Tam
EskidenYeniye
 

Paralel savcılar meslekten atıldı!

HSYK Genel Kurulu, 17/25 Aralık soruşturmalarına bakan savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç ile hakim Süleyman Karaçöl'ün itirazlarını reddetti. Bu kararla birlikte 4 ismin meslekten atılması kesinleşmiş oldu. Diğer bir Savcı Muammer Akkaş'ın da ihraç edildiği iddia ediliyor. Ancak bu iddia henüz doğrulanmış değil.

Önceki haber title=Sonraki haber

13.01.2016 14:16 Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), 17/25 Aralık yolsuzluk kumpası soruşturmalarını başlatan savcılarının itirazını reddetti. 3 savcı ve bir hakimin ihracı kesinleşti. İhracı kesinleşen savcılar: Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç ile hakim Süleyman Karaçöl. Diğer bir Savcı Muammer Akkaş'ın adı da ihraç edilen savcılar arasında geçiyor. Ancak bu iddia henüz doğrulanmış değil.

HSYK Genel Kurulu, savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Mehmet Yüzgeç ve hakim Süleyman Karaçöl'ün, meslekten ihraçlarına yapılan itirazları reddetti. İhraç kararına ilişkin itiraz süreçlerinin tamamlanmasıyla bu kişilerin meslekle ilişikleri tümden kesildi.

Cumhuriyet savcıları Öz, Kara, Akkaş ve Yüzgeç ile hakim Karaçöl'ün haklarındaki soruşturma sonuçlanıncaya kadar görevden uzaklaştırılmalarına karar veren HSYK 2. Dairesi, soruşturma sonunda bu kişileri meslekten ihraç etmişti.

İhraç kararı, Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun, "Disiplin cezasının uygulanmasını gerektiren fiil suç teşkil etmezse ve hükümlülüğü gerektirmese bile mesleğin şeref ve onurunu ve memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak nitelikte görüldüğü takdirde de meslekten çıkarma cezası verilir" hükmü gereğince alınmıştı.

İhraç edilenlerin, bu karara ilişkin yeniden inceleme talepleri ise HSYK 2. Dairesince reddedilmişti. Hakim ve savcılar, karara karşı Genel Kurul'a itiraz etmişti.

HSYK Genel Kurulu da itirazları reddetti. Böylelikle meslekten ihraç kararlarıyla ilgili itiraz süreçleri tamamlanmış oldu ve bu kişilerin meslekle ilişikleri tümden kesildi.

Öz, Kara, Akkaş, Yüzgeç ve Karaçöl, HSYK'nın bu kararına karşı Danıştay'da dava açabilecek.

SÜREÇTE YAŞANANLAR

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi, savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş, Mehmet Yüzgeç ile Hâkim Süleyman Karaçöl'ü, yürüttükleri 17-25 Aralık soruşturmasında yasal yetkilerini aştıkları, Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) hükümlerine aykırı kararlar verdikleri sonucuna vararak, 12 Mayıs 2015'te meslekten ihraç etmişti.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç'in, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" ile "cebir, şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya, görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçlarını işlediklerine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin oluştuğunu, savcılarla ilgili "örgüt kurma" suçlamalarının yer aldığını belirterek, gereğinin yapılması için Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nden bu kişilerin tutuklanma amacıyla yakalanmalarına karar verilmesini talep etmişti.

Talepleri ve delilleri değerlendiren mahkeme de eski savcılar Öz, Kara ve Yüzgeç ile ilgili tutuklanmaları amacıyla yakalama kararı çıkarılmasına oybirliğiyle karar vermişti.

17 Aralık soruşturmasının koordinasyonunu gerçekleştiren, sonra da Bolu'ya tayin edilen Ergenekon soruşturmasının eski savcısı Zekeriya Öz bu süreçte hükümet aleyhine tweet atmıştı. Şikâyetlere rağmen 3. Daire Öz hakkında işlem yapmadı. Öz gibi Cemaat'e yakın olduğu iddia edilen bazı hâkim ve savcılar hakkındaki şikâyet ve başvuruları, 3. Daire tarafından ya soruşturulmasına izin vermeyerek ya da savcı ve hâkimlerle ilgili herhangi bir karar çıkarmayarak değerlendirilmedi.

17-25 Aralık savcıları

Meslekten uzaklaştırma kararı verilen savcılar 17 Aralık ve 25 Aralık operasyonlarının mimarlarıydı. 17 Aralık 2013 günü işadamları Rıza Sarraf, Ali Ağaoğlu, dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğlu Salih Kaan Çağlayan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar'ın aralarında olduğu çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı. Savcılar Celal Kara, Mehmet Yüzgeç ve Başsavcıvekili Zekeriya Öz 17 Aralık soruşturmasını Başsavcı'nın haberi olmadan yapmış, bakanlar bile operasyonu televizyonlardan öğrenmişti.

Diğer bir Savcı Muammer Akkaş'ın da ihraç edilen isimler arasında olduğu dile getiriliyor. Ancak bu iddia henüz doğrulanmış değil. 25 Aralık soruşturmasının savcısı Muammer Akkaş birçok işadamının da aralarında bulunduğu 41 kişilik gözaltı listesi hazırlamış ve polisten bu kişileri gözaltına almalarını istemişti. Akkaş, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ı da şüpheli sıfatıyla ifadeye çağırdı. Mahkemeden bazı iş adamlarının mal varlığına el koyma kararı çıkarılmasına rağmen 25 Aralık operasyonu hiç gerçekleşmedi. Savcı Akkaş mesai bitimine kadar adliyedeki bekleyişi, kapı önünde görev yapmasının engellendiğini belirten bir basın açıklamasıyla sonlandırdı.

12 EKİM SEÇİMLERİ CEMAAT YARGISINI BİTİRDİ

Hükümet özellikle 17 Aralık operasyonu sonrasında Cemaat'e yakın bazı hâkim ve savcıları HSYK'ya şikâyet etmişti. Ancak şikâyetler ya değerlendirilmedi ya da toplantı yeter sayısı olmadığı gerekçesiyle karar çıkması engellendi. Hatta o dönem HSYK'da çoğunluğu elinde bulunduran cemaat mensupları topluca hastalık izni kullanarak toplantıların yapılmasını ya da bir karar alınmasını engelliyorlardı. Öyle ki, ne bir eksik ne bir fazla, tam gerekli sayıda kurul üyesi topluca hastalık gerekçesiyle izne çıkıyor, bu eksikler nedeniyle de  toplantılar ya yapılamıyor ya da yapılsa bile karar yeter sayısına ulaşılamadığı için bir karar alınması yasal açıdan mümkün olmuyordu. Bu ilginç taktiklerin gözlenmesi yargı mensupları arasından büyük bir tepki doğurdu. Bir kaç ay sonra 12 Ekim 2014'te gidilen HSYK seçimlerinde cemaat kesimi ağır bir yenilgi aldı. Çok az sayıda üye kazanabilen cemaat yargısı kurullardaki bir kaç üyesi ile ne toplantıları engelleyebiliyor ne de karar alınmasını. En fazla yapabildikleri istisnasız paralel yapı aleyhindeki tüm kararlara muhalefet şerhi koymaları oluyor. 12 Ekim seçimleri ile gelinen süreç, seçimde oy kullanan 10 binden fazla mensubu bulunan yargı camiasında yıllardır iddia edildiği gibi paralel yargıya karşı büyük bir nefret bulunduğunu açıkça gösterdi. 12 Ekim seçimleri için Hükümet+Sağ+Sol gibi üç farklı görüşteki yargı mensupları Cemaat+Yarsav ittifakına karşı birlikte hareket ederek tarihi bir üstünlük sağladı. Seçim sonrası çok hızlı işe başlayan yeni HSYK'da bugüne kadar cemaat yargısını şok eden çok sayıda karar peşpeşe çıktı. Çıkmaya da devam ediyor. Eğer 12 Ekim'deki seçimlerde farklı bir tablo ortaya çıkmış olsaydı cemaat yargısının hükümete karşı nasıl bir saldırı başlatacağı cemaat üyesi yargı mensuplarınca seçimlerin öncesinde açıkça dile getirilmekten çekinilmiyordu. Seçimde böyle bir sonucu beklemedikleri anlaşılan cemaat yargıçlarından gelen bu açık tehdit ve gözdağlarının kaybetmelerinin önemli nedenlerinden biri olduğu belirtiliyor. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)

------------------------------------------------------------------------------

İŞTE HSYK GEREKÇESİ

Günün ilerleyen saatlerinde savcıların meslekte atılma kararını ilk veren HSYK 2. Dairesi'nin gerekçesi de ortaya çıktı. Yazımı tamamlanan gerekçeli kararda, ilgililerin mevcut eylemleriyle uluslararası belgelerde sözü edilen, görevlerini adil, tarafsız, objektif ve hukuk kuralları çerçevesinde bağımsız olarak icra etme, kamu yararını koruma, toplum adına ve kamu yararına davrandıklarını dikkate alma, adil yargılamanın gerçekleştirilmesine ve ceza adaleti sisteminin düzgün işlemesine katkıda bulunma görevlerini yerine getirmedikleri belirtildi.

İhraç edilen hakim ve savcıların, görevlerinin icrası veya adaletin ihtiyaçları aksini gerektirmedikçe ellerinde bulunan bilgiyi gizli tutma, suçların soruşturma ve kovuşturulmasında yeterli özeni gösterme, her zaman profesyonel olarak davranma, dürüstlük ve özenin yüksek standartlarını uygulama, mesleklerinin onuru ve şerefini koruma yükümlülüklerini yerine getirmediklerinin belirlendi.

Gerekçede, ilgililerin görevlerini, olayların değerlendirilmesi temelinde ve hukuka uygun, adil, herhangi uygunsuz etkiden bağımsız olarak icra etme; hukuki ve sosyal gelişmeler hakkında, eğitim ve bilgi düzeylerini daima muhafaza etme; bireysel veya belli bir kesimin çıkarlarının etkisinde kalmama; mesleki gizliliği koruma; görevleri sırasında elde etmiş oldukları herhangi bir bilgiyi özel amaçları ve diğerlerinin çıkarlarına yardım etmek için kullanmama; görüşleri, meşru çıkarları, mesleki mevkilerinde karşılaştıkları bireylerin olası kaygı ve kişisel gizliliklerini dikkate alma; görevlerini hukuk alanındaki diğer görevlilerin yanı sıra, mahkemeler, polis ve diğer kamu makamları ile saygı ve nezaketle yerine getirme kurallarına da uymadıkları kaydedildi.

Dairenin gerekçesinde, şu tespitler yapıldı:

"İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunması için Avrupa Konvansiyonu'nun 6. maddesinde ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatlarında açıkça kabul edilen adil yargılanma hakkı ilkesini desteklemek, masumiyet karinesi ilkesine saygı duymak, tarafsız bir soruşturma, sorumluluğun temelsiz olduğunu gösterdiğinde dava açmamak veya davaya devam etmemek, kanıtların yasal olarak elde edilip edilmediğini görmek için sunulan kanıtları incelemek, insan haklarının ağır ihlalini oluşturan hukuka aykırı yöntemlerle elde edilmiş olduğuna haklı olarak inanılan kanıtların kullanılmasını reddetme, tarafsız ve uygun kanıtların mesleki değerlendirmesi temelinde kararlar alma gibi hukukun evrensel ilkelerini ihlal ettikleri ve siyasallaşmaktan korunmaya çalışılan yargı erkinin yeniden tartışılır hale gelmesine neden oldukları anlaşılmıştır."

2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 69. maddesinin son fıkrasında "Disiplin cezasının uygulanmasını gerektiren fiil, suç teşkil etmezse ve hükümlülüğü gerektirmese bile mesleğin şeref ve onurunu ve memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak nitelikte görüldüğü takdirde de meslekten çıkarma cezası verilir" hükmüne yer verildiği anımsatılan gerekçede, şunlar kaydedildi:

"İlgililerin mesleki kıdem ve deneyiminden beklenen basireti göstermeyip, yargı etik kurallarına uygun düşmeyen davranışları ile adalete olan güveni sarstıkları, hukuk zemininde kalmayan eylemleri ile adalet ülküsü dışında hareket ettikleri, adalet duygusu gözetilmeden başka amaçlar güdülerek yürütülen soruşturmalar ve kararlar ile yargısal yetkilerini, karşıt gördüklerini yok etme amacıyla kullandıkları; bu durumun, toplumsal barış, huzur ve güveni olumsuz etkilediği; yargıya duyulan güven ve saygınlığı ortadan kaldırdığı; ilgililerin mesleğin şeref ve onuru ile memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak nitelikteki eylemlerinin Avrupa Hakimleri Danışma Konseyi, Avrupa Yargıçlar Birliği Hakimler Şartı, Avrupa Yargı Kurulları Ağı'nın (AYKA) raporunda nitelenen açığa alma ve görevden alınmayı gerektirir özellikleri taşıdığı toplanan deliller ve tüm dosya kapsamından anlaşılmaktadır."

Çoğunluk görüşüne katılmayan iki üye Mustafa Kemal Özçelik ve Mahmut Şen'in muhalefet gerekçesinde ise "Haklarında soruşturma yapılan yargı mensupları hakkında verilmiş disiplin cezalarının, evrensel normlara, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6. ve 8. maddelerine, AİHM içtihatlarına, Anayasa'nın 6, 11, 138 ve 159. maddesine aykırı olduğu düşüncesiyle çoğunluk kararına katılmıyoruz" denildi.

12 Ekim HSYK seçimlerinde cemaatin adayları arasında olduğu seçim öncesinde dahi gündeme gelmiş olan bu iki ismin paralel yapı ile ilgili her karara karşı çıktıkları ve muhalefet şerhi düştükleri biliniyor.

------------------------------------------------------------------------------

HSYK BAŞKANINDAN İHRAÇ EDİLEN SAVCILARA TEPKİ

İhraç kararları sonrası bir açıklama yapan HSYK 2. Dairesi Başkanı Mehmet Yılmaz, çarpıcı ifadeler kullandı. Yılmaz, "HSYK, namuslu, dürüst hakim ve savcının teminatı. Kim ne derse desin sadece yasaları uygulayan, adalet ülküsüyle çalışan her savcı hem bizim hem ülkenin baş tacı. Soruşturmanın kime yönelik olduğu bizi ilgilendirmiyor. Hukuk dışılık var mı, yok mu, hakim ve savcılar adalet ülküsüyle mi hareket etmiş, başka amaçlar mı gütmüş ona bakıyoruz" dedi.

Yılmaz, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Muammer Akkaş, Celal Kara, Zekeriya Öz, Mehmet Yüzgeç ile hakim Süleyman Karaçöl'ün meslekten ihraçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İhraçlar yönünden yargı yolunun açık olduğunu belirten Yılmaz, ancak Danıştay tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilmediği sürece bu kişilerin meslekle ilişkilerinin kesildiğini ifade etti.

Yılmaz, savcı Ali Güngör hakkındaki yer değiştirme cezasının da bugünkü toplantıda kesinleştiğini bildirdi. Kamuoyunda bazı kesimlerde, "hükümet aleyhinde yolsuzluk soruşturmasını yapan hakim ve savcılar sırf bu nedenle açığa alındı" yönünde bir algı olduğunu belirten Yılmaz, şunları söyledi:

"Biz HSYK olarak yapılan soruşturmanın ne olduğuyla ilgilenmeyiz. Zaten sadece HSYK değil Türkiye'de hiçbir kurum yargı yetkisini kullanan yargı görevlilerine emir ve talimat veremez, tavsiye ve telkinde bulunamaz. Buna HSYK da dahil. HSYK olarak şuna dikkat ettik, Yargı görevlisi hukuk içinde mi hareket ediyor? Adalet ülküsüyle mi hareket ediyor? Sadece mevzuattan kaynaklanan yetkileri mi kullanıyor? Bu yetkilerin farklı amaçlarla üzerine mi çıkıyor? Soruşturmanın niteliğinin bizim için önemi yok. Mesela Özgecan cinayeti, bütün Türkiye'nin nefret ettiği bir cinayet. Bunu aydınlatan savcı, katili hukuk dışı yöntemlerle ortaya çıkarsaydı, şüphelisini hukuk dışı yöntemlerle sorgulasaydı, bu savcıyı da değerlendirir, cezalandırırdı HSYK. Belki kamuoyu bize çok kızardı ama biz bununla ilgili değiliz. Hukuk dışılığı müeyyidelendirmek durumundayız. Hukuk dışına çıkan kim olursa olsun, hangi kişiye karşı hukuk dışılık yapılırsa yapılsın HSYK bunun karşısında olmalı. HSYK, yetki aşımı, kanunsuzluk 'şuna yapıldı, buna yapıldı' diye ayrım yapmaz. HSYK hukuka güveni ve saygınlığı sağlayan bir kurum, yargıçları güvence altına alan onların teminatı olan kurum."

İhraç edilen savcıların soruşturma sırasındaki hukuka aykırı uygulamalarına değinen Yılmaz, bu kişilerin soruşturma dosyasını dahi incelemeden hareket ettiklerini söyledi. İhaleye yolsuzluk karıştırmakla suçlama yapıldığını ancak ihalenin o tarihte açılmadığını anlatan Yılmaz, mal varlığına el koyma kararlarının da yasaya aykırı şekilde alındığını kaydetti. Yılmaz, bir anonim şirkette ancak ilgili hisseye ilişkin el koyma kararı alınabildiğini belirterek, "Şirketin tamamına el koyarsan şirketi cezalandırmış olursun. Kuvvetli şüphe bulunan hisseye el konur. Bütün bunlar ortadayken sen hiç incelemeden, hiç dosyaya bakmadan, tetkik etmeden mal varlıklarına el koyarsan yakalama müzekkereleri çıkarırsan o zaman senin hakimliğin ve savcılığın gerçek anlamda suç ve suçluluğun tespiti, adalet ülküsünün dışına çıkıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Yasaya göre ikinci dereceye kadar yakınlık içindeki kişiler arasındaki telefon konuşmalarının kaydedilemeyeceğine işaret eden Yılmaz, "Sen tapeliyorsun, basına veriyorsun, bununla da kalmıyorsun bu tapeleri soruşturmada kullanıyorsun. Bütün bu yanlışlıklar bir başka gayreti gösteriyor. Yani 'sen bunu adalet ülküsüyle yapmıyorsun, adalet ülküsü dışındaki bir amaçla yürütüyorsun' kanaatini uyandırıyor" dedi.

"Soruşturmanın kime yönelik olduğu bizi ilgilendirmiyor"

Savcıların birbirinden habersiz aynı anda hareket ettikleri iddiasında bulunulduğunu ancak bir savcının, dosya kendisine 15 gün önce gelmesine, dinleme ve takip kararı almasına rağmen bu kararından 4 gün sonra vazgeçerek operasyona başladığını anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Bunların hepsinin iyi niyetli ve adaleti gerçekleştirmeye dönük olduğunu inandırmaya çalışıyorsun. HSYK, namuslu, dürüst hakim ve savcının teminatı. Kim ne derse desin sadece yasaları uygulayan, adalet ülküsüyle çalışan her savcı hem bizim hem ülkenin baş tacı. Soruşturmanın kime yönelik olduğu bizi ilgilendirmiyor. Hukuk dışılık var mı, yok mu, hakim ve savcılar adalet ülküsüyle mi hareket etmiş, başka amaçlar mı gütmüş ona bakıyoruz. Türkiye'de böyle hakim savcılar var. Bizim teşkilatımız isimsiz kahramanlarla dolu. Yaptığı soruşturmayı sadece adalet ülküsüyle yapıp sırtını dönüp giden büyük işler başaran, adaletten ayrılmayan isimsiz kahramanlarımız var."

"2007-2013 ARASI YARGIDA UTANÇ VE ÇÖKÜŞ DÖNEMİ"

Türkiye'nin hukuk açısından çok zor dönemlerden geçtiğini belirten Yılmaz, "Türk yargısı 2007 yılından beri hep sınavda. Doğruluk, dürüstlük, yetkinlik adalet sınavında. Türkiye'de 2007-2013 dönemi, ileride yargının tarihi yazıldığında göreceksiniz, yargıda utanç, çöküş dönemi olarak tarihe geçecek. 2007-2013'te bir çöküş dönemi yaşandı. Bizim göreve başlamamızdan sonra tekrar yargıyı hep birlikte ayağa kaldırmaya çalışıyoruz. Kolay değil, kolay olmayacak" ifadelerini kullandı.

------------------------------------------------------------------------------

SAVCI AKKAŞ'IN ATILDIĞI DA KESİNLEŞTİ

14.01.2016 10:28 HSYK, 17-25 Aralık darbe girişimlerinde siyaseti dizayn etmeye çalışan hâkim ve savcıların ihraç kararını kesinleştirdi. Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş gibi isimler artık 'eski' savcı.

RESMEN 'ESKİ SAVCI' OLDULAR

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 17 ve 25 Aralık darbe girişimlerinin savcıları ve hâkiminin meslekten ihraç kararını kesinleştirdi. HSYK 2'nci Dairesi, artık "eski savcı" olarak nitelendirilebilecek olan Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş ve Mehmet Yüzgeç ile eski Hâkim Süleyman Karaçöl hakkında, Fetullah Gülen Terör Örgütü soruşturması kapsamında, 12 Mayıs 2014'te meslekten ihraç kararı vermişti. Bu aşamada, tutuklu Süleyman Karaçöl'ün dışında tamamı yurtdışına kaçan eski savcılar, HSYK 2'nci Dairesi'nin kararının düzeltilmesi için başvuruda bulunmuştu. 2'nci Daire bu talebi reddedince bu kez Daire'nin kararına karşı, HSYK Genel Kurulu nezdinde itirazda bulunmuşlardı.

"MALEZYA'DAYIM, MAZERETİM VAR"

HSYK, firari savcıların avukatlarına isterlerse Genel Kurul'da sözlü savunma yapma haklarını kullanabileceklerini duyurmuş, avukatları da bu hakkı kullanmak istediklerini bildirmişlerdi. Ancak avukatları, 16 Aralık'tan kısa süre önce mazeret bildirerek savunma için kendilerine ek süre verilmesini istemişti. HSYK da ileride savunma haklarının kısıtlandığı gerekçesiyle Türkiye'nin AİHM'de mahkûm olmaması için bu süreyi vermiş ve yeni toplantı gününü 13 Ocak olarak belirlemişti. Dünkü HSYK Genel Kurulu'na sadece Savcı Mehmet Yüzgeç'in avukatı katıldı. Muammer Akkaş'ın avukatının "Malezya'da sağlık kontrolünden geçiyorum" diyerek mazeret bildirdiği öğrenildi. HSYK Genel Kurulu, mazeretlerin savunma hakkının kötüye kullanılması girişimi olduğunu değerlendirerek savunma için yeni süre vermedi.

KESİN OLARAK İHRAÇ

HSYK Genel Kurulu Mehmet Yüzgeç'in avukatını dinledikten sonra Zekeriya Öz, Muammer Akkaş, Celal Kara, Mehmet Yüzgeç ve Süleyman Karaçöl hakkındaki kararını verdi. Kurul, meslekten ihraç kararına karşı yapılan itirazı reddetti. Böylelikle meslekten ihraç kararlarıyla ilgili itiraz süreçleri tamamlandı ve bu kişilerin meslekle ilişikleri tümden kesildi. İhraç kararı, Hâkimler ve Savcılar Kanunu'nun, "Disiplin cezasının uygulanmasını gerektiren fiil suç teşkil etmezse ve hükümlülüğü gerektirmese bile mesleğin şeref ve onurunu ve memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak nitelikte görüldüğü takdirde de meslekten çıkarma cezası verilir" hükmü gereğince alınmıştı. Öz, Kara, Akkaş, Yüzgeç ve Karaçöl, HSYK'nın kararına karşı Danıştay'da dava açabilecek.

İŞTE İHRAÇ GEREKÇELERİ

Görevlerini adil, tarafsız, objektif ve hukuk kuralları çerçevesinde bağımsız olarak icra etmediler.
Ellerinde bulunan bilgiyi gizli tutma, suçların soruşturma ve kovuşturulmasında yeterli özeni göstermediler.
Mesleklerinin onuru ve şerefini korumadılar.
Mesleki kıdem ve deneyimden beklenen basireti göstermeyip, yargı etik kurallarına uygun düşmeyen davranışları ile adalete güveni sarstılar.
Hukuk zemininde kalmayan eylemleri ile adalet ülküsü dışında hareket ettiler.
Başka amaçlar güdülerek yürütülen soruşturmalar ve kararlarla yargısal yetkilerini, karşıt gördüklerini yok etme amacıyla kullandılar.
Eylemleri, mesleğin şeref ve onuru ile memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak nitelikteydi.

(13 Ocak 2016, 14:16), son güncel.: (14 Ocak 2016, 10:28)

HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN

HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:

PARALEL YAPI KONULU HABER GRUPLARINDAN KISA BİR BÖLÜM: (TÜMÜ ve LİNKLER İÇİN TIKLAYIN)  
Paralel Yapıya yönelik hemen hemen tüm operasyonlar ve açılan davalar
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
Paralel yapı ve diğer kurum kuruluşlarla bağlantıları
Başbakan Erdoğan'ın paralel yapıyla ilgili açıklamaları
Paralel yapı-Abdullah Gül
Paralel yapı-Taksim Gezi Parkı olayları bağlantısı
Paralel yapı-Çeşitli davalardaki kumpaslar
Paralel yapı-Ergenekon
Paralel yapı-Behçet Oktay intiharı
Paralel yapı-Hablemitoğlu cinayeti
Paralel yapı-Üzeyir Garih cinayeti
Paralel yapı-Cevzet Soysal cinayeti
Paralel yapı-Gaffar Okkan cinayeti
Paralel yapı-Paris cinayetleri
Paralel yapı-Haydar Meriç cinayeti
Paralel yapı-15 Temmuz (2016) 'TSK'daki Fetö'cülerin darbe girişimine açılan davalar'
Paralel yapı-Fenerbahçe/Şike soruşturması
Paralel yapı-Ses kayıtları
Paralel yapı-Hanefi Avcı'nın cemaat iddiaları
Paralel yapı-Sabri Uzun'un cemaat iddiaları
Paralel yapı-28 Şubat süreci
Paralel yapı-Kaset olaylarıyla bağlantısı
Paralel yapı-Rusya Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov suikasti
Paralel yapı-1990 Uğur Mumcu vd. Laiklik suikastleri soruşturmasında kumpas
Paralel yapı-TSK'daki Fetö'cülerin 15 Temmuz askeri darbe girişimi ile bağlantısının delilleri
Paralel yapı-15 Temmuz askeri darbe girişimindeki rollerini saptırma gayretleri
Paralel yapı-Yargılandıkları davalarda Fetö'nün terör örgütü olduğunu kabul etmeyen sanıklar
Paralel yapıya karşı devlet kurumlarının attığı adımlar
Paralel yapı-Deşifreyi ve soruşturmaları engelleme çabaları
Paralel yapı-Kamikaze tahliye girişimleri
Paralel yapı-Teslim olmayıp saklanan ya da yurtdışına firar eden şüpheliler
Paralel yapıya dair hukuki deliller
Paralel yapı mensuplarından gelen itiraflar
Paralel yapı-Suç duyuruları
Paralel yapı-Abdullah Harun
Paralel yapı-Dış ülke bağlantıları
Paralel yapı-Vatana ihanet
Paralel yapı-Misyonerlik/Dinlerarası Diyalog Bağlantıları
Paralel yapı-İslami açıdan sapkın görüşleri
Paralel yapı-Fetullah Gülen'in bedduaları
Paralel yapı-Örgüt mensuplarının intiharları
Paralel yapı konulu kitaplar
Paralel yapı konulu filmler
Paralel yapı bahanesiyle kontrgerilla yapılanmalarının gözden kaçırılma çabaları ... (TÜMÜ ve LİNKLER İÇİN TIKLAYIN)

http://www.kontrgerilla.com/mnsetgoster.asp?haber_no=7580    yazdır/print

ŞOK! TSK'daki Fetö'den darbe

15.07.2016 22:46 Türkiye, 15 Temmuz saat 22:00'den beri şok dakikalar yaşıyor.. İlk önce Jandarmadan bazı birliklerin İstanbul'un iki yakasını birbirine bağlayan köprüleri tanklarla ulaşıma kapattığı haberleri geldi. İlerleyen dakikala..
Tamamı 15.7.2016

İşte çılgınlıklarının nedeni

17.07.2016 14:13 TSK'daki Fetö'cülerin darbe girişimi "çılgınca" ve "gözü dönmüş" olarak değerlendiriliyor. Bir çok detay bu değerlendirmeye yol açıyor. Örneğin Meclis'in bombalanması.. Örneğin TRT'yi ele geçirirken canlı yayında darbe..
Tamamı 17.07.2016

İşte Paralel'in 81 il imamı

20.01.2015 21:02 Fetullah Gülen cemaatinin Marmara bölge imamı ile birlikte 8 il imamı olduğu iddia edildi. Bu isimlerin fotoğraflı özgeçmişleri yayınlandı. Bu imamların bir devlet memuru gibi terfi alarak kademe kademe yükseldiği iddia ediliyor..
Tamamı 20.01.2015

Paralel'e de Ergenekon'a da hayır

11.03.2014 14:52 Türkiye'de dün yargıda şiddetli bir deprem yaşandı. Daha önce benzeri yaşanmayan bu depremin merkez üssü, Ergenekon davasına bakan özel yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi oldu. Ergenekon davasına bakan İstanbul ..
Tamamı 11.3.2014

Büyükanıt: Huzurum kalmadı!

19.12.2015 23:00 Abdullah HARUN / kontrgerilla.com - 27 Nisan e-muhtırası soruşturmasında 'şüpheli' olarak sorgulanan dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın ifadesi ortaya çıktı. Kontrgerilla.com'un ulaştığı iki sayfalık ifaded..
Tamamı 19.12.2015

Fehmi Koru sitemize taş attı

12.10.2015 19:46 Maişet derdi nedeniyle yaklaşık 1 yıldır günlük yerine haftalık haber girişine geçmek zorunda kaldık. Dikkat edenler bunu farketmiştir. Saatlerdir süren bu haftalık haber girişini de az önce tamamlamış ve internet..
Tamamı 12.10.2015

Şok!!! Savcı Öz yurtdışına kaçtı

18.08.2015 20:19 HSYK tarafından haklarında terör örgütü üyeliği suçlamasıyla soruşturma başlatılan, ardından mahkemece yakalama kararı çıkarılan savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara'nın yurtdışına kaçtıkları ortaya çıktı. Mahkeme eski s..
Tamamı 18.08.2015

Balyoz Planı gerçek: 7 beraate itiraz

09.10.2016 13:55 Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 7 sanığın beraat kararının bozulması yönünde görüş bildirdi. 6 Ekim'de yaşanan gelişmeye göre, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı adına B..
Tamamı 9.10.2016

Belgesel: Gezi'nin ardındakiler

24.06.2013 11:20 Taksim Gezi olaylarına katılanlar.. Haber, açıklama ve attıkları twitlerle destek verenler.. 'Çapulcu' olduklarını açıkça belirtenler.. 'Mesele Gezi değil sen hala anlamadın mı?' diyerek hükümeti bir ayaklanma ile devirmeye destek verenler..
Tamamı 24.06.2013

7 sanıklı Balyoz davası kapandı mı?

16.12.2018 11:00 İstanbul'da, Fetö yargısının etkin olduğu dönemde açılan ve 237 sanığın müebbet hapse mahkum edildiği, Fetö ile mücadelenin başlamasının ardından davanın kumpas olduğuna dair somut delillerin ortaya çıkması üzerine..
Tamamı 16.12.2018

Humeyni planı suya düştü

08.11.2014 13:58 Yıllardır ABD'de yaşayan Türk vatandaşı Fetullah Gülen'in Türkiye'ye dönmekten kesinlikle vazgeçtiği ileri sürülüyor. Gülen cemaatinin liderliğini yapan Fetullah Gülen, kendisine DGM tarafından dava açılmadan hemen önc..
Tamamı 8.11.2014

Gülen: 28 Şubat MGK'sı sevaptı

01.11.2014 17:35 Erdoğan'ın ilk kez 'Cumhurbaşkanı' sıfatıyla başkanlık ettiği Ekim ayı MGK toplantısı 10 saati aşarak en uzun MGK rekorunu kırdı. 28 Şubat süreci kararlarının alındığı MGK toplantısı ise 8 saat sürmüştü. MGK'da paralel..
Tamamı 1.11.2014

Ayrıntılarıyla 7 Şubat krizi

08.02.2014 15:18 Tarih: 7 Şubat 2012.. Ankara, Cumhuriyet tarihinde benzeri görülmemiş bir olayla sarsıldı. MİT Müsteşarı Hakan Fidan dahil 5 MİT yöneticisi hakkında savcılık tarafından yakalama kararı çıkartıldı.. Sabah gazetesinden A..
Tamamı 8.2.2014

Beddua etti, suç duyurusu yağdı

27.01.2014 13:03 Fetullah Gülen'in avukatı: Psikolojik harekâtta yeni aşamaya geçildi.. Fetullah Gülen Hocaefendi'nin avukatı Nurullah Albayrak, müvekkili hakkında ortaya atılan iftiraların suç duyurusu şeklinde yargıya taşınması suret..
Tamamı 27.1.2014

Paralel Yapı = P2 Locası

14.01.2014 15:48 Gülen cemaatinin lideri Fethullah Gülen'in paralel yapıyı uzaktan yönetmek için yaptığı telefon görüşmeleri bugün internette yayınlandı. (1) Görüşmelerde Gülen'in, bir dini cemaat liderinin ötesine geçerek siyaset..
Tamamı 14.1.2014

Özkök ve Yalman'dan şok inkar

03.11.2014 19:23 Balyoz davasında Anayasa Mahkemesi'nin verdiği 'hak ihlali' kararı üzerine yeniden yargılama başladı. Duruşma, Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Anadolu Adalet Sarayı'ndaki 450 kişilik Şehit Hakan Kılıç Konferans Salo..
Tamamı 3.11.2014

Yabancı vakıflara suç duyurusu

02.12.2013 16:57 Sivil Toplum Kuruluşu Adalet Platformu, Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı vakıflar hakkında, yasak olmasına karşın Türkiye'deki siyasi olaylara müdahale ettikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusund..
Tamamı 2.12.2013

Düşünen adam da olacak mı?

19.06.2013 17:17 Taksim Gezi olayları 19 günlük bir süreç sonra polisin Gezi parkını boşaltmasıyla sona erdi. Ancak artçı gelişmeler sürüyor. İki gündür 'duran adam' eylemi gündemde. Hükümeti protesto eden ve Gezi eylemcilerine destek ..
Tamamı 19.6.2013

Fetö'nün Şok Mangasına dava

21.11.2022 14:22 Ankara'da, Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ'cü olmayan askeri öğrencilerin "şok mangası" yöntemiyle fiziki ve psikolojik şiddet uygulayarak okulu bırakmalarına neden oldukları ileri sürülen 8 eski asker hakkında "işkence ..
Tamamı 21.11.2022

Kara Kuvvetleri: 80 Müebbet Onandı

29.11.2022 10:33 Ankara'da, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) karargahında yaşanan olaylara ilişkin aralarında 4 eski generalin de bulunduğu 132 sanıklı dava dosyasının istinaf incelemesi tamamlandı..
Tamamı 29.11.2022

Kars: 12 Müebbetin Gerekçesi

30.11.2022 13:13 Kars'ta, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine katıldıkları ve örgütün kentteki sözde 'ana komuta kademesi'nde yer aldıkları iddia edilen, aralarında örgütün sözde 'sıkıyönetim komutanı' ve dönemin 14. Me..
Tamamı 30.11.2022

Yakalanan İlk Darbeciye Müebbet

29.11.2022 11:03 Bursa'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında Bursa'da sözde 'sıkıyönetim komutanı' olmayı beklerken 'yakalanan ilk darbeci' olan dönemin İl Jandarma Komutanı Yurdakul Akkuş'un da..
Tamamı 29.11.2022

Darbeci Yaver'in Müebbeti Onandı

29.11.2022 10:43 Ankara'da, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi akşamı Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın kaldığı oteli darbecilere bildirdiği belirlenen eski başyaver Ali Yazıcı'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet ile eski Dalaman Deni..
Tamamı 29.11.2022

Çatı Davada Müebbetler Değişmedi

29.11.2022 10:22 Ankara'da, Yargıtay'ın 15 Temmuz darbe girişiminden önce açılan FETÖ çatı davasında, örgütün tepe yöneticileri eski Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, eski milletvekili İlhan İşbilen, keski Zaman Gazetesi İm..
Tamamı 29.11.2022

Askeri Hakimlere Müebbet Onandı

02.12.2022 09:55 Ankara'da, Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesince FETÖ'nün darbe girişiminde yer alan dönemin Genelkurmay Başkanlığı adli müşavirleri Hayrettin Kaldırım ve Muharrem Köse'nin de aralarında bulundu..
Tamamı 2.12.2022

Poyrazköy Kumpası: 1. Dava Başladı

28.11.2022 13:39 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün "Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmat, Kafes eylem planı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Amirallere Suikast" gibi davalardaki usulsüzlüklere ilişkin polis mem..
Tamamı 28.11.2022

Poyrazköy Kumpası: 2. Dava Yargıya

28.11.2022 15:42 İstanbul'da, kamuoyunda 'Poyrazköy davası' olarak bilinen dava ve soruşturmalarda görev alan 48 eski hakim ve savcı hakkında 'gizliliği ihlal', 'iftira', 'suç delillerini yok etme', 'kişisel verileri hukuka aykırı olar..
Tamamı 28.11.2022

1985'teki Sınav Hırsızlığına Dava

02.12.2022 12:37 Ankara'da, FETÖ irtibatı nedeniyle hakkında dava açılan eski Albay Cengiz C.'nin, 1985'te yapılan askeri lisesi sınav sorularını, 'örgüt abisi' aracılığıyla önceden aldığını itiraf etmesi, verdiği bilgilerin doğru çı..
Tamamı 2.12.2022

Pinhan Restaurant'a 9 Hapis

30.11.2022 12:08 İstanbul'da, Fetullah Gülen liderliğindeki terör örgütü (Fetö) adına faaliyetlerde bulunulduğu gerekçesiyle kayyum atanan örgütün karargahı konumundaki Maltepe Pinhan Restoran yapılanmasına dair 45 sanıklı davaya devam..
Tamamı 30.11.2022

Zırhlı Tugay Darbe davası

30.11.2022 12:40 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin aralarında muvazzafların da bulunduğu 28'si tutuklu 138 askerin 'kamu malına zarar verme' suçundan altışar yıl ile 'Anayasal düzeni ort..
Tamamı 30.11.2022

Darbede Valilik İşgali davası

30.11.2022 12:29 İstanbul'da, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde İstanbul Valiliğinin işgalini konu alan 90 sanıklı davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası Yargıtay tarafından bozulan eski Yarbay Recep Karaçam'ın yeniden yargılan..
Tamamı 30.11.2022

Donanma Darbe davası

28.11.2022 13:24 Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığındaki eylemlere ilişkin davada dosyaları ayrılan 6'sı tutuksuz, 13'ü firari 19 sanığın yargılanmasına devam edildi..
Tamamı 28.11.2022

Adana Yasadışı Dinleme davası

21.11.2022 12:10 Adana'da, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliğinden hüküm giyen eski İl Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan ile terörden sorumlu emniyet müdür yardımcısı İsmail Bilgin'in, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensubunu yasa ..
Tamamı 21.11.2022

Tır Kumpası Organizatörleri davası

21.11.2022 11:57 Adana ve Hatay'da MİT tırlarının durdurulması ve aranmasını organize ettikleri gerekçesiyle haklarında 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 50 yıl 5'er ay hapis cezası istemiyle dava açılan Fetullahçı Terör Örgütü'nün ..
Tamamı 21.11.2022

13.08.2001'den beri ziyaretçi sayısı:
66.019.813