Finans soruşturmasından yeni ayrıntılar: Himmet paralarının imamlar eliyle önce İstanbul'a, oradan da ABD'ye kaçırıldığı tespit edildi. Dosyadaki 5'i imam 13 şüphelinin KPSS soruşturmasındaki sanıklarla da bağlantısı da ortaya çıkarıldı. Öte yandan 14 bin şirketi incelemeye alan Maliye Bakanlığı, FETÖ'nün parasal kaynağına neşter vuracak. Örgütün 140'a yakın ülkedeki mal varlığının dondurulması için de harekete geçilecek.
12.04.2016 19:33 Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) finans ayağına yönelik soruşturmada, "himmet" zinciri ortaya çıkarıldı. Ankara'daki 5 imamın topladığı paraların, Bank Asya üzerinden merkezi ABD'de bulunan bir şirkete aktarıldığı saptandı. Dosyada 5'i imam 13 şüphelinin KPSS soruşturmasındaki sanıklarla da bağlantısı ortaya çıkarıldı.
5 İMAMDAN 2'Sİ ABD'YE KAÇMIŞTI
FETÖ'nün Ankara'nın 5 ilçesinde kiraladığı apartman dairelerinde "sohbet" adı altında düzenlediği toplantılarla "himmet" toplayan 13 kişiye Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla operasyon düzenlenmişti. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden H.H.Z., F.U. ile A.S. adlı örgütün 3 imamı, "silahlı terör örgütüne üye olmak, terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet" suçlarından tutuklanmış, ABD'ye kaçtığı belirlenen Y.K. ile O.U. hakkında ise "yoklukta tutuklama" kararı çıkarılmıştı.
ŞİRKET TESPİT EDİLDİ
Finans imamlarının evlerde düzenledikleri toplantılarına katılan yüzlerce kişiden, "kira bedeli, kurban, okul yaptırma" bahaneleriyle yaklaşık 15 milyon TL para topladığı belirlenmişti. Toplanan paraların akıbetiyle ilgili savcılığın talebi üzerine MASAK uzmanlarınca bir çalışma başlatıldı. Banka hesap hareketlerini inceleyen uzmanların hazırladığı raporlarda paraların Bank Asya üzerinden İstanbul'daki bir şirkete gönderildiği belirlendi.
MERKEZİ ABD
Temizlik ve gıda üzerine faaliyet yürüttüğü belirlenen şirketin merkezinin ABD'de olduğu, İstanbul'da şubesinin bulunduğu anlaşıldı. İstanbul'daki hesaplarda toplanan paraların ABD'deki merkeze aktarıldığı değerlendirildi.
KARA PARA İÇİN ABD'DE ŞİRKET
Öte yandan ABD’deki şirketin İstanbul’daki şubesi üzerinden ‘himmet’ paralarını transfer eden Paralel Yapı, şüphe uyandırmamak için kara parayı öğretmenleri üzerinden yolladı.
Paralel Yapı’nın “Himmet” adı altında topladığı kara parayı Amerika’da kurduğu şirket üzerinden transfer ettiği ortaya çıktı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından geçtiğimiz hafta Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) yönelik operasyonda 13 şüpheli hakkında, “Silahlı terör örgütüne üye olmak”, “Silahlı terör örgütüne üye olmak” ve “Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanuna muhalefet” suçlarından soruşturma açılmıştı. Derinleştirilen soruşturmada ortaya çıkan ilginç detaya göre FETÖ’nün, yurt dışına para aktarımının yapılabilmesi için ABD’de bir şirket kurduğu ve bu şirkete İstanbul şubesi açılarak “himmet” olarak toplanan paraları ABD’ye hortumladığı ortaya çıktı.
MİLYONLUK VURGUN
Soruşturma kapsamında tutuklanan Hasan Hüseyin Z.’nin Paralel Yapı’ya ait Samanyolu Fen Lisesi’nde öğretmen olarak çalıştığı ve örgütün maliye işlerine baktığı ortaya çıktı. Hasan Hüseyin Z’nin hesabından yıllık 3 milyon 350 bin liranın Bank Asya üzerinden İstanbul’a, oradan da ABD’ye gönderildiği tespit edildi. Her ay 62 kişiden himmet adı altında para topladığı belirlenen Hasan Hüseyin Z’nin hesabındaki aylık para akışı da dikkat çekti. Paraları ‘Kira, kurban keseceğiz ve okul yaptıracağız’ diyerek topladığı ifade edilen Z.’nin, Koza İpek Şirketi’ne ait olan eğitim alanında faaliyet gösteren Başkent Eğitim Yayıncılıktan da 2 milyon 11 bin 356 TL himmet topladığı belirlendi. Soruşturmada Koza İpek’e ait bu eğitim şirketinden 1 yıl içerisinde 647 işlem gerçekleştirildiği, İstanbul’daki ABD’li şirkete 3 milyon 357 bin 431 TL para aktarıldığı belirlendi.
KPSS HIRSIZLARI HİMMET AĞIYLA ORTAK ÇIKTI
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında şüpheli olarak yer alan 13 kişinin bağlantıları da ortaya çıktı. Şüpheli isimlerin 2010 KPSS ve FETÖ ana soruşturma dosyasındaki bazı şüphelilerle bağlantılı oldukları belirlendi. Operasyondan önce ABD’ye kaçtıkları bildirilen Y.K. ile O.U. hakkında yoklukta tutuklama kararı çıkarıldığı da öğrenildi.
KARA PARA DENETİMİ GELİYOR
Paralel örgüte yönelik mali kuşatmada bir başka adım daha geliyor. 14 bin şirketi incelemeye alan Maliye Bakanlığı, FETÖ'nün parasal kaynağına neşter vuracak. Örgütün 140'a yakın ülkedeki mal varlığının dondurulması için de harekete geçilecek.
Paralel ağın finansal damarına giren maliye, FETÖ’ye destek veren, organik bağı olduğu tespit edilen 14 bin şirketi, sadece vergi denetimi değil “suç gelirini aklama faaliyeti” kapsamında da incelemeye aldı. Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) ulusal ve uluslararası finansal bağlantılarını yakın markaja alan Maliye Bakanlığı, suç gelirini aklama faaliyeti kapsamında 14 bin şirketi incelemeye aldı. Paralel Yapı ile ilgili bilgi paylaşımı, mal varlıklarının dondurulması konusunda ABD ve AB ülkeleri ile mütekabiliyet esası işletilmeye başlandı.
GLOBAL TAKİP GELİYOR
"Terörizmin finansmanı" suçlamasıyla yönetimlerine kayyum atanan holdinglerin paravan şirketler üzerinden kurduğu global bağlantıları da ortaya çıkmaya başladı. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) da sosyal yardım, halk eğitim, kültür vakfı gibi yöntem ve yapılar üzerinden gelişen şüpheli para transferlerinin üzerine giderken, 17 Aralık 2013 sonrasında da para aktarmayı ve aracılık yapmayı sürdürenler hakkında da yasal süreç başlatıldı. Hükümet, paralel devlet yapılanması ile mücadele çalışmalarını geçen hafta yapılan koordinasyon toplantısında masaya yatırdı. Yeni dönemde, Başbakanlık, İçişleri, Adalet ve Maliye Bakanlığı'nda Paralel Yapı'yla mücadeleyi yürüten daire başkanlarının düzenli olarak bir araya gelmesi kararı alındı. Maliye, paralel yapı ile mücadele kapsamında; bankacılık sisteminden geçmeyen, nakit çalışılan, kuryeler kullanılan, çek ve senetlerin ciro edilmesi ile kapalı devre yürütülen finansal işlemlere yoğunlaştı. Bugüne kadar Paralel Yapı ile bağlantılı yaklaşık 20 bin şirket ve kişi belirlendi. Himmet organizatörleri, para transferine aracılık yapanlar, çek-senet toplayıp arkasını imzalayarak ödeme zinciri oluşturan 14 bin kişi ve kuruluşa öncelik verildi. Paralel Yapı'nın 140'a yakın ülkedeki mal varlıklarının dondurulması için global çapta finansal diplomasi yürütülecek.
PARA AKTARMAYA DEVAM
Himmet paralarının toplanıp dağıtılmasında rol alan, sivil görünümlü vakıf ve şirketlere para aktaran mutemet elemanlarının da şeması çıkarıldı. 17-25 Aralık sonrası da örgüte para aktarmaya devam eden şirketler Türk Ceza Kanunu kapsamında terör örgütüne destek kapsamında inceleniyor.
BÜROKRASİ İLE İLİŞKİLER MERCEK ALTINA ALINDI
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen Paralel Devlet Yapılanması ana davası soruşturmasında da örgütün mali kaynaklarına ilişkin önemli bilgiler yer alıyor. Ana dava dosyasına eklenen MASAK, SPK raporlarında örgüte finans sağlayan kaynaklarla ilgili 150 milyarlık tabloya ulaşılırken, iş dünyasına yapılan baskılar, bazı kamu kurumlarında temsilcileri kullanarak firmalara ceza kesildiğine ilişkin raporlar da yer alıyor. Şirketler içindeki hiyerarşik yapılanmaya da dikkat çekilerek, bazı şirketlerde yönetimin doğrudan Paralel Yapı'da olduğunu vurgulanıyor. Kuryelerin bürokrasi ile ilişkileri de inceleniyor.
Paralel yapı-Finansal uzantıları manşetlerimiz
(12 Nisan 2016, 19:33)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: