Futbolda şike soruşturmasında hazırlanan ve bir numaralı şüpheli olarak FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in yer aldığı iddianame kabul edildi. Mehmet Baransu, Ekrem Dumanlı, İhsan Kalkavan, Hidayet Karaca ve FETÖ'nün başka soruşturmalarında tutuklu bulunan eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Mutlu Ekizoğlu'nun da aralarında bulunduğu 15'i tutuklu, 19'u adli kontrol şartıyla serbest, 7'si firari 108 kişi şüpheli olarak gösterildi. İlk duruşmanın önümüzdeki aylarda başlayacağı öğrenildi.
10.12.2016 21:07 Futbolda şike soruşturmasında hazırlanan ve bir numaralı şüpheli olarak FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in yer aldığı iddianame kabul edildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) "futbolda şike" soruşturmasında kumpas kurduğu iddiasıyla yürütülen soruşturma sonunda hazırlanan ve bir numaralı şüpheli olarak FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in yer aldığı iddianame kabul edildi.
ŞÜPHELİLER KİMLER?
9 Aralık'ta yaşanan gelişmeye göre, Mehmet Baransu, Ekrem Dumanlı, İhsan Kalkavan, Hidayet Karaca ve FETÖ'nün başka soruşturmalarında tutuklu bulunan eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Mutlu Ekizoğlu'nun da aralarında bulunduğu 15'i tutuklu, 19'u adli kontrol şartıyla serbest, 7'si firari 108 kişi şüpheli olarak gösterildi.
SUÇLAMALAR NELER?
İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamede şüphelilere atfedilen suçlamalar şöyle;
"Usulsüz kayıt", "Özel hayatın gizliliğinin ihlali", "Resmi belgede sahtecilik", "İftira", "Kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma", "Silahlı terör örgütü kurma, yönetme ve üye olma", "Haberleşmenin gizliliğini ihlal"
434 sayfadan oluşan iddianamede, Fetullah Gülen ve eski polis müdürlerinin de aralarında bulunduğu 15'i tutuklu 108 şüpheli yer alıyor. İlk duruşmanın önümüzdeki aylarda başlayacağı öğrenildi.
85 YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTENİYOR
Şüpheliler hakkında, "Kişiler Arasındaki Aleni Olmayan Konuşmaları Kayıt Etmek, Özel Hayata İlişkin Görüntü ve Sesleri İfşa Etmek, Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma, Haberleşmenin Gizliliğini İhlal Etmek, Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Etmek, Resmi Belgede Sahtecilik, İftira, İftira Nedeniyle Mağdurun Gözaltına Alınmasına veya Tutuklanmasına Neden Olma, Silahlı Terör Örgütü Kurma, Yönetme ve Üyelik" suçlarından 5 yıldan 85 yıla kadar değişen oranlarda hapis cezası talep ediliyor.
İstenen Cezalar
FETÖ/PDY'nin "futbolda şike" soruşturmasında kumpas kurduğu iddiasıyla yürütülen soruşturma sonunda hazırlanan iddianamede, en yüksek ceza 1 numaralı şüpheli Fetullah Gülen ile eski milletvekili İlhan İşbilen ve iş adamı İhsan Kalkavan'a istendi.
Fetullah Gülen hakkında, "Kişiler Arasındaki Aleni Olmayan Konuşmaları Kayıt Etmek, Özel Hayata İlişkin Görüntü ve Sesleri İfşa Etmek, Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma, Haberleşmenin Gizliliğini İhlal Etmek, Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Etmek, Resmi Belgede Sahtecilik, İftira, İftira Nedeniyle Mağdurun Gözaltına Alınmasına veya Tutuklanmasına Neden Olma, Silahlı Terör Örgütü Kurma veya Yönetme" suçlarından 35 yıldan 85 yıla kadar hapis cezası istendi.
İddianamede, şüpheli eski milletvekili İlhan İşbilen ve iş adamı Muammer İhsan Kalkavan hakkında da "Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma, Haberleşmenin Gizliliğini İhlal Etmek, Kişiler Arasındaki Aleni Olmayan Konuşmaları Kayıt Etmek, Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Etmek, Özel Hayata İlişkin Görüntü ve Sesleri İfşa Etmek, Resmi Belgede Sahtecilik, İftira, İftira Nedeniyle Mağdurun Gözaltına Alınmasına veya Tutuklanmasına Neden Olma, Silahlı Terör Örgütü Kurma veya Yönetme" suçlarından 35 yıldan 85 yıla kadar hapsi isteniyor.
DİĞER İSİMLER İSTENEN CEZALAR
Kapatılan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca hakkında ise, "Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Etmek, Özel Hayata İlişkin Görüntü ve Sesleri İfşa Etmek, Resmi Belgede Sahtecilik, İftira, İftira Nedeniyle Mağdurun Gözaltına Alınmasına veya Tutuklanmasına Neden Olma, Haberleşmenin Gizliliğini İhlal Etmek, Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma, Kişiler Arasındaki Aleni Olmayan Konuşmaları Kayıt Etmek, Silahlı Terör Örgütü Kurma veya Yönetme" suçlarından 35 yıldan 80 yıla kadar hapis cezası istendi.
Kapatılan Zaman Gazetesinin genel yayın yönetmeni Ekrem Dumanlı hakkında da, "Resmi Belgede Sahtecilik, Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma, Haberleşmenin Gizliliğini İhlal Etmek, Kişiler Arasındaki Aleni Olmayan Konuşmaları Kayıt Etmek, Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Etmek, Özel Hayata İlişkin Görüntü ve Sesleri İfşa Etmek, İftira, İftira Nedeniyle Mağdurun Gözaltına Alınmasına veya Tutuklanmasına Neden Olma, Silahlı Terör Örgütü Kurma veya Yönetme" suçundan 35 yıldan 78 yıla kadar hapis talep edildi.
Dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Yardımcısı Mutlu Ekizoğlu, İstanbul Organize Suçlar ile Mücadele Şube Müdürü Nazmi Ardıç hakkında ise "Kişiler Arasındaki Aleni Olmayan Konuşmaları Kayıt Etmek, Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Etmek, İftira Nedeniyle Mağdurun Gözaltına Alınmasına veya Tutuklanmasına Neden Olma, İftira, Resmi Belgede Sahtecilik, İftira, Özel Hayata İlişkin Görüntü ve Sesleri İfşa Etmek, Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma, Haberleşmenin Gizliliğini İhlal Etmek, Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma" suçlarından ayrı ayrı 34 yıldan 80 yıla kadar hapis cezası istendi.
Kapatılan Fatih Üniversitesi Rektörü Şerif Ali Tekalan ve Prof.Dr. Suat Yıldırım hakkında da benzer suçlardan ayrı ayrı 35 yıldan 78 yıla kadar hapsi istenirken, Gülen'in avukatı Orhan Erdemli, gazeteci Mehmet Baransu, eski emniyet müdürü Ali Fuat Yılmazer ve avukat Cemalettin Mutlu hakkında ise, "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan ayrı ayrı 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları talep edildi.
Diğer 94 şüpheli hakkında ise benzer suçlardan 5 yıldan 70 yıla kadar değişen oranlarda hapis cezaları talep edildi.
75 MÜŞTEKİ - 91 MAĞDUR
İddianamede, aralarında Aziz Yıldırım, Serdar Adalı, Tayfur Havutçu, Yılmaz Vural, Emanuel Emenike, Bülent Uygun, Göksel Gümüşdağ, Hikmet Karaman, Deniz Tolga Aytöre, Ümit Karan, Mahmut Özgener, Mustafa Sani Şener, Gökçek Vederson, İbrahim Akın, Mecnun Otyakmaz, Sami Dinç, Sadri Şener, Murat Özaydınlı, İskender Alın, Rıza Çalımbay, Cemil Turhan, İlhan Ekşioğlu ve Şekip Mosturoğlu'nun da bulunduğu, 75 müşteki ve 91 mağdur yer alıyor.
ŞÜPHELİ POLİSLER ZAMAN VE TARAF GAZETESİYLE BAĞLANTILI
Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) "futbolda şike" soruşturmasında kumpas kurduğu iddiasıyla yürütülen soruşturmanın iddianamesinde, soruşturmanın başlamasına neden olan tutanağı düzenleyen şüpheli Lokman Yanık, soruşturmayı yürüten şüpheliler dönemin İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mutlu Ekizoğlu ve İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Nazmi Ardıç'ın, soruşturma evresi ve operasyon sonrasında Feza (Zaman) ve Taraf gazetesi adına kayıtlı hatlarla irtibat halinde olduklarının HTS raporlarıyla tespit edildiği bildirildi.
İddianamede, ifadelerine yer verilen gizli tanık "Güneş"in "şike soruşturması" başlamadan önce, kapatılan Zaman gazetesinde bir toplantı yapıldığını anlattığı, toplantıya şüpheliler gazetenin Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, kapatılan Fatih Üniversitesinin firari rektörü Şerif Ali Tekalan, halen "Tahşiyecilere kumpas" davasından tutuklu olan Samanyolu Yayın Grup Başkanı Hidayet Karaca, aynı zamanda FETÖ çatı davası sanığı olan eski milletvekili İlhan İşbilen, Prof. Dr. Suat Yıldırım ve Mehmet Ali Şengül'ün katıldığını söylediği belirtildi.
Gizli tanığın Zaman gazetesi ve Samanyolu televizyonunu ziyaret edip toplantıya katıldığını anlattığı bildirilen iddianamede, gizli tanığın şu beyanlarına yer verildi:
"Toplantıda ana konunun, kulüplere yönelik bir operasyon yapılacağı ve bunun merkezinde Fenerbahçe olacağı söylendi. Hidayet Karaca, 'Bu spor camiasını nasıl ele geçireceğiz?' diye sordu. Şerif Ali Tekalan, Suat Yıldırım'a 'Federasyon ile ilgili durum nedir?' dedi. Yıldırım, 'İçeriden de bir temizliğin yapılması bekleniyor.' karşılığını verdi. Tekalan da 'Radyomuz var, televizyonumuz var, gazetemiz var, her alanda varız ama en popüler saha olan futbolda yokuz. Bu çok büyük bir eksiklik. Berlusconi İtalya'da bir futbol kulübü başkanıydı. Mafya olduğu bilinmesine rağmen futbol onun geçmişini sildirdi ve daha ileriye taşıyarak başbakan yaptı. Aziz Yıldırım da inanılmaz bir kitleye hitap ediyor. Fenerbahçe taraftarları aynı bizim gibi kendi aralarında kenetlenmiştir. Emniyetteki arkadaşlara söyleyelim, şike yasası çıkıncaya kadar bir şablon oluştursunlar ve bu kişiler hakkında önleme dinlemesi yapsınlar ki her şey önümüzde hazır dursun.' dedi.
Toplantı da konuşan İlhan İşbilen de Şerif Tekalan'a hitaben, 'Bu yapılacak olanın bizim tarafımızdan yapılacağını, kamuoyu söyleyecektir. (Bunu da cemaat yaptırdı) diye bir savunma geliştireceklerdir. Bu da bizim aleyhimize olabilir. Bunun önlemini almak gerekir.' ifadelerini kullandı. Bunun üzerine Tekalan da 'Emniyet somut belgelerle bunu ortaya koyar, biz de televizyon ve gazetemize anında servis edersek ve hatta operasyon yapılacak kulüplerin karşısındakiler de desteklenirse daha da etkili olur.' diyerek, 'Tayyip Erdoğan Fenerbahçeli, onun tepkisi ne olabilir?' diye sordu. Toplantıdaki herkes "Aziz Yıldırım'ı pek sevmez. Bir sıkıntı olmaz" diye ortak görüşe vardılar."
HTS kayıtları ele verdi
Gizli tanığın, örgütün üst kadrosunda yer alan şüpheli Mehmet Ali Şengül'ün toplantıda "Emniyetteki arkadaşlar bizi eldeki belgelerle desteklesin. Biz de bunu halka anlatırız. Bu yapılan operasyon, bizim beklentilerimizden daha büyük etkilere sebep olacaktır. Zaten halk tarafında da şike olduğuna dair bir kanaat mevcut" dediğini söylediği bildirilen iddianamede, toplantıda başlatılacak soruşturma ve sonrasındaki operasyonda medyanın kullanılması gerektiğinin konuşulduğu bilgisini verdiği ifade edildi.
İddianamede, örgüt yöneticileri Şerif Ali Tekalan, Hidayet Karaca ve diğer şüpheliler ile ortada henüz bir şey yokken Zaman gazetesi de kullanılarak şike soruşturmasının alt yapısının oluşturulduğu, bunun HTS raporlarıyla da kanıtlandığı vurgulandı.
"Şike soruşturmasının" başlamasına neden olan tutanağı düzenleyen şüpheli polis memuru Lokman Yanık, dönemin İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mutlu Ekizoğlu ve İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Nazmi Ardıç'ın Feza (Zaman) ve Taraf gazetesi adına kayıtlı hatlar ile irtibat halinde olduklarının tespit edildiği kaydedilen iddianamede, operasyon sonrası 20 Temmuz 2011'de şüpheli Ardıç'ın Zaman gazetesine kayıtlı numaradan 2 kez arandığı ve mesaj atıldığı, Ardıç'ın dönüş yaparak 5 mesaj gönderdiği belirtildi.
İddianamede, şüpheli Mutlu Ekizoğlu'nun Zaman gazetesine kayıtlı telefondan 4 kez, Taraf gazetesine kayıtlı numaradan da 3 kez arandığı ve şüphelilerden Lokman Yanık'ın ise kapatılan Zaman gazetesine kayıtlı numarayla görüşme gerçekleştirdiği aktarıldı.
Paralel yapı-Fenerbahçe/Şike soruşturması
(10 Aralık 2016, 21:07)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: