Terör örgütü FETÖ/PDY'ye İzmir'den peşpeşe iki darbe geldi. 30 Mart sabahı İzmir merkezli 7 ilde gerçekleşen operasyonda 23 şüpheli hakkında gözaltı kararı alındı. Ertesi sabah 31 Mart'ta gerçekleşen diğer operasyon ise 11 ilde düzenlendi. 27 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Böylece iki operasyondaki gözaltı kararı alınan şüpheli sayısı toplam 50 oldu. İlk operasyonun gerekçesi, Polis Bakım ve Yardım Sandığı'na ait olan bir binanın usülsüz olarak değerinin altında bir fiyata Gülen cemaatine ait bir derneğe devredilmesi oldu. İkinci operasyonun gerekçesinin ise 2009 yılında halen İzmir İl Emniyet Müdürü olan Celal Uzunkaya ve dönemin Emniyet Genel Müdür yardımcısı Mustafa Gülcü'nün de aralarında bulunduğu bazı emniyet mensupları hakkındaki 'suç örgütüne yardım soruşturması'nda kumpas yapıldığı iddiaları olduğu belirtildi.
31.03.2016 23:18 Terör örgütü FETÖ/PDY'ye İzmir'den iki darbe geldi. 30 Mart sabahı İzmir merkezli 7 ilde gerçekleşen operasyonlarda 23 şüpheli hakkında gözaltı kararı alındı. Ertesi sabah 31 Mart'ta gerçekleşen diğer operasyon ise 11 ilde düzenlendi. 27 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Böylece iki operasyondaki gözaltı kararı alınan şüpheli sayısı toplam 50 oldu.
İLK OPERASYON: 7 İLDE 23 GÖZALTI
İzmir'deki ilk operasyon 30 Mart sabahı gerçekleşti. İzmir merkezli 7 ilde düzenlenen operasyonda 23 kişi hakkında gözaltı kararı verildi, 13 kişi gözaltına alındı.
İzmir, Ankara, İstanbul, Antalya, Bursa, Manisa ve Isparta'da başlatılan operasyonun, Fetullah Gülen cemaatine mali destek veren yapıya yönelik olduğu belirtildi. Operasyonda aralarında üst düzey emniyet mensuplarının da bulunduğu kamu görevlileri ile örgüt adına faaliyetler yürüttüğü ileri sürülen 13 kişi gözaltına alındı. Toplam 23 şüpheli hakkında gözaltı kararı olduğu, 2 kişinin halen başka suçlardan cezaevinde bulunduğu, 8'inin ise arandığı belirtildi.
Hakkında gözaltı kararı bulunanlar arasında dönemin birinci sınıf emniyet müdürü, şimdinin merkez valisi Ahmet Pek'in de bulunduğu, şahsın merkez valisi olarak görev yaparken, Selam-Tevhid davasından tutuklanarak cezaevine konulduğu belirtildi. Operasyon kapsamında İzmir eski İl Dernekler Müdürü Bülent Korkmaz'ın da gözaltına alındığı iddia edildi.
Şüphelilere yönelik suçlama ise Polis Bakım ve Yardım Sandığı’na ait olan binanın usülsüz olarak değerinin altında bir fiyata devredilmesi oldu. Kentin en değerli yerlerinden, deniz kenarındaki Mustafa Kemal Sahil Bulvarı üzerindeki POLSAN’a ait binanın, Ahmet Pek’in başkanlığını yaptığı dönemde, cemaate yakınlığıyla bilinen kuruluşlarından İzmir Kültürlerarası Diyalog Merkezi Derneği’ne verildiği iddia edildi. Gözaltına alınan kişilere ayrıca, 'terör örgütü üyesi ve yöneticisi olmak, 17-25 Aralık'ı desteklemek' gibi suçlamalar yöneltildiği ileri sürüldü.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan operasyonla ilgili bir açıklama yapıldı ve şöyle denildi:
"İzmir Kültürlerarası Diyalog Merkezi Derneği (İZDİM) ile POLSAN (Polis Bakım ve Yardım Sandığı) bünyesinde görevli bazı kişilerin FETÖ/PDY (Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması) adıyla bilinen terör örgütünün talimatları doğrultusunda FETÖ/PDY’ye haksız kazanç sağladıkları iddiaları nedeniyle “Terör örgütüne üye olmak, terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına haksız kazanç sağlamak, terör örgütüne finansman sağlamak, görevi kötüye kullanmak, suç delillerini yok etmek, gizlemek ve değiştirmek” suçlarından başlatılan soruşturmada FETÖ/PDY’nin stratejisi ve amaçları doğrultusunda hareket ettiklerine dair ciddi bulgular elde edilmesi üzerine; Cumhuriyet Başsavcılığımız Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından 27 şüpheli hakkında arama ve gözaltı talimatı verilmiş olup, 29/03/2016 tarihinde alınan mahkeme kararları uyarınca 30/03/2016 günü ikamet adreslerinde kolluk güçlerince arama el koyma işlemi yapılarak 13 şüpheli gözaltına alınmıştır. Konuya ilişkin soruşturma devam etmektedir. Kamuoyuna saygıyla sunulur. 30/03/2016"
İKİNCİ OPERASYON: 11 İLDE 27 GÖZALTI
İzmir'deki ikinci operasyon ise 31 Mart sabahı gerçekleşti. İzmir merkezli 11 ilde yapılan operasyonda 27 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.
Bu operasyonla ilgili Başsavcılıktan bir açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"2009 yılında Emniyet Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Mustafa Gülcü (Halen Emniyet Genel Müdür Yardımcısı) ve Celal Uzunkaya'nın (Halen İzmir Emniyet Müdürü) Fetullah Gülen Cemaatine olan tavırlarından rahatsızlık duyan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensupları 2008-2009 yıllarında Mustafa Gülcü’yü sahte isim ve sahte belgelerle usulsüz dinlemiş, akabinde isimsiz, imzasız ve tarihsiz bir ihbar mektubunu işleme koyarak İzmir KOM Şube üzerinden kumpas operasyonu gerçekleştirilmiştir. İzmir 11.Ağır Ceza Mahkemesinin 23.02.2016 Tarihli kararı Emniyet müdürleri beraat etmiş, şikayetleri üzerine başlatılan soruşturma sonucunda İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Okan BATO’nun talimatı doğrultusunda 27 şüpheli hakkında soruşturma başlatılmıştır. 31.03.2016 günü saat:15.00’de eş zamanlı olarak İstihbarat Şube Müdürlüğü ve İzmir Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünce İzmir merkezli toplam 11 (Afyonkarahisar, Aksaray, Ankara, Antalya, Edirne, İzmir, Kars, Kırşehir, Siirt, Şırnak ve Uşak) ilde gerçekleştirilen operasyon neticesinde 14 şüpheli yakalanarak gözaltına alınmış, dosya kapsamında 10 şüphelinin ise halen başka suçlardan cezaevlerinde olduğu bildirilmiştir. Konu ile ilgili soruşturma İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünce devam ettirilmektedir."
Açıklamada, haklarında yakalama kararı 3 kişinin ise aranmasının devam edildiği belirtildi.
Ayrıca gözaltına alınanlar arasında halen tutuklu bulunan İstihbarat Dairesi eski Başkanı Ramazan Akyürek'in oğlunun da olduğu öğrenildi.
UZUNKAYA VE GÜLCÜ GEÇEN AY BERAAT ETMİŞTİ
Öte yandan Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, dolandırıcılık yaptıkları iddiasıyla takibe aldıkları gruba yönelik 2009 yılında operasyon gerçekleştirmiş, grubun elebaşı olduğu iddia edilen İrfan Erbarıştıran ile 4 kişi gözaltına alınmış, dönemin Emniyet Genel Müdür Yardımcıları Mustafa Gülcü ve Celal Uzunkaya da operasyon kapsamında ifade vermeleri için Cumhuriyet Savcılığı'na çağrılmıştı. Gülcü ve Uzunkaya geçen ay İzmir Adliyesi'nde Yargıtay'ın bozma kararı sonrası görülen davada beraat etmişti. Uzunkaya mahkeme çıkışında "Çok şükür bizlere bunları hazırlayanlar bugün ya mahkemelerde hesap veriyorlar ya cezaevlerinde gün sayıyorlar. İntikamcı değiliz. Hep şunu diledim, 4 yıllık yargılamada, 'bana bu haksızlığı, zulmü reva görenlerin dünyada cezalarını çektiğini görmeyi diliyorum' dedim. Çok şükür gördük, görüyoruz. Öteki taraftan zaten şüphem yok, hiçbir hakkımı helal etmiyorum" şeklinde konuşmuştu.
(30 Mart 2016, 22:16), son güncel.: (31 Mart 2016, 23:18)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: