Gülen örgütüne yönelik soruşturma kapsamında Uşak Cumhuriyet Başsavcılığı Fethullah Gülen için 2 ağırlaştırılmış müebbet ve bin 900 yıl hapis cezası istedi. İddianamede, örgütün 15 Temmuz'daki darbe girişiminde yer aldığı da belirtildi.
21.08.2016 15:33 Uşak Cumhuriyet Başsavcılığı, Gülen örgütüne yönelik soruşturma kapsamında hazırladığı iddianamede, Fetullah Gülen için 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve bin 900 yıl hapis cezası ile 2 milyon 210 bin günü kapsayan adli para cezası talep etti.
Başsavcılık, örgütün finans ayağına yönelik yaklaşık bir yıldır süren soruşturma kapsamında hazırladığı iddianamede, örgütün 15 Temmuz'daki darbe girişimine de yer verdi.
Eylül 2015'te başlatılan ve 13'ü tutuklu 111 sanık hakkında yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan 2 bin 527 sayfalık iddianame, Uşak 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.
Suçlamalar ve ceza istemi
İddianamede Gülen için ‘Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek’, ‘Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek’, ‘Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek’, ‘Dini inanç ve duyguların istismarı suretiyle nitelikli dolandırıcılık’ ve ‘Terörizmin finansmanı’ suçlamaları yer aldı.
Gülen hakkında diğer sanıkların işlediği suçların ceza miktarlarının da eklenmesiyle 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ile bin 900 yıl hapis cezası, 2 milyon 210 bin günü kapsayan adli para cezası talep edildi.
Darbe girişimi görsellerle iddianameye girdi
İddianamede, örgütün 15 Temmuz'daki darbe girişimine de yer verildi. ‘FETÖ/PDY'nin hükümete karşı darbe girişimleri ve cebir şiddet eylemleri’ başlığı altındaki bölümde, 17-25 Aralık süreci, MİT tırları soruşturması ve 15 Temmuz darbe girişimine atıfta bulunuldu.
Örgütün amacının yargı, emniyet ve TSK içinde yapılanarak "Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına suikast planlamak, TBMM'yi ortadan kaldırmak, Türkiye Cumhuriyeti hükumetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" olduğu vurgulandı.
Darbe girişimleriyle ilgili görsellerin de paylaşıldığı iddianamede, örgüt üyelerinin Gülen'in talimatları doğrultusunda hareket ettikleri ifade edildi.
Örgütün kurulması, işlevi ve yönetim mekanizmaları
İddianamede örgütün mekanizmalarına dair de bilgi verildi. Buna göre, örgütün hiyerarşik yapısı şu şekilde:
-İstişare heyeti,
-Mollalar,
-Özel hizmet birimi (yargı, emniyet, TSK, MİT, mülkiye, milli eğitim, kritik birim imamları),
-Dünya imamı,
-Coğrafi bölge imamı (Avrupa, Amerika, Asya, Afrika, Avustralya),
-Ülke imamı,
-Türkiye imamı,
-Tayin heyeti,
-Bölge imamı,
-İl imamı,
-İlçe imamı,
-Semt imamı,
-Mahalle imamı,
-Ev imamı,
-Ev ablaları, Talebe imamları,
-Serrehberler,
-Belletmenler,
-Rehber talebeler,
-Yatay imamlıklar
Aranan ‘imamlar’
İddianamede, 2 numaralı şüpheli olarak örgütün ‘İsrail imamı’ firari Harun Tokak, 3 numaralı şüpheli olarak örgütün eski ‘MİT ve bürokrasi imamı’, halen ‘Asya imamı’ olarak bilinen firari Murat Karabulut, 4 numaralı şüpheli olarak da Karabulut'un yardımcısı Uşaklı iş adamı Hazim Sesli yer alıyor.
Sanıkların örgütün finans kaynaklarını yönettikleri, ‘himmet’, ‘bağış’, ‘kurban’, ‘zekât’ gibi yöntemlerle özellikle iş adamlarından topladıkları paraları kurdukları paravan şirketler aracılığıyla ABD'ye aktardıkları iddia ediliyor.
Uşak Cumhuriyet Başsavcılığının örgütün finans ayağına yönelik Eylül 2015'te başlattığı soruşturma kapsamında Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, 83 kişiyi gözaltına alınmıştı.
Örgüt yapılanmasında ‘bürokrasi imamının yardımcısı’ olduğu iddia edilen iş adamı Hazim Sesli ile Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ali Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 13 kişi tutuklanmıştı. Operasyon kapsamında 20 kişi hakkında ise yakalama kararı çıkarılmıştı.
FETÖ'nün sözde "yemin metni" iddianamede
Uşak Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ/PDY'ye yönelik süren soruşturma kapsamında mahkeme tarafından kabul edilen iddianamede, örgütün sözde "yemin metni" yer aldı.
Uşak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından FETÖ/PDY'nin finans ayağına yönelik yaklaşık bir yıldır süren soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, örgüte dahil olan her kişiye mecburi kılınan 9 maddelik sözde "yemin metni" dikkati çekti.
Fetullah Gülen'in "bir numaralı" sanık olarak yer aldığı 13'ü tutuklu 111 sanık hakkında yürütülen FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma kapsamında hazırlanan 2 bin 527 sayfalık iddianamede, yer alan FETÖ'nün sözde "yemin metni" ile örgüt mensuplarının yapıya bağlılıklarının pekiştirilmeye çalışıldığı belirtildi.
Uşak 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen ve 6'sı şikayetçi, 60'ı mağdur toplam 220 tanık ifadesine yer verildiği iddianamede, "Örgütün kuruluşundaki yemin metni" başlıklı bölümde, yapının aldığı kararlara örgüt üyelerinin itirazsız yerine getireceği, kurallara uymadığı takdirde kişinin bu kadrodan kendi rızasıyla ayrılıp herhangi bir talebe gibi dershane vazifesine devam edileceği ifade edildi.
"Kutsal değerler üzerine yemin ettiriliyor"
İddianamede, FETÖ üyelerinin kod isim kullanmalarının istendiği, örgüte itaat ve bağlılık için dini duyguların istismar edilerek kutsal değerler üzerine yemin ettirildiği, bu yöntemle örgüt liderine koşulsuz sadakatin sağlanmasının amaçlandığı kaydedildi.
FETÖ'de hiyerarşik görev dağılımı ve gizlilik esasının ön koşul olduğunun belirtildiği iddianamede, iletişimin gizliliğe riayet edilerek ulaklar vasıtası ile sağlandığı, bu terör örgütünün kendine özgü ceza ve ödül sistemi bulunan profesyonel bir örgütlenme olduğu ifade edildi.
Sözde "yemin metni"
İddianamede yer alan FETÖ'nün sözde "yemin metni" şöyle:
"Gücüm yettiği kadar Kur'anı hayatıma gaye edineceğime, kardeşlerime karşı sadakat izinde bulunacağıma, halkın ve talebe arkadaşların izzet ve onurlarını izzetim ve onurum kadar yükseltmeye çalışacağıma, kusurlarımın hatırlatılması karşısında memnuniyet ihzar edeceğime, dahilden ve hariçten gelen bilumum taarruz ve tenkitleri 'nefsime yapılmış' gibi reddedeceğime, bilumum karar listesindeki esaslara riayette bulunacağıma, hizmet adına uhdeme aldığım vazifeleri veya kararla bana tahmil edilen mükellefiyetleri itirazsız yerine getirmeye çalışacağıma, Kur'ana sadakatten hiçbir surette ayrılmayacağıma, münferit hareket edip bu kararlara muhalif davrandığım an ihtiyarımla bu kadrodan kendimi ıskat edip herhangi bir talebe gibi dershanede vazifeme devam edeceğime vallah-billah kasemleriyle yemin ediyor ve bu yeminin La Yen Kati olmasına, CENAB-I HAKKI istişhadda bulunuyorum."
İddianamede, örgütün sözde "yemin metni"nin ardından FETÖ üyelerinin uyması gereken kurallarla ilgili bölüme de yer verildi.
Paralel yapı-14 Ekim (2015) 'Uşak Yapılanması' soruşturması manşetlerimiz
Paralel yapı-01 Ağustos (2016) 'Uşak Emniyet Yapılanması ve darbeye destek' soruşturması manşetlerimiz
Paralel yapı-04 Ağustos (2016) 'Uşak Kadın Yapılanması' soruşturması manşetlerimiz
Paralel yapı-14 Ağustos (2016) 'Uşak Yapılanması' soruşturması manşetlerimiz
(21 Ağustos 2016, 15:33)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: