Selçuk Üniversitesi (SÜ) Rektörlüğü, sadece turizm amaçlı kullanılabilecek alışveriş merkezinin 'eğitim' ibaresi eklenerek Mevlana Üniversitesine devriyle ilgili karara karşı yargılanmanın yenilenmesi için dava açtı. SÜ rektörlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Konya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2015'te Konya 2. Ağır Ceza Mahkemesinde paralel yapıya yönelik dava açıldığı, üniversitenin de davaya müdahil olduğu dile getirildi.
16.03.2016 18:57 Selçuk Üniversitesi (SÜ) Rektörlüğü, sadece turizm amaçlı kullanılabilecek alışveriş merkezinin "eğitim" ibaresi eklenerek Mevlana Üniversitesine devriyle ilgili karara karşı yargılanmanın yenilenmesi için dava açtı.
SÜ Rektörlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Konya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2015'te Konya 2. Ağır Ceza Mahkemesinde paralel yapıya yönelik dava açıldığı, üniversitenin de davaya müdahil olduğu belirtildi.
Davaya müdahil olunduktan sonra, üniversite arazisi üzerine kurulan Truva Alışveriş Merkezinin Mevlana Üniversitesi'ne tahsis edilebilmesi için Selçuk Üniversitesi aleyhine 2009'da dava açıldığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Aleyhimize sonuçlanan üst hakkı sözleşmesinin değişen şartlara uyarlanması konulu davada, davacı Ekopark tarafından pek çok hileli hareketlerle mahkemenin yanıltıldığı anlaşılmıştır. Bu nedenle aleyhimize sonuçlanan ve üst hakkı sözleşmesine 'eğitim' maddesini ekleyen 4. Asliye Hukuk Mahkemesinin kararına karşı Rektörlüğümüz tarafından 3 Mart 2016'da yargılamanın yenilenmesi davası açılmıştır."
Üniversitenin arazisinin devriyle ilgili iddialar
Konya merkezli "Paralel Yapı" iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında, 22 Mayıs 2015'te 19 ilde düzenlenen operasyonda, aralarında eski Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü ve polis başmüfettişi Anadolu Atayün'ün de aralarında bulunduğu 18 kişi tutuklanmıştı.
Konya Cumhuriyet Başsavcılığınca, "Paralel Devlet Yapılanması"na ilişkin soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, SÜ arazisindeki, sadece turizm amaçlı kullanılabilecek alışveriş merkezinin Mevlana Üniversitesine devri için önceden plan yapıldığı bildirilmişti.
Araziyi tahsis etmemesi ve Mevlana Üniversitesine "hami" olmaması nedeniyle dönemin SÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan'ın operasyon düzenlenerek tutuklandığı, baskı altında tutularak tahliyesinden kısa süre sonra yerin tahsisi için dava açıldığı belirtilmişti.
Ayarlanan bilirkişiler tarafından yapılacak keşif öncesi alışveriş merkezinin zarar ettiği, atıl durumda olduğu, esnaf üzerinde sistematik baskı oluşturulduğu öne sürülen iddianamede, bu şekilde mahkemenin yanıltıldığı, sadece "turizm" amaçlı tahsis edilmesi yönündeki maddeye "eğitim" ibaresi de eklenerek, binanın söz konusu üniversiteye devredildiği kaydedilmişti.
İddianamede, gayrimenkulün eğitim amacıyla da kullanılabilmesi için dava açılmadan, Mevlana Üniversitesini kuran vakıfla 39 yıllığına kira sözleşmesi imzalandığı, dava sürecinde ise gerçeğe aykırı bilirkişilik yapıldığı öne sürülmüştü.
Kira sözleşmesi tarihinde eğitim amacıyla kullanılması mümkün olmayan gayrimenkulün belirtilen bedel, süre ve eğitim amacıyla kiralanmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğu vurgulanan iddianamede, sadece turizm amacıyla kullanılabilecek araziyi eğitim amacıyla uzun süreliğine ve yüksek bedelle kiralamanın "basiretli bir tüccar" gibi hareket etme yükümlülüğüne aykırılığına işaret edilmişti.
DAVANIN İLK DURUŞMASINDA GÜNDEME GELDİ
Davanın ilk duruşmasının ikinci gün oturumunda (16 Ekim 2015) bu konu gündeme gelmişti. Mahkemede savunmasını yapan tutuklu sanık avukat Memduh Oğuz, Selçuk Üniversitesinin arazisinde yer alan, sadece turizm amacıyla kullanılabilecek alışveriş merkezinin Mevlana Üniversitesi'ne devri için paralel örgüt tarafından birçok usulsüzlük yapıldığı suçlamalarına değinmişti. İddianamede bu konuyla ilgili adı geçen tutuklu sanıklardan, eski Mersin Emniyet Müdür Yardımcısı ve bir dönem Konya Emniyet Müdürlüğü'nde Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü olarak görev yapan Anadolu Atayün ile aralarında avukat-müvekkil ilişkisinin olduğunu dile getiren Oğuz, "Savcılığın yaptığı kuruntu ve kumpaslardan başka hiçbir şey değil. Alışveriş merkezi çöp yığını şeklinde duruyordu. Orası güzel bir üniversite oldu. Üniversite kurmak için, Allah rızası için vakıf kurduk. Mevlana Üniversitesi Konya'da ilk kurulan vakıf üniversitesidir. Vakfın Mevlana Üniversitesi'ni kurması terör olayı gibi gösteriliyor. Amaç Mevlana Üniversitesi'ne el koymak" şeklinde konuşmuştu.
Foto: Konya Paralel Yapı davasının sanıklarından eski Emniyet Müdürü Anadolu Atayün
PARALEL ÖRGÜTÜN ARAZİ KUMPASI DAVANIN ÖNEMLİ SUÇLAMALARINDAN BİRİ
Konya Cumhuriyet Başsavcılığınca, 'Paralel Devlet Yapılanması'na dair hazırlanan iddianamede, Mevlana Üniversitesi arazisinin devrinde birçok usulsüzlük yapıldığı öne sürülüyordu. İddianamede, örgütün amaçları doğrultusunda her türlü yolu denediği savunuluyor. İddianamede, SÜ'ye ait arazideki otelin yanında bulunan, sadece turizm amaçlı kullanılabilecek alışveriş merkezinin Gevher Sultan Eğitim Araştırma Kültür ve Sağlık Vakfı (GESAV) tarafından kurulan Mevlana Üniversitesine tahsisi sürecindeki gelişmelere yer veriliyor.
-Rektör karşı çıkınca tutuklandı-
Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ/PDY) mensup Konya yapılanmasında yer aldığı iddia edilen bazı kişilerin, SÜ'ye ait arazinin Mevlana Üniversitesine devredilmesi konusunda SÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan'a gerçekleştirilen operasyon öncesi ve sonrasında bazı görüşmeler yaptıkları belirtilen iddianamede, görüşmeleri yapanlar arasında dönemin İl Emniyet Müdürü Mehmet Salih Tuzcu ve operasyonu gerçekleştiren KOM Şubenin Müdürü Anadolu Atayün'ün de bulunduğu bildirildi.
Üniversiteye ait araziyi GESAV'a tahsis etmemesi ve Mevlana Üniversitesine hami olmaması nedeniyle gerçekleştirildiği ileri sürülen operasyonda Okudan'ın tutuklandığı aktarılan iddianamede, şüphelilerin bir süre sonra cezaevinden tahliye edilen Okudan ile irtibatlarının Mevlana Üniversitesinin kuruluşuna kadar geçen sürede arttığı kaydedildi.
-Gerçeğe aykırı bilirkişilik-
İddianamede, örgüt üyeliğinden tutuklu avukat Memduh Oğuz ile M.H.H'nin örgütsel faaliyet kapsamında "gerçeğe aykırı bilirkişilik yapmaya" azmettirmek suretiyle suça iştirak ettiklerinin anlaşıldığı ileri sürüldü.
İddianamede, bilirkişinin kar-zarar oranını gösteren muhasebe belgesi olmadan, kira sözleşmesinin ana unsurunu oluşturan beş yıldızlı oteli değerlendirmeye hiç katmadan konuya ilişkin rapor verdiği bildirildi.
Gayrimenkulün eğitim amacıyla da kullanılabilmesi için dava açılmadan, Mevlana Üniversitesini kuran vakıfla 39 yıllığına kira sözleşmesi imzalandığı, dava sürecinde ise gerçeğe aykırı bilirkişilik yapıldığı öne sürülen iddianamede, kira sözleşmesi tarihinde eğitim amacıyla kullanılması mümkün olmayan gayrımenkulün belirtilen bedel, süre ve eğitim amacıyla kiralanmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğu vurgulanan iddianamede, sadece turizm amacıyla kullanılabilecek araziyi eğitim amacıyla uzun süreliğine ve yüksek bedelle kiralamanın "basiretli bir tüccar" gibi hareket etme yükümlülüğüne aykırılığına işaret edildi. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
Paralel yapı-22 Mayıs (2015) 'Konya Yapılanması' soruşturması manşetlerimiz
Konya Paralel Yapı iddianamesine ulaşmak için tıklayın
(16 Mart 2016, 18:57)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: