HSYK´daki Kontrgerillacılar direnmeyi sürdürüyor. Bir tarafta kamuoyu ve onu temsilen Adalet Bakanı diğer tarafta yüksek(!) yargıya sızdıkları artık rahatça söylenebilen Kontrgerillacılar. Ergenekon sanıklarıyla içlidışlı olmaya bir açıklama getirmediler. Sanıyoruz getirmeye dahi tenezzül etmiyorlar. Yaptıkları yargısal darbe girişimi zaten hicaptan uzak olduklarını gösteriyor. Göstere göstere son hamlelerinden birini yapıyorlar. Herhalde bir sonraki ve sonuncu hamle ise açıkça askeri darbe yapmaya kalkışmaktır ya da belki uyuyan silahlı hücrelerini harekete geçirerek yetkililere yönelik silahlı suikastler, halkın toplu bulunduğu yerlere bombalı saldırılar falan düzenlemek olabilir. Ecevit bu Kontrgerillacıları iyi tanımıştı. Açığa çıkarıldıklarında girişebilecekleri tehlikeli tertiplerden korktuğunu yıllar önce ifade etmişti. Ergenekon-KCK-Albay Cemal Temizöz-Albay Dursun Çiçek soruşturma ve davasındaki savcı-hakimler. Tekrar etmek gerekirse HSYK´dakilerin neye hizmet ettikleri ortaya çıkmıştır. Hakkında soruşturma olmayan, kendi isteğiyle başka yere atanmak istemeyen, yürüttükleri soruşturma ve davalar henüz bitmemiş olan ´Ergenekon-KCK-Albay Cemal Temizöz-Albay Dursun Çiçek soruşturma ve davasındaki savcı-hakimler´i tırpanlamak istiyorlar. Star gazetesinden Şamil Tayyar birkaç gün önce HSYK´daki Kontrgerilla direnişinin HSYK´dakilerin çapını aştığını ve bunun askerlerin artık sivil mahkemelerde yargılanmasını getiren yasa sonrası topyekün mücadeleye kalkışan TSK´daki cuntacıların yürüttüğü bir operasyona dönüştüğünü ima etmişti. Gelişmeler giderek bu iddiayı doğruluyor. Darbe andıçını hazırlayan Albay Dursun Çiçek´in çalıştığı Genelkurmay´daki dairenin, Özel Harp Dairesi (ÖHD)´nin bir bölümü olduğu açığa çıkmıştı. Ne hazindir ki ancak milletin vergileriyle karnını doyurabilen TSK´daki cuntacılar, dış düşmanı bırakarak iç düşman ilan ettiği kendi halkına karşı bir ´Özel Harp´ operasyonu yürütüyor.
HSYK´daki Kontrgerilla direnişinde 8. gün!
HSYK´daki Kontrgerillacılar direnmeyi sürdürüyor. Bir tarafta kamuoyu ve onu temsilen Adalet Bakanı diğer tarafta yüksek(!) yargıya sızdıkları artık rahatça söylenebilen Kontrgerillacılar. Ergenekon sanıklarıyla içlidışlı olmaya bir açıklama getirmediler. Sanıyoruz getirmeye dahi tenezzül etmiyorlar. Yaptıkları yargısal darbe girişimi zaten hicaptan uzak olduklarını gösteriyor. Göstere göstere son hamlelerinden birini yapıyorlar. Herhalde bir sonraki ve sonuncu hamle ise açıkça askeri darbe yapmaya kalkışmaktır ya da belki uyuyan silahlı hücrelerini harekete geçirerek yetkililere yönelik silahlı suikastler, halkın toplu bulunduğu yerlere bombalı saldırılar falan düzenlemek olabilir. Ecevit bu Kontrgerillacıları iyi tanımıştı. Açığa çıkarıldıklarında girişebilecekleri tehlikeli tertiplerden korktuğunu yıllar önce ifade etmişti.
Ergenekon-KCK-Albay Cemal Temizöz-Albay Dursun Çiçek soruşturma ve davasındaki savcı-hakimler
Tekrar etmek gerekirse HSYK´dakilerin neye hizmet ettikleri ortaya çıkmıştır. Hakkında soruşturma olmayan, kendi isteğiyle başka yere atanmak istemeyen, yürüttükleri soruşturma ve davalar henüz bitmemiş olan ´Ergenekon-KCK-Albay Cemal Temizöz-Albay Dursun Çiçek soruşturma ve davasındaki savcı-hakimler´i tırpanlamak istiyorlar. Star gazetesinden Şamil Tayyar birkaç gün önce HSYK´daki Kontrgerilla direnişinin HSYK´dakilerin çapını aştığını ve bunun askerlerin artık sivil mahkemelerde yargılanmasını getiren yasa sonrası topyekün mücadeleye kalkışan TSK´daki cuntacıların yürüttüğü bir operasyona dönüştüğünü ima etmişti. Gelişmeler giderek bu iddiayı doğruluyor. Darbe andıçını hazırlayan Albay Dursun Çiçek´in çalıştığı Genelkurmay´daki dairenin, Özel Harp Dairesi (ÖHD)´nin bir bölümü olduğu açığa çıkmıştı. Ne hazindir ki ancak milletin vergileriyle karnını doyurabilen TSK´daki cuntacılar, dış düşmanı bırakarak iç düşman ilan ettiği kendi halkına karşı bir ´Özel Harp´ operasyonu yürütüyor.
11.45: Adalet Bakanı kurul toplantısına katıldı. 11.00´de başlayan toplantı devam ediyor.
14.25: Bakan Ergin, HSYK toplantısından ayrıldı.Dışarıya sızan son bilgilere göre ´Kriz aşılamıyor ve sonuç çıkmıyor´. Adalet Bakanlığının hazırladığı atama taslağına HSYK direnmeye devam ediyor.. Kurulda ayrıca Ankara´da kurulması düzenlenen ikinci özel yetkili mahkeme üzerinde de bir kriz yaşandı. Ankara´da 12. Ağır Ceza Mahkemesi kurulması planlanıyor. Bu mahkemenin heyeti üzerine de bir tartışma çıktı. Kurulması düşünülen 12. Ağır Ceza Mahkemesi´nin başına Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi başkanı Osman Kaçmaz´ın düşünülmesi yeni bir tartışma başlattı. Adalet Bakanı bu karara karşı çıktı. Bakan Ergin daha sonra toplantıdan ayrıldı. (NOT: Osman Kaçmaz (Sincan Ağır Ceza Mahkemesi) Cumhurbaşkanı Abdullah Gül´ün ´kayıp trilyon´ davası ile ilgili olarak yargılanması gerektiğine karar vermişti.)
17.25: Bakanı Ergin ve müsteşarı, tekrar toplantıya katıldı
HSYK´DAKİ KONTRGERİLLACILARIN DİRENİŞİ ŞİMDİLİK İŞE YARAMADI AMA DİRENMEYE DEVAM EDECEKLER. ELLERİNDEN GELEN TEK ŞEY BU VE VURUŞMADAN GERİ ÇEKİLMEK İSTEMİYORLAR.. EMİR ALDIKLARI YERLER YILLARCA FAİLİ MEÇHULLERİ İŞLEDİLER, DANIŞTAY´A BİR DENGESİZİ SALDIRTIP SUÇU MÜSLÜMANLARA ATTILAR, YILLARCA GÜNEYDOĞU´DA KÜRTLERİ ÖLDÜRÜP ASİT KUYULARINDA ERİTTİLER... BUNLARI YAPANLARIN DİRENMEDEN TESLİM OLMASINI BEKLEMEK HAYALDİR...
01.30: HSYK toplantısı sona erdi. Korsan kararnameyle yapılmak istenen savcı ve hakim atamaları bekletilecek diğer atamalar yapıldı!
Korsan kararname ile kilitlenen Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Toplantısının çalışmaları sona erdi. Adli yargıdaki yeni görev yerleri belli olan hakim ve savcıların atandıkları yerler internet sitesinde yayınlandı. Adalet Bakanı Sadullah Ergin, dün gece yaptığı açıklamada adli yargıdaki 1332 hakim ve savcının atamasının yapıldığını söylemişti. Ataması yapılan hakim ve savcıların atandıkları yerler bakanlığın resmi internet sitesinde gece saatlerinde yayınlandı.
Hakimevi´nde sabah 10.00´da başlayan ve gece saat 01.30 sıralarında sona eren toplantı sonrasında bakanlıkça hazırlanıp yaklaşık 1 ay kadar önce Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu´na (HSYK) sunulan Adli Yargı Hakim ve Cumhuriyet Savcıları Hakkındaki Kararname Taslağı üzerindeki çalışmalar tamamlandı. Adalet Bakanı Ergin, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, atamaların yapıldığını belirtti. Bakanın açıklaması sonrası, bakanlığın resmi internet sitesi olan adalet.gov.tr´de atamalar duyuruldu. Bin 332 hakim ve savcının görev yeri kararname ile değişti. Atamaların büyük çoğunluğunun, bulunduğu görev süresini tamamlama, istek ve mazeret sebebiyle yapıldığı, bazı hakim ve savcıların görev yerlerinin ise disiplin sebebiyle değiştirildiği bildirildi. Öte yandan, Adalet Bakanlığı tarafından 6 Temmuz 2009´da HSYK´ya sunulan Adli Yargı Unvanlı Hakim ve Cumhuriyet Savcıları Hakkındaki Kararname Taslağı ve İdari Hakim ve Savcılarına Ait Kararname Taslağı ile ilgili çalışmaların, 23 Temmuz Perşembe günü devam edeceği kaydedildi.
01.45: Adalet Bakanı Ergin´in HSYK açıklaması
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 1332 hakim ve cumhuriyet savcısının atamalarının yapıldığını açıkladı. İdari hakim ve savcı ataması ile görüşmelerin devam edeceğini kaydeden Bakan Ergin, Ergenekon soruşturmasını yürüten savcıların atanmalarıyla ilgili soruya, Önümüzdeki günlerde görüşeceğiz cevabını verdi. Hakimevi´nde saat 10.00´dan bu yana devam eden Adli ve İdari Yargı Yaz Kararnamesi toplantısı gece saat 01.00 sıralarında sona erdi. Bakan Ergin, 15 saat süren toplantı sonrası yaptığı açıklamada Adli Yargı Hakim ve Cumhuriyet Savcıları Hakkındaki Kararname Taslağı üzerindeki çalışmaların tamamlandığını bildirdi. 1332 hakim ve cumhuriyet savcısının atama kararnamesinin imzalandığını bildiren Bakan Ergin, Hakim ve savcıların isimleri biraz sonra internetten yayınlanacak. Bu hakim ve savcılarımızın yaz dönemi kararnamesindeki sıkıntıları inşallah bitmiş olacak. Onun dışında kalan idari yargı ve unvanlılarla ilgili çalışmalar önümüzdeki günlerde devam edecek´ dedi. Ergin, Ergenekon soruşturmasını yürüten savcıların atamaları ile ilgili bir soruya ´Önümüzdeki günlerde onları da görüşeceğiz´ cevabını verdi.
Hasan Celal Güzel (Eski Bakan):Adalet Bakanı ve Müsteşarı, gerekirse Ergenekon davası bitinceye kadar HSYK toplantılarına katılmamalıdır. Kararnamenin çıkarılamaması üzücüdür ama bu gecikmeye tahammül edilebilmelidir. Bir şekilde HSYK kararı Ergenekoncuların istedikleri gibi çıkarılırsa, Cumhurbaşkanı kararnameyi iade ederek ´korsan liste´nin kaldırılmasını sağlamalıdır.
Hakk Süha Terzibaşıoğlu (Eski HSYK başkan vekili): Üyelerin ayrı bir liste hazırlamasına bugüne kadar hiç şahit olmadım. Taslağın bakanlık tarafından hazırlandığını belirten Terzibaşıoğlu, Sebepsiz yer değiştirmesi söz konusu olamaz. Ya savcının kendisinin teklifi olur, ya müfettiş raporu olur. dedi. Bu yönde bir talep veya delil olmadan sadece oylama ile yer değişiminin sakıncalarına değinen Terzibaşıoğlu, Böyle bir değişiklik söz konusu olursa hakimlik teminatını zedelenebilir. ifadelerini kullandı. Atama ve yer değiştirmelerle ilgili kurulun karar mekanizması hakkında bilgi veren Terzibaşıoğlu, şöyle devam etti: Sadece bakanlığın hazırladığı taslak üzerinde görüşler olumlu veya olumsuz belirtilir. Daha sonra oylamaya geçilir. Her hakim ve savcı üzerinde tek bir oylama yapıldıktan sonra bu sonuca bağlanır. Hazırlanan kararnamede değişiklik yapılabilir. Terzibaşıoğlu, HSYK üyelerinden birinin, Ergenekon davası sanığı Engin Aydın´ı, serbest bırakıldıktan sonra evinde ziyaret etmesine de tepki gösterdi. Hakim, şaibe oluşturabilecek çevrelerden uzak durması gereken bir makamda duran kişidir. diyen Terzibaşıoğlu, hakimlik mesleğinin kuralının tarafsız olmak ve tarafsız karar vermek olduğunu dile getirdi.
Abdullah Harun
(21 Temmuz 2009), son güncel.: (22 Temmuz 2009)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Hsyk.gov.tr´de yayınlanan atama listesini görmek için tıklayın
HSYK üzerinden Ergenekon davasını akamete uğratma çabaları
Ergenekon soruşturmasını/davasını akamete uğratma girişimleri & provokasyonları
Kontrgerilla´nın yargıdaki örgütlenmesi konulu manşetlerimiz
Özel Harp Dairesi ile ilgili manşetlerimiz