Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) finansal destek sağladıkları iddiasıyla Akfa Holding ve alt şirketleri ile Yeni Mağazacılık A.Ş.'ye düzenlenen operasyon kapsamında gözaltına alınan 102 şüphelinin işlemleri tamamlandı. 39 işadamı tutuklanırken 63'ü ise serbest bırakıldı. Öte yandan FETÖ'cü işadamlarına yönelik İzmir'deki diğer diğer soruşturmada da gelişmeler yaşanıyor. FETÖ'nün 'babalar grubu' olarak nitelendirilen Orkide Yağları'nın sahibi Ahmet Küçükbay, Kavuklar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kavuk ve kuyumcu Kamil Karakaş'ın da aralarında bulunduğu 18 kişi hakim karşısına çıktı. Bu işadamlarının Gediz Üniversitesi ile Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu'nu (ESİDEF) kurarak, orta ve alt kademelerde bulunan işadamlarıyla toplantılar düzenledikleri, onları FETÖ'ye kazandırdıkları belirtiliyor.
27.08.2016 17:07 Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) finansal destek sağladıkları iddiasıyla Akfa Holding ve alt şirketleri ile Yeni Mağazacılık A.Ş.'ye düzenlenen operasyon kapsamında gözaltına alınan 102 şüphelinin işlemleri tamamlandı. 39 işadamı tutuklanırken 63'ü ise serbest bırakıldı.
Fi Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan, Akfa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Aktaş ve Akfa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı Ferhat Aktaş'ın da bulunduğu dört kişi daha, ‘FETÖ'ye maddi destek sağladıkları iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında tutuklandı.
Böylece, AKFA Holding ve holdinge bağlı 44 şirket ile ortakları ve çalışanlarına yönelik düzenlenen operasyon kapsamında gözaltına alınan 102 şüpheliden aralarında İhlas Holding CEO'su Cahit Paksoy'un da bulunduğu 39 kişi tutuklanmış, 63 şüpheli serbest kalmış oldu.
TUTUKLAMA GEREKÇELERİ
Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) finansal destek sağladıkları iddiasıyla Akfa Holding ve alt şirketleri ile Yeni Mağazacılık AŞ'ye düzenlenen operasyon kapsamında Fi Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan ile Akfa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Aktaş'ında aralarında bulunduğu 4 şüphelinin tutuklanma gerekçeleri ortaya çıktı.
Anadolu 5. Sulh Ceza Hakimliğinin kararında, şüphelilerin Akfa Holding çalışanları, ortakları ve yetkilileri olduğu, Fi Yapı ile Akfa Holding arasında yoğun organik ilişki bulunduğu ve zanlıların 17/25 Aralık 2013'teki kalkışmadan sonra dahi eylemlerine anılan şekilde devam ettikleri bildirildi.
Kararda, açık kaynaklarda 17/25 Aralık sürecinden sonra THY'nin Bank Asya'daki 300 milyon lirasını çektiği, 2014'ün ikinci ayından itibaren de örgüt üyeleri tarafından Bank Asya'nın kurtarılması için para toplanmaya başlandığı aktarıldı.
BANK ASYA'YI KURTARMA OPERASYONU
Akfa Holding ve yetkilisi Fatih Aktaş ile Hasan Sayın'ın ortaklaşa terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen'in talimatları doğrultusunda Bank Asya'yı kurtarmak üzere harekete geçtikleri yönünde şüphe oluştuğu kaydedilen kararda, Aktaş'ın yetkilisi ve ortağı olduğu şirketleri aracı kılarak sermaye artışı yapıyormuş görüntüsü verdiği, özellikle terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen'in talimatıyla 2014'ün ocak, şubat ve mart aylarında havalelerinin olağanüstü artış gösterdiği, incelemelerde de şirketlere sermaye artışı amaçlı gönderilen yüklü miktardaki paranın şirketlere değil de şahıslara yollanmasının Bank Asya'yı kurtarmaya yönelik eylemler olduğu bilgisine yer verildi.
FETÖ/PDY'nin mali suçlardaki amacının paranın takibini zorlaştırmak ve kendilerini perde arkasında gizlemek olduğu aktarılan kararda, böylece adli ve idari tahkikat sırasında kendilerini normal ticari eylemler yapıyorlarmış gibi göstermeye çalıştıkları vurgulandı.
FETÖ/PDY'YE FİNANSMAN SAĞLANMASI
Kararda, şunlar kaydedildi:
"FETÖ/PDY elemanları tarafından vatandaşın dini duyguları sömürülerek toplanan burs, himmet ve kurban bağışı gibi paraların sisteme sokularak legalize edildikten sonra Akfa Holding tarafından özellikle Amerika ve yurt dışında bulunan FETÖ/PDY'nin okul ve kuruluşlarına havale edildiğine ilişkin şüpheli işlemlerin bulunduğu, ayrıca bankomatlarda çalışanlara para yatırılarak alakasız kişiler tarafından paraların yurt dışından çekilmesi ve FETÖ/PDY'ye finansman sağlanması şüphesi hakimliğimde hasıl olmuştur. Şüphelilerin bazılarının Amerika'ya gitmiş olmalarına rağmen, savunmalarında bunun iş ya da gezi amacıyla yapıldığını sanki bir noktadan talimat almışcasına beyan etmelerinin kesinlikle suçtan kurtulmaya yönelik olabileceği değerlendirilmiştir."
KURYELER DE DEVREDEYDİ
Söz konusu terör örgütüne tüm talimatların, Amerika'da yaşayan Fetullah Gülen tarafından bazen kuryeler bazen de şifreli konuşmalar vasıtasıyla iletildiği belirtilen kararda, şu ifadelere yer verildi:
"Türkiye'de bulunan bu terör örgütünün üyelerinin de bu talimatları kayıtsız şartsız itaat ederek yerine getirdiği, terör örgütü lideri Fetullah Gülen'in talimatları doğrultusunda yine örgütün üst düzey elemanlarının yönlendirmesiyle, Bank Asya'yı kurtarmak amacıyla alavere dalavere yaparak sanki ticari iş ve eylemler yapıyormuş gibi gösterilerek paraların bir şekilde Bank Asya'ya girişinin yapıldığına ilişkin şüpheli işlemlerin söz konusu olduğu kanaatine varılmıştır."
Bir kısım şüpheli, kendi hesapları üzerinden Akfa Holding'e yapılan havalelerden haberleri olmadığını söylese de bunun teknik olarak mümkün olmadığı aktarılan kararda, şüphelilerin delilleri karartma ihtimalinin olması, tutuklama tedbirinin uygulanmasının ölçülü bulunması gibi nedenlerle tutuklanmalarına karar verildiği vurgulandı.
Kararda, bu kapsamda Akfa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Aktaş, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ferhat Aktaş, Fi Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan ile Hasan Sayın'ın, "silahlı terör örgütüne üye olma", "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" ve "Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Kanunu'na muhalefet" suçlarından tutuklandıkları bildirildi.
Fi Yapı'nın teslim etmesi gereken 5 bini aşkın konut bulunuyor. Şirket, hali hazırda iflas erteleme sürecinde. Şirket, üç kişilik kayyum heyetinin denetiminde.
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca FETÖ/PDY'ye maddi destek sağladıkları iddiasıyla AKFA Holding ve holdinge bağlı 44 şirket ile ortakları ve çalışanlarına yönelik düzenlenen operasyon kapsamında haklarında gözaltı kararı çıkarılan 120 şüpheliden 102'si gözaltına alınmıştı
ORKİDE-KAVUKLAR-KARAKAŞ-ALFEMO'NUN ŞİFRELERİ ÇÖZÜLDÜ
Öte yandan FETÖ'cü işadamlarına yönelik İzmir'de yürütülen diğer bir soruşturma kapsamında da gelişmeler yaşanıyor. FETÖ'nün 'babalar grubu' olarak nitelendirilen Orkide Yağları'nın sahibi Ahmet Küçükbay, Kavuklar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kavuk ve kuyumcu Kamil Karakaş'ın da aralarında bulunduğu 18 kişi hakim karşısına çıkarken, soruşturmada önemli detaylar ortaya çıkıyor.
Ahmet Küçükbay, Abdullah Kavuk ve Kamil Karakaş'ın da aralarında bulunduğu işadamlarının Gediz Üniversitesi ile Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu'nu (ESİDEF) kurarak, orta ve alt kademelerde bulunan işadamlarıyla toplantılar düzenledikleri, onları FETÖ'ye kazandırdıkları belirtildi. İşadamlarının, FETÖ'nün firarda olan Ege bölge imamı Bekir Baz'a bağlı oldukları, ayrıca yanlarında da sürekli değişen imamların görev aldıkları bilgisi verildi. İşadamlarının genellikle yurtdışında, özellikle de ABD'de şirket kurdukları, Türkiye'deki firmalarla bunlar arasında ticari ilişki varmış gibi gösterip, himmet paralarını aktardıkları da suçlamalar arasında yer aldı. Ayrıca imamların da paraları kuryeler aracılığıyla yurtdışına gönderdiklerine, ABD'de cemaate yakın düşünce kuruluşlarına para aktardıklarına, polisin tespitleri arasında yer verildi.
ALFEMO'NUN SAHİBİ FİRARDA
Soruşturma kapsamında Alfemo mobilyanın sahipleri Ramazan Davulcuoğlu, Durmuş Ali Davulcuoğlu, Mesut Davulcuoğlu, Şaban Davulcuoğlu ile Abdullah Kavuk'un kardeşi Şahin Kavuk'un firari olarak arandığı öğrenildi.
ORKİDE YAĞLARI FETÖ'YÜ ELEŞTİRDİ ANCAK GÖZALTIYI ENGELLEYEMEDİ
Gözaltına alınan isimlerden Orkide Yağları'nın sahibi Ahmet Küçükbay, gözaltına alınmadan kısa süre önce basına açıklamalar yapmış, FETÖ'yü eleştirmişti. Paralel Yapı'ya yönelik çarpıcı açıklamaları ve twitter hesabından yaptığı paylaşımlarla gündeme gelen Orkide Yağları'nın sahibi Ahmet Küçükbay, Star Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, Paralel çetenin gerçek yüzünü gördükten sonra Paralel Yapı ile anılan kurumlardan istifa ettiğini ancak buna rağmen ağır ithamlara maruz kaldığını iddia etmişti. “Paralel Çete'ye Geçit Yok” mesajı veren Küçükbay, 17/25 Aralık ihanet operasyonundan önce ise İzmir'de, Paralel Yapı'nın en önemli destekçileri arasındaydı.
41 ŞÜPHELİNİN MAL VARLIĞINA EL KONULDU
07.09.2016 18:14 FETÖ/PDY'ye finansal destek sağladıkları iddiasıyla Akfa Holding ve 44 alt şirketine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, aralarında Akfa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Aktaş, İhlas Holding eski Üst Yöneticisi Cahit Paksoy ile Fi Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan'ın da bulunduğu 41 şüphelinin mal varlıklarına el konuldu
FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturmada iş dünyası gelen son dakika haberler çalkalandı. 41 işadamının mal varlığına el konuldu. Bu isimler arasında AKFA Holding ve Fi Yapı gibi bilindik kurumlar da bulunuyor.
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca FETÖ/PDY'ye finansal destek sağladığı iddiasıyla Akfa Holding ve 44 alt şirketine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, 120 şüpheli hakkında gözaltı kararı alınmış, bu şüphelilerden 102'si yakalanmıştı.
Gözaltına alınan şüphelilerden bir kısmı ifade alma işleminin ardından serbest bırakılırken 85 şüpheli hakkında tutuklama, adli kontrol ve mahkemeden serbest bırakma işlemi gerçekleştirilmişti.
MAL VARLIKLARI GİTTİ
Soruşturmayı yürüten savcılık, 85 şüpheli hakkında "FETÖ/PDY terör örgütü yöneticiliği ve üyeliği", "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklamak", "terörizmin finansmanı hakkındaki kanuna muhalefet" ve "nitelikli dolandırıcılık" gibi suçları işlediklerine dair kuvvetli suç şüphesi bulunduğu gerekçesiyle mal varlıklarına el koyma kararı verilmesini talep etti.
Talebi değerlendiren Anadolu 2. Sulh Ceza Hakimliği, savcılığın talebinin kısmen kabulüne karar vererek, aralarında Akfa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Aktaş, eşi Yeliz Aktaş, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ferhat Aktaş, İhlas Holding eski Üst Yöneticisi Cahit Paksoy ile Fi Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan'ın da bulunduğu 41 şüpheli hakkında kuvveti suç şüphesi bulunduğu gerekçesiyle 668 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 3/1. maddesi ile değişik Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 128. maddesi uyarınca tüm mal varlıklarına el konulmasına karar verdi.
MAL VARLIKLARINA EL KOYMA KARARI VERİLEN İŞADAMLARI
Mal varlıklarına el konulan diğer şüphelilerin isimleri ise şöyle:
"Hasan Sayın, Ali Ulvi Orhan, Gökhan Özdemir, Yasemin Duran, Hüseyin Hulki Akyol, Şiar Molovalı, Necati Erkan, İsmail Aksoy, Şermin Işıl Tezcan, Fuat Şimşek, Gülsüm Pendar, İsmail Korucu, Veli Tan Kirtiş, Zekeriya Akbulut, İlhan Altun, Ömer Faruk Tuna, Hüseyin Türkkan, Mehmet Kesim, İbrahim Sayın, Murat Sungurlu, Asım Sayın, Yunus Cengiz, Muhammet Kaya, Senih Tan, Alper Hıdımoğlu, Ali Rıza Kuzgun, Nevzat Hekimoğlu, Bilal Murat Tokay, Murat Okşak, İsmail Canan, Oya Sungurlu, Selim Kılıç, Hayrettin Uç, Fatih Kolcuoğlu, Rebil Metin Görgeç."
Soruşturma kapsamında, Fatih Aktaş, Ferhat Aktaş, Fikret İnan ve Cahit Paksoy'un da aralarında bulunduğu 39 şüpheli tutuklanmıştı.
Fİ YAPI'YA KAYYUM ATANDI
29.09.2016 18:44 İstanbul Anadolu Sulh Ceza Hakimliği'nin verdiği karar sonrası, bir dönem inşaat sektörünün devleri arasında sayılan Fİ Yapı da TMSF bünyesine geçti. Fİ Yapı'ya ait varlıklar arasında ise önemli bir gayrimenkul bulunuyor. İzmir Dikili'ye 4 kilometre yakın bir mesafede bulunan Garip Ada da, sulh ceza hakimliğinin kararı ile devlete geçmiş oldu. Adanın piyasa değeri 35 milyon dolar olarak hesaplanıyor.
FETÖ şirketlerine dev operasyon
Orkide'den paralele geçit yok
Kavuklar Grup'a FETÖ baskını
(27 Ağustos 2016, 17:07), son güncel.: (29 Eylül 2016, 18:44)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: