İstanbul merkezli 3 ilde Fetullah Gülen Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik operasyonda 65 şüpheli hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Bunlardan ulaşılan 36'sı gözaltına alınırken diğer kişileri arama çalışması sürüyor. Zanlılara 'silahlı terör örgütüne üye olma', 'Yardım Toplama Kanununa muhalefet', 'Bankacılık Kanununa muhalefet', 'Terörün Finansmanına Dair Kanuna muhalefet', 'nitelikli dolandırıcılık', 'Çek Kanununa muhalefet' ve 'suçtan kaynaklı mal varlığı değerlerini aklama' suçlamaları yöneltiliyor. Soruşturmanın, 19 Kasım 2014'te bir vatandaşın FETÖ/PDY Yapılanmasının üs olarak kullandığı Maltepe'deki bir restoranda örgüt mensuplarının bazı suç delilleri ve belgeleri kaçırarak yakacaklarını ihbar etmesiyle başladığı, mali polisin çevrede yaptığı araştırmada, durumundan şüphelenilerek durdurulan bir araçta 3 bin 500 kişilik isim listesi, bağış makbuzları ve yapılan gayri resmi harcama ve para transferlerine dair mini kasa defteri ele geçirilmesiyle başladığı, soruşturmada önemli delillerin ele geçirildiği öğrenildi.
31.05.2016 21:23 İstanbul merkezli 3 ilde Fetullah Gülen Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik operasyonda 65 şüpheli hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Bunlardan ulaşılan 36'sı gözaltına alınırken diğer kişileri arama çalışması sürüyor.
Foto: Gözaltı listesindeki isimlerden Ali Çelik (örgütün Türkiye Mali Sorumlusu), Ahmet Beyaz (Eski Bank Asya Genel Müdürü), Mustafa Özcan (örgüt üst düzey yöneticisi). Hepsi yurtdışına kaçtı.
30 Mayıs'ta gerçekleşen gözaltılarla ilgili edinilen bilgilere göre; Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) finansman sağlandığı iddiasıyla İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, 5'i kadın 65 şüpheliye yönelik, "silahlı terör örgütüne üye olma", "Yardım Toplama Kanununa muhalefet", "Bankacılık Kanununa muhalefet", "Terörün Finansmanına Dair Kanuna muhalefet", "nitelikli dolandırıcılık", "Çek Kanununa muhalefet" ve "suçtan kaynaklı mal varlığı değerlerini aklama" gibi suçlardan yakalama, ev ve iş yerlerinde arama kararı çıkarıldı.
Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, karar doğrultusunda, İstanbul, Konya ve Kırklareli'de, 7 şirket ve bir derneğin de aralarında bulunduğu 65 farklı adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi.
Operasyonda, şirket ve dernek yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 36 şüpheli gözaltına alındı.
Bazı zanlıların ev ve iş yerlerinde de aramalar yapıldı. Şüphelilerden bir bölümü, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sağlık kontrolünden geçirildikten sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.
DETAYLAR
İstanbul merkezli 3 ilde yapılan FETÖ/PDY para sağlayan kişilere yapılan operasyonda gözaltı sayısı 36'ya çıktı. Gözaltı listesindeki 65 şüpheliden 14'ünün yurtdışında olduğu tespit edilirken, 15 şüphelinin ise aranmasına devam ediliyor. Toplanan 10 Milyon Euro'nun belgesi olan defterler, polis kamerasına yansıdı. İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerine, 19 Kasım 2014 günü Maltepe'de bulunan 'pinhan' adlı restoranda FETÖ/PDY ait kişilerin kurban parası ve burs adı altında vatandaşlardan para aldıkları belirlendi. Bu alınan paralarında 200 deftere yazılarak not edildiği belirlendi. Defterler ve makbuz ve diğer belgelerin yakılacağı bilgisi üzerine operasyon düzenlendi. Polis ekipleri, ihbar üzerine çalışma başlatarak, restorandan çıkan bir otomobilde yaptıkları aramada, 3 bin 500 kişilik isim listesi, bağış makbuzları ve para transferleri yazılı not defteri ele geçirince, soruşturmayı genişletti. Tamamlanan çalışma kapsamında, Kartal'da bulunan Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan alınan izinle, 5'i kadın 65 şüpheliyi yakalamak için İstanbul, Konya ve Kırklareli'nde bulunan 7 şirket ve 1 derneğin de aralarında bulunduğu çok sayıda adrese eşzamanlı operasyon düzenlendi. Yapılan operasyonda 4'ü kadın 36 şüpheli gözaltına alındı. Polis ekipleri, yaptıkları aramalarda çok sayıda fatura, çek ve çeşitli evraka el koydu.
KURBAN VE BURS PARALARI MISIR'DA
Polis ekipleri, FETÖ/PDY üyelerinin kurban ve burs parası adı altında vatandaşlardan toplanan 10 Milyon Euro topladığı bu paranın 7 Milyon Euro'sunu Mısır'a gönderdiği kalan parayı da kişisel işlerinde kullandıklarını tespit etti. Gözaltına alınanların 36 şüpheli emniyetteki sorgusu devam ederken 15 şüpheliyi yakalamak için çalışmaların devam ettiği bildirildi.
BAŞSAVCILIKTAN AÇIKLAMA
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne 19 Kasım 2014'te yapılan ihbar üzerine, Birim Gayrimenkul Limited Şirketi ile bu şirkete bağlı kuruluşlarda özellikle Maltepe'de bulunan bir restoranda FETÖ/PDY ile ilgili toplantılar yapıldığı, terör örgütüne finansman sağlandığı iddiaları üzerine Anadolu Örgütlü, Kaçakçılık ve Mali Suçlar Soruşturma Bürosunca soruşturma başlatıldığı belirtildi.
Soruşturma devam ederken söz konusu restoranda bir kamyonet evrakın imha edileceğine ilişkin 12 Eylül 2015'te gelen ihbar üzerine sulh ceza hakimliğinden talep edilen karar doğrultusunda arama yapıldığı belirtilen açıklamada, imha edilmek üzere hazırlanan belgelere el konulduğu kaydedildi.
Açıklamada, el konulan belgelerin İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Şube Müdürlüğünce incelendiği belirtilerek, Başsavcılığa sunulan ön rapor içeriğine göre, şüpheli Mustafa Özcan'ın "FETÖ/PDY'de üst düzey yönetici" olduğu, ayrıca Ali Çelik ve Ahmet Beyaz'ın da "örgütte yönetici" konumunda bulundukları, 2005 yılı ortalarına kadar bürokrasinin değişik kesimlerinden kişilerle görüştükleri ve Birim Gayrimenkul Limited Şirketi'nin adının değiştirilerek anonim şirkete dönüştürüldüğünün tespit edildiği vurgulandı.
Soruşturma kapsamında elde edilen bilgi ve bulgular ile hazırlanan rapor doğrultusunda sulh ceza hakimliğinin kararı uyarınca "terör örgütü kurmak, yönetmek ve üye olmak", "terör örgütünün finansmanını sağlamak", "suçtan kaynaklı mal varlığı değerlerini aklamak" ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından dün İstanbul ve diğer illerde eş zamanlı operasyon yapıldığı hatırlatılan açıklamada, operasyon kapsamında hakkında gözaltı kararı verilen kişilerden 32'sinin İstanbul'da gözaltına alındığı, Konya, Kırıkkale ve Balıkesir'in Bandırma ilçesinde de birer şüphelinin yakalandığı kaydedildi.
"Örgütün üst düzey yöneticileri" Mustafa Özcan, Ali Çelik, Ahmet Beyaz ve Vedat K'nın da aralarında bulunduğu firari 30 şüpheli hakkında Anadolu 9. Sulh Ceza Hakimliğince yakalama kararı verildiği kaydedilen açıklamada, şüphelilerden İsrafil G'nin de bugün Sabiha Gökçen Havalimanı'nda yakalanarak, gözaltına alındığı bilgisi verildi.
Açıklamada, gözaltına alınan şüphelilerin işlemlerinin devam ettiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:
"Yine sulh ceza hakimliğinden alınan karar doğrultusunda, FETÖ/PDY ile ilişkisi olduğu tespit edilen 1 dernek ile 6 şirket hakkında da arama kararı alınmış olup, dernek ve şirketlerin tüzel adreslerinde yapılan aramalar sonucu suç delili olabilecek belge ve eşyalara el konulmuştur. Gözaltında bulunan şüphelilerin kolluktaki ifade alma işlemleri, el konulan belge ve materyaller üzerindeki incelemelerin devam etmekte olduğu hususu kamuoyuna duyurulur."
İŞTE BAŞSAVCILIK AÇIKLAMASI
"İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne 19 Kasım 2014 tarihinde yapılan ihbar üzerine Birim Gayrimenkul LTD. ŞTİ. ile bu şirkete bağlı kuruluşlarda özellikle Maltepe ilçesinde bulunan bir restaurantta FETÖ/PDY ile ilgili toplantılar yapıldığı, terör örgütüne finansman sağladığı iddiaları üzerine Başsavcılığımızın Örgütlü Kaçakçılık ve Mali Suçlar Soruşturma Bürosunca soruşturma başlatılmıştır. Soruşturma devam ederken, bu restaurantta bir kamyonet evrakın imha edileceğine ilişkin 12 Eylül 2015 tarihinde gelen ihbar üzerine Sulh Ceza Hakimliğinden talep edilen arama kararı doğrultusunda işyerinde arama yapılmış, imha edilmek üzere hazırlanan belgelere el konulmuştur."
"Başsavcılığımıza sunulan ön rapor içeriğine göre Mustafa Ö. isimli kişinin FETÖ/PDY terör örgütünde üst düzey yöneticisi olduğu ayrıca Ali Ç. ve Ahmet Ç.'nin de örgütte yönetici konumunda oldukları 2005 yılı ortalarına kadar bürokrasinin değişik kesimlerinden kişilerle görüşmeler yaptıkları ve Birim Gayrimenkul LTD. ŞTİ.nin adının değiştirilerek A.Ş.'ye dönüştürüldüğü tespit edilmiştir."
"Sulh Ceza Hakimliğinden talep edilen karar uyarınca Terör Örgütü Kurmak, Yönetmek ve Üye Olmak, Terör Örgütünün Finansmanını Sağlamak, Suçtan Kaynaklanan Mal Varlığı Değerlerini Aklamak ve Terör Örgütü Propagandası Yapmak suçlarından 30 Mayıs 2016 tarihinde İstanbul ve diğer illerde eş zamanlı operasyon yapılmıştır."
"1 şüpheli Konya'da, 1 şüpheli Kırklareli'nde, 1 şüpheli de Balıkesir'in Bandırma ilçesinde yakalanmış İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne getirilmiştir. Örgütün üst düzey yöneticileri olan Mustafa Ö., Ali Ç., Ahmet Ç., İ.G., M.G., Vedat K., H.G.'nin de aralarında bulunduğu 30 firari şüpheli hakkında Sulh Ceza Hakimliğince yakalama kararı verilmiş olup şüphelilerden İsrafil G. bugün Sabiha Gökçen Havalimanında yakalanarak gözaltına alınmıştır. Gözaltında bulunan şüphelilerin soruşturma işlemleri devam etmektedir."
"Yine Sulh Ceza Hakimliğinden alınan karar doğrultusunda Terör Örgütü FETÖ/PDY ile ilişkisi olduğu tespit edilen 1 dernek ve 6 şirket hakkında da arama kararı alınmış olup, dernek ve şirketlerin tüzel adreslerinde yapılan aramalar sonucu suç delili olabilecek belge ve eşyalara el konulmuştur. Gözaltında bulunan şüphelilerin kolluktaki ifade alma işlemleri ve el konulan belge ve materyaller üzerindeki incelemelerin devam etmekte olduğu hususu kamuoyuna ve tüm basın yayın kuruluşlarına saygı ile duyurulur."
OPERASYONLAR POLİS KAMERASINDA
Öte yandan Emniyet kaynaklarından edinilen bilgiye göre halen yakalanamayan şüphelilerden 14'ünün yurtdışında olduğu belirlendi. Polis operasyonlarının görüntüleri de soruşturma dosyasına konuldu. O görüntülerin birinde ticari araçta yapılan arama var. Söz konusu aramada 3 bin 500 kişilik isim listesi, bağış makbuzları ve para transferleri yazılı defterlerin bulunduğu belirtiliyor. Polis kameraları tarafından kayda alınan görüntülerde İstanbul, Konya ve Kırklareli'nde toplam 7 şirket ve 1 dernekte yapılan aramalar da var. El konulan fatura, çek ve kasa defteri Vatan Caddesi'nde bulunan Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde sergilendi. Gözaltında bulunan 36 şüphelinin emniyetteki işlemleri devam ediyor.
Operasyon süreci
Operasyon çalışmalarının 19 Kasım 2014'te bir vatandaşın FETÖ/PDY Yapılanmasının üs olarak kullandığı Maltepe'deki bir restoranda örgüt mensuplarının bazı suç delilleri ve belgeleri kaçırarak yakacaklarını ihbar etmesiyle başladığı, mali polisin çevrede yaptığı araştırmada, durumundan şüphelenilerek durdurulan bir araçta 3 bin 500 kişilik isim listesi, bağış makbuzları ve yapılan gayri resmi harcama ve para transferlerine dair mini kasa defteri ele geçirilmesiyle çalışmalara başlandığı öğrenildi.
Yapılan teknik ve fiziki takip çalışmaları neticesinde, zanlıların yurt dışı bağlantılı faaliyetlerde bulundukları, çok sayıda yurda giriş ve çıkış kayıtlarının bulunduğu (ABD), yüklü miktarda parayı yurt dışına kaçırdıkları ve 14 şüphelinin halen yurt dışında bulunduğu tespit edildi.
MASAK raporları doğrultusunda bazı şüphelilerin, 15,5 milyon doları bankacılık sektörü üzerinden Mısır ve bazı Arap ülkelerine aktardıkları, Bank Asya'da örgütsel amaçlı açılan 6 ayrı hesapta, burs, kurban ve "himmet" adı altında vatandaşlardan toplanan 8,7 milyon lirayı akladığı, örgüt şirketleri arasında 60 milyon liralık şüpheli para transferleri gerçekleştirdiği ve 2014-2015 döneminde Bank Asya'dan 4,5 milyon TL'lik usulsüz kredi kullandırdığı belirlendi.
Şüpheliler arasında FETÖ/PDY terör örgütünün 2 numaralı ismi olduğu öne sürülen firari Mustafa Ö, Bank Asya eski ortaklarından Ali Ç. ve Arnavutluk'ta bulunan Bank Asya'nın eski genel müdürü Ahmet B'nin de bulunduğu, Mustafa Ö. ve Ali Ç'nin ABD'de olduğu ileri sürüldü.
ÇOK ÖNEMLİ DELİLLER ELE GEÇTİ
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2014'te bir ihbar üzerine başlattığı soruşturma çerçevesinde FTÖ/PDY'ye finansman sağlayan bir grup şüphelinin ilişkileri inceleniyordu. Soruşturma sürerken bir vatandaştan gelen "FETÖ mensupları Maltepe'de bir restoranttaki himmet listelerini Samandıra'da bir inşaatta yakacaklar" şeklindeki ihbarı değerlendiren İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, ihbarda adı geçen ve geçen Maltepe'de yer alan 'saklı gizli' anlamındaki Pinhan adlı restoranı teknik ve fiziki takibe aldı. İzleme devam ederken restorandan bir kamyonete belgeler yüklendiği belirlendi.
3 BİN 500 KİŞİLİK HARAÇ LİSTESİ
Polis kamyoneti durdurarak, arama yaptı. Kamyonetin kasasında çöp torbaları içinde ıslak imzalı FETÖ yardım toplama belgeleri, FETÖ'nün finansmanını gerçekleştirilen kişilere yönelik notlar, yapının yurtdışındaki okulları ile ilgili dokümanlar ve örgütün Anadolu yakasındaki en büyük mütevellisine ait 3 bin 500 kişinin adının yer aldığı bir "mali kayıt defteri" çıktı. Himmet, gayri resmi harcamalar ve para transferlerinin yer aldığı defteri detaylıca inceleyen Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, örgütün aralarında "Kıta Sorumlusu" ile "Türkiye Mali Sorumlusu"nun adlarının da bulunduğu 65 şüpheliyi bir bir belirledi.
60 MİLYON LİRALIK PARA TRANSFERİ
Yapılan teknik ve fiziki çalışmalarda şahısların yurt dışı bağlantılı faaliyetlerde bulundukları, başta ABD olmak üzere çok sayıda yurda giriş ve çıkış kayıtlarının bulunduğu ve yüklü miktarda parayı yurt dışına kaçırdıkları belirlendi. Soruşturmayı İstanbul Mali Polisi ile birlikte yöneten MASAK, hazırladığı raporda örgütün topladığı 15 milyon 500 bin doları bankacılık sektörü üzerinden Mısır ve bazı Arap ülkelerine aktardığını, Bank Asya'da örgütsel amaçlı açılan 6 ayrı hesapta burs, kurban, himmet adı altında vatandaşlardan toplanan 8 milyon 700 bin lira toplanıp aklandığını belirledi. Örgüt şirketleri arasında 60 milyon liralık şüpheli para transferlerinin gerçekleştirildiğini de tespit eden MASAK yetkilileri 2014-15 döneminde Bank Asya'dan 4 milyon 500 bin liralık usulsüz kredi kullandırıldığını da tespit etti.
Bu tespitler üzerine harekete geçen polis, İstanbul, Konya ve Kırklareli'nde dün sabah FETÖ'ye yönelik şafak operasyonu düzenledi. Önceden belirlenen adreslere giren ekipler, 33 şüpheliyi gözaltına aldı. Şüphelilerin bulunduğu adreslerin yanı sıra 7 şirket ve 1 dernekte arama yapan dedektifler, çok sayıda dijital belleğe ve dökümana el koydu. Gözaltına alınan örgüt üyeleri, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde sorguya alındı. 65 kişilik gözaltı listesinde bulunan isimlerden 14'nün yurtdışına kaçtığı belirlenirken, adları yakalama listesinde yer alan ve FETÖ/PDY'nin 2 numarası olarak bilinen Mustafa Özcan ile örgütün Türkiye Mali Sorumlusu olarak bilinen Ali Çelik ve Bank Asya'nın eski genel müdürü Ahmet Beyaz'ın da Pensilvanya'ya kaçtığı belirlendi. Beyaz ve Çelik'in kamyonete baskın yapılacağı haberini önceden alarak apar topar yurtdışına kaçtıkları düşünülüyor. İllegal yollardan yurtdışına çıkan 14 isim arasında örgütün bölge imamlarının da bulunduğu öğrenildi. Şüpheliler, "Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmak", "Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Kanunu'na Muhalefet", "Suçtan Kaynaklanan Mal Varlığı Değerlerini Aklama", "Nitelikli Dolandırıcılık", "Çek Kanunu'na Muhalefet", "Yardım Toplama Kanunu'na Muhalefet" ve "Bankacılık Kanunu'na Muhalefet"le suçlanıyor.
YAKALANACAKLARINI ANLAYINCA FİRAR ETTİLER
FETÖ'nün finans şurasının başındaki isim olan Mustafa Özcan Mart 2014'te bir mali polis operasyonu öncesi sırra kadem basmıştı. Ali Çelik ve Ahmet Beyaz da Maltepe'deki operasyon öncesi kaçtı.
SORGULAR SÜRÜYOR
01.06.2016 19:50 "Fetullahçı Terör Örgütü/ Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) finansman sağladıkları" öne sürülen, aralarında şirket ve dernek yöneticilerinin de bulunduğu şüphelilere yönelik İstanbul merkezli Konya ve Kırklareli'de gerçekleştirilen operasyonun detayları ortaya çıktı.
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince İstanbul, Konya ve Kırklareli'de düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan 36 şüphelinin sorgulamaları sürüyor.
Şüphelilerin, bazı bankalardan kredi olarak çektikleri milyonlarca lirayı örgütsel faaliyetlerde kullandıkları, kredilerin geri ödemesini vatandaşlar tarafından yardım kuruluşlarının banka hesaplarına yatırılan kurban paralarıyla yaptıkları, yardımsever vatandaşlara da kurbanlarının kesildiği yönünde bilgi verdikleri öne sürüldü.
FETÖ bünyesinde faaliyet gösteren çok sayıda şirketin öğrenci burs ücretlerini masraf gösterip düşük vergi ödediği ancak söz konusu burs paralarının öğrencilere ödenmeyerek örgüte aktarıldığının belirlendiği iddia edildi.
Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporlarında, FETÖ yöneticilerinin Kahire'de yaptıracağı okul için 10 milyon avro topladığı, bu paranın 7 milyon avrosunun Mısır'a gönderildiği, 3 milyon avronun ise yöneticiler tarafından harcandığı ileri sürüldü.
(31 Mayıs 2016, 21:23), son güncel.: (01 Haziran 2016, 19:50)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: