Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, FETÖ/PDY'nin 'himmet' adı altında topladığı paralarla ilgili yürütülen soruşturmada 12 kişi hakkında iddianame hazırlandı. 'Bir ceketim var' diyerek duygu sömürüsü yapan terör örgütü FETÖ/PDY'nin elebaşı Fetullah Gülen'in, 'himmet' adı altında toplanan paralardan yüzde 10-15 oranında pay aldığı ortaya çıktı. Aynı suçlamalarla yine Ankara'da 5 sanıklı bir başka dava daha açılmıştı. Öte yandan iddianamede savcılık şok bir tespitte bulundu ve şu ifadeyi kullandı: 'FETÖ/PDY'nin silahsız bir örgüt olduğu savunulsa da finans, yargı, emniyet ayağı olan bu örgütün kilit üyelerinin çoğunun kamu görevlisi olduğu ve devletin kendilerine verdiği silahları MİT TIR'ları olayında olduğu gibi gerektiği zaman kullanmaktan çekinmediği görülmüştür.'
18.06.2016 19:49 Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, FETÖ/PDY'nin 'himmet' adı altında topladığı paralarla ilgili yürütülen soruşturmada 12 kişi hakkında iddianame hazırlandı. İddianamede, toplanan 'himmet' paralarının Bank Asya üzerinden yurt dışında bulunan Gülenist kuruluşlara transfer edildiği vurgulandı. Örgüt içinde ödül ve ceza sistemi uygulandığı belirtilen iddianameye göre, ödül alanlar ABD'ye gönderilerek örgütün elebaşı Fetullah Gülen'le görüştürülüyor, cezalılara ise 'şefkat tokadı' diye tanımlanan yöntemle itaat adli ve idari yönden baskı uygulanıyor. Dini istismar eden örgütün kurban bedeli olarak fitre, sadaka, öğrenci bursu, okul inşaatı, yurt inşaatı adı altında topladıkları paraları “himmet okyanusuna” aktarıldığı da iddianamede yer aldı.
TEHDİT EDİLDİ
“Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Terörizmin Finansmanı, Zimmet” suçları kapsamında 12 kişi hakkında hazırlanan iddianamede, FETÖ/PDY'nin mağdur ettiği Selahattin Pek'in suç duyurusuna yer verildi. Pek, suç duyurusunda, 'Mali Şubede dosyanız var. Bu dosyadan zarar görmek istemiyorsan cemaate yardım edeceksin' diye tehdit edildiğini ve “Babanın adına bir okulda sınıf yaptıracağız” denilerek kendisinden 21 bin TL alındığını, daha sonra bu paranın örgüte aktarıldığını öğrendiğini anlattı. Pek'in yanı sıra 6 kişinin daha bu şekilde mağdur edildiğine de iddianamede yer verildi.
ABD'YE TRANSFER
Soruşturma kapsamında tespit edilen 12 sanığın hesap hareketleri MASAK tarafından incelendi. Bin ile 243 bin aralığında değişen yüklü miktardaki paranın Bank Asya üzerinden ABD merkezli The Respect adlı kuruluşa aktarıldığı belirlendi. Gönderilen paraların yüzde 10-15'lik kısmının 'Kutsal Hoca Payı' olarak örgütün 'Bir ceketim var' sözleriyle duygu sömürüsü yapan elebaşı Fetullah Gülen'in şahsına geri kalının ise yine Gülenist kuruluşlara aktırıldığı ifadesine yer verildi.
OKULA YARDIM
Sanıkların Ankara OSTİM'deki işadamlarını 10'ar kişilik gruplarla ABD'nin Los Angeles kentine götürdükleri ve gezi sırasında Pensilvanya'ya Fetullah Gülen'i ziyaret turlarının düzenlendiği vurgulandı. Bu turlara katılan kişilerden de, 'Mali'de yarım kalmış okulumuza yardım' adı altında 150'şer bin TL talep edildiği de iddianamede yer aldı.
HASTALIĞI BAHANE ETTİ
İddianamenin Fetullah Gülen'le ilgili bölümünde ise, “Tedavi bahanesiyle hakkında yürütülen soruşturmadan kaçmak için ABD'ye gitmiş ve oraya yerleşmiştir. Gülen'in ABD'de kalabilmesi için referans mektubu yazanlar arasında Graham Fuller'in yanı sıra eski CIA görevlisi George Fidas ile eski Ankara Büyükelçisi Morton Abramowitz gibi toplam 27 isim bulunmaktadır” denildi.
ÖDÜL-CEZA UYGULAMASI
Örgüt içinde ödül-ceza sistemi uygulandığı belirtilen iddianamede, “ödül alanlar ABD'ye gönderilerek elebaşı Fetullah Gülen'le görüştürülüyor. İtaat etmeyerek ceza alanlar içinse 'şefkat tokadı' diye tanımlanan yöntemle adli ve idari yönden baskı kuruluyor” denildi.
ÖRGÜT, SİLAHLARINI TIR OLAYINDA KULLANDI
FETÖ/PDY'nin silahsız bir örgüt olduğu savunulsa da finans, yargı, emniyet ayağı olan bu örgütün kilit üyelerinin çoğunun kamu görevlisi olduğu ve devletin kendilerine verdiği silahları MİT TIR'ları olayında olduğu gibi gerektiği zaman kullanmaktan çekinmediği görülmüştür.
İŞTE ÖRGÜT HİYERARŞİSİ...
İddianamede örgütün hiyerarşisi ise şöyle anlatıldı: "Fetullah Gülen'e doğrudan bağlı tayin heyeti, istişare kurulu, mollalar grubu ve meclis olarak adlandırılan birimler yer almakta ve örgüt üst organlar olarak bu birimler tarafından sevk ve idare edilmektedir. Hiyerarşi içerisinde yer alan dünya imamı, kıta imamı, coğrafi bölge imamı, ülke imamı, bölge imamı, il imamı, ilçe imamı, semt imamı, mahalle imamı, ev imamı, ser rehberler, belletmenler, öğrenci ve cemaat mensupları tarafından gizliliğe istihbarata ve sır saklamaya özen gösterilerek emirler koşulsuz yerine getirilmektedir. Ayrıca örgütün mali kaynaklarının ne şekilde kullanılacağını mütevelli heyeti belirlemektedir."
KUTSAL HOCA PAYINA DAHA ÖNCE DAVA AÇILMIŞTI
Kamuoyunda "Kutsal Hoca Payı davası" olarak da bilinen diğer bir dava daha önce açılmıştı. Yine Ankara'da açılan ilk davada 5 sanık yargılanıyor. Himmet adı altında para toplayarak Paralel örgütü finanse etmekle suçlanan sanıkların 21 yıldan 46'şar yıla kadar hapsi istenen dava iddianamesinde, toplanan paraların ABD'ye gönderildiği, evli örgüt mensuplarının maaşlarından yüzde 10'un, bekarlardan ise 15-20'nin 'himmet' olarak alındığı ve 'Kutsal Hoca Payı' olarak doğrudan Pensilvanya'ya gönderildiği, paranın, kutsal-muhterem kabul edilen Gülen'in masrafları, ABD'de Türkiye aleyhine faaliyet gösteren lobiler, basın-yayın kuruluşları, seçimlerde desteklenen adayın kampanyası ve çalıştıkları örgütler için harcandığı' kaydediliyor.
DİĞER DETAYLAR
Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosunda görevli Cumhuriyet Savcısı Velihattin Eldemir'in hazırlayıp, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdiği iddianamede soruşturmanın, S.P. adlı kişinin şikayeti üzerine başladığı bildirildi.
Buna göre şikayetçi, "Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünde bir dosyan var. Bu dosyadan zarar görmek istemiyorsan cemaate yardım edeceksin" denilerek, kendisine şantaj yapıldığını ve Batıkent'teki bir okulda sınıf yapılması karşılığında kendisinden 21 bin lira alındığını anlattı. Sonradan bu okulun Samanyolu Koleji olduğunu, ancak herhangi bir sınıf yapılmadığını öğrendiğini ifade eden şikayetçi, Çankaya'da "ev toplantılarına" çağrıldığını, bu toplantılarda "Afrika'daki bulunan okullara yardımcı olmasının" istendiğini beyan etti. İş yerine gelen bazı kişilerin, "Sana 50 adet burs yazdık" dediklerini, her bursun 3 bin lira olduğunu bildiren şikayetçi, bunu veremeyeceğini söylediğinde, "Hiç değilse 15-20 tane ver" denildiğini ifade etti.
Şikayetçi, "Çankaya Park Vadi'de cemaatin toplantı yeri olarak kullanılan ve burada 'ağabey' olarak tanıtılan şahısların fotoğraflarını görürse teşhiste bulunabileceğini" söyledi.
"Bilgi sahibi" olarak ifadesi alınan S.P'nin kardeşi H.P. de "kardeşinin beyanının doğru olduğunu" belirtti.
"Bilgi sahibi" İ.Ç. de Aktif İşadamları Derneğinin düzenlediği ABD seyahatine, OSTİM'deki iş adamlarından oluşan grupla gittiklerini, kendilerini karşılayan şahısların "tur" adı altında Gülen cemaatine ait okulları gezdirdiklerini, iddianamenin şüphelilerinden ikisinin, " Cemaat adına Mali'de Türk okulu yapılacak. Bu okula 450 bin lira lazım. Siz de elinizden geleni yapın" dediklerini anlattı.
Bilgilerine başvurulan S.P, H.P, Ş.Ö. ve O.M. adlı kişilere fotoğraf teşhisi yaptırıldığı bilgisine yer verilen iddianamede, bu kişilerin, Çankaya'da, örgüt mensuplarının toplandığı yerin sorumlusu olan ve örgütün yurt dışındaki okulları için para toplayan şüphelilerden Asım Uçmaklı ile Oğuz Umucu'yu teşhis ettiği kaydedildi.
MASAK raporları
İddianamenin devamında MASAK raporlarıyla "açık kaynak" çalışmalarıyla elde edilen bilgiler sıralandı. Şüphelilerin açık kaynaklarda "Gülenist Kuruluş", " Fetullah Gülen Okulu", "Gülen hareketi okulu" ile bağlantıları olduğu ifade edildi.
Sanıkların hesap hareketleri sıralanan iddianamede, "tüm tespitlerden, sanıkların parasal ilişkilerinin bulunduğu kişiler, çalıştıkları veya bağlantılı oldukları şirketlerin FETÖ/PDY ile ilişkili olduğunun" belirlendiği aktarıldı.
İddianamede, sanıkların birlikte hareket ederek, Çankaya'daki bazı dairelerde FETÖ/PDY'nin toplantılarını yaptıkları, toplantıya katılanlardan, örgüt üyelerinden veya örgüte sempati duyanlardan "himmet" adı altında topladıkları paralarla evlerin kirasını karşıladıkları ve örgüt adına hizmet eden kuruluşlar, dernekler, şirketler veya örgüt elamanları aracılığı ile FETÖ/PDY'ye para aktardıkları kaydedildi.
Sanıkların, birbirlerinden bağlantısız gözükmek suretiyle gizliliğe riayet ettikleri, FETÖ/PDY üyelerince para transferi için kullanılan Asya Katılım Bankası A.Ş. aracılığı örgüte finansman sağladıkları belirtilen iddianamede, örgüte finansman destek sağlayıp, FETÖ/PDY üyesi oldukları, insanların dini ve milli duygularını istismar ederek topladıkları paraları, kendi hesaplarında tutarak veya örgüt adına hizmet eden şirket, dernek ve kuruluşlara aktararak, Yardım Toplama Kanununa muhalefet ettikleri ve zimmet suçunu işledikleri anlatıldı.
İddianamede sanıkların, "sağlanan maddi kaynaklar ile Türkiye'de devletin bütün anayasal kurumlarını, güvenlik birimlerini, mülki ve adli yapısını ele geçirerek, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini iş yapamaz hale getirmek, hükümeti düşürmek, meşru hükümete paralel devlet yapılanması oluşturmak amacında olan FETÖ/PDY örgütüne maddi kaynak sağlayarak, Terörizmin Finansmanı Kanunu'na muhalefet ettikleri" bildirildi.
İddianamenin kabulü halinde şüpheliler Emin Aytaş, Fevzi Umucu, Asım Uçmaklı, Asım Selçuk, Mikail Kılınç, Fatih Kaya, Hasan Hüseyin Zedef, Rüstem Kahraman, Hasan Koşar, Ekrem Bulut, Yasin Kılıççeker ile Oğuz Umucu Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanacak.
Paralel yapı-05 Nisan (2016) 'Ankara Himmet/Kutsal Hoca Payı-2' soruşturması manşetlerimiz
Paralel yapı-15 Eylül (2015) 'Ankara Himmet/Kutsal Hoca Payı-1' soruşturması manşetlerimiz
Paralel yapı-Finansal uzantıları manşetlerimiz
Gülen: Parasız kaldık, himmetleri katlayın
Paralel yapı-19 Ocak (2014) TIR baskını ve soruşturması manşetlerimiz
(18 Haziran 2016, 18:19)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: