Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY), 'takipsizlikle sonuçlanan 25 Aralık soruşturmasında usulsüzlükler yaptığı ve şüphelilere kumpas kurarak darbeye teşebbüs ettiği' iddiasıyla firari sanık Fetullah Gülen ile eski emniyet müdürü Yakub Saygılı'nın da aralarında bulunduğu 7'si tutuklu 69 sanığın yargılandığı davaya devam edildi.
01.12.2016 21:37 Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY), takipsizlikle sonuçlanan 25 Aralık soruşturmasında usulsüzlükler yaptığı, Yasin El Kadı, Fatih Saraç, Nihat Özdemir, Faruk Kalyoncu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda işadamına kumpas kurdukları ve seçilmiş hükümeti devirmeye teşebbüs ettiği" iddiasıyla firari sanık Fetullah Gülen ile eski emniyet müdürü Yakub Saygılı'nın da aralarında bulunduğu 7'si tutuklu 69 sanığın yargılandığı davaya 30 Kasım ve 1 Aralık'taki duruşmalarla devam edildi.
30.11.2016 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 30 Kasım'da görülen 11. duruşmaya, tutuklu sanıklar eski emniyet müdürleri Yakub Saygılı ile Kazım Aksoy, İbrahim Şener, Arif İbiş, Mehmet Habip Kunt, Mehmet Fatih Yiğit, Mustafa Demirhan ile 17 tutuksuz sanık katıldı. Başka suçtan tutuklu 3 sanık da duruşmada hazır bulundu.
Firari sanıklar Fetullah Gülen, Gülen'in yardımcısı olduğu belirtilen Sinan Dursun ve eski emniyet müdürü Hamza Tosun ise duruşmaya gelmedi.
Aralarında eski emniyet müdürleri Yakub Saygılı ve Kazım Aksoy'un da bulunduğu tutuklu sanıklar cezaevlerindeki şartlar ve dosyadaki evrak örneklerinin teslim edilememesi nedeniyle savunma yapamayacaklarını ifade ettiler.
Tutuksuz yargılanan sanıkların bazıları da aynı nedenlerden dolayı savunma yapmazken, savunma yapan bazı tutuksuz sanıklara sorular soruldu.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, sanık avukatları ve bazı tutuklu sanıklar söz aldı.
Sanık Saygılı'nın avukatı Muammer Aydın, cezaevlerindeki şartlar ve dosyadaki evrak örneklerinin teslim edilememesi nedeniyle müvekkillerinin savunmalarını hazırlayamadıklarını belirterek, "İddianamede herkesin ismi normal şekilde yazılıyorken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın isminin önünde 'cumhurbaşkanı' unvanı vardır. Bu sanıkları ve mahkeme heyetini baskı altına alıyor." diye konuştu.
Duruşmada söz alan sanık Yakup Saygılı, 27 aydır tutuklu olduğunu ifade ederek, "İddianame en az 500 sahte belge içeriyor. İddianamenin ekleri 74 bin sayfa ve bunları tek kişi okumadığı sürece anlaması mümkün değil. Belgelerin bana gönderilmesi için bir çok kez dilekçe gönderdim, yargılamanın kısalması ve tutukluluğun azalması için belgelerin gelmesi önemli." ifadelerini kullandı.
İddianamenin sadece eklerinin 74 bin sayfa olduğunu, bunu incelemeden iddianameye hakim olamayacağını anlatan Saygılı, delilleri elde edebilmek için mahkemeye 127 dilekçe yolladığını, ancak mahkemenin kendisine HTS kayıtları, kamera kayıtları, digital kayıtları, bilgisayar imajlarını, gizli tanık ifadelerini yollamadığını belirterek, "Bunlar olmadan savunma yapmamız mümkün değildir" diyerek ifade veremeyeceğini söyledi.
Savcının iddianamede "25 Aralık dosyası tamamıyla delildir" dediğini ifade eden Saygılı, sözlerine şöyle devam etti:
"34 defa kamera kayıtlarını,12 defa dijital verileri, 43 defa da gizli tanık ifadelerini istedim. Var olduğu iddia edilen gizli tanığın, var olduğu iddia edilen flash diskindeki belgeler nedeniyle yargılanıyoruz. Bu şartlar altında savunma yapmamız mümkün değildir." şeklinde konuştu.
Sanık Kazım Aksoy da delillerin kendine ulaşmadığı için savunmaya hazırlanamadıklarını ifade ederek, şunları söyledi:
"Gizli tanık ifadelerinin, hts kayıtlarının, dijital verilerin mutlaka bize verilmesini istiyoruz. Taleplerimize hiçbir şekilde cevap verilmiyor. Ben savunmamdan vazgeçmiş değilim. Deliller ve evraklar gelince savunma yapacağım."
Saygılı'dan sonra söz alan sanıklar Kazım Aksoy, Arif İbiş, Mustafa Demirhan, Mehmet Habip Kunt ve Mehmet Fatih Yiğit, Saygılı'nın önü sürdüğü gerekçeleri tekrarlayarak savunma yapmayacaklarını söylediler.
Duruşma, yarına (1 Aralık) ertelendi.
01.12.2016 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Davanın İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 12. duruşmasına, tutuklu sanıklar eski emniyet müdürleri Yakub Saygılı ile Kazım Aksoy, İbrahim Şener, Arif İbiş, Mehmet Habip Kunt, Mehmet Fatih Yiğit, Mustafa Demirhan ile 14 tutuksuz sanık katıldı. Başka suçtan tutuklu 3 sanığın da hazır bulunduğu duruşmada, müştekileri avukatları temsil etti.
Duruşmada beyanı sorulan tutuklu sanıklar, davanın delilleri olan HTS ve log kayıtları, bilgisayar imajları, harddisk örnekleri, CD ve DVD örneklerinin kendilerine verilmesini talep ederek, bu delilleri inceledikten sonra savunma yapacaklarını söyledi. Sanıklar, tahliyelerini de istedi.
Tahliye talep eden tutuklu sanıklardan İbrahim Şener, "Sanıkların kaçma şüphesi yoktur. Şu ortamda kimsenin kaçabileceğini zannetmiyorum. Zaten herkesin gözü üzerimizde ve kimse de kaçmaz." dedi.
Beyanı sorulan tutuklu sanıklardan Yakup Saygılı ve Kazım Aksoy'un avukatı Muammer Aydın, heyet üyelerinin sürekli değiştiğini ve bir avukat olarak böyle bir mahkemede yargılanmak istemeyeceğini belirterek, "Çünkü burada yargılanmak peşin hüküm demek. Adil yargılanmadan bahsetmek mümkün değil. Gücü elinde bulunduranlar gücün hukukunu kullanıyorlar. Deliller sanıklara verilsin ki savunmalar yapılsın. Müvekkillerimin tahliyesini istiyorum." diye konuştu.
Taleplere ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklar Fetullah Gülen ve Sinan Dursun hakkındaki gıyabi tutukluluk halinin devamına, eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Hamza Tosun'un infazının beklenmesine karar verdi.
TUTUKSUZ SANIKLARIN İDDİANAME VE EKLERİNİN VERİLMESİ TALEBİ KABUL EDİLDİ
Mahkeme, tutuksuz sanıkların kaleme müracaat etmeleri halinde iddianame ve eklerinin verilmesi talebini kabul ederken, tutuksuz sanıkların ses kaydına ilişkin CD'lerin verilmesi talebini ise CMK uyarınca reddetti. Firari sanıklar Fetullah Gülen ile Sinan Dursun'un ise gıyabında tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.
CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKAN DAHİL 32 İSMİN DAVAYA KATILMA TALEBİ KABUL EDİLDİ
Heyet, müşteki-mağdurlar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, eski başbakanlardan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, eski Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, eski bakanlar Ömer Dinçer, Egemen Bağış, Mehmet Zafer Çağlayan, Erdoğan Bayraktar, Taner Yıldız, Ali Babacan, Mahir Ünal, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile iş adamları Abdulkerim Çay, Usame Kutup, Cengiz Aktürk, Hasan Dağcı, Cemal Kalyoncu, Ömer Faruk Kalyoncu, Mustafa Latif Topbaş, Abdullah Tivnikli, Avni Çelik, Oğuzhan Boyacı, Turgut Simitçioğlu, Muaz Kadı, Abdullah Kadı ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Necmettin Bilal Erdoğan, Serhat Albayrak'ın suçtan zarar görmüş olma ihtimalleri nedeniyle davaya katılan olarak kabullerine hükmetti.
Mahkeme heyeti, sanıklar eski emniyet müdürleri Yakub Saygılı ve Kazım Aksoy ile İbrahim Şener, Arif İbiş, Mustafa Demirhan, Mehmet Habip Kunt ve Mehmet Fatih Yiğit'in tutukluluk halinin devamına karar verdi.
DAVA 21 ŞUBAT'A ERTELENDİ
Sanıkların, müştekilerin zorla duruşmaya getirilmesi, keşif talepleri ile gizli tanıkların ifadelerinin bir örneğinin verilmesi taleplerinin reddine hükmeden mahkeme heyeti, sanıklara savunmalarını hazırlamaları için süre vererek, duruşmayı 21 Şubat'a erteledi.
CEZA İSTEMLERİ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İsmail Uçar tarafından hazırlanan iddianamede, bir numaralı sanık olarak Fetullah Gülen yer alıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, eski Başbakan Yardımcısı AK Parti Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, Serhat Albayrak, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit ve Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu'nun "müşteki" olarak yer aldığı iddianamede, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bazı bakan ve milletvekilleri "mağdur" sıfatıyla bulunuyor.
İddianamede, Gülen, Sinan Dursun, eski emniyet müdürleri Yakub Saygılı, Kazım Aksoy ve Hamza Tosun'un da aralarında olduğu 67 sanığın, "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen ya da tamamen engellemeye teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep ediliyor.
Sanık iki polis hakkında ise "terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 ila 15'er yıla kadar hapis cezası talep edilen iddianamede, Gülen ve Dursun'un ayrıca "FETÖ/PDY silahlı terör örgütünü kurmak ve yönetmek" suçundan 15 ila 22,5 yıl, "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal casusluk maksadıyla elde etmek" suçundan 22,5 ila 30 yıl olmak üzere toplam 37 yıl 6 ay ila 52 yıl 6 ay arasında değişen sürelerde hapis cezasına çarptırılması isteniyor.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, firari sanıklar Fetullah Gülen ve Sinan Dursun'un yokluğunda tutuklanmasına hükmederek, iki sanık hakkında ayrıca kırmızı bülten çıkarılması talebinde bulunmuştu. Firari sanık Hamza Tosun hakkında ise yakalama kararı verilmişti.
Paralel yapı-25 Aralık (2013) yolsuzluk kumpası davası
Paralel yapı-17/25 Aralık (2013) yolsuzluk kumpasları
(01 Aralık 2016, 21:37)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: