FETÖ üyelerinin haberleşme için kullandığı 'Bylock' programının yazılımcıları arasında yer aldığı iddia edilen öğretim üyesi İhsan Taşkın'ın bir hafta kadar önce Kütahya'da gözaltına alındığı ortaya çıktı. Zanlının 7 yıl TÜBİTAK'ta bilişim uzmanı olarak görev yaptığı,örgütün 'Colorado eyalet imamı' olduğu, 'FETÖ'nün her ülkeye sorumlu bir kişi atadığı, Türkiye'yi bölge sayısına göre 7 eyalete ayırdığı ve bu eyaletlerin tümünün Mustafa Özcan'a bağlı olduğunu söylediği' iddia ediliyor. Eski TÜBİTAK Baş Uzmanı Dr. İhsan Taşkın'ın Estonya'da Tallinn Üniversitesi'nde kriptolu haberleşmeler konusunda eğitim aldığı, TÜBİTAK'ta da bilgisayar programı yazılımı ve kriptolama sistemi üzerinde çalıştığı öğrenildi. İhsan Taşkın'ın izini kaybettirmek için 1.5 yıl önce TÜBİTAK'tan ayrıldığı ortaya çıktı. Öte yandan Bylock'u geliştiren isim olarak Kütahya'da akrabasının evinin bodrumunda yakalandığı ileri sürülen şahsın Mesut Yılmazer olduğuna dair bilgiler ise 10 Eylül'de basına yansımıştı. Bu itibarla İhsan Taşkın ile Mesut Yılmazer'in aynı kişi olup olmadığı, ya da iki ismin Bylock'u geliştiren ekipte birlikte yer alıp almadıkları henüz netleşmedi.
02.10.2016 08:12 İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen 15 Temmuz darbe girişimi soruşturmasında yeni bir gelişme yaşandı. Örgüt üyelerinin haberleşme için kullandığı 'Bylock' programının yazılımcıları arasında yer aldığı iddia edilen öğretim üyesi İhsan Taşkın'ın bir hafta önce gözaltına alındığı ortaya çıktı.
İhsan Taşkın'ın 7 yıl TÜBİTAK'ta bilişim uzmanı olarak görev yaptığı öğrenildi. Örgütün "Colorado eyalet imamı" olduğu iddia edilen şahıs "FETÖ'nün her ülkeye sorumlu bir kişi atadığı, Türkiye'yi bölge sayısına göre 7 eyalete ayırdığı ve bu eyaletlerin tümünün Mustafa Özcan'a bağlı olduğuna söylemiş.
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi soruşturmasının tek elden yürütülebilmesi için kenti, ikisi Avrupa biri Asya olmak üzere 3 bölgeye ayıran ve bu bölgelerdeki olayları araştırmak için 7 savcı görevlendiren İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, her eylemle ilgili ayrı ayrı iddianame düzenleyecek.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından edinilen bilgiye göre, 15 Temmuz'dan itibaren Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) sistemine yaklaşık 2 bin 500 kayıt açıldı ve bu kayıtların yarıdan fazlasının 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin olduğu tespit edildi.
Darbe girişimi soruşturması kapsamında, bugüne kadar savcı ve hakimler haricinde bin 965 kişi tutuklanırken, soruşturmanın tek elden yürütülebilmesi için Başsavcılık, İstanbul'u ikisi Avrupa, biri Asya olmak üzere 3 bölgeye ayırdı ve bu bölgelerdeki olayları araştırmak için 7 savcıyı görevlendirdi.
DİJİTAL VERİLERİN YÜZDE 15'İ İNCELENDİ
Bu bölgeleri de 15 Temmuz'da yaşananlar doğrultusunda bölümlere ayıran ve gelen ihbarlara göre soruşturmaları genişleten Başsavcılık, darbe girişiminin yaşandığı İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, boğaz köprüleri, ilçe belediyeleri, askeri kurumlar ve diğer kurumlarla ilgili soruşturmaları da ayrı dosyalarla devam ettiriyor.
Darbe girişimiyle ilgili İstanbul'da, soruşturmalar kapsamında tek iddianame değil her eylemle ilgili ayrı iddianameler hazırlayacak olan Başsavcılık, ele geçirilen dijital verilerin henüz yüzde 15'inin incelendiği bilgisini paylaştı.
BYLOCK'U HAZIRLAYAN ÖĞRETİM ÜYESİ GÖZALTINDA
FETÖ üyelerinin kullandığı Bylock programının çözülmesi ve kimlerin kullandığının tespit edilmesiyle ilgili büyük aşama kaydedilirken, bu programı hazırlayanlar arasında olduğu tespit edilen TÜBİTAK'ta 7 yıl görev almış İhsan Taşkın adlı öğretim görevlisi de bir hafta önce gözaltına alındı.
Söz konusu programın oluşturulduktan kısa bir süre sonra bir dönem Apple Store'da satışa konulduğu ancak sadece Türklerin indirmesinin ardından şirket tarafından satıştan çıkarıldığı bilgisine ulaşan Başsavcılık, programın darbe girişiminden önce, temmuz ayının başlangıcı itibarıyla yaklaşık 40 bin kişi tarafından kullanıldığı, şu andaki kullanıcı sayısının ise 180 bin civarında olduğu değerlendirmesini de yaptı.
Başsavcılık, Bylock programının Ocak 2016'ya kadar kullanıldığı ve bu aydan sonra kullanımının durduğu bilgisine de ulaştı.
BYLOCK KULLANAN ÜST DÜZEY ASKER TESPİT EDİLMEDİ
Bu programın şu ana kadar emniyet görevlileri, hakim ve savcılar ile siviller tarafından kullanılmış olmasına karşın herhangi bir üst düzey askeri yetkili tarafından kullanılmadığına dikkati çeken Başsavcılık, FETÖ üyesi askerlerin başka bir program kullandığı ihtimali üzerinde duruyor.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen FETÖ'nün "Tahşiyecilere kumpas" davası sanıklarından Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ile eski emniyet müdürleri Erol Demirhan, Kazım Aksoy, Yasin Koyuncu, Selçuk Ocaktan, Ufuk Yıldırım ve Hüseyin Nohut'un da arasında bulunduğu 20 sanığın, örgüt üyelerinin kullandığı belirtilen Bylock programını kullandığı bilgisine ulaşıldığı da aktarıldı.
'EYALET İMAMININ' İFADESİYLE 97 GÖZALTI
Terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen'in yaşadığı Amerika'da, örgütün "Colorado eyalet imamı" olduğu belirlenen bir kişinin 11 Ağustos'ta gözaltına alındığı, bu kişinin "FETÖ'nün her ülkeye sorumlu bir kişi atadığı, Türkiye'yi bölge sayısına göre 7 eyalete ayırdığı ve bu eyaletlerin tümünün Mustafa Özcan'a bağlı olduğu, Amerika'nın da 11 eyalete bölündüğü ve her bir eyalete imam atandığı, imamsız hareket edilmediği, kendisinin sorumlu olduğu eyaletin de Colorado olduğu" şeklinde bilgi verdiği belirtildi.
'TEK ENDİŞEM CEMAATÇİ KAVGALAR'
Bu kişinin aynı zamanda, "Amerika'ya gittikten sonra 10 gün Fetullah Gülen ile 10 gün de Colorado da kaldığı, tek endişesinin cemaatçi kavgalar olduğu, Gülen'in kendisine 'CIA ve MOSSAD'dan endişem yok, her şeylerini biliyoruz' dediği" beyanında bulunduğu, şüphelinin ifadeleri doğrultusunda gerçekleştirilen operasyonlar kapsamında 50'si asker, 97 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.
BODRUMDA SAKLANIRKEN YAKALANDI
Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde bir yakınının evinin bodrum katında saklanırken yakalanan İhsan Taşkın'ın yazılım konusunda uzman olan iki arkadaşıyla birlikte ByLock programını geliştirdikleri öğrenildi. FETÖ'cü yapılanmanın kendi arasında haberleşme için kullandığı ByLock programının şifresi MİT tarafından kırılmıştı. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ByLock programında ismi yer alanlar, bu programı aktif olarak kullananlar belirlenerek kamudan ihraç edilmeye başlanmıştı.
YAKLAŞIK 200 BİN KULLANICI
MİT'in 2015 yılı sonu itibariyle tespit ettiği ByLock programının yazılımında, “Türkçe komutlar” saptandı. Litvanya'ya ait bir program olarak gösterilen ByLock'un FETÖ'cüler tarafından yapıldığı, yazılımdaki “Türkçe komutların” bulunmasıyla netlik kazandı. Şu ana kadar ByLock programı aracılığıyla haberleşenlerin sayısının 200 bine yaklaştığı, kamuda görev yapan 37 bin kişinin ise aktif olarak bu program üzerinden haberleştiği belirlendi. ByLock programının yazılımı nedeniyle Türkiye'den bir telefon numarasından da aransa ABD'den aranıyor gibi işlem yaptığı ortaya çıktı. Yaygın olarak kullanılan Skype haberleşme programı da Estonyalı yazılımcılar tarafından geliştirilmişti.
ODTÜ MATEMATİK MEZUNU
1977 Alaçam doğumlu olan Dr. İhsan Taşkın'ın 1999 yılında uzman olarak girdiği TÜBİTAK'ta, 16 yıl süreyle görev yaptığı belirlendi. 1999 yılında ODTÜ Matematik Bölümü'nden mezun olduktan sonra aynı yıl girdiği TÜBİTAK'ın Gebze'deki merkezinde 2004 yılına kadar, “Ulusal Elektronik Kriptoloji Araştırmaları Enstitüsü”nde uzman olarak görev yaptığı ortaya çıktı. Taşkın'ın kriptoloji bölümünde 2008 yılına kadar görev yaptıktan sonra 2008-2015 yılları arasında ise Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknoloji Araştırma Merkezi'ne geçtiği belirlendi. Dr. İhsan Taşkın'ın 2004-2012 arasında uzman araştırmacı ve 2012-2015 yılları arasında ise baş uzman olarak görev yaptığı öğrenildi.
‘BALTIKLARIN SİLİKON VADİSİ'
İhsan Taşkın'ın, TÜBİTAK'ta baş uzman olarak görev yaptığı sırada 2011 tarihinde Erasmus Programı kapsamında 94 sıralı isim olarak Estonya'nın Tallinn Üniversitesi'ne gönderildiği ve Baltıkların Silikon Vadisi olarak bilinen Estonya'nın Tallinn Üniversitesi'nde kriptolu haberleşme sistemleri üzerinde eğitim aldığı ortaya çıktı. FETÖ'cü yapılanma, etkin olduğu Estonya'nın başkenti Tallinn'de Türkçe Olimpiyatları'nın finalini yapmıştı. ODTÜ Matematik-Fen Edebiyat Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Sabancı Üniversitesi'nde yüksek lisans ve doktora yapan İhsan Taşkın'ın TÜBİTAK'tan ayıldıktan sonra yardımcı doçent kadrosuyla Marmara Üniversitesi'ne geçtiği belirlendi.
ByLock'çu İhsan Taşkın'ın uzmanlık alanıyla birlikte akademik ilgi alanının da yine yazılım konusu olduğu ortaya çıktı. İhsan Taşkın akademik ilgi alanı olarak şunları gösterdi: Cebirsel Goppa kodları, kodların minimum mesafeleri, kriptoloji, kriptografi, blok ve dizi şifreleri, özet algoritmalar, sayılar teorisi.
ABD'DE TASARLANDI TÜRKİYE'DE YAZILDI KANADA'DA DAĞITILDI
BYLOCK programının kodlarının ABD'de belirlenip Türkiye'de geliştirildiği tespit edildi. TÜBİTAK'ta kripto uzmanı olarak çalışan İhsan Taşkın ile birlikte iki arkadaşının geliştirdiği ByLock programının, Litvanya'da bir server üzerine kayıtlı olduğu belirlendi. Programın FETÖ'cülere internetten dağıtımının ise Kanada üzerinden yapıldığı tespit edildi. Üç ayrı şifreleme ile korumaya alınan sisteme, TİTAN saadet zincirine benzer bir kodlama ile girildiği ortaya çıktı. ByLock programına ancak akredite olan bir başka kişinin referansıyla giriş yapılabiliyor.
YILMAZER Mİ TAŞKIN MI?
Öte yandan Bylock'u geliştiren isim olarak Kütahya'da akrabasının evinin bodrumunda yakalandığı ileri sürülen şahsın Mesut Yılmazer olduğu 10 Eylül'de basına yansımıştı. Bu itibarla İhsan Taşkın ile Mesut Yılmazer'in aynı kişi olup olmadığı, ya da iki ismin Bylock'u geliştiren ekipte birlikte yer alıp almadıkları henüz netleşmedi.
10 Eylül'de basına yansıyan haberlerde Kütahya'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, kriptolu mesajlaşma sistemi olan "Bylock" yazılımını geliştiren ekibin içerisinde olduğu iddiasıyla eski TÜBİTAK üst düzey yöneticisi Mesut Yılmazer'in gözaltına alındığı bildirilmişti. Mahkemeye sevkedilen Yılmazer daha sonra tutuklandı.
Alınan bilgilere göre, eski TÜBİTAK üst düzey yöneticisi Mesut Yılmazer (46), Tavşanlı İlçe Emniyet Müdürlüğündeki işlemlerinin ardından, adliyeye sevk edildi. Adliyeye sevk edilen Yılmaz'er, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
Bu arada, Yılmazer'in kendisini sorgulayan polislere, "Siz beni sorgulayamazsınız. Yakında hepiniz tutuklanacaksınız ve bunların hesabını vereceksiniz" ifadelerini kullandığı ileri sürüldü.
Tavşanlı Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri (KOM) ile İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, hakkında yakalama kararı bulunan ve daha önce işten çıkartılan eski TÜBİTAK üst düzey yöneticisi Mesut Yılmazer'in, Kütahya'nın Tavşanlı ilçesindeki bir yakınının evinin bodrumunda saklandığı eve operasyon düzenlemiş, kaçmaya çalışan Yılmazer'i evin yakınındaki tren yolu üzerinde yakalamıştı.
Zanlının yanında taşıdığı çantada çok sayıda örgütsel evrak ve doküman ele geçirilmişti.
Yılmazer'in, geçmişte bir dönem FETÖ'nün “İzmir il sorumlusu” görevinde de bulunduğu öne sürülmüştü.
(01 Ekim 2016, 15:15)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: