Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında FETÖ medyasına ikinci dalga operasyon yapıldı. Eski Zaman gazetesi çalışanı 47 kişiye yönelik gözaltı kararı çıkarıldı. Operasyon kapsamında, eski Zaman gazetesi yazarı Şahin Alpay ve Nuriye Ural (Akman) da dahil şu ana dek 11 kişi gözaltına alındı. 25 Temmuz'da da aralarında Nazlı Ilıcak'ın da olduğu FETÖ ile bağlantılı 42 gazeteci hakkında gözaltı kararı çıkarılmıştı. Böylece soruşturma kapsamında gözaltı kararı çıkarılan gazeteci sayısı 89'a yükselmiş oldu.
27.07.2016 22:53 Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında FETÖ medyasından 47 gazeteciye daha gözaltı kararı çıkarıldı. İkinci dalga operasyonun kapsamında eski Zaman yazarları yer aldı. Eski Zaman gazetesi yazarı Şahin Alpay ve Nuriye Ural (Akman) da dahil şu ana dek 11 kişi gözaltına alındı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekili Fuzuli Aydoğdu'nun talimatı ile Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen soruşturmada 47 şüpheli hakkında gözaltı ve yakalama kararı çıkarıldı.
Terör polisi, bu sabah erken saatlerden itibaren belirlenen adreslerde gözaltı ve arama işlemi yaptı. Hakkında gözaltı kararı bulunan isimler arasında Ali Bulaç, Abdülhamit Bilici, Mehmet Kamış, Şahin Alpay ve Mümtazer Türköne de yer alıyor.
SUÇLAMALAR
Gazete yöneticileri hakkında 'gazete tirajlarında usülsüzlük yapıp devletten haksız basın ilan parası almak' iddiası da bulunuyor. Ayrıca şüpheliler hakkında 'silahlı terör örgütüne üye olmak', 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etme' iddiası bulunuyor.
ŞAHİN ALPAY GÖZALTINDA
Soruşturma kapsamında gazeteci-yazar Şahin Alpay Beşiktaş’taki evinde gözaltına alındı.
Polis ekipleri saat 06.00 sıralarında Şahin Alpay’ın Beşiktaş’taki evine geldi. Yaklaşık 2.5 saat evde arama yapan polisler, Şahin Alpay’ı gözaltına aldı. Kelepçesiz olarak polis aracına alınan Alpay, gazetecilerin sorusu üzerine "Bir şey söylemeyeceğim. Neden gözaltına alındığımı bilmiyorum" dedi.
Şahin Alpay, sorgulanmak üzere İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.
İŞTE GÖZALTI KARARI VERİLEN 47 İSİM
Hakkında gözaltı kararı bulunan 47 kişi ise şunlar:
Osman Nuri Öztürk, Ali Akbulut, Bülent Keneş, Mehmet Kamış, Hüseyin Döğme, Süleyman Sargın, Veysel Ayhan, Şeref Yılmaz, Mehmet Akif Afşar, Ahmet Metin Sekizkardeş, Alaattin Güner, Faruk Kardıç, Metin Tamer Gökçeoğlu, Faruk Akkan, Mümtazer Türköne, Şahin Alpay, Sevgi Akarçeşme, Ali Ünal, Mustafa Ünal, Zeki Önal, Hilmi Yavuz, Ahmet Turan Alkan, Lalezar Sarıibrahimoğlu, Ali Bulaç, Bülent Korucu, İhsan Duran Dağı, Nuriye Ural, Hamit Çiçek, Adil Gülçek, Hamit Bilici, Şenol Kahraman, Melih Kılıç, Nevzat Güner, Mehmet Özdemir, Fevzi Yazıcı, Sedat Yetişkin, Oktay Vızvız, Abdullah Katırcıoğlu, Behçet Akyar, Murat Avcıoğlu, Yüksel Durgut, Zafer Özsoy, Cuma Kaya, Hakan Taşdelen, Osman Nuri Arslan, Ömer Karakaş...
Hürriyet'in güvenlik kaynaklarından edindiği bilgiye göre 11.40 itibariyle şu isimler gözaltına alındı: Zafer Özsoy (FİA ortaklarından), Ahmet Metin Sekizkardeş (Cihan Medya Başkan Yardımcısı), Cuma Kaya, Murat Avcıoğlu, Osman Nuri Arslan FİA şirket ortaklarından), Şeref Yılmaz (Irmak TV), Hüseyin Turan (Feza ortaklarından), Faruk Akkan (Cihan haber müdürü), Zeki Önal (gazeteci, yaş ve hastalığı gözönüne alınarak yakalama yapılmadı, arama yapıldı), Şahin Alpay (gazeteci), Nuriye Ural (Akman) (gazeteci).
25 TEMMUZ'DA DA 42 GÖZALTI KARARI VERİLMİŞTİ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında 25 Temmuz'daki ilk dalga operasyonda aralarında Nazlı Ilıcak'ın da olduğu FETÖ ile bağlantılı 42 gazeteci hakkında gözaltı kararı çıkarılmıştı. Böylece soruşturma kapsamında gözaltı kararı çıkarılan gazeteci sayısı 89'a yükseldi.
Darbe girişimi soruşturması kapsamında ilk dalgada gözaltına alınan gazeteci sayısı da 16'ya yükseldi. Son olarak gazeteci Bülent Mumay gözaltına alınarak Asayiş Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.
İlk dalgada gözaltına alınan isimler:
Nazlı Ilıcak, Seyit Kılıç, Yakup Sağlam, Bayram Kaya, Cihan Acar, Bünyamin Köseli, Emre Soncan, Mustafa Erkan Acar, Cemal Azmi Kalyoncu, Abdullah Kılıç, Habip Güler, Mehmet Gündem, Cuma Ulus, Hanım Büşra Erdal, Hüseyin Aydın ve Bülent Mumay.
------------------------------------------------------------------------------
İLK AŞAMADA ILICAK DAHİL 17 İSİM TUTUKLANDI
29.07.2016 23:18 Adliyede soruşturmayı yürüten savcı tarafından sorgulanan 21 gazeteci tutuklanmaları istemiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi. Mahkemede hakim karşısına çıkan Nazlı Ilıcak, Bayram Kaya, Haşim Söylemez, Seyyid Kılıç, Emre Soncan, Cuma Ulus, Hanım Büşra Erdal, Habip Güler, Ufuk Şanlı, Yakup Çetin, Mustafa Erkan Acar, Ali Akkuş, Abdullah Kılıç, Cihan Acar, Bünyamin Köseli, Cemal Azmi Kalyoncu, Hüseyin Aydın silahlı terör örgütüne üye olmak suçlamasından tutuklandı. Gazeteci Bülent Mumay ve Mehmet Gündem serbest bırakılırken, Yakup Sağlam ve Arda Akın adli kontrolle serbest kaldı. Emniyet'te ifade verirken rahatsızlanan 80 yaşındaki Hilmi Yavuz ise sağlık sorunları sebebiyle serbest bırakıldı.
İKİNCİ AŞAMADA İSE ALİ BULAÇ DAHİL 6 İSİM DAHA TUTUKLANDI
30.07.2016 23:01 FETÖ'nün medya yapılanmasına ilişkin soruşturmada gözaltına alınan Ali Bulaç, Ahmet Turan Alkan, Mustafa Ünal, Şahin Alpay, Nuriye Ural ve Lalezer Sarıibrahimoğlu tutuklandı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, kayyum atanan Zaman gazetesinin eski çalışanlarına ve yöneticilerine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, Ali Bulaç ve Şahin Alpay'ın da aralarında bulunduğu 6 kişi tutuklandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fuzuli Aydoğdu tarafından yürütülen soruşturma kapsamında kayyum atanmadan önce gazetede yönetici olan ve çalışan 47 şüpheli hakkında ''FETÖ/PDY terör örgütüne üye olmak'' suçundan gözaltı kararı alındı. Bu çerçevede gözaltına alınan şüphelilerden 7'si emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne sevk edildi. Savcılıkça ifadesi alınan şüphelilerden Ali Bulaç, Şahin Alpay, Ahmet Turan Alkan, Mustafa Ünal, Nuriye Ural ve Lalezer Sarıibrahimoğlu tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilirken, bir kişi serbest bırakıldı. Nöbetçi hakimliğe çıkarılan Bulaç, Alpay, Alkan, Ünal, Ural ve Sarıibrahimoğlu tutuklandı.
TUTUKLAMA GEREKÇELERİ
Kapatılan Zaman gazetesi yazarlarının tutuklanma gerekçesi: Gazetenin eski Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı’nın, adli kontrol altındayken yurtdışına ‘kaçması’!
Eski Zaman gazetesi yazarlarının 15 Temmuz sonrası tutuklanma nedenleri sonunda anlaşıldı. Zaman gazetesinin 6 yazarı hakkında ‘kaçabilecekleri’ şüphesiyle tutuklama kararı çıkaran İstanbul 4. Sulh Ceza Hâkimliği, gerekçe olarak da şu nedenleri gösterdi: “Bu yapının medya ayağı yönündeki soruşturmalarda çok sayıda şüphelinin yurtdışına kaçmış olduğu, en başta bu gazetenin eski yöneticisi Ekrem Dumanlı’nın hakkında adli kontrol hükümlerine tabi olduğu halde aynı suçtan yurtdışına kaçtığı, atılı suç yönünden OHAL’in sürdüğü ve delillerin toplanması sürecinin devam ettiği, bu durumda şüpheliler hakkında adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağı anlaşıldığından ayrı ayrı tutuklanmalarına karar verilmiştir.”
İŞTE YAZAR SAVUNMALARI
Kayyuma devredilmesinin ardından, 15 Temmuz’daki darbe girişiminin sonrası tamamen kapatılan eski Zaman gazetesi yazarları ise, İstanbul 4. Sulh Ceza Hâkimliği’nde kendilerini şöyle savundular:
20 YILLIK YAZIMI GÖSTERDİLER, ‘OHA’ DEDİM
Nuriye Ural (Akman): “Sadece Zaman gazetesinde çalıştığım için burada olduğumu düşünüyorum. Suçlamaları kabul etmiyorum. Örgüt ile bağlantım olması iddiasını kabul etmiyorum. Bilgisayarımda kayıtlı yazılarımın incelenmesi halinde, magazin amaçlı oldukları görülecektir. Bu yazı örneklerini de ibraz ediyorum. Darbeye karşı olduğum anlamında yazılarım vardır. Ben normalde bu tarz yazılar bile yazmam. Sadece darbeye karşı duruşumun belli olması ve tarihe not düşmesi için darbeye hayır yazımı yazdım. 20 yıl önce yazdığım bir yazının bana emniyette sorulması karşısında da şaşkınlığımı gizleyemedim ve oha dedim. Örgüt üyesi olmama delil olacak belgeler nelerdir merak ediyorum. Kesinlikle atılı suçlamaları kabul etmiyorum. Serbest bırakılmamı talep ediyorum. “
LAİK ORTAMDA BÜYÜDÜM 12 MARTZEDEYİM
Şahin Alpay: “Laik bir ortamda, Kemalist bir birey olarak yetiştirildim. 2002 senesinde Zaman gazetesinde yazar olmam konusunda teklif aldım. Bu dönem siyasetçileri Gülen hareketine sempati ile baktığından kabul ettim. Sivil yönetim ve AB standartlarında bir demokrasiyi yerleştirmemizin ne kadar gerekli olduğu, çare olduğu konusunda yazılarım oldu. Bu zaman içerisinde bu Fetullah Gülen isimli kişiye bu kadar sempati duyulması nedeniyle merak ettim ve araştırdım. Vardığım kanı da Gülen’in farklılığa saygı duyan, modern bir İslam anlayışı içinde olduğu yönünde oldu. Bu hareketin bir terör örgütü olduğu veya bu tür bir karanlık yüzü olduğuna dair herhangi bir görüşüm veya bilgim olmamıştır. 15 Temmuz’da meydana gelen olayların arkasında olmasına dair güçlü deliller olması bende büyük bir aldatılmışlık hissi uyandırmıştır. Demokrasimize indirilen en ağır darbe girişiminin arkasında Gülen hareketinin olmasına son derece üzüldüm. Lanetliyorum. Darbeyi savunmuyorum. Benim ne meslek hayatımda, ne aile hayatımda herhangi bir cemaatin mensubu olmak veya darbe girişimine müdahil olmak gibi bir durumum söz konusu değildir.“
BABAM CHP’DEN SENATÖRDÜ
Lalezar Sarıibrahimoğlu: “15 Temmuz akşamı ertesi güne kadar devam eden bu vahşi darbe girişiminde taraf gösterilmem bana zul gelir. Yaşamım boyu darbelere karşı oldum. Demokrasi adına yazdım. 15 Temmuz sonrasında darbe girişiminin demokrasiye ne kadar zarar verdiğini yazdım. Babam CHP’den senatörlük yapmıştır. Nereden gelirse gelsin darbeleri desteklediğim iddiasını asla kabul edemem.”
DARBE YAPANIN, DESTEKLEYENİN ALLAH BELASINI VERSİN
Ali Bulaç: “Ben sadece Zaman gazetesinde yazarım. Fetullah Gülen Örgütü’nün örgüt olduğuna dair en ufak bir şüphe dahi duymadım. 15 Temmuz tarihine kadar bu yapının böyle bir oluşum içerisinde olduğunu bilmiyordum. Tahmin dahi edemedim. Çarşamba sabahı gözaltı listesinde olunca kendim giderek bizzat teslim oldum. 50 senedir yazı yazıyorum. Hakkımda yazılmış birçok doktora yazı var. Bu zamana kadar hep birlikte yaşamaktan yana oldum. Kırmızı çizgilerim var. Benim kırmızı çizgilerim darbe ve silaha sarılmadır. Bakmakla yükümlü olduğum 6 çocuğum var. Bu darbe girişimini yapanların ve destekleyenlerin Allah belasını versin. 66 yaşındayım. Baypas oldum. Kalbimde stent takılıdır. Şeker, guatr ve tansiyon rahatsızlıklarım da var. Serbest bırakılmayı talep ediyorum. Suçlamaları reddediyorum. “
ALAMETLERİ HİSSETMİŞ OLMAMIZ GEREKİRDİ
Ahmet Turan Alkan: “Darbeye her zaman şiddetle karşı oldum. 15 Temmuz gecesi yaşadığım büyük travmayı ve ertesi gün yaşananlardan duyduğum üzüntüyü tarif edemem. Bu noktada büyük bir eksiklik hissediyorum. Yazar olarak bu tür alametleri hissetmiş olmamız gerekirdi. Ancak her şey takdir edersiniz ki büyük bir hızla sürpriz içinde gelişti. Hakkımdaki suçlamaları kabul etmiyorum. Polisin geleceğini tahmin ettiğimden çantamı hazırladım ve evimde ailem ile birlikte polisleri bekliyordum. Tansiyon hastasıyım. Günde 3 kez almam gereken ilaçlarım vardır. Hakkımdaki suçlamanın doğru olmadığını beyan etmekle, tutuksuz olarak yargılanmamı, aksi halde adli kontrol hükümlerinin uygulanmasını talep ediyorum.”
‘GEREKİRSE İDAM EDİLSİNLER’ DİYE YAZDIM
Mustafa Ünal: “Zaman gazetesinde Ankara yayın yöneticiliği yaptım. Cemaat hiyerarşisi, bu örgüt ile ilgim ve alakam yoktur. Hakkımda bu hususta somut bir delil de yoktur. 28 Şubat’tan 15 Temmuz’a tüm darbe ve girişimlerine karşı duruşum vardır. Darbe girişimi olduğunu öğrenir öğrenmez sosyal medyada da attığım tweet’ler ile de “darbeye hayır” dedim. Halka silah çekenlerin en ağır şekilde yargılanması gerektiğini, gerekirse idam edilmelerine dair yazılar yazdım. Askerin siyasete müdahalesine karşı olduğumu yazılarımda da belirttim. Polisleri bekledim ve teslim oldum. Kaçmamı gerektiren bir husus da yoktur. Atılı suçlamaları kabul etmiyorum. Guatr rahatsızlığım vardır. Psikolojik rahatsızlığım olması halinde nüksetmesi olası önemli bir hastalığım da vardır. Delilleri karartma imkânım veya gücüm de yoktur. Delilleri değiştirmem zaten mümkün değildir. Tutuksuz yargılanmamı talep ediyorum.”
------------------------------------------------------------------------------
EVLERİNDEN 1 DOLAR ÇIKTI
Soruşturma kapsamında aranan ve yurt dışında bulunan gazeteciler Metin Yıkar'ın adresinde 2 banknot “B" ve “L" serisi 1 dolar, Bülent Ceyhan'ın adresinde “C" serisi 1 dolar ve Abdullah Abdülkadiroğlu'nun adresinde “K" seri 1 dolar ele geçirildiği öğrenildi. Soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı çıkarılan 21 gazeteciyi arama çalışmaları sürüyor. Öte yandan gözaltına alınan Nazlı Ilıcak'ın, sekreteri takip edilerek yakalandığı belirtildi. İddiaya göre Ilıcak telefonda en son sekreteri ile görüştü. Bu görüşmenin ardından sekreteri ile buluşmaya giden Ilıcak, polisler tarafından gözaltına alındı.
ERCAN GÜN GÖZALTINDA
Darbe girişimi sonrasında hakkında gözaltı kararı verilen 41 gazeteciden biri olan Ercan Gün, dün teslim olmak üzere geldiği İstanbul Adalet Sarayı'nda savcılık talimatıyla gözaltına alınarak gözaltına alınarak emniyete götürüldü. Gün'ün savcı tarafından ifadeye çağrılana kadar gözaltında tutulacağı öğrenildi. Ercan Gün'ün firarda olduğu dönemde her gün savcılığı arayıp “Bugün ifade vermeye geleceğim" dediği belirtildi.
296 basın kartı iptal
Basın-Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) tarafından Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından iptal edilen basın kartı sayısı 330'a yükseldi. BYEGM Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Okutan, 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişiminin ardından basın kartlarını incelemeye aldıklarını belirtti. Bu kapsamda geçen hafta 34 kişinin kartının iptal edildiğini hatırlatan Okutan, “Yapılan çalışmalarla 74'ü serbest basın kartı sahibi olmak üzere 296 kişinin daha basın kartı iptal edildi. Böylece toplam iptal edilen kart sayısı 330'a ulaştı" dedi. Okutan, sürekli basın kartı taşıyanlarla ilgili de çalışmaların sürdüğünü kaydetti.
BU DA MEDYA ÜSLERİ
Gülen’in isteği ile Üsküdar’da kurulan FETÖ’nün medya üssü de deşifre oldu. Burada barınan öğrencilerin medyaya yerleştirildiği ortaya çıktı
FETÖ'nün istekleri doğrultusunda hareket eden, darbe girişimine kalkışan medya mensuplarının buluşma yeri olan yurdu SABAH görüntüledi. Medya üssü, Fetullah Gülen'in özel isteği ile kuruldu. Üsküdar Selanikliler Sokağı'nda yer alan Özel Mavera Yükseköğretim Öğrenci Yurdu'nda medya kurumlarını ele geçirmek için planlar yapıldığı, örgüt üyeleri arasından birçok gazete ve televizyon kanalına militan sokulduğu ortaya çıktı. İddiaya göre FETÖ, gazeteci görünümlü ajan olarak SABAH, atv, Cnn Türk, Kanal D, Habertürk, Radikal ve diğer kanal ve gazetelere birçok eleman soktu. Medyaya yönelik ikinci dalga operasyonunda haklarında gözaltı kararı verilen 42 şüpheliden bazılarının FETÖ'nün bu üssünde talimat aldığı ve medyaya yerleştirildiği tespit edildi. Medya kurumlarına konulan örgüt üyelerinin, girdikleri kurumun siyasi yapısına göre yaşam biçimi seçtikleri, sosyal çevre edinerek hayat görüşlerini ve yaşamlarını değiştirdiği belirtildi.
BAYRAK VE ATATÜRK RESMİ ASIP KAÇTILAR
Darbe girişiminin başarısız olmasıyla FETÖ'nün medya üssünün boşaltıldığı, deşifre olmamak için de binaya Türk bayrağı ile Atatürk resimleri astıkları görüldü. FETÖ medya yapılanma üssü önünde zaman zaman lüks araçların park ettiği, himmet adı altında haraç gecelerinin de düzenlendiği ileri sürüldü.
------------------------------------------------------------------------------
FETÖ MEDYASINA AĞIR DARBE: 131 KAPATMA KARARI!
'OHAL Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler ile Bazı Kurum ve Kuruluşlara Dair Düzenleme Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname' başlığı ile Resmi Gazete'de yayınlanan kararla 3 haber ajansı, 16 televizyon, 23 radyo, 45 gazete, 15 dergi ve 29 yayınevi ve dağıtım kanalı kapatıldı.
KAPATILAN HABER AJANSLARI
Cihan Haber Ajansı, Muhabir Haber Ajansı ve SEM Haber Ajansı kapatılan ajanslar arasında.
KAPATILAN KANALLAR
Kapatılan televizyon kanalları şunlar:
Barış TV, Bugün TV, Can Erzincan TV, Dünya TV, Hira TV, Irmak TV, Kanal 124, Kanaltürk, MC TV, Mehtap TV, Merkür TV, Samanyolu Haber, Samanyolu TV, SRT TV, Tuna Shopping TV, Yumurcak TV.
KAPATILAN GAZETELER
Adana Haber Gazetesi, Adana Medya Gazetesi, Akdeniz Türk, Şuhut'un Sesi Gazetesi, Kurtuluş Gazetesi, Lider Gazetesi, İşçehisar Durum Gazetesi, Antalya Gazetesi, Yerel Bakış Gazetesi, Nazar Gazetesi, Batman Gazetesi, Batman Postası Gazetesi, Batman Doğuş Gazetesi, İrade Gazetesi, İskenderun Olay Gazetesi, Ekonomi Gazetesi, Ege'de Son Söz Gazetesi, Demokrat Gebze, Kocaeli Manşet, Bizim Kocaeli, Haber Kütahya Gazetesi, Gediz Gazetesi, Zafer Gazetesi, Hisar Gazetesi, Turgutlu Havadis Gazetesi, Milas Feza Gazetesi, Türkiye'de Yeni Yıldız Gazetesi, Hakikat Gazetesi, Urfa Haber Ajansı Gazetesi, Ajans 11 Gazetesi, Yeni Emek Gazetesi, Banaz Postası Gazetesi, Son Nokta Gazetesi, Merkür Haber Gazetesi, Millet Gazetesi, Bugün Gazetesi, Meydan Gazetesi, Özgür Düşünce Gazetesi, Taraf Gazetesi, Yarına Bakış Gazetesi, Yeni Hayat Gazetesi, Zaman Gazetesi, Today's Zaman Gazetesi.
KAPATILAN DERGİLER
Akademik Araştırmalar Dergisi, Aksiyon Dergisi, Asya Pasifik (PASİAD) Dergisi, Bisiklet Çocuk Dergisi, Diyalog Avrasya Dergisi, Ekolife Dergisi, Ekoloji Dergisi, Fountain Dergisi, Gonca Dergisi, Gül Yaprağı Dergisi, Nokta Dergisi, Sızıntı Dergisi, Yağmur Dergisi, Yeni Ümit Dergisi, Zirve Dergisi.
------------------------------------------------------------------------------
MÜMTAZER TÜRKÖNE VE 11 İSİM DAHA TUTUKLANDI
05.08.2016 18:11 Kapatılan Zaman gazetesinin eski çalışanlarına ve yöneticilerine yönelik soruşturma kapsamında mahkemeye sevk edilen 14 şüpheliden, gazetenin eski yazarı Mümtazer Türköne'nin de aralarında bulunduğu 12'si tutuklandı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanma istemiyle nöbetçi İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilen 14 şüphelinin sorgu işlemi sona erdi.
Nöbetçi hakimlik, şüpheliler Alaattin Güner, Şeref Yılmaz, Ahmet Metin Sekizkardeş, Faruk Akkan, Mehmet Özdemir, Fevzi Yazıcı, Zafer Özsoy, Cuma Kaya ve Hakan Taşdelen'in, "silahlı terör örgütüne üye olmak", eski Zaman gazetesi yazarı Mümtazer Türköne'nin, "FETÖ'nün amaçlarına hizmet etmek", Hüseyin Turan ve Murat Avcıoğlu'nun ise "örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüte yardım etmek" suçlarından tutuklanmasına hükmetti.
Şüphelilerden Osman Nuri Öztürk ve Osman Nuri Arslan'ın, yüklenen "terör örgütüne üye olma" suçunu işlediklerine dair tutuklamayı gerektiren yeterli delil bulunmadığını dikkate alan hakimlik, bu şüphelilerin "yurt dışına çıkış yasağı"ndan oluşan adli kontrol tedbirleri uygulanarak serbest bırakılmasını kararlaştırdı.
SİLAHLI TERÖR ÖRGÜTÜ OLDUĞUNDAN KUŞKU YOK
Kararda, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) silahlı kuvvetler içerisindeki unsurlarının 15 Temmuz'daki askeri darbe girişimi sonucunda Fetullah Gülen yapılanmasının artık silahlı bir terör örgütü olduğu hususunda kuşku bulunmadığı belirtilerek, daha önceden verilen hakimlik ve mahkeme kararlarında bu hususun belirtildiği aktarıldı.
FETÖ/PDY'nin, faaliyetlerini yürüttüğü süre zarfında birden fazla yayın organına sahip olduğu belirtilen kararda, "Şüphelilerin çalıştıkları, haber yaptıkları, köşe yazısı yazdıkları Zaman, Bugün, Özgür Bugün, Özgür Düşünce, Yeni Hayat ve Millet gazeteleri ile Aksiyon dergisi, Samanyolu, Kanaltürk ve Bugün televizyonlarının da bu terör örgütünün yayın organlarından olduğu kamuoyunca bilinen bir gerçektir." denildi.
GEÇEN ZAMANA RAĞMEN YAKALANAMADILAR
Eski Zaman gazetesinin Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı hakkında silahlı terör örgütü suçundan soruşturma yürütüldüğü ve yurt dışına çıkış yasağı konularak serbest bırakıldığının bilindiği aktarılan kararda, "Şüphelilerin de içinde olduğu İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma dosyası kapsamında diğer şüpheliler hakkında gözaltı ve yakalama kararı çıkarıldığı halde aradan geçen zamana rağmen yakalanamadıkları ve firari durumda oldukları anlaşılmıştır" ifadesine yer verildi.
Kararda, şüphelilerin FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün basın ayağı olarak adlandırılan yapılanma içinde yer alan gazete, dergi ve ajanslarda görev yapıp yayınların dağıtımını sağladıklarını, örgüte bağlılık ve sadakat ilkesi çerçevesinde görevlerini ifa ettikleri belirtilerek, bu kişilerin silahlı terör örgütünün 17-25 Aralık soruşturmalarında "darbeye teşebbüs" suçuna iştirak eden emniyet görevlilerini, yargı mensuplarını haberleştirerek örgütün amaçları doğrultusunda propaganda faaliyetleri yürüttükleri, bazı şüphelilerin örgüte ait şirketlere el konulmasını önlemek amacıyla devir işlemleri yapıp mal kaçırma girişiminde bulundukları, FETÖ'nün kapatılan yayın organlarında çalıştıkları ve FETÖ/PDY'nin üyeleri oldukları yönünde kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut deliller bulunduğu aktarıldı.
DAHA ÖNCE 6 KİŞİ TUTUKLANMIŞTI
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, kayyum atanmadan önce gazetede yönetici olan ve çalışan 47 şüpheli hakkında ''FETÖ/PDY terör örgütüne üye olmak'' suçundan gözaltı kararı alınmıştı. Karar doğrultusunda, 21 şüpheli gözaltına alınmıştı.
Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na 31 Temmuz'da getirilen gazeteciler Ali Bulaç, Şahin Alpay, Ahmet Turan Alkan, Mustafa Ünal, Nuriye Ural, Lalezer Sarıibrahimoğlu ve İhsan Dağı'nın soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Aydoğdu tarafından ifadesi alınmıştı.
Şüphelilerden Dağı'yı serbest bırakan Aydoğdu, diğer 6 şüpheliyi ise tutuklama istemiyle nöbetçi hakimliğe sevk etmişti. Hakimlik de bu 6 şüpheliyi, "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) üyeliği" suçundan tutuklamıştı.
TÜRKÖNE'NİN İFADESİ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü FETÖ soruşturmasında tutuklanan Zaman gazetesi eski yazarlarından Mümtazer Türköne, sorgusunda Fetullah Gülen ile iki kez görüştüğünü belirterek, “O camiayla olduğum için pişmanım. Darbecilerin idam edilmesinin caydırıcılık manasında önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kapatılan Zaman gazetesi eski yönetici ve çalışanlarına yönelik yürütülen soruşturmada gözaltına alınan kapatılan Zaman gazetesi eski yazarlarından Mümtazer Türköne, Alaattin Güner, Şeref Yılmaz, Ahmet Metin Sekizkardeş, Faruk Akkan, Mehmet Özdemir, Fevzi Yazıcı, Zafer Özsoy, Cuma Kaya, Hakan Taşdelen, Hüseyin Turan ve Murat Avcıoğlu “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan tutuklandı. İstanbul 3’üncü Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği kararıyla dün gece tutuklanan 12 şüpheliden Mümtazer Türköne, ifadesinde yayınlanmış 16 kitabının bulunduğunu, bunlardan ikisinin darbeler hakkında yazıldığını söyledi. Türköne ifadesinde, “Soruşturma dosyasında delil olarak sunulan 5 makalenin hiçbirinde teşbih, mecaz, metafor ve hatta eşeğin aklına karpuz kabuğu düşürmek kabilinden darbe iması addedilecek tek kelime yoktur. Tersine hükümeti eleştirirken, çözüm olarak dosyada yer alan her yazıda da demokratik çözümler alternatifler sandık ve seçim gösterilmiştir” dedi. Hükümete karşı eleştirileri olduğunu söyleyen Türköne, “Ben radikal hatta keskin addedilecek, bir darbe karşıtıyım. Bunun tek bir istisnası yoktur. Nitekim darbe gecesi de meşru hükümetin yanında yer aldığımı belirten, akabinde darbenin ihanet ve şerefsizlik olduğunu belirten tweetler attım. Sonrasında darbe tehdidi devam ederken, hükümeti destekleyen darbeyi lanetleyen ve darbe sonrası toplumu restore edecek bu travmanın geçmesini sağlayacak uyarılarda bulundum” ifadelerini kullandı.
“Fetullah Gülen ile iki kez görüştüm”
Kendisini darbe karşıtı olarak niteleyen Türköne ifadesinde, “Benim kadar radikal bir darbe karşıtının, darbeci ithamına maruz kalmasını, gördüğüm muamelenin ötesinde çok onur kırıcı buluyorum. Fetullah Gülen örgütü hakkında herhangi bir bağlantım yoktur. Kendisini tanıyorum. Zaman gazetesinin onun kontrolünde olduğunu biliyorum. Kendisiyle 2006 -2011 yılında iki defa görüştüm. Aramızda kayda değer bir görüşme olmadı. Yanımda Ak Partili yöneticiler mevcuttu. En son darbe olayından sonra çoğunluk gibi bende hayal kırıklığı yaşadım. Ve o camia ile birlikte olduğumdan dolayı pişman oldum” diye konuştu.
“Kişilik olarak muhalifim”
“Ben bir yazar olarak daha fazla okuyucuya ulaşmak amacıyla Türkiye'de tirajı en yüksek gazete olan Zaman gazetesinde yazmayı tercih ettim” diyen Türköne, “Esasında başka da yazı yazabileceğim gazete yoktur. Kişilik olarak muhalif bir yapım var. Benim hükümete karşı eleştirilerim, demokrasinin ve özgürlüklerin genişleyip darbe teşebbüslerinin engellenmesi amacına yöneliktir. Gazetede yazdığım süre boyunca hangi konularda yazı yazacağım konusunda, açıktan bir müdahale olmadı. Bazen farklı konularda yazmam için güncel olaylar hatırlatıldı ve tavsiye edildi” dedi.
"Gazetenin politikasına aykırı yazılar da yazdım"
Yazdığı hiçbir yazıya müdahale edilmediğini savunan Türköne, “Şahsen de gazetenin yayın politikasıyla kendimi bağlı hissetmedim. Zaman zaman manşetlerde savunulan görüşlere aykırı yazılar yazdım. 2004 yılındaki Fetullah Gülen cemaatini faaliyetlerini sona erdirilmesine dair karar hakkında 2013 yılında aykırı görüşlerimi bildirdim. MGK'nın, o anki şartlarına göre karar aldığını ve Gülen cemaatini herhangi bir olumsuz uygulamanın hükümet tarafından uygulanmadığını belirttim. Bu yazı gazetenin yayın politikasına aykırı bir yazıydı. Buna rağmen bu yazıya da müdahale edilmedi” ifadelerini kullandı.
“Darbecilerin idam edilmesini caydırıcılık anlamında önemli buluyorum”
Türköne ifadesinin devamında, “Ülkemin yaşadığı trajediyi kendi yaşadığım trajedinin üstünde görüyorum. Yani ülkem adına çok derin bir üzüntü yaşıyorum. 15 Temmuz günü yaşanan, darbe girişimi hakkında bir aydın olarak, içimde derin bir yara hissediyorum ve ülkemin başına gelebileceklerden endişeleniyorum. Darbeciler için daha önce yazdığım yazı ve görüşleri aynen tekrar ederim. Darbecilerin idam edilmesini ve en ağır ceza ile cezalandırılmasının caydırıcılık manasında önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.
Soruşturma kapsamında 18 şüpheli tutuklandı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kapatılan Zaman Gazetesi eski yönetici ve çalışanlarına yönelik yürüttüğü soruşturmada 47 şüpheli hakkında gözaltı kararı çıkarılmıştı. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan şüphelilerden Ali Bulaç, Şahin Alpay, Ahmet Turan Alkan, Mustafa Ünal, Nuriye Ural ve Lalezer Sarıibrahimoğlu emniyetteki işlemlerinin ardından 31 Temmuz tarihinde çıkarıldıkları mahkemece, “FETÖ/PDY terör örgütüne üye olmak” suçundan tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Şüpheliler Mümtazer Türköne, Alaattin Güner, Şeref Yılmaz, Ahmet Metin Sekizkardeş, Faruk Akkan, Mehmet Özdemir, Fevzi Yazıcı, Zafer Özsoy, Cuma Kaya, Hakan Taşdelen”, Hüseyin Turan ve Murat Avcıoğlu’nun da tutuklanmasıyla birlikte tutuklu şüpheli sayısı 18’e yükseldi.
Paralel yapı-25 Temmuz (2016) 'İstanbul Medya yapılanması ve darbeye destek' soruşturması manşetlerimiz
Paralel yapı-Medya uzantıları manşetlerimiz
Paralel yapı-15 Temmuz (2016) 'TSK'daki Fetö'cülerin askeri darbe girişimi' soruşturması manşetlerimiz
(27 Temmuz 2016, 22:53), son güncel.: (06 Ağustos 2016, 16:07)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: