Ermeni asıllı gazeteci Hrant Dink'in 2007'de öldürülmesinde 'görevi ihmal' ve 'kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği' suçlamasıyla Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nin dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz ve 6 askerle ilgili verdiği kararın Yargıtay tarafından bozulması nedeniyle dosya yerel mahkemede yeniden görülmeye başlandı.
11.03.2016 20:21 Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ermeni asıllı gazeteci Hrant Dink'in 2007'de öldürülmesinde 'görevi ihmal' ve 'kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği' suçlamasıyla Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nin dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz ve 6 askerle ilgili verdiği kararın Yargıtay tarafından bozulması nedeniyle dosya yerel mahkemede yeniden görülmeye başlandı.
Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen 2 Haziran 2011 tarihindeki 17. duruşmada karara bağlanan davada mahkeme, Dink'in öldürülmesinde ihmalleri bulunduğu gerekçesiyle Albay Ali Öz ve İstihbarat Şube Müdürü Kıdemli Yüzbaşı Metin Yıldız'ı 6'şar ay, astsubaylar Okan Şimşek, Veysal Şahin, Hüseyin Yılmaz ve Hacı Ömer Ünalır'ı 4'er ay hapis cezasına çarptırmış, Gazi Günay ve Önder Araz'ın ise beraatine karar vermişti. Temyize götürülen davaya bakan Yargıtay 11. Ceza Dairesi yerel mahkemenin Albay Ali Öz ve 6 askerle ilgili verdiği kararı bozmuştu. Yargıtay 11. Ceza Dairesi 11 Kasım 2015 tarihli bozma kararında, 'görevi ihmal' ve 'kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği' suçlarına ilişkin yargılama görevinin üst dereceli ağır ceza mahkemesine ait olduğu ve görevsizlik kararı verilmesi gerektiği gözetilmeden yargılamaya devam edilmesi ile Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden kovuşturmanın birlikte yürütülmesi gerektiğinin gözetilmemesini bozma nedeni saymıştı.
Yargıtay kararının ardından dosya, Sulh Ceza Mahkemeleri kapatıldığı için Trabzon 5. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilmişti. Bozma kararı sonrası mahkemede bugün yapılan ilk duruşmaya Dink ailesinin avukatı Hakan Bakırcıoğlu ile sanık Ali Öz'ün avukatı Ali Sürmen ve astsubaylar Okan Şimşek ve Veysal Şahin’in avukatı Nurhayat Bayraktar Gümrükçüoğlu katıldı. Duruşmada söz alan Dink ailesinin avukatı Hakan Bakırcıoğlu, Yargıtay’ın bozma kararına uyulmasını, bozma doğrultusunda dosyanın görevsizlik gerekçesiyle Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesini istedi.
Sanıklardan Öz’ün avukatı Ali Sürmen ise müvekkili hakkındaki Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki davanın idari görevini ihmal iddiasıyla açıldığını, 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde de adli görevini kötüye kullanma ve evrakta sahtecilikten yargılandığını hatırlattı. Cumhuriyet Savcılığı tarafından 2008 yılında İl İdare Kurulu’nun kararı üzerine iddianame düzenlendiğini ve soruşturma açıldığını belirten Sürmen, “Yargıtay’ın bunu değiştirme hakkı ve yetkisi yoktur. Yargıtay zaman zaman siyasi ortama göre karar vermektedir. Cumhuriyet Savcısı'nın son soruşturma kararının değiştirilemeyeceğini Yargıtay üyeleri çok iyi bilmektedir. Buna rağmen iddianamede yer alan bir cümleye göre yargılama yapılması gerektiği yönündeki bozma kararı yerinde değildir. Bu nedenle direnme kararı verilmesini talep ediyoruz.” dedi.
Sanıklardan Okan Şimşek ve Veysal Şahin’in avukatı Nurhayat Bayraktar Gümrükçüoğlu da Yargıtay’ın kararının usul ve yasaya uygun olmadığını savundu. Temyiz nedenlerinin gözetilmediğini iddia eden Gümrükçüoğlu, direnme kararı verilmesini istedi.
Hakim, sanıklar Metin Yıldız ve Gazi Günay’ın beyanlarının bulundukları illerde alınması için yazılan talimatlarının cevabının beklenmesine karar vererek, duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.
Hrant Dink cinayeti ve davasıyla ilgili tüm manşetlerimiz
(11 Mart 2016, 20:21)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: