Mersin'de paralel örgüte yönelik açılmış en kapsamlı ilk davaya 2. duruşma ile devam ediliyor. Dün ilk celsesi görülen duruşmada mahkeme heyeti ile sanık avukatları arasından tartışma yaşanmış, duruşma bu nedenle bugüne ertelenmişti. Davada sanıklara 30 Nisan 2013'teki GDO yolsuzluk soruşturması kumpası ile hükümeti yıpratmayı ve devirmeyi hedefledikleri suçlaması yöneltiliyor. Yani 17 Aralık 2013 yolsuzluk soruşturması paralel örgütün hükümeti devirmeye yönelik ilk kumpası değil. Yayın yasağı kararı alınan davada Taraf yazarı Mehmet Baransu ile 10 emniyet müdürü hakkında "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet talebinde bulunuluyor.
14.01.2016 12:40 Mersin'de paralel örgüte yönelik açılmış en kapsamlı ilk davaya 2. duruşma ile devam ediliyor. Dün ilk celsesi görülen ikinci duruşmada mahkeme heyeti ile sanık avukatları arasından tartışma yaşanmış, duruşma bu nedenle bugüne ertelenmişti.
Taraf yazarı Mehmet Baransu'nun da sanık olduğu davada sanık sayısı, yeni bir dosyanın eklenmesiyle 66'dan 70'e çıktı.
DÜNKÜ CELSEDE YAŞANANLAR
Duruşmaya 'Balyoz Darbe Planları'nı yayınlamasının ardından 'Devletin gizli belgelerini temin etmek' iddiasıyla Silivri Cezaevi'nde 1 yıldır tutuklu bulunan Taraf Gazetesi yazarı Mehmet Baransu Silivri Cezaevi'nden Mersin'e getirilmek suretiyle katıldı. Konya Paralel Yapı davasında tutuklu yargılanan diğer sanık eski emniyet müdürü Anadolu Atayün de Sincan Cezaevi'nden alınarak Mersin'deki duruşmaya getirildi.
Kimlik tespitinin yapıldığı dünkü duruşmada usule ait tartışmalar yaşandığı, ifadelerin henüz alınmadığı öğrenildi. İddia makamının mütalaasını sunduğu duruşmada "yayın yasağı" olduğunu mahkeme başkanı bir kez daha hatırlattı.
Kimlik tespitinin ardından savcının mütalaasını okumasıyla devam eden duruşmada, sanık avukatları, esasa ilişkin taleplerinin zapta tam olarak geçmediğini savunarak, kayıt alınmasını talep etti.
Talebin kabul edilmesinin ardından mahkeme heyeti, ifadelerin alınma aşamasına geçmek istedi ancak sanık avukatlarının bazıları, müvekkillerinin neyle suçlandıklarını öğrenmeden ve delilleri görmeden savunma yapmayacaklarını söyleyerek, itirazda bulundu.
Sanıklardan Erdem Kanmaz ile bazı emniyet görevlilerinin avukatı Hüdai Kaplan ile mahkeme başkanı arasında usul tartışması yaşandı. Uzun süren tartışmanın ardından mahkeme, sanık avukatlarından Hüdai Kaya'nın salondan çıkmasını istedi. Kaya'nın çıkmasının ardından sanık avukatları salonu terk etmek isteyince, duruşmaya ara verildi.
Aranın ardından avukat Kaplan tekrar duruşmaya katıldı. Sanık avukatlarıyla mahkeme heyeti arasındaki usul tartışmaları da devam etti.
Sanıklar ve avukatları suçlandıkları dosyaların delillerini inceleyemediklerini ifade ederek, suçlamaların delilleri ile birlikte kendilerine gösterilmesini talep etti. Cezaevinde dosyayı inceleyemediklerini söyleyen Mehmet Baransu ve Anadolu Atayün'ün savunmalarını dosyayı inceledikten sonra yapma talebi kabul edildi. Daha sonra duruşmanın yarın (bugün) devam etmesine karar verildi.
BUGÜNKÜ CELSEDE YAŞANANLAR
Davanın bugünkü celsesinde de dün olduğu gibi gerginlik ve tartışma yaşandı. Mahkeme başkanı, duruşmaya önce 15 dakika daha sonra ise 2 saat ara verdi.
Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün başlayan ve bugün de devam eden 2. duruşmaya Silivri Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Taraf Gazetesi yazarı Mehmet Baransu ile Sincan Cezaevi'nde başka bir dosyadan tutuklu bulunan eski Emniyet Müdürü Anadolu Atayün ile tutuksuz yargılanan emniyet mensupları katıldı. Sanık ve müşteki avukatlarının salona girerken yaşadıkları tartışma zaman zaman mahkeme salonunda sürdü. Sanık avukatları suçlamaların delillerinin kendilerine verilmesi talebini bugün de sürdürdü.
Sanıklardan Abdullah Bulca'nın ifadesinin alınması sırasında itirazlarını sürdüren sanık avukatlarından Hüdai Kaplan, mahkeme başkanı tarafından dışarı çıkartıldı. Diğer avukatların itirazları üzerine mahkeme başkanı duruşmaya 15 dakika ara verdi. Aradan sonra Kaplan'ın salona girmesi üzerine, mahkeme başkanının talimatıyla polis tarafından dışarı çıkartıldı. Diğer sanık avukatlarının itirazı ve protestolarını sürdürmesi üzerine mahkeme başkanı duruşmaya 2 saat ara verdi. Duruşmaya ara verilmesi ve salonun boşaltılması sırasında sanık ve müştekiler arasında sert tartışmalar yaşandı.
Duruşmanın sabahki bölümünde sanık avukatlarından Hüdai Kaplan'dan sonra öğleden sonraki bölümünde de sanık avukatlarından Sercan Sakallı ile Musa Bire mahkeme başkanı tarafından dışarı çıkartıldı.
Basın mensupları ve izleyicilerin salona alınmadığı öğleden sonraki duruşmada, sanık avukatları iddianamenin okunmasını ve müvekkillerinin ne ile suçlandıklarının delilleri ile birlikte gösterildikten sonra ifade alma işlemine geçilmesini talep etti. Bu yönde sanık avukatları ile mahkeme başkanı arasında tartışma yaşandı. Mahkeme heyeti, Mehmet Baransu'nun avukatı Sercan Sakallı ile sanık avukatlarından Musa Bire'yi dışarı çıkarttı.
Sanık avukatlarından Yavuz Selim Çelik ise Mehmet Baransu'nun konuşması sırasında mahkeme heyetinde yer alan kadın hakimin güldüğünü öne sürerek, reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme başkanı hakkında da reddi hakim talebinde bulunan Çelik'in talepleri reddedildi.
Öğleden sonraki duruşmada ifade alma işlemine geçilemedi. Sanık avukatlarının usuldeki hataların giderilmesi için duruşmaya yarına kadar ara verilmesi talebi uygun görüldü. Mahkeme heyeti duruşmaya yarına kadar ara verdi.
15 OCAK'TAKİ CELSEDE YAŞANANLAR
15.01.2016 23:34 Mersin merkezli 19 ilde yürütülen 'Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na yönelik operasyonla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 70 sanığın yargılanmasına 15 Ocak 2016'daki celse ile devam edildi. Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya, başka bir davadan tutuklu bulunan gazeteci Mehmet Baransu ile eski Mersin Emniyet Müdür Yardımcısı Anadolu Atayün ile tutuksuz yargılanan sanıkların bazıları, avukatlar ve müştekiler katıldı.
-Savunmalara geçildi-
13 Ocak'ta başlayan davada, savunma avukatları ve mahkeme heyeti arasında yaşanan usul tartışmaları nedeniyle iki gün boyunca ertelenen duruşma, üçüncü günde de benzer tartışmalarla devam etti. Sanık avukatlarının bazıları, halen delilleri göremediklerini ileri sürerek, müvekkillerinin savunma yapmayacağı yönünde itirazlarını sürdürünce, mahkeme heyeti, hazır olan sanıklardan savunmalarını yapmalarını istedi.
ANADOLU ATAYÜN SALONDAN ÇIKARILDI
Bu sırada bazı müştekiler ve onların avukatlarıyla tartışan eski Emniyet Müdürü Anadolu Atayün, mahkeme başkanı tarafından salondan çıkarıldı. Sanıklardan sadece üçü ifade vereceğini belirtirken, diğer sanıklar savunmalarını yapmayacaklarını söylediler.
OTURUM KAPALI YAPILDI
İfadelerin alınma aşamasına geçildiğinde ise mahkeme heyeti tarafından daha önce alınan gizlilik kararı uyarınca oturumun 'kapalı' şekilde devam etmesi yönünde ara karar alındı. Karar üzerine izleyiciler ve basın mensupları salondan çıkarıldı.
DURUŞMA 18 OCAK PAZARTESİ'YE ERTELENDİ
Savunmaların ardından mahkeme heyeti, duruşmanın hafta sonu arasından sonra 18 Ocak Pazartesi günü devam etmesine karar verdi.
------------------------------------------------------------------------------
DAVANIN GEÇMİŞİ
Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesinde 2 Eylül'de görülmeye başlanan FETÖ/PDY davasının duruşmaları, duruşma salonunun fiziksel koşullarının yetersizliği nedeniyle 5 güne bölünmüştü. 3 Eylül'de görülen ikinci celsede 66 sanıktan tutuklu yargılanan eski Mersin Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Suat Dağlı, emniyet personelleri Ahmet Şanverdi, Bekir Kaymakcıoğlu, Erdem Kanmaz ve Hüseyin Avcı hakkında tahliye kararı verilmişti.
Mahkeme heyeti, 13 Ekim'de görülen duruşmada yayın yasağı kararı almış, 14,15 ve 16 Ekim tarihlerindeki duruşmalarda ise sanıklardan sadece ikisi ifade vermiş, gazeteci Mehmet Baransu'nun da aralarında olduğu diğer sanıklar daha geniş savunma yapabilmek için zaman isteyince, dava ertelenmişti.
PARALEL ÖRGÜTÜN İLK DARBE GİRİŞİMİ 17 ARALIK DEĞİL 30 NİSAN GDO DOSYASI
Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen dava, Fetullah Gülen Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na karşı bugüne kadar açılmış "en kapsamlı ilk dava" özelliğini taşıyor. 432 sayfalık iddianamede örgütle ilgili çarpıcı tespitler yer alıyor. Fetullahçı Terör Örgütü-Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) kendi yönetimini hakim kılma hazırlığı yaptığı, 17-25 Aralık darbe girişmeleri ile ülkede kaos ortamı yaratmayı, bu kaostan kurtuluşun da ilahi nizam olduğu düşüncesi oluşturup, Fetullah Gülen önderliğinde ilahi nizam aşamasına geçmeye hazırlandıkları belirtiliyor.
Örgütün monokratik (tek adamlık) yapılanması olduğu, imamlık sistemiyle hareket ettiğine de yer verilen iddianamede, örgütün "silahlı faaliyet gösteren terör örgütleri kapsamına alınması" gerektiği belirtiliyor. Fetullah Gülen tarafından kaleme alındığı değerlendirilen örgütün 'yemin' metni de iddianamede yer alıyor.
BARANSU VE 10 KİŞİYE MÜEBBET...
İddianamede, FETÖ-PDY'nin diğer terör örgütlerinden farklı olarak silahlı mücadele yerine, yetiştirdikleri elemanlarla devlet kadrolarını ele geçirerek, paralel bir yapılanma oluşturup, devletin anayasal düzenini değiştirme amacı güttüğü belirtiliyor.
FETÖ üyesi olduğu öne sürülen 66 sanık hakkındaki dava 13.07.2015'de açıldı. İlk duruşma 2 Eylül 2015'te görüldü. Tutuklu 5 sanık ifadelerinin ardından tahliye edildi. Dosyanın 45 müştekisi arasında ünlü işadamları, hâkimler, savcılar, siyasetçiler ve emniyet müdürleri yer alıyor.
Eski emniyet müdür ve amirleri ile gazeteci Mehmet Baransu'nun da aralarında bulunduğu 11 sanık hakkında "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet talebinde bulunuluyor. 66 sanık hakkında "Silahlı terör örgütüne üye olma, cumhurbaşkanına hakaret, kamu görevlisinin resmi belgelerde sahteciliği, görevi kötüye kullanma, terör örgütü propagandası yapmak, iftira, suç uydurma, özel hayatın gizliliğini ihlal, açıklanması yasaklı gizli bilgileri temin etme, kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak" gibi suçlardan 50'şer yıl hapis cezası isteniyor.
'GDO'LU OPERASYON...
Örgütün, amaçlarına ulaşmak için izlediği yöntemlerin de ayrıntılı olarak yer aldığı iddianamede, Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı üst düzey yöneticileri de dahil kamu çalışanlarının yasa dışı izlendiği, bazı bilgilerin şu anda tutuklu olan gazeteci Mehmet Baransu'ya servis edildiği belirtiliyor.
İddianamede, FETÖ üyelerinin, servis ettikleri belgeler için Baransu'ya "GDO dosyası da devreye sokularak sansasyonel bir operasyon yapılabilir. Sağlık yönünden vurgu yapılarak insanların kanser olması, kısırlaştırılması, neslin ömrünün kısalması, yerli üreticilere sahip çıkılmaması, tarım topraklarının yok edilmesi gibi konularda müthiş bir PR yapılabilir..." şeklinde yönlendirmede bulundukları belirtiliyor.
Bu açıdan 17 Aralık 2013 yolsuzluk soruşturmasının paralel örgütün hükümeti devirmeye yönelik ilk "yolsuzluk" kumpası olmadığı, ondan yaklaşık 8 ay önceki 30 Nisan 2013 GDO soruşturmasının hükümeti devirme amaçlı ilk "yolsuzluk" kumpası olduğu anlaşılıyor.
Paralel yapı-01 Haziran (2015) 'GDO kumpası' soruşturması manşetlerimiz
(14 Ocak 2016, 12:40), son güncel.: (15 Ocak 2016, 23:34)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: