Kamuoyunda 'Selam-Tevhid' olarak bilinen 'Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü' adlı soruşturmada, usulsüzlük yapıldığı iddialarına ilişkin 'paralel yapıya' yönelik 122 sanıklı davaya devam ediliyor. Mahkeme, davanın devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeler kapsamında olması ve gizliliği zorunlu kıldığı gerekçesiyle duruşmaların bundan sonra kapalı görülmesine karar verdi. 15 Mart Salı günü başlayan ve 18 Mart Cuma gününe kadar peşpeşe devam edecek duruşmada 10529 sayfalık iddianamenin okunmasına geçilmesi bekleniyor. Daha önce sanık ve avukatlarınca yapılan ve mahkemenin reddettiği, ancak itiraz üzerine bir üst mahkeme olan 15. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen reddi hakim taleplerinin reddedildiği de açıklandı.
17.03.2016 06:08 Kamuoyunda "Selam-Tevhid" olarak bilinen "Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü" adlı soruşturmada, usulsüzlük yapıldığı iddialarına ilişkin "paralel yapıya" yönelik 122 şüpheli hakkında açılan davanın görülmesine devam ediliyor. Kapalı oturumda görülecek olan duruşmada bugün iddianamenin okunmasına geçilmesi bekleniyor.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davaya aralarında İstanbul Terörle Mücadele Eski Müdürleri Yurt Atayün ve Ömer Köse’nin de bulunduğu 45 tutuklu sanığın tamamı ile tutuksuz polisler katıldı. Duruşma, mahkemeye gelen evrakların okunmasıyla başlandı.
İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmanın dünkü oturumu saat 20.00 sıralarında sona erdi. Bugün saat 10.00 sıralarında başlayan duruşma, sanık avukatlarının duruşmanın kapalı yapılmasına yönelik itirazları ve talepleriyle devam ediyor.
Duruşmada İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcılığı tarafından hazırlanan 10 Bin 529 sayfalık iddianamenin okunmasına geçilmesi bekleniyor. 15 Mart Salı günü açık oturumla görülen ve 18 Mart Cuma gününe kadar kapalı olarak devam edecek duruşmada 10529 sayfalık iddianamenin okunmasına geçilmesi bekleniyor.
İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada savcı Ali Kaya dava dosyasında gizli belgelere atıfta bulunarak duruşmaları kapalı olarak görülmesini talep etti. Savcının talebinin ardından söz sanık avukatları bu talebe tepki gösterdi. Davanın kapalı ve gizli oturumla yapılması talebinin reddini isteyen avukatlar iddia edildiği gibi dava dosyasının gizlilik içermediğini öne sürdü.
DURUŞMALARIN KAPALI GÖRÜLMESİNE KARAR VERİLDİ
Savcılığın, duruşmaların kapalı yapılması yönündeki talebini değerlendiren İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, MİT ve Başbakanlık tarafından savcılığa gönderilen iki ayrı yazıda dosyadaki ‘Devletin Güvenliği'ne ilişkin gizli bilgileri’ gerekçe göstererek yargılamanın basına ve izleyicilere kapalı olarak görülmesi talebini kabul etti.
Ara kararını açıklayan mahkeme davanın kapalı olarak görülmesine karar verdi. Dava dosyasında bulunan bir takım bilgi ve belgelerin gizli kalması gerektiğinin anlaşıldığını aktaran mahkeme, davanın devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeler kapsamında olması ve gizliliği zorunlu kıldığı hal gözetilerek duruşmaların bu aşamadan sonra kapalı olarak görülmesine karar verdi.
Mahkeme duruşma salonun boşaltılması için duruşmaya ara verdi. Mahkemenin aldığı bu kararla birlikte duruşmaya sanıklar, müştekiler, avukatları dışında kimse katılamayacak.
İŞTE İLK DURUŞMADAN DETAYLAR
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 15 Mart Salı günü başlayan duruşmada, Avukat Ömer Turanlı, 30 yıldır terörle mücadelede görev alan müvekkili Yurt Atayün'ün Ankara'daki saldırıda ölenlerin yakınlarına başsağlığı dilemek için söz istediğini söyledi.
Mahkeme Heyeti Başkanı Canel Rüzgar da, bu acıyı herkesin yaşadığını ve başsağlığı dilediğini belirterek, davayla ilgisi olmadığı gerekçesiyle Atayün'e söz vermedi.
Duruşmada söz alan bazı avukatlar da, Anayasa Mahkemesi'nin Can Dündar ve Erdem Gül hakkındaki kararının ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve bazı siyasetçilerin beyanlarından alıntılar yaptı.
Avukatlar, mahkemenin tarafsızlığına gölge düştüğü gerekçesiyle çekilme ve reddi hakim taleplerinde bulundu. Mahkeme heyeti ise, bu talepleri kabul etmedi. Mahkeme Başkanı Rüzgar, iddianamede duruşmaların kapalı yapılmasının istendiğini belirterek, savcıya söz verdi.
Cumhuriyet Savcısı Ali Kaya da, iddianame doğrultusunda karar verilerek, duruşmaların kapalı yapılmasını istedi.
Talebe ilişkin beyanı alınan avukat Ömer Kavili, savcının kapalı duruşma için gerekçesinin de açıklaması gerektiğini dile getirerek, "Davanın basından ve kamuoyundan kaçırılmak istendiği açıktır. Duruşmada usul hataları yapılmıştır. Aleni duruşmalarda hukuka aykırı işlemler yapılırsa, bir de kapalı olursa, 7'nci viteste duruşma yapacaksınız, demektir" ifadelerini kullandı.
Mahkemenin okuduğu evraklara göre, duruşma tutanaklarının CD ortamında İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü'ne verildiğini belirten Kavili, buna tepki gösterdi. Mahkeme Başkanı da, talep edilmesi halinde avukatların da CD ortamında tutanakları alabileceklerini dile getirerek, emniyete duruşmaların ses ve görüntü kayıtlarının verilmediğini söyledi.
Avukat Ömer Turanlı da, davadaki gizlilik kararının Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 182. maddesindeki "Genel ahlakın veya kamu güvenliğinin kesin olarak gerekli kıldığı hallerde, duruşmanın bir kısmının veya tamamının kapalı yapılmasına mahkemece karar verilebilir" hükmü uyarınca istendiğini anımsatarak, dosyadaki gizliliğin birçok defa ihlal edildiğini söyledi.
Turanlı, kapalı duruşmalarla ilgili düzenlemeleri içeren CMK'nın 187. maddesinin 3. bendine göre ölçülü kısıtlama olabileceğini dile getirdi. Mahkeme heyeti, taleplere ilişkin karar vermek üzere duruşmaya ara verdi.
Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, "Davanın devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeler kapsamında olması ve kamu güvenliğinin zorunlu kıldığı hal gözetilerek, duruşmaların tamamının kapalı olmasına" karar verdi.
Kararın ardından Mahkeme Başkanı Rüzgar, duruşma salonunun boşaltılması için duruşmaya ara verdi. Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 182. maddesindeki "Genel ahlakın veya kamu güvenliğinin kesin olarak gerekli kıldığı hallerde, duruşmanın bir kısmının veya tamamının kapalı yapılmasına mahkemece karar verilebilir" hükmü uyarınca, davanın bundan sonraki duruşmalarına sanıklar, müştekiler ve taraf avukatları alınacak.
REDDİ HAKİMİ ÜST MAHKEME DE REDDETTİ
Duruşmada ayrıca daha önce sanık ve avukatlarınca yapılan, mahkemenin reddettiği ancak itiraz üzerine bir üst mahkeme olan 15. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen reddi hakim taleplerinin reddedildiği de açıklandı.
İDDİANAME
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 10 bin 529 sayfalık iddianamede Fetullah Gülen ve Emre Uslu'nun yanı sıra eski polis müdürleri ve Adana'da MİT TIR'larının durdurulmasına ilişkin muvazzaf subayların da bulunduğu 122 şüpheli yer almıştı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, üst düzey siyasi parti temsilcileri, gazeteciler ve kamu görevlilerinin de aralarında bulunduğu 968 kişinin müşteki sıfatıyla yer aldığı iddianamede FETÖ (Fetullahçı Terör Örgütü) yöneticisi olduğu ifade edilen Fetullah Gülen, Emre Uslu ve Yurt Atayün hakkında, " Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme, Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklamak" suçlarından ayrı ayrı 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmaları istenmişti.
Diğer sanıklar hakkında " Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edilen iddianamede ayrıca tüm sanıklar hakkında "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme, özel hayatın gizliliğini ihlal etme, hukuka aykırı kişisel verileri kaydetme, resmi belgede sahtecilik, suç uydurma, devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama, suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme, hukuka aykırı olarak kişiler verileri kaydetmek" gibi suçlardan ayrı ayrı 67,5 yıla kadar hapis talep edilmişti.
Paralel yapı-Selam-Tevhit kumpası manşetlerimiz
Paralel yapı-22 Temmuz (2014) operasyonları '25 Aralık/Selam-Tevhid kumpasları' manşetlerimiz
(17 Mart 2016, 06:08)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: