TSK'daki FETÖ'cülerin darbe girişiminin ardından ordu, yargı ve emniyetin yanısıra bütün kamu kurumlarında başlayan operasyonlar kapsamında toplam 49 bin 321 kişi görevden alınmış oldu. Milli Eğitim Bakanlığı'ndaki 15200 personel açığa alındı. Özel eğitim kurumlarında görev yapan 21000 öğretmenin lisansı da iptal edildi. Başbakanlık'ta görevli 257 personel görevden uzaklaştırıldı. İçişleri Bakanlığı'na bağlı 8 bin 777 personel görevden uzaklaştırıldı. Borsa İstanbul'da 51 kişi kovuldu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nda görev yapan çeşitli unvanlardaki 393 personelin görevden uzaklaştırıldığı belirtildi. Maliye Bakanlığı'nda 1500'den fazla çalışanın açığa alındığını belirtti. Diyanet İşleri Başkanlığı'nda 492 kişi görevden uzaklaştırıldı. Milli İstihbarat Teşkilatı'nda (MİT) pasif görevde bulunan yaklaşık 100 personel görevden alındı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndaki (EPDK) 25 personel görevden uzaklaştırıldı. BDDK'daki 86 personel görevden uzaklaştırıldı. Borsa İstanbul'daki 51 kişinin işine son verildi.
19.07.2016 19:06 TSK'daki FETÖ'cülerin darbe girişiminin ardından bakanlıklar ve kamu kurumlarında on binlerce personel görevden alındı. Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı, YÖK, Milli Eğitim Bakanlığı, MİT, Diyanet İşleri Başkanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Enerji Piyasası Denetleme Kurumu’nda toplam 28 bin 321 kişi görevden alındı. Bunun yanında Milli Eğitim Bakanlığı özel eğitim kurumlarında görev yapan 21 bin öğretmenin lisansını da iptal etti. Toplamda ise 49 bin 321 kişi görevden alınmış oldu.
BAŞBAKANLIK
Başbakanlık'ta, FETÖ darbe girişiminin ardından Çankaya'daki Başbakanlık ek binada görevli 257 personelin görevden uzaklaştırıldığını ve kimliklerinin alındığını bildirdi. Görevden uzaklaştırılan personelden 230'unun raportör, 19'unun uzman, 6'sının müşavir, 2'sinin hukuk müşaviri olduğu belirtildi. İçişleri Bakanlığı’na bağlı 8 bin 777 personel görevden uzaklaştırıldı. 7 bin 899 emniyet personeli ile 614 jandarma, 30 vali ve 47 kaymakamın listede olduğu öğrenildi.
YÖK
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), bütün devlet ve vakıf üniversitelerinin dekanlarının istifasını istediğini açıkladı. Buna göre, 1577 dekanın istifası istendi, bunların 1176’sı devlet, 401’i ise vakıf üniversitelerinde görev yapıyor.
AİLE BAKANLIĞI
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nda görev yapan çeşitli unvanlardaki 393 personelin görevden uzaklaştırıldığı belirtildi.
DİYANET
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın merkez, taşra ve yurt dışı teşkilatında her kademede görev yapan personelden, aralarında 3 il müftüsü, 1 daire başkanı, 1 Başkanlık müşavirinin de bulunduğu 492 kişi, darbe girişiminde bulunan FETÖ/PDY ile ilişkili oldukları gerekçesiyle görevlerinden uzaklaştırıldı.
MALİYE
Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında Başbakan Binali Yıldırım da Maliye Bakanlığı'nda 1500'den fazla çalışanın açığa alındığını belirtti.
MİT
Milli İstihbarat Teşkilatı'nda (MİT) pasif görevde bulunan yaklaşık 100 personel görevden alındı.
EPDK
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nda (EPDK) görev yapan 25 personel, FETÖ/PDY ile bağlantıları olduğu gerekçesiyle görevinden uzaklaştırıldı. EPDK yetkilileri paralel devlet yapılanmasına yönelik kurum bünyesinde tespit ve soruşturma süreçlerinin devam edeceğini vurguladı.
MİLLİ EĞİTİM'DE 21 BİN GÖREVDEN ALMA
En büyük görevden alma ise Milli Eğitim Bakanlığı'nda gerçekleşti. Bakanlık, 15 bin 200 personelin açığa alındığını duyurdu. Ayrıca özel eğitim kurumlarında görev yapan 21 bin öğretmenin de lisansı iptal edildi. Böylece 36 bin 200 öğretmenin görevine son verilmiş oldu.
MEB'de son dakika bir gelişme yaşandı. 15 Temmuz darbe soruşturması kapsamında 15 bin 200 personel açığa alındı. Özel kurumlarda görevli 21 bin öğretmenin lisansı da iptal edildi.
MEB'den yapılan açıklamada, "Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatında görev yapan FETÖ ile irtibatlı kamu personeline yönelik olarak kapsamlı bir çalışma yürütülmektedir. Bugün itibarıyla, Bakanlığımızın merkez ve taşra teşkilatında görev yapan 15 bin 200 kamu personeli açığa alınmış, bu kişiler hakkında soruşturma başlatılmıştır" ifadeleri kullanıldı.
Duyuru MEB'in Twitter hesabından da paylaşıldı.
MEB'teki temizlik özel okulları da kapsıyor. Bu çerçevede 15 bin 200 personelin dışında özel kurumlarda çalışan 21 bin öğretmenin de lisansı iptal edildi. Bunların büyük kısmının Gülen cemaatinin okullarında olduğu bildiriliyor.
BDDK ve BORSA İSTANBUL
BDDK, FETÖ ile irtibatlı olduğu belirlenen 86 personel görevden uzaklaştırıldı. Borsa İstanbul'da ise 51 kişinin işine son verildi. BDDK kaynaklarından edinilen bilgilere göre kurum, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile irtibatlı kamu personeline yönelik yürütülen çalışma kapsamında, 86 meslek personelini görevden uzaklaştırdı. Görevden uzaklaştırılan personelin ikisinin daire başkanı, birinin başkan müşaviri, diğerlerinin de murakıp ve uzman olduğu belirtildi.
Borsa İstanbul'da 51 kişi kovuldu
Borsa İstanbul, 18 Temmuz 2016 itibarıyla 51 kişi ile iş ilişkisini sonlandırdı. Borsa İstanbul tarafından yapılan açıklamada, borsada 1 Nisan 2016 tarihi itibarıyla oluşan yeni yönetimce güncellenen hedefler ve iş stratejileri çerçevesinde, 15 Temmuz 2016 tarihine kadar hizmetlerine ihtiyaç duyulmayan 34 kişi ile 18 Temmuz 2016 itibarıyla da 51 kişi ile iş ilişkisinin sonlandırıldığı bildirildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"15 Temmuz 2016 tarihinde vuku bulan, Türkiye Cumhuriyetimizin varlığına ve milletimizin iradesine kastedilen darbe girişimi çerçevesinde borsamıza da fiili müdahalede bulunulmuş ancak Sarıyer Emniyet Müdürlüğü ile sağduyulu halkımız ve personelimizin marifetiyle püskürtülmüştür. Yaşanan müdahalede polis memuru Mehmet Şevket Uzun ve sivil Fatih Satır kardeşlerimiz şehit edilmiş, çok sayıda vatandaşımız yaralanmıştır. Bu vesileyle aziz şehitlerimize rahmet ve minnet, yaralılarımıza acil şifalar, değerli ailelerine sabır ve metanet diliyoruz."
Paralel yapı-15 Temmuz (2016) 'TSK'daki Fetö'cülerin askeri darbe girişimi' soruşturması manşetlerimiz
(19 Temmuz 2016, 19:06)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: