Resmi Gazete'de yayımlanan KHK ile FETÖ'nün mali ayağı çökertilirken kullanılan kayyumluk yetkisi tek elde toplandı. Naksan, Boydak, Koza-İpek ve Kaynak Holding'teki kayyumların yetkileri TMSF'ye devredilecek. Kayyumların görevi de sona erecek.
03.09.2016 12:44 Olağanüstü hal kapsamında yayımlanan kanun hükmündeki yeni kararnameyle (KHK) 'terör örgütlerine' aidiyet veya irtibat nedeniyle şirketlere atanan kayyumların yetkileri Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilecek.
Halka açık şirketlerin kayyum atanmış başlıcaları arasında hükümetin "terör örgütü" olarak nitelediği Fetullah Gülen cemaati ile bağlantılı Koza Altın, Koza Madencilik ve İpek Doğal Enerji yer alıyor.
Resmi Gazete'de 1 Eylül gecesi yayımlanan 674 sayılı KHK'ya göre TMSF, "şirketlerin mali durumu, ortaklık yapısı, diğer sorunları veya piyasa koşulları nedeniyle mevcut halin sürdürülebilir olmadığının... tespit edilmesi durumunda" şirketlerin veya şirket varlıklarının satılmasına veya feshine karar verebilecek.
Yine KHK'ya göre kayyum yetkisinin TMSF'ye hakim kararıyla devredilmesinin ardından kayyumların görevi sona erecek.
DETAYLAR
15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ'nün mali ayağı çökertilirken, kayyumlık yetkisi tek elde toplandı. Resmi Gazete'de yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile şirketlerin satış ve tasfiye işlemleri Tasarruf Mevduatı ve Sigorta Fonu (TMSF) tarafından yerine getirilecek. Kayyum atanmasına karar verilen şirketlerdeki kayyumların yetkileri, hakim ve mahkeme tarafından TMSF'ye devredilirken, kayyumların görevleri de sona erecek.OHAL devamı sürecince terör örgütlerine aidiyeti, iltisakı veya irtibatı nedeniyle varlıklara kayyum atanmasına karar verildiği takdirde, kayyum Fon tarafından atanacak.
FETÖ'yle bağlantısı sebebiyle Boydak, Koza-İpek, Kaynak ve Naksan Holding ve altındaki şirketler başta olmak üzere çok sayıda firmaya kayyum ataması yapılmıştı. 20 Temmuz 2016 tarihinde Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye genelinde ilan edilen OHAL kapsamında yürürlüğe konulan KHK'ya dikkat çekilen kararnamede “Kapatılan ve Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne veya Hazine'ye devredilen şirketler hariç olmak üzere birinci ve ikinci fıkra kapsamındaki şirketlerin mali durumu, ortaklık yapısı, diğer sorunları veya piyasa koşulları nedeniyle mevcut halin sürdürülebilir olmadığının TMSF tarafından tespit edilmesi durumunda, Fon şirketin yahut varlıkların veya satılmasına veya feshi ile tasfiyesine karar verebilir” ifadeleri yer aldı.
150 MİLYAR DOLARLIK KALE YIKILDI
Bank Asya'nın faaliyetlerinin durdurulmasının ardından FETÖ terör örgütünün mali ayağı çökertilmişti. Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) üyelerinin para trafiği mercek altına alınmıştı. Şirket, dershane, üniversite, okul ve vakıflarının toplam bütçesi 150 milyar dolar olan FETÖ örgütünün iş dünyası ve ekonomi yönetimindeki son kalıntılarına da neşter vurulurken, MASAK, BDDK, Maliye Bakanlığı, SPK ile TMSF çalışmaları sürüyor.
İFLAS ERTELEMEYE FREN
OHAL ilanından önce yapılan iflasın ertelenmesi talepleriyle ilgili KHK'da şu maddeler yer aldı: “OHAL süresince iflasın ertelenmesine karar verilemez. OHAL ilanından sonra ve devamı süresince herhangi bir tedbir kararı verilemez, verilmişse kaldırılır. Milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı iddiasıyla kayyım atanan ve yöneticileri hakkında adli soruşturma yürütülen sermaye şirketle lehine verilen tedbir kararları kaldırılır.”
EKONOMİDE ÜST DÜZEY İHRAÇ
KHK ile kamudan ihraç edilen memurlar arasında üst düzey bürokratlar da var. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan 8 Grup Başkanı ihraç edilirken, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ile Sermaye Piyasası Kurulu'ndan birer Kurul üyesinin de kamu ile ilişkisi kesildi. BOTAŞ'ta genel müdür yardımcısı, TOKİ'de ise bir başkan yardımcısı kamudan ayrıldı.
Paralel yapıya yönelik kayyum atamaları manşetlerimiz
(03 Eylül 2016, 12:44)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: