HSYK'dan paralel yargıya bir darbe daha geldi. Selam-Tevhid ve KCK gibi bazı soruşturmaları yürüten Adnan Çimen meslekten atıldı. Eskişehir'de Sulh Ceza Hakimi olarak görev yaparken, bu mahkemelerin hukuksuz olduğu gerekçesiyle iptali için Anayasa Mahkemesi'ne giden Kemal Karanfil de attığı siyasi tweet'ler nedeniyle geçici olarak görevden uzaklaştırıldı.
02.03.2016 19:34 Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi, daha önce açığa aldığı Selam-Tevhid örgütü soruşturması, KCK soruşturmaları gibi bir dizi soruşturmanın savcılığını yapan Adnan Çimen hakkındaki dosyayı görüştü. Daire, eski emniyet müdürü Hanefi Avcı’nın, “Devrimci Karargâh terör örgütü” soruşturmasında ‘yasadışı dinlenildiği gerekçesiyle yaptığı suç duyurusu kapsamında yürütülen soruşturmadaki hukuksuzluklar’ nedeniyle Çimen’in ihracını kararlaştırdı. HSYK ihraç kararını, Hâkimler ve Savcılar Kanunu’nun 69. Maddesi’nin son fıkrasına göre aldı. 69. madde, “Disiplin cezasının uygulanmasını gerektiren fiil suç teşkil etmese ve hükümlülüğü gerektirmese bile mesleğin şeref ve onurunu ve memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak nitelikte görüldüğü takdirde de meslekten çıkarma cezası verilir” hükmünü içeriyor. Çimen hakkında ayrıca kovuşturma izni verildi.
HSYK 2. Dairesi, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından attığı mesajlar nedeniyle hakkında soruşturma açılan Şanlıurfa Hâkimi Kemal Karanfil’i ise tedbiren görevden uzaklaştırdı.
Karanfil, “Hakkında soruşturma yapılan hâkim ve savcının göreve devamının, yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceğine kanaat getirilirse, geçici bir tedbir olarak görevden uzaklaştırılmasına karar verilebileceği” hükmü gereğince görevden uzaklaştırıldı.
Hâkim Karanfil, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Gelen YBP heyetine ‘yargının yürütme organına bağlanması intihardır. O zaman hâkim ve savcıları AKP ilçe başkanları atar, vatandaşı, yürütme karşısında sahipsiz bırakırsınız, dürüst hâkim savcı, kolluk personeli sahipsiz kalır’ dedim. Rahatsız oldular. Kışın tayinimi çıkardılar. Hem de oğlum yaralı ve tedavi devam ederken. Yetmedi, ‘lojmanı derhal boşalt’ dediler. Çocukların okulu nedeniyle boşaltamadım. 10 kat kira davası açtılar. Yetmedi kızımın Eskişehir’deki okulundan 20 puan düşük Zonguldak Fen Lisesi’ne kaydını yapmadılar” ifadesini kullanmıştı. Karanfil de HSYK’nın tasarruflarına karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurdu. Karanfil, Eskişehir’den Zonguldak’a tayinine de Facebook’ta tepki göstermişti.
SELAM-TEVHİD VE KCK SORUŞTURMALARININ SAVCISIYDI
17-25 Aralık soruşturması sonrası, görev yaptığı İstanbul Adliyesi’nden Büyükçekmece Adliyesi’ne gönderilen Savcı Adnan Çimen, kapanan Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde özel yetkili savcı olarak görev yapıyordu. Savcı Çimen, Selam-Tevhid örgütü soruşturması, KCK soruşturmaları gibi bir dizi soruşturmanın savcılığını yaptı.
MİT KRİZİ SORUŞTURMASI SONRASI ÖZEL YETKİLERİ ALINMIŞTI
Savcı Adnan Çimen 7 Şubat 2012'de yaşanan MİT soruşturması krizi sonrasında özel yetkileri alınarak memur suçlarına savcı olmuştu.
YURT DIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI GETİRİLMİŞTİ
Geçtiğimiz yıl kasım ayında Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekili Ömer Faruk Aydıner, HSYK tarafından geçici tedbir olarak görevden uzaklaştırılanların da aralarında bulunduğu 54 hakim ve savcı hakkında "Selam Tevhid'de kumpas" soruşturması kapsamında, "siyasal ve askeri casusluk", "silahlı terör örgütü kurma ve üye olma" ve "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından yurtdışına çıkış yasağı verilmesini istemişti. Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 3 Kasım'da aralarında açığa alınan savcı Adnan Çimen'in de bulunduğu 54 kişi hakkında yurtdışına çıkış yasağı verilmesini kararlaştırmıştı.
(02 Mart 2016, 19:34)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: