İstanbul merkezli 3 ilde yapılan FETÖ/PDY operasyonları kapsamında mahkemeye sevk edilen 26 kişiden 20'si 'Terör örgütü kurmak, yönetmek ve üye olmak', 'Terör örgütünün finansmanını sağlamak', 'Terör örgütü propagandası yapmak', 'Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklamak' suçlarından tutuklandı.
04.06.2016 17:26 İstanbul merkezli 3 ilde yapılan FETÖ/PDY operasyonları kapsamında mahkemeye sevk edilen 26 kişiden 20'si "Terör örgütü kurmak, yönetmek ve üye olmak", "Terör örgütünün finansmanını sağlamak", "Terör örgütü propagandası yapmak", "Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklamak" suçlarından tutuklandı. 3'ü adli kontrol hükümleri uygulanarak toplamda 6 kişi serbest bırakıldı.
12 SAAT HAKİMLİK SORGUSU
Anadolu 5. Sulh Ceza Hakimliği'nde yaklaşık 12 saat süren sorgunun ardından karar açıkladı. Hakimlik, 6 şüphelinin "Terör örgütü kurmak, yönetmek ve üye olmak", "Terör örgütünün finansmanını sağlamak" ve "Terör örgütü propagandası yapmak" suçlarını işlediklerine dair tutuklanmasını gerektirir somut delil bulunmadığını, şüphelilerin tutuklanması halinde ileride telafisi imkansız zararların doğabileceği ve suç vasfının değişme ihtimalinin olduğu gerekçesiyle serbest bırakılmasına karar verdi. 6 şüpheliden 3'üne adli kontrol hükümleri uygulandı.
20 ŞÜPHELİ TUTUKLANDI
Şüphelilerin "Terör örgütü kurmak, yönetmek ve üye olmak", "Terör örgütünün finansmanını sağlamak", "Terör örgütü propagandası yapmak", "Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklamak" suçlarını işlediklerine dair kuvvetli suç şüphesinin olduğunu belirten hakimlik 20 şüphelinin ise tutuklanmasına karar verdi.
Öte yandan şüphelilerin savcılık sorgusunda suçlamaları kabul etmediği öğrenildi.
TUTUKLAMA TALEBİNİN GEREKÇESİ
Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) finansman sağladıkları öne sürülen şüphelilere yönelik gerçekleştirilen operasyonda ele geçirilen belgeler sonucunda, Maltepe'deki bir restoranda yapılan toplantılar neticesinde toplanan "himmet, burs, kurban" gibi paraların terör örgütünün finansmanında kullanıldığının tespit edildiği, toplantılara dışarıdan gelen kişilere propaganda yapılarak örgüte insan ve finans kaynağı temin edilmeye çalışıldığı belirlendi.
Anadolu Örgütlü, Kaçakçılık ve Mali Suçlar Soruşturma Bürosunca yürütülen soruşturma kapsamında gözaltında bulunan 34 şüpheliden 24'ünün tutuklama istemiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğe sevk edilmesinin gerekçesi ortaya çıktı.
Savcılığın tutuklama talebinde, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne 19 Kasım 2014'te yapılan ihbar üzerine, Birim Gayrimenkul Limited Şirketi ile bu şirkete bağlı kuruluşlarda, özellikle Maltepe'de bulunan bir restoranda FETÖ/PDY ile ilgili toplantılar düzenlendiği, toplantılarda terör örgütüne finansman sağlandığı, terör örgütünün propagandasının yapıldığı, toplanan kişilerden usulsüz olarak para toplandığı iddiası üzerine soruşturma yürütüldüğü belirtildi.
Soruşturmanın devam ettiği süreçte, söz konusu restorandan bir kamyonet evrakın imha edileceği yönünde yeni bir ihbar yapıldığı belirtilen gerekçede, söz konusu kamyonette arama yapılarak imha edilmek üzere hazırlanan belgelere el konulduğu aktarıldı. El konulan belgeler üzerinde Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünde yapılan incelemelerde, FETÖ/PDY'nin 2 numaralı ismi Mustafa Özcan'a ait bilgi ve belgelere ulaşıldığı kaydedildi.
Ele geçirilen belgelerde örgütsel kararların alındığı ve icra edildiği yerin söz konusu restoran olduğunun görüldüğü belirtilen gerekçede, örgütün üst düzey isimlerinin kurulan bu şirketin ortakları olduğu, belgeler içerisinde kasa fişi adisyonlarında "Bank Asya Müdürü" şeklinde ibarelerin bulunduğu dile getirildi.
Örgütün planlama ve karar alma merkezi
Savcılığın gerekçesinde, söz konusu restoranda örgüte ait dernek ve vakıf toplantılarının da yapıldığı, burasının örgütün planlama ve karar alma merkezi haline getirildiği iddia edildi.
Yine soruşturma aşamasında şüphelilerin kullandığı cep telefonlarının HTS kayıtlarının incelenmesinde, örgüt üyelerinin birbirleriyle, yurt dışındaki bağlantılarıyla yoğun görüşmelerinin tespit edildiği belirtilen gerekçede, dosyada bulunan gizli tanığın beyanlarından da belirtilen iş yerlerinin FETÖ/PDY'nin toplanma ve karar alma yeri olduğu, burada terör örgütüne finansman sağlandığı ve terör örgütünün propagandasının yapıldığının anlaşıldığı bildirildi.
Gerekçede, söz konusu restoranda yapılan toplantılar neticesinde toplanan "himmet, burs, kurban" gibi paraların terör örgütü FETÖ/PDY'nin finansmanında kullanıldığının tespit edildiği, toplantılara dışarıdan gelen kişilere propaganda yapılarak örgüte insan ve finans kaynağı temin etmeye çalışıldığının belirlendiği aktarıldı.
MASAK ve BDDK'dan alınan raporlara göre, şüphelilerin bir ağ oluşturdukları, topladıkları paraları havale ve başka şekillerde birbirlerine aktardıkları, şirketlerin ticari iş ve eylemlerinde kar yapıldığı izlenimini uyandırdıktan sonra da, örgütün yurt içi ve dışı, özellikle de Mısır'da yapılan okulun inşaatı için kullandıklarının tespit edildiği bildirildi.
Savcılığın gerekçesinde, oluşumun terör örgütü olduğunun tespitinden önce bu örgüte bilerek ya da bilmeyerek halisane ve dini duygularla, bazen rızaları bazen de zorlamalarla yardım yapanların, terör örgütü olduğunun tespit edilmesinden sonra da yardımdan vazgeçenlerin bu dosyanın kapsamına dahil edilmediği vurgulanarak, tespitten önce örgütsel faaliyetlerde bulunup, tespitten sonra da örgütsel faaliyet ve işlemlere devam eden kişilerin konumlarına göre örgüt yöneticisi, örgüt üyesi, örgüte yardım eden ve örgüt adına suç işleyenler olarak kısımlandırıldığı belirtildi.
Tutuklamaya sevk edilen kişilerin de örgütün aktif elemanı olmaları nedeniyle serbest bırakılmaları ya da adli kontrol kararı verilmesi durumunda örgüt tarafından illegal yollarla yurt dışına kaçışlarının sağlanacağının bu tür soruşturmalarda aleni olarak bilindiği dile getirilen gerekçede, diğer soruşturmalardan da bilindiği üzere şüphelilerin kaçma ve saklanma şüphesi bulunduğu, adli kontrolün yeterli bir tedbir olmayacağı belirtilerek, tutuklanmalarına karar verilmesi talep edildi.
OPERASYONUN GEÇMİŞİ
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne 19 Kasım 2014'te yapılan ihbar üzerine, Birim Gayrimenkul Limited Şirketi ile bu şirkete bağlı kuruluşlarda özellikle Maltepe'de bulunan bir restoranda FETÖ/PDY ile ilgili toplantılar yapıldığı, terör örgütüne finansman sağlandığı iddiaları üzerine Anadolu Örgütlü, Kaçakçılık ve Mali Suçlar Soruşturma Bürosunca soruşturma başlatılmıştı.
Soruşturma devam ederken söz konusu restoranda bir kamyonet evrakın imha edileceğine ilişkin 12 Eylül 2015'te gelen ihbar üzerine sulh ceza hakimliğinden talep edilen karar doğrultusunda yapılan aramada, imha edilmek üzere hazırlanan belgelere el konulmuştu.
Soruşturma kapsamında elde edilen bilgi ve bulgular ile hazırlanan rapor doğrultusunda sulh ceza hakimliğinin kararı uyarınca "terör örgütü kurmak, yönetmek ve üye olmak", "terör örgütünün finansmanını sağlamak", "suçtan kaynaklı mal varlığı değerlerini aklamak" ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından İstanbul merkezli 3 ilde operasyon düzenlenmişti.
Sulh ceza hakimliğinden alınan karar doğrultusunda da FETÖ/PDY ile ilişkisi olduğu tespit edilen 1 dernek ile 6 şirket hakkında da arama kararı alınmış, dernek ve şirketlerin tüzel adreslerinde yapılan aramalar sonucu suç delili olabilecek belge ve eşyaya el konulmuştu.
Paralel yapı-30 Mayıs (2016) 'İstanbul örgüte finansal destek ve belge imha/Pinhan' soruşturması manşetlerimiz
(04 Haziran 2016, 17:26)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: