MOBESE'nin adında 'B' harfini temsil eden istihbaratçı Emniyet Müdürü Basri Aktepe, FETÖ/PDY üyeliği suçlamasıyla tutuklandı. Çok önemli bir isim olan Aktepe'nin tutuklanması gündem oldu. TİB'in kurucuları arasında yer alan Aktepe, 2012'de MİT'e devredilen Türkiye'nin en geniş dinleme ağına sahip kurumu olan Genelkurmay Elektronik Sistemler (GES) Komutanlığı'nın başına geçmişti. 2012'de Başbakan Erdoğan'ın ofisinde 'böcek'leri bulan ekibin başında da Aktepe vardı.
11.09.2016 11:07 MOBESE'nin adında 'B' harfini temsil eden istihbaratçı Emniyet Müdürü Basri Aktepe, FETÖ/PDY üyeliği suçlamasıyla tutuklandı.
3 EYLÜL'DE GÖZALTINA ALINDI
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yürüttüğü FETÖ/PDY soruşturması kapsamında 3 Eylül'de 129 kişiyle birlikte Basri Aktepe de gözaltına alındı. Aktepe, Emniyet'teki işlemlerinin ardından sevk edildiği nöbetçi mahkeme tarafından da 7 Eylül'de tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Milliyet'ten Tolga Şardan'ın haberiyle tutuklandığı ortaya çıkan Basri Aktepe'nin adı Türkiye'nin yakın dönemindeki birçok önemli olayda geçiyordu. 17-25 Aralık sürecinden sonra kızağa çekilen Basri Aktepe'nin ismi, Emniyet'in 1999 yılında hazırladığı “Fetullah Gülen ve Işık Tarikatı” isimli raporda da yer alıyordu.
Devlet bursuyla ABD
Hürriyet'in haberine göre; Basri Aktepe, Polis Akademisi'nden 1987 yılında mezun oldu. Komiser rütbesinde İstihbarat Grup Amiri olarak çalışırken 1990'da devlet bursuyla ABD'ye gitti. 1996'da FBI National Academy mezunu bir emniyet amiri olarak Türkiye'ye döndü. Emniyet İstihbarat Dairesi Bilgi İşlem Müdürü olarak atandı.
Aktepe örneğini New York'ta gördüğü kameralarla kenti izleyerek suçla mücadele yöntemini İstanbul'da da uygulamak istedi. Emniyet İstihbarat Dairesi'nde 1998'de özel bir ekip kuruldu. Bütçe sınırsızdı. Amerika'dan alınan teknik cihazlar kentin birçok yerine kuruldu. Sistemin ismi Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu yani kısaca MOBESE oldu. Basri Aktepe 2005'te Hürriyet'e verdiği bir röportajda MOBESE isminin, sistemin kurucularının baş harflerini taşıdığını açıkladı: M'si; Mustafa Hararcı, O'su; Osman Nihat Şen'i, B'si; Basri Aktepe'yi, E'si; Erim Çoban'ı, S'si; Süleyman Demirci'yi, E'si ise Erdoğan Toprakman'ı temsil ediyordu.
2005'ten sonra yükseldi
Ankara Emniyet Müdürlüğü'nün 1999 yılında hazırladığı, Fetullah Gülen'in Türkiye'yi terk etmesine neden olan rapor diye anılan 'Fetullah Gülen ve Işık Tarikatı' raporunda Basri Aktepe'nin ismi 15. sırada yer aldı. Dönemin İstanbul Organize Suçlar Şube Müdürü Adil Serdar Saçan da 2002 yılında cemaatle ilgili yürüttüğü soruşturmada Basri Aktepe'nin ismine yer verdi.
Basri Aktepe, 2005'te, MİT, Emniyet ve Jandarma'nın yaptığı telefon dinlemelerini tek bir merkezde toplayan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) kurulması çalışmalarında rol aldı.
TİB'den GES'e kadar
Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde faaliyet yürüten ve çok geniş elektronik istihbarat olanakları bulunan Gölbaşı Bayrak Garnizonu'ndaki Genelkurmay Elektronik Sistemler (GES) Komutanlığı 2011'de tüm teknik cihazlarıyla birlikte MİT'e devredildi. GES'in ismi MİT Elektronik ve Teknik İstihbarat (ETİ) Başkanlığı olarak değiştirildi. Kurumun başına o dönem TİB Teknik Daire Başkanı Basri Aktepe atandı.
'Böcek' bulan ekibin başı
2012'de, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ofisi de dahil 3 noktada 'böcek' ismi verilen dinleme cihazları bulundu. Cihazları bulan MİT ekibinin başında Basri Aktepe vardı. MİT 'böcek'lerle ilgili geniş çapta araştırma başlattı. Basri Aktepe'nin hızlı yükselişi 17-25 Aralık operasyonuyla durdu. MİT Başkanı Hakan Fidan 25 Aralık'tan sonra Basri Aktepe'yi aktif görevden alarak kızağa çekti.
MİT'te 2010'dan beri Elektronik ve Teknik İstihbarat Başkanı olarak görev yapan Basri Aktepe, savcılık ifadesinde FETÖ üyeliği suçlamasını reddetti ve “Böyle bir suçlama benim için onur kırıcı bir durumdur. Devletimi satmadım ve ihanet etmedim” dedi. Savcılık, Aktepe'de ele geçirilen FETÖ üyelerinin nasıl savunma yapmaları gerektiğine ilişkin belgeyi de sordu. Aktepe “Kimse bana bu tür tavsiye, yönlendirmelerde bulunmadı bu belge ve bilgilerden haberim yok” yanıtını verdi.
Aktepe özetle şöyle dedi:
FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü'yle bağlantım veya sempatizanlığım yoktur. Yaklaşık 10 yıl kadar önce Asya Termal'e Kemalettin Özdemir'in aracılığıyla 2-3 günlüğüne gittim. Kaldığım devremülk Özdemir'in olabilir. 1983'te Özdemir ile tanıştım. 2002-2003'e kadar kadar zaman zaman görüşmelerimiz oldu. İlahiyat profesörü olması nedeniyle dini sohbetlerim oldu.
FETÖ adına yapılan toplantılara katılmadım. İstihbaratçı olmam hasebiyle FETÖ içerisinde kullanılan abi, abla, şakirt, ışık evi, himmet terimlerinin ne anlama geldiğini çok iyi bilirim. Bu örgütün jargonudur.
Tango, ByLock gibi haberleşme programını kullanmadım. Hayatımda hiçbir zaman akıllı telefon kullanmadım. Tüm telefonlarım mekaniktir.
TİB Teknik Daire Başkanlığı kuruluş aşamasında teknik alt yapıyı kurmak için yatay geçiş yaptım. MİT'in alt yapısının daha kabiliyetli hale getirilmesi açısından farklı sistemler kurulması için çalıştım. Ayrıntılı bilgileri vermem uygun olmaz, detayını MİT'ten öğrenebilirsiniz.
15 Temmuz'da gündüz ne yaptığımı hatırlamıyorum. Akşam evdeydim, sabaha kadar TV'den olanları izledim. Ertesi gün evimden dışarı çıkmadım.
35 yıldır bu memlekette anayasal düzeni yıkmaya çalışanlarla mücadele ettim. Böyle bir suçlamayı kesinlikle kabul etmiyorum. Böyle bir suçlama benim için onur kırıcı bir durumdur. Ben devletimi satmadım ve ihanet etmedim.
Kimse Yok Mu Derneği, Samanyolu ile irtibatım yoktur. Belki Kimse Yok Mu Derneği ve benzeri derneklere terör örgütü olduğunu bilmeden SMS yoluyla bağış yapmış olabilirim.
(Hâkimlik ifadesinde) ByLock kullandığım ispatlanırsa her türlü cezayı kabul ederim ancak kullanmış olmam mümkün değildir. Türkiye'ye MOBESE sistemini kuran kişi benim. Cumhurbaşkanlığı'ndaki 'böceği' bulan benim, 12 gün gece gündüz uyumadan devletime bilgileri bildiren kişi benim. Devlete bu kadar hizmet etmiş olmama rağmen bu şekilde huzura gelmem beni gerçekten çok üzmektedir, Burada iddia edilen meselelerle ilgili ispatlanacak belgeler önüme getirilsin bütün cezaları kabul ederim.”
KİM UĞRAŞTIYSA KASEDİ ÇIKTI
FETÖ soruşturmaları çerçevesinde MİT’e devredilen Genelkurmay Elektronik Sistemler Komutanlığı’nın başında bir dönem görev yapan Basri Aktepe tutuklandı. Aktepe, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın sağ koluyken pasif göreve atanmıştı. Aktepe'yi suçlayan Deniz Baykal ve Nuh Mete Yüksel'in kasetleri çıkmıştı. Aktepe, Erdoğan'ın ofisindeki böcekleri bulan ekipte de bulunuyordu.
Hükümetin kapatma kararı aldığı Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nı (TİB) kuran ve daha sonra MİT’e geçerek TSK tarafından devredilen GES Komutanlığı’nın başına geçen eski istihbaratçı Basri Aktepe, FETÖ soruşturmasında tutuklandı.
1987-1996 yılları arasında İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi Grup Amiri olarak görev yapan Basri Aktepe, 1990 yılında İngilizce dil eğitimi için İçişleri Bakanlığı tarafından ABD’ye gönderildi. 1996/2005 yılları arasında Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı’nda Bilgi İşlem Müdür Yardımcılığı ve Müdürlüğü görevlerini yapan Aktepe’nin adı bu dönemde sık sık Gülen cemaati ile yan yana anıldı.
FETHULLAHÇI POLİSLER LİSTESİNDEYDİ
1999 yılında Emniyet Teşkilatı tarafından hazırlanan “Fethullahçı Polisler” listesinde 15. Sırada bulunan Aktepe’nin adı aynı yıl Telekulak Skandalı nedeniyle de gündeme geldi. Skandal sebebiyle Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral, Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Osman Ak, İstihbarat Şube Müdürü Ersan Dalman ve yardımcısı Zafer Aktaş görevden alınırken, söz konusu polisler cemaatin kendilerine komplo yaptığını iddia ettiler. Danıştay 2. Dairesine ifade veren Saral “Fethullahçıları deşifre ettiğimiz için satanist bir yaklaşımla kurban edildik” derken, Osman Ak yasadışı dinleme yaptıklarına ilişkin delil olarak gösterilen bilgisayar kayıtlarının sonradan oluşturulduğunu ve bunu aralarında Basri Aktepe’nin de olduğu cemaatçi polislerin gerçekleştirdiğini iddia etti.
ADİL SAÇAN GİTTİ, NUH METE YÜKSEL'İN KASEDİ ÇIKTI
Aktepe’nin adı daha sonra 2002 yılında Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Nuh Mete Yüksel’in talimatıyla İstanbul Organize Suçlar Müdürü Adil Serdar Saçan’ın yürüttüğü cemaat soruşturması sebebiyle tekrar gündeme geldi. Saçan’ın hazırladığı belgeye göre cemaatin polis içindeki uzantıları başta TSK olmak üzere çeşitli devlet görevlileri hakkında komplo hazırlığındaydı. Saçan’ın bu grubun polis içindeki temsilcilerine dair verdiği isimler arasında Basri Aktepe de vardı. Saçan, çalışmasını emniyet içindeki cemaat yapılanması sebebiyle neticelendiremediğini, haberleri olmadan cemaate yönelik dinleme yapılamadığını Savcı Nuh Mete Yüksel’e yazdı. Adil Serdar Saçan önce polislikten uzaklaştırıldı, ardından arabasının üzerine belediye konteynırının düşmesiyle ağır yaralandı. Ergenekon Davası’nın sanığı oldu. Nuh Mete Yüksel ise gizli çekim bir seks kasetiyle tasfiye edildi.
BAYKAL SUÇLADI İKİ SENE SONRA...
2006 yılında TİB’in Teknik Daire Başkanlığı’na getirilen Aktepe’nin adı son olarak dönemin CHP lideri Baykal’ın dinlemelere ilişkin yaptığı açıklamayla gündeme geldi. 3 Haziran 2008 tarihinde CHP grup toplantısında konuşan Baykal, dinlemeleri emniyet içindeki cemaat yapılanmasının gerçekleştirdiğini iddia etti. CHP lideri Deniz Baykal’a sunulan rapora göre yasadışı dinlemeleri TİB’de 35 kişilik grup yapıyordu. Bu grubun başında ise Basri Aktepe vardı. Aktepe, Baykal’ın iddialarını reddeden bir açıklama yaptı ve herhangi bir örgüt üyesi olmadığını söyledi. Baykal da bu açıklamasından 2 yıl geçmeden gizli çekim bir kasetle CHP Genel başkanlığı'ndan istifa etmek zorunda kaldı.
BÖCEKLERİ BULMUŞTU
TİB'in kuruluşunda da yer alan Aktepe, 17-25 Aralık sürecinden sonra MİT’e geçerek TSK tarafından devredilen GES Komutanlığı’nın başına geldi. Aktepe, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde Başbakanlık makamı başta olmak üzere Erdoğan'ın kullandığı bazı yerlere yerleştirilen ve yasa dışı dinleme yapılmasını sağlayan "Böcek" adı verilen cihazları bulan ekibin başında yer aldı. Bir süre sonra MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın talimatıyla Aktepe pasif göreve alındı.
MURAT YETKİN: BİR İSTİHBARATÇININ YÜKSELİŞİ VE DÜŞÜŞÜ
Hürriyet yazarı Murat Yetkin tutuklanan Basri Aktepe ile ilgili 10 Eylül'de şu satırları kaleme aldı:
"Bir istihbaratçının yükselişi ve düşüşü.. Türk kamuoyu Basri Aktepe adıyla ilk defa 1999'da Emniyet tarafından hazırlanan polis içindeki Fethullah Gülen Cemaati üyeleri raporuyla tanıştı.
Aktepe Polis Akademisini bitirdikten sonra ABD’ye eğitime gönderilmiş, orada da (1996) FBIU akademisinden mezun olmuştu.
Ankara’ya döner dönmez de Emniyet İstihbaratında müdür olarak çalışmaya başlamıştı. Necmettin Erbakan’ın RefahYol koalisyonunun işbaşında bulunduğu, Susurluk Skandalının patlamak üzere olduğu günlerdi.
Müthiş bir elektronik bilgisi, bilgisayar hâkimiyeti vardı. İstanbul’dan başlayarak sokakları kamerayla takip sistemini o kurdu; o nedenle daha sonraki yıllarda Basri Aktepe “Mobese’nin B’si” olarak da anılacaktı.
Ancak 1999’da raporun yazıldığı sırada patlayan Telekulak skandalı nedeniyle raporun yazımında görev alan Ankara Emniyet Müdürü Cevdat Saral ve ekibi görevden alınırken, raporun hedefindeki Aktepe yükseldi. Bu konuda soruşturma açan Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Nuh Mete Yüksel ise gizlice çekilen bir videokasetinin 2002’de basına sızdırılması sonrasında görevi bıraktı.
Aktepe ise 2002’de AK Parti’nin iktidara gelişi ardından 2005 yılına dek görevini korudu, gücünü artırdı.
Aktepe’yi 23 Temmuz 2006’da kurulan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığında (TİB) Başkan Yardımcısı olarak teknik birimin başında görüyoruz.
O dönem TİB’in başbakanlık, içişleri, ya da dışişleri değil, başında bugünün başbakanı Binali Yıldırım’ın bulunduğu Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı’na bağlanması, deneyimli istihbaratçıların fısıltı gazetesini devreye almasına neden olmuştu; bu kadar incelik isteyen bir işle aynı zamanda yolları asfaltlamakla görevli bakanlık mı uğraşmalıydı?
Ama dönemin başbakanı olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da, hükümet de TİB’den çok memnundu. Erdoğan o sıralarda bir ameliyat geçiren Aktepe’yi hastanede ziyaret etmişti örneğin. Hükümet yanlısı Yeni Şafak gazetesi 13 Aralık 2007’de TİB sayesinde başta Hrant Dink cinayeti olmak üzere hemen bütün karanlık olayların aydınlatıldığını yazıyordu. (Oysa bugün, yıllardır saklanmış olan belgelerin açığa çıkmasıyla işin bambaşka yöne kaydığına ve çok sayıda polis ve jandarmanın 19 Ocak 2007’deki cinayete karışmak suçlamasıyla tutuklandığına şahit oluyoruz.)
CHP’nin önceki genel başkanı Deniz Baykal, 3 Haziran 2008 tarihli Meclis grup toplantısında, daha önce F-Tipi adını taktığı Cemaat örgütlenmesinin başında Aktepe’nin olduğu bir ekiple kendisini ve partisini yasadışı dinlediğini söyledi. Aktepe yalanladı ve işine devam etti. Baykal iki yıl kadar sonra patlayan bir kaset kumpası sonrasında 10 Mayıs 2010’da görevini bırakmak zorunda kaldı.
Fidan’ın 25 Mayıs 2010’da MİT Müsteşarlığına getirilmesi ardından yıldızı iyice yükselmiş olan Aktepe de MİT’e alındı.
Ankara Gölbaşı’daki Genelkurmay Elektronik Sistemler (GES), yani temel askeri istihbarat sistemlerinin 1 Ocak 2012 itibarıyla MİT’e devrinden sonra da Elektronik Teknik İstihbarat (ETİ) Başkanı sıfatıyla önemli işlevi oldu.
Hemen öncesinde, 2011 Aralık ayında Başbakan Erdoğan’ın çalışma odasında iki gizli dinleme cihazının, ya da yaygın deyişle “böcek”in bulunması olayında da yine hükümet yanlısı medya tarafından başrolde gösterildi. Varlığı 17 Aralık 2013’te yolsuzluk iddiasıyla açılan soruşturma sonrasında 22 Aralık’ta basına sızdırılınca öğrenilen bu olay sonrasında koruma ekibindeki iki polisin –sonradan FETÖ soruşturması kapsamına alındı- tutuklanması Aktepe’yi öne çıkarmıştı.
Oysa Aktepe’nin yıldızı, şimdi kumpas olarak adlandırılan Ergenekon ve Balyoz davası (şimdi tamamı FETÖ suçlaması altındaki) savcı ve hâkimlerinin MİT Müsteşarı Fidan’ı sorgulamak istemesi olayı ardından sönmeye yüz tutmuştu bile.
Erdoğan ile yıllarca ona destek olan Gülen’in yollarını ayıran 17-25 Aralık soruşturmalarından 2 ay önce, Aktepe pasif göreve alınmıştı, istihbarat kaynaklarının bildirdiğine göre. Kaynaklar, “Neden işine o zaman son vermediniz?” sorusuna devlet memurları yasasının “göreve iade” imkânı maddelerini gerekçe gösteriyor.
2014 başlarında bir istihbarat yetkilisinden 17-25 Aralık 2013 soruşturmalarının soruşturulması sırasında bir casus yazılım tespit ettikleri bilgisini aldım. Buna göre devlet kullanımındaki 14 bin satırlık bir yazılımın içine gizlice yerleştirilmiş bir komutla polis, jandarma ve MİT’ten TİBE’e gönderilen her bilginin bir kopyası ABD’de o sırada saptayamadıkları bir adrese gönderiliyordu. Bu bilgiyi 2 Mart 2014’te Radikal’de “TİB’e Yol Görünüyor” başlığıyla yazdım.
Daha o sıralarda ölmeye bırakılan, binası değiştirilen TİB’in, 15 Temmuz kanlı darbe girişiminden bir ay sonra, 15 Ağustos tarihinde resmen kapatıldığı Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş tarafından duyuruldu.
Ama o sırada ilginç gelişmeler luyordu. 15 Temmuz darbe girişiminden iki gün sonra, 17 Temmuz’da bir zamanların parlak istihbaratçısı Basri Akepe MİT’teki o pasif görevinden de açığa alındı.
Hükümetin 20 Temmuz’da Olağanüstü Hal ilan etmesi ardından memuriyetten çıkarldı ve gözaltına alındı. 24 Temmuz tarihli gazetelerde Aktepe’nin “etkin pişmanlık” yasasından yararlanmak istediği yazıldı. O haberlerin ardından Aktepe’nin 1990’lardan itibaren polis teşkilatı içindeki Fethullahçı örgütlenmeye dair verdiği isimler basına sızmaya başladı; bunların bir kısmı zaten 1999 raporundan itibaren adı basında yer almış, ama yükselişi bir türlü önlenememiş polis ve istihbaratçılardı. Aktepe, ceza indirimi ve korunma programı karşılığında bir zamanlar başında bulunduğu, bir dönem “imamlığını” yaptığı örgüt arkadaşlarının isimlerini, yaptıkları yasa dışı işleri birer birer polise, savcılara söylemeye başlamıştı.
Aktepe’nin “Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyesi olmak” ve o çerçevede 15 Temmuz darbe girişimine karışmak suçlamasıyla 7 Eylül’de tutuklandığı açıklandı.
Önümüzdeki günlerde başka benzeri örnekler karşımıza çıkacaktır ama artık Fethullahçı örgütlenmenin parçası olduğunu kabul ettiğini anladığımız bir istihbaratçının yükseliş ve düşüşü, Türkiye’nin son 20 yılındaki gelişmelere dair de önemli bir kesit veriyor."
Paralel yapı-03 Eylül (2016) 'Ankara Emniyet Yapılanması' soruşturması manşetlerimiz
(11 Eylül 2016, 11:07)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: