Adana ve Hatay'da MİT'e ait TIR'ların paralel yapı mensubu savcı ve jandarma mensuplarınca durdurulmasına ilişkin davaya 6. duruşma ile devam edildi. Sanıklardan bazılarının savcı olması nedeniyle Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nde basın ve ziyaretçilere kapalı olarak görülen duruşmada mahkeme heyeti ile tartışan bir sanık avukatı dışarı çıkarıldı. Buna tepki gösteren diğer sanık avukatları da salonu terketti. Bu nedenle esas hakkındaki savunmaların alınamadığı duruşmada MİT TIR'larından çıkan malzemelere ilişkin jandarma kriminal raporunu hazırlayan 7 muvazzaf asker adli kontrol şartıyla tahliye edildi. Tutuklu savcıların tutukluluk hallerinin ise devamına karar verildi.
16.04.2016 10:56 Adana ve Hatay'da MİT'e ait TIR'ların paralel yapı mensubu savcı ve jandarma mensuplarınca durdurulmasına ilişkin davaya devam edildi. Sanıklardan bazılarının savcı olması nedeniyle Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nde basın ve ziyaretçilere kapalı olarak görülen davanın 14 Nisan'da görülen 6'ncı duruşmasına, geçen celse katılma talebinde bulunan Başbakanlık avukatları, savcıların ve Özkan Çokay'ın avukatı, CHP'li milletvekilleri Mustafa Akaydın, Finike CHP ilçe örgütü, Atatürkçü Düşünce Derneği Finike Şube Başkanı ve savcıların yakınları katıldı.
Davanın 6. celsesinde TIR savcılarının esasa ilişkin savunmalarının alınmaya başlanacağı öğrenilmişti. Ancak sanık avukatlarının çıkardığı kriz nedeniyle bu gerçekleşmedi.
SANIK AVUKATLARI YİNE OLAY ÇIKARDI
Öğleden sonraki oturumda İstanbul’da tutuklu olan askerlerin avukatlarından birinin duruşmadan dışarı çıkarılması üzerine, savcıların avukatları, heyetin müdahaleleri nedeniyle savunma görevlerini yapamaz hale geldiklerini iddia ettiler ve salonu terk ettiler. Bunun üzerine davaya ara verildi.
YARGILAMAYI ENGELLEMEYE ÇALIŞIYORLAR
Davada sanık avukatlarından Ali Gayıranal ile heyet arasında, söz hakkı verilip verilmemesi konusunda çıkan tartışma üzerine mahkeme başkan ve üyeleri sanık ve avukatlarını uyardı. Avukat Gayıranal'ın söz almadan konuşmaya çalışması ve duruşma sükunetini bozması üzerine mahkeme başkanı mübaşiri avukatın yanına gönderdi. Avukatın yanına gelen mübaşir, avukatı dışarı çıkarmak istedi. Buna tepki gösteren diğer sanık avukatları da topluca duruşma salonunu terk etti. Davaya bunun üzerine ara verildi. Sanık avukatlarından Oğuz Sarıçobanoğlu, heyet başkanına "size birileri baskı yapıyor, siz de bize yapıyorsunuz, bunca yıl bu mesleği icra ettim, hiçbir heyetle bu şekilde bir tartışmaya girmedim, böyle bir muameleye maruz kalmadım" dedi.
Mahkeme heyeti savunmaların alınması için barodan avukat talep edebilecek. Salonu terk eden avukatlar, CMK'dan avukat talep edilmesi durumunda daha önce verilen "kapalılık kararı"nın ihlal edileceğini iddia ettiler. Bu konuda yasal haklarını kullanacaklarını belirten avukatlar, ayrıca barodan talep edilen avukatlar gelip duruşmaya katılsa dahi, sanıkların şahsi müdafileri olduğu için savunmalarının alınması mümkün olmayacağını da ileri sürdüler.
Verilen aradan sonra duruşmaya sanık avukatları olmadan devam edildi.
SELAM-TEVHİD KUMPASI DAVASIYLA BİRLEŞTİRİLDİ
Duruşma sonunda karar alan mahkeme heyeti, Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nde görülen "MİT TIR'larının durdurulması" davası ile Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) "Selam-Tevhid soruşturmasında usulsüzlükler yaparak masum kişilere kumpas kurduğu suçlaması" bulunan davadaki tutuklu asker sanıkların dosyasının birleştirilmesine karar verdi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, FETÖ/PDY'nin "Selam-Tevhid" soruşturmasında kumpas kurduğu iddiasına yönelik açılan davanın 23'ü tutuklu asker sanıklarının dosyası ile bu dava arasında "şahsi ve hukuki irtibat" bulunduğu gerekçesiyle davaların birleştirilmesi kararı vermişti.
Duruşmada avukatlar salonda olmadığı için esasa ilişkin savunma alınamadı. Bu nedenle tutukluluk durumlarının incelenmesine geçildi. Savcılar ve Albay Özkan Çokay'dan tahliyeye ilişkin savunmaları soruldu. Savcılar ve Çokay tahliye taleplerine dair kısa bir açıklama yaptılar.
KRİMİNAL RAPORUNU HAZIRLAYAN ASKERLERE TAHLİYE
Kısa aranın ardından devam eden duruşmada sanıkların tutukluluk hallerine yapılan itirazı değerlendiren heyet, 7 muvazzaf askerin tahliyesine karar verdi. Tutuklu sanıklardan Jandarma Kriminal Daire Başkanlığı personeli Yarbay Mehmet Mustafa Yardımcı, Binbaşı Baycan Görücü, Yüzbaşı Mustafa Kayıkçı, Üsteğmen Berkant Aydın ile astsubaylar Vedat Sadak, Yemliha Kale ve Mehmet Kılıç suç vasfının değişme ihtimaline binaen tahliye edildi. Askerlere yurt dışı yasağı konularak adli kontrol tedbiri uygulanmasına karar verildi. 7 subay/astsubay MİT TIR'larından çıkan iki materyale ilişkin 23 Ocak 2014 tarihli jandarma kriminal raporunu düzenledikleri gerekçesiyle tutuklanmıştı.
SAVCILARIN TUTUKLULUĞUNA DEVAM
Mahkeme heyeti, tutuklu savcıların ise tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.
Dava 24 Mayıs 2016 tarihine ertelendi.
Yargıtay 16. Ceza Dairesi Heyeti, davanın ilk duruşmasında, "davanın mahiyeti itibarıyla kamu güvenliğinin kesin olarak gerekli kılması nedeniyle bu aşamada sanıkların savunmasının alınması sırasında Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 182/2. maddesi gereğince duruşmanın kapalı yapılması"na oy birliğiyle karar vermişti. Bu nedenle duruşmalara basın mensupları ve sanıkların yakınları dışında ziyaretçi katılamıyor.
Paralel yapı-19 Ocak (2014) TIR baskını ve soruşturması manşetlerimiz
(16 Nisan 2016, 10:56)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: