Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) 'himmet' adı altında finansal destek sağlandığı iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında, hakkında 'yakalama kararı' bulunan İpek Holding'in firari yöneticisi Akın İpek'in kardeşi Cafer İpek İstanbul Bebek'teki evine gece yarısı düzenlenen baskında yakalandı. Mahkemeye çıkarılan İpek tutuklandı. Öte yandan Halit Dumankaya'nın da tutuklandığı İstanbul Himmet soruşturmasında hakkında yakalama kararı bulunan şüphelilerden Süleyman Sıddık G. Roma'ya gitmek üzere Atatürk Havalimanı'na geldiğinde polis ekiplerince gözaltına alındı. 108 zanlının gözaltına alındığı operasyonda 34 şüpheli hakkında da yakalama kararı çıkarılmıştı.
27.04.2016 21:22 Paralel örgütün firarilerinden ikisi İstanbul'da polis tarafından yakalandı. Alınan bilgiye göre; "Paralel yapı" iddiası kapsamında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca Koza Holding'e yönelik yürütülen soruşturma kapsamında aranan zanlılardan işadamı Akın İpek'in kardeşi Cafer Tekin İpek, İstanbul Bebek'teki bir villada geceyarısı gözaltına alındı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla İstanbul Bebek'te villada gözaltına alındıktan sonra karayoluyla getirildiği Ankara'da Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosunda görevli cumhuriyet savcısına ifade veren İpek, "Fetullahçı Terör Örgütüne üye olmak" ve "Sermaye Piyasası Kanunu'na muhalefet" suçlarından tutuklanması talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edilmişti.
Cafer Tekin İpek, Nöbetçi Ankara 2. Sulh Ceza Hakimince yapılan sorgusunun ardından tutuklandı.
Bu işlemler süresince adliyede bulunan Cafer Tekin İpek'in annesi Melek İpek, tutuklama kararının ardından fenalık geçirdi. Melek İpek, sağlık görevlilerinin müdahalesinin ardından ambulansla hastaneye kaldırıldı. İpek'in kardeşleri ve bazı yakınları da adliyede bekledi.
İpek’e sorguda, “sahibi olduğu basın yayın organlarının 17/25 Aralık darbe girişimini meşru göstermesi, örgüt mensuplarının suçtan kurtarmaya yönelik yayınlar yapılması, soruşturmaları sürdüren hakim ve savcıların itibarsızlaştırmaya yönelik yayınlar yapılması” soruldu ve bu durum örgüt suçlamasına delil olarak gösterildi.
Soruşturma kapsamında Akın İpek’in kardeşi ve şirket yönetim kurulu üyesi Cafer Tekin İpek hakkında da yurt dışı yasağı çıkma yasağı şeklinde adli kontrol kararı verilmişti. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), önceki hafta Koza Altın Şirketi ile ilgili şirket yönetim kurulundaki İpek ailesi üyelerinin SPK kanuna aykırı işlemler yaptıkları iddiasıyla suç duyurusunda bulunması üzerine savcılığın, Cafer Tekin İpek hakkında gözaltı kararı verdiği öğrenildi.
Cafer İpek'in, ayrıca Gülen örgütünün himmet paralarıyla ilgili iddialar çerçevesinde de aranmakta olduğu bildiriliyor.
-İpek ailesine 840 milyonluk takip-
Cafer İpek'in tutuklanmasına neden olan SPK suç duyurusunun detayları da ortaya çıkıyor. Buna göre; Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) finansman desteği sağladığı gerekçesiyle kayyum atanan Koza- İpek Holding’de gerçekleştirilen usulsüz para aktarımları için dava açılacak.
Sermaye Piyasası Kurulu tarafından 4 ayrı raporla ortaya çıkarılan 840 milyon TL’lik usulsüz aktarımı İpek ailesinden geri istenecek. Dava sonunda İpek ailesinden tahsil edilecek para, halka açık şirketler üzerinden holdingin hissedarı olan küçük şirketlere döndürülecek.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) finansman olduğu gerekçesiyle kayyum atanan Koza- İpek holdingde yapılan incelemelerde usulsüzlükler tespit edilmiş, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından bu usulsüzlükler kapsamında 4 ayrı rapor hazırlanmıştı. Bu kapsamda Akın İpek’in kardeşi Cafer Tekin İpek tespit edilen usulsüzlüklerden dolayı tutuklandı.
İTALYA'YA KAÇMAYA ÇALIŞAN ZANLI DA YAKALANDI
Öte yandan diğer bir yakalama olayı daha İstanbul'da gerçekleşti. Halit Dumankaya'nın da tutuklandığı İstanbul Himmet soruşturmasında hakkında yakalama kararı bulunan şüphelilerden Süleyman Sıddık G. Roma'ya gitmek üzere Atatürk Havalimanı'na geldiğinde polis ekiplerince gözaltına alındı.
Alınan bilgiye göre, Anadolu 1. Sulh Ceza Hakimliğinin soruşturma kapsamında firari durumda olan 34 şüphelinin ifadelerinin alınabilmesi amacıyla yakalama kararı çıkarmasının ardından, şüphelilerden Süleyman Sıddık G. Roma'ya gitmek üzere Atatürk Havalimanı'na geldiğinde polis ekiplerince gözaltına alındı.
Şüphelinin Roma'ya vardıktan sonra ABD'ye geçeceği öne sürüldü.
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, aralarında Bank Asya çalışanları, FETÖ/PDY yöneticileri, iş adamları ve bazı vatandaşların da bulunduğu 140 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarılmıştı.
Karar kapsamında, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince İstanbul merkezli 9 ilde yürütülen operasyonda, 108 kişi gözaltına alınmıştı.
Anadolu 1. Sulh Ceza Hakimliğince, haklarında gözaltı kararı bulunan ancak adreslerinde bulunamayan 34 şüpheli hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı.
29.04.2016 21:19 HİMMETİN AKLANMASINI ALTIN FİYATLARINA BAĞLADI
İstanbul’da yakalanıp tutuklanan Cafer Tekin İpek, altın şirketinin büyümesini himmet paralarının aklanmasına değil ‘altın fiyatlarındaki yükselişe’ bağladı.
Kaçma planları yaparken, İstanbul'da düzenlenen baskınla yakalanıp Ankara'da "FETÖ üyesi olmak" ve "SPK Kanununa Muhalefet" suçlarından tutuklanan Cafer Tekin İpek'in savcılık ifadesine ulaşıldı. Fetullahçı Terör Örgütü ile olan bağlantıları, aylık maaş geliri, kapatılan basın yayın organları ve SPK raporlarına ilişkin suçlamaları reddeden İpek'in "himmet"in aklanmasına ilişkin savunması ise dikkat çekti. Savcının, "FETÖ adına toplanan himmet paraları şirketleriniz aracılığı ile aklanıyor mu" sorusuna İpek şu cevabı verdi: "Fetullah Gülen örgütü adına toplanan paralar benim ortaklığım bulunan şirketlere girmez. Bu paralar şirketlerde kesinlikle aklanmaz. Böyle bir para toplandığı konusunda hiçbir bilgim yoktur. Şirketlerin mali tabloları yaptıkları işle uyumludur. Kaynağı açıklanamayan para girişleri mevcut değildir. Altın şirketinin hızlı büyümesinin nedeni himmet paraları değil, dünyadaki altın fiyatlarının ve altın üretim tesislerindeki üretimin artmasıyla ilişkili."
KOLİ KOLİ İHANET
30.04.2016 12:04 Cafer Tekin İpek’in tutuklanmadan önce Türkiye’yi iftiralarla AİHM’ye şikâyet etmek için hazırladığı 18 koli dolusu evraka polis takibiyle havalimanında el konuldu.
İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yakalama kararı üzerine geçen pazar günü Bebek'teki Mısır Konsolosluğu'na bitişik olan malikaneye baskın düzenledi. Koza Holding mal varlığı içerisinde görünen ve holding tarafından VIP misafirhane olarak kullanılan 2 bin 700 metrekare arsa üzerine kurulu malikaneye giren ekipler Akın ve Cafer İpek kardeşlerin annesi Melek İpek'e gözaltı kararını tebliğ etti. Ekipler daha sonra Cafer Tekin İpek'i Boğaz manzaralı külliye içerisinde bulunan köşkte uyandırarak gözaltına almıştı. Cafer Tekin İpek, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ndeki sevk işlemlerinin tamamlanmasının ardından sağlık sorunları nedeniyle karayoluyla götürüldüğü Ankara'da FETÖ üyesi olma ve sermaye piyasası kanuna muhalefet etme suçlamasıyla tutuklandı. Bu gözaltının ardından İpek'e yönelik incelemelerini derinleştiren Mali Polis ekipleri yaptıkları çalışmalarda Tekin İpek'in tutuklanmadan önce kendi adıyla kargoya 18 dolusu evrak verdiğini belirledi.
KAYYUMA KARALAMA
İstanbul'dan Almanya'ya gönderilmek üzere kargoya verilen ve Atatürk Havalimanı kargo bölümünde olduğu tespit edilen 18 koli, polislerin çalışması sonucu ele geçirildi. Kolilerde, yapılan incelemede her biri 1607 sayfadan oluşan şikâyet dilekçelerine rastlandı. Avrupa İnsan Hakları Komisyonu'na hitaben yazılan dilekçelerde, Türkiye Cumhuriyeti yöneticileri ile Koza İpek Holding şirketlerine el koyan kayyum heyetlerini şikayet eden bilgiler olduğu bildirildi. El konulan 18 koli dolusu dilekçenin emniyetteki incelemesinin sürdüğü belirtildi.
KOZA'NIN 'HİMMETDEDE'SİNE İPTAL
Öte yandan Koza Altın İşletmeleri AŞ'ye ait Himmetdede işletmesinin "ÇED Olumlu Kararı" da iptal edildi. Koza Altın İşletmeleri AŞ'nin, Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlanan açıklamasında, "Şirketimizin Himmetdede işletmesi hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 15 Mart 2012 tarih ve 2456 sayılı 'ÇED Olumlu Kararı'nın Kayseri 2. İdare Mahkemesi'nin kararı ile iptal edildiği öğrenilmiştir." bilgisi paylaşıldı. Mahkeme kararının henüz şirkete tebliğ edilmediği belirtilen açıklamada, şirketin bu karar ile ilgili hukuki çalışmalara devam edeceği ifade edildi.
Paralel yapı-01 Eylül (2015) 'Koza-İpek' soruşturması manşetlerimiz
Paralel yapı-18 Nisan (2016) 'İstanbul Bank Asya/Dumankaya' soruşturması manşetlerimiz
(27 Nisan 2016, 21:22), son güncel.: (30 Nisan 2016, 12:04)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: