesi danışmanı. (gözlüklü ve gri tişörtlü)
Mersin Cumhuriyet Savcısı Talip Akgedik tarafından hazırlanan ve 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamede tutuklu sanık Erkan Karaaslan'ın da aralarında bulunduğu 32 sanık hakkında 'Terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet, silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 10'ar yıla kadar hapis cezası istendi. 120 sayfalık iddianamede Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin de aralarında bulunduğu 51 belediyeye danışmanlık yapan Erkan Karaaslan'ın bazı şirketlere adrese teslim ihaleler organize ettiği ileri sürüldü. İddianamede Aydın Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürlüğü'nün ihale komisyonunda görevli Şaban Demirtaş'ın da tanık olarak ifadesine yer verildi. Demirtaş ifadesinde, "Erkan Karaaslan isimli şahıs Aydın Belediye Başkanının danışmanlığını yapıyordu. Daha sonra ASKİ Genel Müdürlüğü'nün açmış olduğu danışmanlık ihalesini Erkan Karaaslan'ın Muhkem isimli şirketi aldı. Benim daha sonradan öğrendiğim resmiyette kendi adına kurulmamış, ancak herkes tarafından Erkan Karaaslan'a ait olduğu bilinen BEKAD, E-YÖNTEM, GLOKAL gibi paravan şirketler üzerinden danışmanlık işi almıştır. Bu şirketler aldığı ihalede hiçbir taahhüdü yerine getirmediği halde hizmeti yerine getirmiş gibi haksız ödemeler almıştır. Bu şahıs kendi ticari işlerini belediyede takip ettirmek, ihaleleri kendi şirketlerinin almasını sağlamak üzere belediye bünyesinde etkili makamlara kendi adamlarının yerleştirilmesini sağlamıştır" dedi.
İddianameyi hazırlayan Savcı Talip Akgedik'in Erkan Karaarslan hakkındaki değerlendirmesi ise şöyle:
"Şüphelinin ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma eylemleri ile elde ettiği gelirleri FETÖ/PDY terör örgütüne aktardığı, bu aktarımlarında yurt dışına giderek götürdüğü, bu şekilde terör örgütüne maddi destek sağlamak suretiyle terörün finansmanı eylemini işlediği açıktır. Ancak, bu suçun meydana gelebilmesinin ön koşulu yardımın örgüt içerisindeki hiyerarşik yapıya dahil olmadan yapılmasıdır. Örgütle organik bir bağ içerisinde hiyerarşik yapıya dahil olarak yardım fiili gerçekleştiriliyorsa suç örgüte yardım suçu değil, örgüt üyeliği suçudur. Örgüte bir kere dahi bilerek yardım edilmesiyle suç oluşur. Yargıtay'ın yerleşmiş içtihatlarına göre, kişinin yasadışı örgüte kesintisiz, sürekli, uzun zaman devam eden, çeşitlilik gösteren bir yardımı olmuş ve bu eylemleri belli bir yoğunluğa ulaşmışsa bu husus o kişinin örgütle organik bağ içerinde olduğuna karine kabul edilir ve örgüt üyesi olarak cezalandırılır. Yukarıda belirtilen açıklamalara göre şüpheli Erkan Karaarslan'ın FETÖ/PDY terör örgütüne finans sağlama ve terör örgütüne üye olma eylemlerini işlediği anlaşılmıştır."
SORUŞTURMA
Mersin'deki soruşturma kapsamında 2 Ağustos 2016 tarihinde düzenlenen operasyonda, aralarında dönemin Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Özgür Sanal, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haluk Tunçsu, Özel Kalem Müdürü Hüdaverdi Aydoğdu, Kültür Daire Başkanı Aşkın Günay, Büyükşehir Belediyesi Mali İşler Daire Başkanı Tevfik Dinçer, Büyükşehir Belediyesi Personel Şube Müdürü Fuat Kurt, Danışman Erkan Karaaslan, emekli emniyet müdürü ve Zabıta Daire Başkanı Yaşar Aksoy'un da olduğu 14 kişi gözaltına alınmıştı. Haklarında yakalama kararı verilen 9 kişi ise daha sonra teslim olmuştu.
Savcı, aralarında Sanal, Tunçsu, Aydoğdu ve Günay'ın da bulunduğu 14 kişiyi tutuklama talebiyle, 9 kişiyi ise adli kontrol şartıyla nöbetçi mahkemeye sevk etmiş, 10 Ağustos'ta 12 kişi mahkemece tutuklanmıştı. Mehmet Özgür Sanal ise yaptığı itiraz üzerine adli kontrol şartıyla tahliye edilmişti.
(25 Aralık 2016, 08:54)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: