FETÖ'nün gözaltındaki ByLock tasarımcısı Doç. Dr. İhsan Taşkın polise şifreleri verdi. Kripto ByLock'çular deşifre edildi. Öte yandan istihbarat birimleri, Bylock'tan sonra diğer örgüt iletişim programı Eagle'ın şifresini de kırmayı başardı. Mülkiyeliler başta üst düzey bürokratlara operasyon için düğmeye basıldı. İlk listede 300 kişi var.
09.10.2016 11:41 İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu'nun talimatıyla 7 Ekim'de (dün) sabah harekete geçen İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube ekipleri, FETÖ'nün emniyet ve diğer kamu kurumlarındaki yapılanmasının en büyük delili olan, gizli ve şifreli görüşme ağı ByLock kullanıcılarına yönelik operasyon düzenledi.
MİT'TEN DESTEK
Haklarında yakalama kararı çıkan 166 polisten 13'ü 3. ve 4. sınıf 13 emniyet müdürü. 114'ü emniyet amiri, komiser ve komiser yardımcısı, 39'u polis ve başpolis. İstanbul'da 26 ilçede, Türkiye genelinde ise 35 ilde düzenlenen dünkü operasyonda şu ana kadar listeden 120 polis gözaltına alındı. Polis ekipleri, FETÖ şüphelisi meslektaşlarının evlerinde ve emniyetteki odalarında aramalar yaptı. Şüpheliler hakkında "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na üye olma" suçundan işlem yapılıyor. Polisin geçen ay ortaya çıkarılan kriptolu ByLock görüşme ağındaki isimlere, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ile yapılan ortak çalışmalardan ulaştığı öğrenildi. Gözaltına alınan isimlerin kimliklerine ulaşılmasında, önceki hafta gözaltına alınan ve ByLock'un tasarımını yapan 5 kişiden biri olduğu iddia edilen Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İhsan Taşkın'ın ifadelerinin de etkili olduğu bildirildi.
Foto: İhsan Taşkın
TEMELİ TÜBİTAK'TA ATILDI
Terör Polisi'nin gözaltına aldığı matematik uzmanı Taşkın'ın, ByLock'un 'kodlaması'nı yaptığı ve şifrelemeleri bizzat kendisinin yaptığı ileri sürüldü. Taşkın'ın, FETÖ'nün iletişim ağı olan ByLock'u, bilgisayar ve matematik uzmanı olan diğer 4 FETÖ'cü ile birlikte TÜBİTAK'ta görevliyken yaptığı belirlendi. Taşkın'ın sorgusunun devam ettiği kaydedildi.
ANA SERVER'I LİTVANYA'DA
ByLock, örgütten alınan şifreyle çalıştırılabiliyor. Litvanya'daki bir server üzerinden çalışan program, App Store veya Google Play üzerinden indirilemiyor ve sadece bluetooth ile yüklenebiliyor.
BİR KISMINI MİT DEŞİFRE ETMİŞTİ
ByLock'u kullananların bir kısmı, geçen haftalarda MİT tarafından belirlenmişti. Programın yayımlandığı server'i kırarak, ByLock listesini ele geçiren MİT ve emniyet istihbarat birimleri, binlerce örgüt üyesini deşifre etmeyi başarmıştı. Emniyet birimleri de son operasyon öncesinde ByLock kullanan bazı şüphelileri belirledi. Bu nedenle operasyona "Çözülme-1" (Unlock-1) operasyonu adı verildiği öğrenildi.
BYLOCK'TAN SONRA EAGLE TEMİZLİĞİ DE BAŞLIYOR
Öte yandan istihbarat birimleri, Bylock'tan sonra Eagle'nin şifresini de kırdı. Mülkiyeliler başta üst düzey bürokratlara operasyon için düğmeye basıldı. İlk listede 300 kişi var.
FETÖ'nün iletişim ağı Bylock'un deşifre olması sonrasında geliştirdiği Eagle da çözüldü. İstihbarat birimlerinin deşifre ettiği sistemi kullanan ve aralarında üst düzey yöneticilerin de bulunduğu listenin ilgili kurumlara gönderildiği öğrenildi. Elemanları arasında iletişimi Bylock aracılığıyla sağlayan FETÖ'nün, bu uygulamanın MİT tarafından fark edilmesiyle birlikte yeni bir iletişim kanalı kullanmaya başladığı, yakalanan FETÖ'cüler tarafından dile getirilmişti.
BYLOCK'TAN SONRA..
Bir yandan toplamda 215 bin kişinin kullandığı belirlenen Bylock'un şifrelerini kırarak daha çok isme ulaşmaya çalışan güvenlik birimleri, diğer yandan da, daha fazla kripto ve şifre uygulanan Eagle programının kimler tarafından kullanıldığına yönelik tespite yoğunlaşmıştı. Bylock'un ikinci şifresinin kırılmasıyla 60 bin dolayında isme ulaşıldığı belirtilirken, daha üst düzey görevlilerin kullandığı ve Bylock'a göre daha güvenli gördükleri Eagle uygulamasını kullananlara da büyük oranda ulaşıldığı öğrenildi. Şifresi çözülen Eagle'i kullanan isimlerden oluşan listenin, emniyet ve güvenlik birimleri tarafından kamu kurum ve kuruluşlarına gönderildiği belirtildi. Bu liste sonrasında kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan üst düzey bürokratlara yönelik ikinci dalga operasyon için düğmeye basıldı. Kurumların da, kendilerine ulaşan listelere göre üst düzey temizliği, önümüzdeki günlerde yapması bekleniyor. Öte yandan bir süredir üzerinde çalışılan emniyet müdürleri ve valiler kararnamesiyle ilgili de, Bylock ve Eagle'den çıkan listelere göre detaylı bir çalışma yapıldığı öğrenildi. Kendileri ve birinci derecede yakınlarında Bylock veya Eagle uygulaması çıkan mülki amirlerin görevlerinden uzaklaştırılmaları bekleniyor. Yeni kararnamenin, bu çerçevede emniyet müdürleri, valiler ve kaymakamlar olmak üzere 300 dolayında idareciyi ilgilendirebileceği ifade ediliyor.
MÜLKİYE AYIKLANACAK
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturmada tutuklanan eski Terörle Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Bayram Çiftçi örgütle bağlantısını ve yapılan bazı operasyonlarla ilgili bilgi verdiğini itiraf etti. Çitfçi, “Savaş, Bylock'un deşifre olduğunu söyleyerek Eagle adlı programı yükledi” dedi. Çiftçi, Eagle sisteminin de üzerinde olan bir başka program daha kullandıklarını anlattı.
KRİPTO WHATSAPP
Çiftçi, “Sadık benden TEM Şube Müdürlüğü ile ilgili ne olup bittiğini rapor etmemi istedi. Kendisi telefonuma Whatsapp amblemli ve içerikli kripto Whatsapp diyebileceğim bir program yüklemişti. Aynı zamanda da bu programları geri getirilmeyecek şekilde silecek olan C Cleaner adlı program kurmuştu. Tedbir olsun diye değişik günlerde yani haftanın farklı günlerinde Eagle'den yazıştıktan sonra buluşuyorduk” diye konuştu.
(09 Ekim 2016, 11:42)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: