Ankara Büyükşehir Belediyesince, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi dolayısıyla uğradığı zararın giderilmesi talebiyle açılan davada Ankara 18. Asliye Hukuk Mahkemesi, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'in telif haklarından doğmuş alacakları ve tüm mal varlığı üzerine ihtiyati tedbir kararı uygulanmasına hükmetti. Bu kararın ABD'dekiler de dahil olmak tüm mal varlığı için geçerli olduğu bildiriliyor. Gülen'in mal varlığına dair bir başka karar da yine Ankara'dan çıktı. FETÖ ile ilgili 73 kişi hakkında açılan 'çatı' davasını görecek olan Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Fetullah Gülen ile işadamı Hamdi Akın İpek'in de arasında bulunduğu firari 65 sanığın mal varlıklarına el konulmasına karar verdi. Konuyla bağlantılı bir başka gelişme daha yaşandı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, FETÖ'ye ait 12 milyar liralık taşınmazların devredilerek kaçırılmasının engellendiğini ve bu meblağın hazineye girdiğini açıkladı.
03.09.2016 21:12 Ankara 18. Asliye Hukuk Mahkemesi, Ankara Büyükşehir Belediyesince, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi dolayısıyla uğradığı zararın giderilmesi talebiyle terör örgütü elebaşı Gülen aleyhine açılan davayı ele aldı.
Belediyenin avukatı Fatih Erdöl'ün dava dilekçesine eklediği belgeler ile basında çıkan görüntüleri değerlendiren mahkeme, belediyenin uğradığı zararın boyutu, davalının yurt dışında oluşu, mevcut durumda meydana gelecek bir değişme halinde hakkın elde edilmesinin imkansız hale gelmesinden endişe edilmesini de göz önüne alarak, davalı Fetullah Gülen'in ülke genelindeki yayınevlerinde telif haklarından doğmuş alacaklarına ve tüm şahsi mal varlığı üzerine, dava sonuçlanıncaya kadar ihtiyati tedbir konulmasını kararlaştırdı.
Davacının kurum olması dolayısıyla teminat alınmasına yer olmadığına karar veren mahkeme, dilekçelerin karşılıklı verilmesinden sonra ön incelemenin duruşmalı yapılmasına karar verilmesi halinde duruşma tarihi belirlenerek taraflara açıklamalı davetiye çıkarılmasına da tensiben karar kıldı.
ABD'Yİ DE İLGİLENDİRİYOR
Davacı vekili avukat Fatih Erdöl, bu kararın, Gülen'in ABD'deki banka hesaplarına da uygulanabilir nitelikte olduğunu belirtti. Erdöl, kararın ABD'de de ifası için Amerikalı meslektaşlarıyla temas halinde olduğunu açıkladı.
ANKARA'DAN BİR TEDBİR KARARI DAHA
Gülen'in mal varlığına dair bir başka karar da yine Ankara'dan çıktı. FETÖ çatı davasında aralarında terörist başı Fetullah Gülen ile iş adamı Akın İpek'in de aralarında bulunduğu 65 ismin mal varlıklarına en konuldu.
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 248. maddesi gereğince, FETÖ'nün ''çatı'' davasının firari sanıklarının Türkiye'de bulunan mallarına, hak ve alacaklarına el konulmasını kararlaştırdı.
CMK'nın 248. maddesinde yer alan "Zorlama amaçlı el koyma ve temi·nat belgesi·" kapsamında alınan el koyma kararı, Bilim Sanayi ve Teknoloji, Çevre ve Şehircilik, İçişleri ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlıkları ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Noterler Birliğine gönderildi.
Mahkeme, davanın 7 sanığının taşınır ve taşınmazlarına ise tedbir kararı verdi.
CMK'nın 248. maddesinde "Kaçak sanığın duruşmaya gelmesini sağlamak amacıyla Türkiye'de bulunan mallarına, hak ve alacaklarına amaçla orantılı olarak mahkeme kararıyla el konulabilir ve gerektiğinde idaresi için kayyum atanır. El koyma ve kayyum atama kararı müdafine bildirilir" hükmü yer alıyor.
Mal varlıklarına el konulmasına karar verilen sanıklardan bazıları şunlar:
"Fetullah Gülen, Ahmet Kurucan, Abdulletif Tapkan, Abdullah Aymaz, Şerif Ali Tekalan, Önder Aytaç, Osman Hilmi Özdil, Necdet İçel, Necdet Başaran, Naci Tosun, Mehmet Hanefi Sözen, Mehmet Erdoğan Tüzün, Mehmet Ali Şengül, Mehmet Ali Büyükçelebi, İrfan Yılmaz, İbrahim Kocabıyık, Hüseyin Saruhan, Harun Tokak, Hamdullah Bayram Öztürk, Hamdi Akın İpek, Ekrem Dumanlı, Cevdet Türkyolu, Cemil Koca ve Ali Çelik."
BAKAN: FETÖ'NÜN 12 MİLYAR LİRALIK MAL VARLIĞINA EL KONDU
Konuyla bağlantılı bir başka gelişme daha yaşandı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, FETÖ'ye ait taşınmazların devrine ilişkin açıklamalar yaptı. Bakan Özhaseki, FETÖ'ye yönelik mücadele kapsamında bunların taşınmazlarıyla ilgili çalışmaların hatırlatılarak, "Ne kadar taşınmazın devri engellendi. Mali değerleri nelerdir?" sorusu üzerine, taşınmazlarla ilgili Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan KHK'larla nelere el konulacağının ilan edildiğini hatırlattı.
Burada okullar, yurtlar, dernekler, vakıflar, şirketler bulunduğunu bildiren Özhaseki, gözden kaçanlar olmaması içinde bütün tapu müdürlerine kendisinin ayrıca bir uyarıda bulunduğunu belirtti.
Özhaseki, şunları kaydetti:
"Son gelen rakamları aldığımda KHK ile Hazineye 2 bin 514 adet taşınmaz devredilmiş. Vakıflar tarafına devredilen var. Vakıflar Genel Müdürlüğüne devredilen taşınmaz adedi de 2 bin 83. Kanun Hükmünde Kararname yayınlanmadığı halde özel bir gayretle arkadaşlarımızın kaçırmasını engelledikleri taşınmaz sayısı da bin 148 adet. Bütün bunların değeri kabaca, Maliye hazinesine devredilen taşınmazların 8,3 milyar lira, vakıflara devredilen 2,7 milyar lira, özel gayretle tespit edilenler 1 milyar liraya yakın. Toplamda 12 milyar liraya yakın bir mal varlığı şu anda hazine adına, devlet adına, millet adına kayda girmiş gözüküyor."
Paralel yapı-11 Aralık (2015) 'Ankara/FETÖ'nün Lider Kadrosu 73 sanık' soruşturması/Davası manşetlerimiz
(03 Eylül 2016, 21:12)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: