Ankara 30 ismin yer aldığı savcılık yazısı ile sarsılıyor. Türkiye'nin son 20 yılda görev yapan tüm emniyet genel müdürleri ile istihbarat daire başkanlarına FETÖ/PDY incelemesi başlayabilir. Bu şok gelişme, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü usulsüz telefon dinleme soruşturmasında, örgütün merkezinin Ankara olduğu, tüm iller ve dünya ile koordinasyonunun Ankara'dan sağlandığı için 30 kişiyle ilgili dosyanın 'yetkisizlik' kararıyla Ankara'ya gönderilmesiyle ortaya çıktı. Yetkisizlik kararında; 30 kişinin uzun yıllar içerisinde birbirlerine görev aktarımı yaparak örgütsel faaliyetlerini Türkiye ve dünya çapında sürdürdüğü, toplanan bilgilerin siyasi amaçlar için arşivlendiği, şüphelilerin ellerindeki kamu gücünü amaçlarına ulaşmak için toplumda ve kamuoyunda tanınan, ekonomik güce sahip olan, siyaset ve bürokrasideki belirli kişilere ve belirli dini toplulukların ileri gelenlerine yönelik kullandıkları, bu amaçla tüm illerde istihbarat şube müdürlüklerinde bürolar oluşturdukları, şüphelilerin FETÖ/PDY yönetici kadrosundan oldukları ve uzun yıllar içerisinde birbirlerine görev aktarımı yaptıkları kaydediliyor.
07.01.2016 18:01 Ankara 30 ismin yer aldığı bir savcılık yazısıyla sarsılıyor. Fetullah Gülen ve örgüt lider kadrosunun yer aldığı 30 isimlik liste Emniyet camiasını sarstı. Bu şok gelişme, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü usulsüz telefon dinleme soruşturmasında, örgütün merkezinin Ankara olduğu, tüm iller ve dünya ile koordinasyonunun Ankara'dan sağlandığı için 30 kişiyle ilgili dosyayı "yetkisizlik' kararıyla Ankara Cumhuriyet Savcılığına göndermesiyle ortaya çıktı.
"EMNİYET GENEL MÜDÜRLERİ VE İSTİHBARAT DAİRE BAŞKANLARI" İFADESİ
Yeni Yüzyıl'ın haberine göre; Yetkisizlik kararında isimleri sıralanan şüpheliler arasında, altıncı sırada yer alan 'Emniyet Genel Müdürleri ve İstihbarat Daire Başkanları' ifadesi, geçmişte görev yapmış genel müdür ve daire başkanlarının da soruşturulması ihtimalini gündeme getirdi. Son 20 yılda görev yapan emniyet genel müdürlerinin ve istihbarat daire başkanlarının tamamının soruşturmaya dâhil edilip edilmeyeceği merakla bekleniyor.
İstanbul Cumhuriyet Savcısı Okan Özsoy, "Usülsüz dinlemeler ve casusluk soruşturmasında Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) Terör Örgütü'ne yönelik soruşturmasını tamamlayarak 143 kişi hakkında iddianame düzenlemişti. Bu iddianame Kasım ayında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.
30 KİŞİ HAKKINDA 'YETKİSİZLİK' KARARI
Savcı Özsoy, aynı soruşturmada 30 kişi hakkında da 'yetkisizlik' kararı vererek Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi. Özsoy, 30 kişinin uzun yıllar içerisinde birbirlerine görev aktarımı yaparak, örgütsel faaliyetlerini Türkiye ve dünya çapında sürdürdüğünü ileri sürdü. Özsoy, şüphelilerin "ellerindeki kamu gücünü amaçlarına ulaşmak için toplumda ve kamuoyunda tanınan, ekonomik güce sahip olan, siyaset ve bürokrasideki belirli kişilere yönelik ve belirli dini toplulukların ileri gelenlerine yönelik kullandıklarını" ifade etti.
Bu kişi ve kuruluşların terör ve organize suç örgütleriyle ilişkilendirilerek haklarında 10 binlerle ifade edilebilecek işlem tesis ettikleri ve devlet arşivine kaydettiklerini belirten Özsoy, bunun için tüm illerde istihbarat şube müdürlüklerinde bürolar oluşturulduğunu kaydetti.
Toplanan bilgilerin siyasi amaçlar için arşivlendiğini iddia eden Özsoy, şüphelilerin mağdurlara uyguladıkları cebir ve şiddeti kamu gücü eliyle dolaylı olarak sergilediklerini ifade etti.
Şüphelilerin kontrolsüz kamu gücünü kullanarak, ilgili kişi ve kuruluşları yaptırımlara maruz bıraktığını, bu eylemi tüm yurt çapında uyguladıklarını vurgulayan Özsoy, şüphelilerin FETÖ/PDY yönetici kadrosundan olduklarını, uzun yıllar içerisinde birbirlerine görev aktarımı yaptıklarını bildirdi.
Örgütsel faaliyetlerini Türkiye ve dünya çapında sürdürdüklerini belirten Savcı Özsoy, fiil ve eylemlerini örgütsel faaliyet içerisinde gerçekleştirdiklerini, dönemler ve zamanlar itibariyle de kadro değişimleri yaparak süreklilik sağladıklarını ileri sürdü.
Savcı Özsoy, yetkisizlik kararında örgütün merkezinin Ankara'da olduğunu, tüm iller ve dünya ile koordinasyonunun Ankara'dan sağlandığını belirterek, bu nedenle şüpheliler hakkındaki soruşturmanın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülmesine işaret etti ve yetkisizlik kararıyla dosyayı Ankara'ya gönderdi.
Savcı Özsoy'un yetkisizlik kararında, şüpheliler arasında Fetullah Gülen in yanı sıra, halen tutuklu bulunan eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, yine tutuklu bulunan eski AK Parti İzmir Milletvekili İlhan İşbilen de bulunuyor.
Savcı Özsoy'un şüpheliler listesinde "Emniyet Genel Müdürleri ve İstihbarat Daire Başkanları" da bulunuyor. Özsoy, şüphelilerle ilgili suç tarihini bazıları için "2003-2007 arasını" gösterirken, bazı şüpheliler için ise "zaman aşımı süresince" ifadesini kullandı. Bu durum, soruşturma tarihinden geriye doğru görev yapan emniyet genel müdürleri ile istihbarat daire başkanlarının da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturmasında inceleneceği yorumuna yol açtı. TCK ve CMK'da 2005 yılında yapılan değişikliklerde suçlara göre zaman aşımı süreleri değişti. 2005'den önce işlenen suçlarda zaman aşımı süresi eski TCK ve CMK'daki hükümlere tabi. 2005'ten sonra işlenen suçlarda zaman aşımı süresi ise yeni TCK ve CMK hükümlerine tabi olacak. Kişilerin hangi suçları işledikleri iddiasına göre zamanaşımı süresi belirlenecek. 1 Nisan 2005'te yürürlüğe giren 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'na göre, "haberleşmenin gizliliğini ihlalde" zaman aşımı süresi 8 yıl, "siyasal k ve askeri casusluk" suçunda ise 30 yıl. İstanbul'dan gönderilen dosyanın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımda incelemesinin halen devam ettiği bildirildi.
İşte soruşturulacak o isimler;
1.Fetullah Gülen: FETÖ lideri
2.Kemalettin Özdemir: Bir dönem Cemaat in Emniyet İmamı olduğu, daha sonra ayrıldığı ileri sürülüyor
3.Osman Hilmi Özdil: Cemaatin Polis İmamı oluğu iddia ediliyor
4.Osman Karakuş: Cemaatin yargı imamlarından olduğu iddia ediliyor
5.Murat Karabulut: Cemaatin MİT İmamı olduğu iddia ediliyor.
6.Hayrettin Özkul: Cemaatin Almanya Ülke İmamı olduğu iddia ediliyor
7.Cemil Baytekin Teber: Bilgi yok.
8.Mustafa Özcan: Kaynak Holdingin sahibi. Cemaat in Türkiye İmamı olduğu iddia ediliyor
9.Satı Mehmet Güral: 2013 un Nisan ayından itibaren Cemaatin Mersin İmamı olduğu iddia ediliyor
10.Ahmet Sedat Okumuş: Cemaat in yapısı içinde olduğu ifade ediliyor ve görevinin ne olduğu bilinmiyor.
11.Haktan Yaşar Kılıç: Telekom'da çalıştığı. Cemaatin üst düzey sorumlularından olduğu iddia ediliyor
12.Nadir Ürkmeztürk: Cemaat in Âli Kurumlar abisi olduğu iddia ediliyor.
13.Cemil Koca: Cemaat in üst düzey yönetici kadrosunda yer aldığı iddia ediliyor
14.Memduh Oğuz: Cemaat in üst düzey yönetici kadrosunda yer aldığı iddia ediliyor
15.Ahmet Kara: Kaynak Holdingin yöneticilerinden. Para trafiğini yönettiği iddia ediliyor
16.Bülent Korucu: Zaman Gazetesi yazarı.
17.Musa Arslan: Cemaat in üst düzey yöneticilerinden olduğu iddia ediliyor
18.Mehmet Ali Mertcan: Cemaat in yurtdışı işleri ayarlama organizatörlerinden olduğu iddia ediliyor
19.Harun Doğan: Cemaat in MİT Abisi olduğu iddia ediliyor
20.Tevfik Emre Aksoy: Cemaatin ahilerinden olduğu iddia ediliyor
21.İhsan Yılmaz: Fatih Üniversitesi öğretim üyesi
22.Alaattin Duman: Cemaat yapılanmasında yer atan imamlardan olduğu iddia ediliyor
23.Hamdullah Öztürk: Cemaatin TSK imamı olduğu iddia ediliyor.
24.Danyal Kılıçalp: Hakkında bilgi yok.
25.İlhan İşbilen: Eski AK Parti İzmir Milletvekili.
26.Murat Karasoy: Hakkında bilgi yok.
27.Süleyman Uysal: Cemaatin Alevilerden sorumlu imamı olduğu iddia ediliyor
28.Ali Çelik: Mali işlerin içinde yer alan bir isim olduğu iddia ediliyor
29.Cengiz İçyer: Cemaat in yargı imamı olduğu iddia ediliyor
30.Ramazan Akyürek: Eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı.
Paralel yapı-11 Aralık (2015) 'Lider Kadrosu' soruşturması manşetlerimiz
(07 Ocak 2016, 18:01)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: