Uşak'ta Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in 'bir numaralı' sanık olarak yer aldığı aralarında FETÖ yapılanmasında 'bürokrasi imamının yardımcısı' olduğu iddia edilen iş adamı Hazim Sesli ile Organize Sanayi Bölgesi eski Başkanı Ali Yıldırım'ın da bulunduğu 13'ü tutuklu 111 sanıklı davanın görülmesine peşpeşe günlerde görülen duruşmalarla ve sanık savunmalarının alınmasıyla devam edildi. Öte yandan Uşak'ta, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik diğer bir soruşturma kapsamında 12 öğretmen tutuklandı.
13.11.2016 14:32 Uşak'ta Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olarak yer aldığı, örgüt yapılanmasında "bürokrasi imamının yardımcısı" olduğu iddia edilen iş adamı Hazim Sesli ile eski Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ali Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 13'ü tutuklu 111 sanıklı davanın görülmesine haftasonu arasından sonra 7 Kasım Pazartesi günü devam edildi.
07.11.2016 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Uşak 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmanın beşinci gününde Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alındıktan sonra itirafçı olan bir subay, 2011 yılında girdiği jandarma subaylık sınavında hiçbir soruyu okumadan cevaplamasına rağmen 72 puanla imtihanı kazandığını belirtti.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Uşak merkezli 26 ilde yürütülen FETÖ/PDY'nin insan kaynağı temininde önemli rol oynayan ve "mahrem" yapı olarak adlandırılan oluşuma ilişkin yürütülen operasyonda, örgütün askeri sınavlara müdahalesi, ifadelere yansıdı.
Soruşturma kapsamında gözaltına alınan zanlılar arasında bulunan bir FETÖ itirafçısı subay, "mahrem" yapı yöneticilerinin üniversite öğrencilerine hangi mesleği seçmeleri yönünde sürekli telkinde bulunduğunu, zaman zaman ikna toplantıları düzenlediklerini bildirdi.
"Polis olmak isteyenleri askeriyeye yönlendirdiler"
Kendisinin 2011 yılında Uşak Üniversitesinde okuduğu yıllarda örgüt yöneticileri tarafından lüks bir evdeki toplantıya çağrıldığını, burada hangi mesleği yapmak istediği yönünde sorular sorulduğunu, kendisinin polis olmak istediğini söylemesinin ardından FETÖ yöneticilerinin "Şimdi 100 lira aidat veriyorsun, subay olunca 400-500 lira millete bahşiş verirsin." diyerek subaylık sınavına girmesi yönünde telkinlerde bulunduklarını söyledi.
Aynı yıl örgüt yöneticilerinin kendisinin yerine subaylık ve astsubaylık sınavlarına müracaatta bulunduğunu aktaran "itirafçı", Kara Kuvvetlerinin subaylık ve astsubaylık sınavlarına girdiğini bu sınavların çok kötü geçmesine rağmen astsubaylık sınavından 78, subaylık sınavından ise 72 veya 74 puan alarak kazandığını örgüt yöneticilerine sorduğunda kendisine "Sen orasını karıştırma mülakatlara gir." yönünde uyarıldığını ancak sınavları hakkıyla kazanmadığını düşünerek iki mülakata da girmediğini söyledi.
"Sınavlara müdahale ettiğini anladım"
Kara Kuvvetleri Komutanlığının subaylık ve astsubaylık mülakatlarına girmediği için örgüt tarafından dışlandığını, üzerinde baskı kurduklarını ifadesinde anlatan itirafçı, örgüt yöneticileri tarafından jandarma subaylık ve astsubaylık sınavlarına sokulduğunu belirtti.
İtirafçı ifadesinde, "Jandarma subaylık sınavında şüphelerimi gidermek için soruların hiçbirini okumadan cevapladım. Sadece cevap anahtarına ismimi yazdım. Bir hafta sonra sonuçlar açıklandığında okumadan cevapladığım sorulardan 72 puan kazandığımı öğrenince örgütün bu şekilde sınavlara müdahale ettiğini anlamış oldum." dedi.
Yazılı sınavı kazandıktan sonra örgüt yöneticilerinin kendisini mülakata hazırladığını, mülakata girerek jandarma subaylığını kazandığını ancak eğitim sırasında hak etmediğini düşünerek subaylıktan ayrıldığını belirten FETÖ üyesi, örgüt yöneticilerinin özellikle askeriyeye büyük önem verdiğini vurguladı.
Uşak merkezli 26 ilde gerçekleştirilen operasyonda 37 kişi gözaltına alınmış, 30 şüpheli tutuklanmıştı. Ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda, bazı şüphelilerin ikametlerinde örgütsel dokümanlar, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ile PKK elebaşı Abdullah Öcalan'a ait kitaplar ele geçirilmişti.
Duruşmada 14 mağdur ve 1 tanık dinlendi.
Mağdurların tamamı çeşitli dönemlerde FETÖ'ye kurban bağışında bulunduklarını belirterek, sanıklardan şikayetçi olmadıklarını ve davaya katılmak istemediklerini belirtti.
Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, diğer sanıkların savunmalarının alınması için duruşmayı yarına erteledi.
08.11.2016 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Uşak 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmanın altıncı gününde Menemen T Tipi Ceza İnfaz Kurumunda tutuklu bulunan sanık Muhammet Başoğul, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katılırken, tutuksuz sanıklardan Ali Akıllı, Hüseyin Kaya ve Mehmet Doruk ise mahkeme salonunda hazır bulundu.
Sanıkların kimlik kontrollerinin yapılmasının ardından başlayan duruşmada, ilk olarak tutuklu sanık Başoğul savunmasını yaptı. Kendisinin örgütle bir bağı olmadığını ileri süren Başoğul, iddia edildiği gibi örgütün polislerden sorumlu imamı olmadığını savundu.
Tutuksuz sanıklardan Hüseyin Kaya ise üniversitede okurken maddi sıkıntılardan dolayı yapıya girdiğini, daha sonra örgütle ilişkisini kestiğini, hiçbir terör faaliyetinde bulunmadığını söyledi.
Demokrasiye inanan, darbeye karşı bir kişi olduğunu belirten Kaya, suçsuz olduğunu belirtti.
Mahkeme başkanı Kaya'nın telefonunda örgütün kriptolu mesajlaşma programı Bylock'un yüklü olduğunun hatırlatması üzerine Kaya, programı medyadan okuduğu kadar bildiğini uygulamayı hiçbir şekilde kullanmadığını söyledi.
Kaya'nın avukatı Hakan Duru ise müvekkilinin herhangi bir terör faaliyeti içinde bulunmadığını söyleyerek beraatini istedi.
Örgütün Eşme ilçe imamı olduğu öne sürülen tutuksuz sanık Ali Akıllı ile diğer tutuksuz sanık Mehmet Doruk ise işleri gereği iddianamede adı geçen sanıklardan bazılarıyla tanıştıklarını, herhangi bir terör faaliyetinde bulunmadığını savundu.
Mahkeme heyeti Başoğul'un tutukluluk hallinin devamına karar vererek, duruşmayı yarına erteledi.
09.11.2016 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Uşak 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmanın yedinci gününde, Menemen T Tipi Ceza İnfaz Kurumunda tutuklu bulunan sanıklar Muhammet Başoğul, Abdurrahman Gezer, Serdar Kürekçi, Mustafa Ali Gökbudak, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katılırken, tutuksuz sanıklardan Hüseyin Kaya ise mahkeme salonunda hazır bulundu.
Sanıkların kimlik kontrollerinin yapılmasının ardından başlayan duruşmada, 2 mağdur ve 6 tanık dinlendi.
Mağdurların tamamı çeşitli dönemlerde FETÖ'ye kurban bağışında bulunduklarını belirterek, sanıklardan şikayetçi olmadıklarını ve davaya katılmak istemediklerini söyledi.
Mağdur ve tanık ifadelerinin ardından mahkeme başkanı sanıklara kurban bağışlarıyla ilgili çeşitli sorular sordu. Sanıklar, aleyhine olan tanık beyanlarını kabul etmediklerini söyledi.
Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, diğer sanıkların savunmalarının alınması için duruşmayı erteledi.
İDDİANAME
Uşak Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ/PDY yönelik 2015 Eylül ayında FETÖ'nün finans ayağına yönelik başlatılan soruşturma kapsamında hazırlanan FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in "bir numaralı" sanık olarak yer aldığı 2 bin 527 sayfalık iddianamede aralarında FETÖ yapılanmasında "bürokrasi imamının yardımcısı" olduğu iddia edilen iş adamı Hazim Sesli ile Organize Sanayi Bölgesi eski Başkanı Ali Yıldırım örgüt yöneticisi olarak gösteriliyor.
Altısı şikayetçi, 60'ı mağdur toplam 220 tanık ifadesine yer verilen iddianamede 13 tutuklu toplam 111 sanığın 1984 yılından itibaren örgüte finansal destek sağladığı belirtiliyor.
Örgütün son 5 yılda "himmet", "bağış", "kurban", "zekat" adı altında özellikle iş adamlarından topladığı yaklaşık 500 milyon doları, paravan şirketler, yurt içi ve dışındaki okullar aracılığıyla çeşitli ülkeler üzerinden ABD'ye aktardığının yer verildiği iddianamede Sesli'nin Uşak ve çevre illerden toplanan paraların transferiyle görevli olduğu bildirilmiş, toplanan paraların kurulan paravan şirketler aracılığıyla hayali ticari faaliyetler kullanılarak bankacılık sistemine sokulduğu, yurt içindeki ve dışındaki çok sayıdaki eğitim kurumu aracılığıyla Birleşik Arap Emirlikleri, Güney Afrika, Tunus, Fas, Ürdün, Almanya gibi ülkeler üzerinden ABD'ye aktarıldığı ifade ediliyor.
UŞAK'TAKİ DİĞER SORUŞTURMADA 19 GÖZALTI, 12 TUTUKLAMA
Öte yandan Uşak'ta, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik diğer bir soruşturma kapsamında adliyeye sevk edilen 19 şüpheliden 12'si tutuklandı.
İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince geçen hafta düzenlenen eş zamanlı operasyonla gözaltına alındıktan sonra dün adliyeye götürülen biri hemşire, 18'i öğretmen 19 zanlı, cumhuriyet savcısına verdiği ifadenin ardından tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi.
Zanlılardan öğretmenler Ahmet V, Kamil A, Kadriye Ö, Rukiye T, Bedir S, Derya E, Hakan K, Adem Y, Saadettin Ş, Zafer E, Bülent Ç. ile Savcı G, "terör örgütüne üye olmak ve terör örgütüne yardım" suçlarından tutuklandı, diğerleri ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Uşak'ta 1 Kasım'da, FETÖ/PDY'ye yönelik operasyonda 19 kişi gözaltına alınmıştı. 13 Ekim'deki diğer operasyonda ise 20'si öğretmen 21 şüpheli gözaltına alınmış, 14 öğretmen ve 1 sigortacı 'terör örgütüne üye olmak' ve 'terör örgütüne yardım etmek' suçlarından tutuklanmıştı.
Paralel yapı-14 Ekim (2015) 'Uşak Yapılanması' soruşturması
Paralel yapı-13 Ekim (2016) 'Uşak Öğretmen Yapılanması' soruşturması
(13 Kasım 2016, 14:32)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: