Nokta Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Cevheri Güven ve Yazı İşleri Müdürü Murat Çapan'ın iç savaş kışkırtması suçlamasıyla yargılanmasına başlandı. Hakim karşısına çıktığı ilk duruşmada tahliye edilen Güven ve Çapan hakkında, 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyana tahrik' suçundan 20 yıla kadar hapis talep ediliyor.
01.01.2016 18:03 Nokta dergisinin 2 Kasım'daki kapağında ve içeriğinde yer alan ifadeler nedeniyle haklarında dava açılan dergi yöneticisi Cevheri Güven ile sorumlu yazı işleri müdürü Murat Çapan'ın "Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı isyana tahrik etme" suçundan yirmişer yıla kadar hapisle cezalandırılması istemiyle yargılanmasına başlandı.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan ilk duruşmaya, tutuklu sanıklar Cevheri Güven ve Murat Çapan ile avukatları katıldı.
Duruşmada kimlik tespitinin ardından savunmalara geçildi. Sanık Güven, savunmasında, dergideki ifadelerin bir durum tespiti olduğunu, bu tespitin iddianamede yorumlanarak kendilerine karşı suçlamaya dönüştüğünü öne sürdü.
Bir dergi sayfasıyla iç savaş planlamakla yargılandıklarını, iddianamede bu planın nasıl yapıldığını tek satır olarak göremediklerini iddia eden Güven, dergide yer almayan cümle ve başlıkların iddianameye eklendiğini, bu nedenle var olmayan bir şeyle yargılandıklarını savundu. Güven, tahliyesini talep etti.
Sanık Murat Çapan ise iç savaş analizinin, derginin çıkmasından önce yabancı basında da konu edilen bir durum olduğunu, iç savaşla ilgili yabancı basında haberler çıktığı gibi MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve başka siyasetçilerin de iç savaş uyarısı yaptığını, bunun sadece kendilerinin kullandığı bir tabir olmadığını ileri sürdü.
Derginin seçim sonuçlanmadan basıldığını ve dağıtılmak üzere THY'nin kargosuna verildiğini belirten Çapan, ''Dergide öngörü vardır. Silahlı isyana çağrı ya da herhangi bir duruma ima yoluyla bile çağrı bulunmamaktadır. Tahliyemi ve beraatimi talep ediyorum'' dedi.
Taleplere ilişkin görüşü sorulan cumhuriyet savcısı, sanıkların tahliyesini talep etti. Duruşmaya taleplerle ilgili ara verildi.
Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Cevheri Güven ve Murat Çapan'ın üzerine atılı suç vasfının değişme ihtimali ve tutuklu kaldıkları süreyi dikkate alarak adli kontrol hükümleri uygulanarak tahliyesine karar verdi.
Sanıklar hakkında adli kontrol hükümleri kapsamında yurtdışına çıkış yasağı ile haftada bir karakola giderek imza atmalarına karar veren heyet, dava dosyasının mütalaasını hazırlaması için cumhuriyet savcısına gönderilmesine hükmederek duruşmayı erteledi.
-İddianameden-
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, dergide, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafı kullanılmak suretiyle takvim ve saat ibarelerinin yer aldığı, metin olarak da "2 Kasım Pazartesi Türkiye İç Savaşının Başlangıcı" ibarelerinin bulunduğu kaydedildi.
Söz konusu derginin 32. sayfasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın asker kıyafeti giydirilmiş ve elinde pimi çekilmiş bombanın yer aldığı fotoğrafının kullanıldığı aktarılan iddianamede, metin olarak da ''92. Yılında Bir Ülke Çatırdarken Çatışmalı Dönem'' ibaresine yer verildiği ifade edildi.
Derginin 35. sayfasında yer alan metinlerin de bulunduğu iddianamede, suça konu dergide verilen mesajla devletin bütünlüğüne, milletin birlik ve beraberliğine kastedildiği ve bu amaçla toplumun huzur ve refahının bozulmak istendiği vurgulandı.
Derginin, ülkede kaos ortamı oluşturmak niyetiyle basıldığı, iç savaşın sorumlusu olarak başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere diğer devlet ve hükümet yetkililerinin gösterildiği anlatılan iddianamede, dergide silahlı terör örgütü mensuplarının da "isyancı" olarak nitelendirildiği ve iç savaş için gerekli malzemelerin hazırlanması gerektiğinin belirtildiği kaydedildi.
İddianamede, tedirgin hale getirilen vatandaşların ülkeyi terk etme yoluna başvurmasının zorunluluk olduğunun lanse edilmeye çalışıldığı aktarılarak, bu algıyla halkın panik ve korkuya sevk edildiğine vurgu yapıldı.
İddianamede, sanıklar dergi yöneticisi Cevheri Güven ile sorumlu yazı işleri müdürü Murat Çapan'ın, ''Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı isyana tahrik etme'' suçundan yirmişer yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.
SAVCI BERAAT İSTEDİ
01.03.2016 18:32 Nokta dergisinin 2 Kasım 2015 tarihli kapağında ve içeriğinde yer alan ifadelerle, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı isyana tahrik etme" suçunu işledikleri iddiasıyla derginin yöneticisi Cevheri Güven ile Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Çapan'ın 20'şer yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istemiyle yargılandığı davada mütalaa veren savcı, suçun unsurları oluşmadığı için sanıkların beraatine karar verilmesini talep etti.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki ikinci duruşmaya, sanıklar Cevheri Güven ve Murat Çapan ile avukatları katıldı.
Duruşmada Cumhuriyet Savcısı Ali Kaya, esas hakkında mütalaasını açıkladı. Mütalaada, sanıklar hakkında, 2-8 Kasım 2015 tarihleri arasında yayınlanan Nokta dergisinin kapak sayfasında, " Türkiye Cumhuriyetine karşı halkı silahlı isyana tahrik etme" suçunun işlendiği iddiasıyla cezalandırılmaları için kamu davası açıldığı hatırlatıldı. Sanık savunmaları ve incelemelere göre, dergideki ifadelerin "halkı silahlı isyana sevk" yönünde bir teşvik unsuru taşımadığı ve herhangi bir kimseyi kanunlara karşı gelmeye tahrik edici sözler olmadığı aktarılan mütalaada, "Suçun unsurları oluşmadığı, dergi kapağında birtakım olumsuzluklarla Cumhurbaşkanının fotoğrafının kullanıldığı, bu hali ile ancak 'Cumhurbaşkanına hakaret' yönünden değerlendirme yapılabileceği, bunun için de Adalet Bakanlığından izin alınması gerektiği kanaatine varılmıştır" ifadesi kullanıldı. Mütalaada, sanıklar hakkında atılı suçtan ayrı ayrı beraat kararı verilmesi ve ifadelerin "Cumhurbaşkanına hakaret" suçunu oluşturup oluşturmayacağı yönünden dosyanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma bürosuna gönderilmesine karar verilmesi talep edildi.
Mütalaaya karşı beyanı sorulan sanıklar Cevheri Güven ve Murat Çapan, mütalaaya beraat yönünden katıldıklarını belirterek, beraatlerini talep etti.
Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklar hakkında, "Cumhurbaşkanına hakaret" suçuyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına ve bunun sonucunun beklenilmesine hükmetti. Sanıklar hakkında daha önce konulan "haftada bir gün imza verme" zorunluluğundan oluşan adli kontrol tedbirinin bu aşamada kaldırılmasını da kararlaştıran heyet, duruşmayı 17 Mayıs'a erteledi.
Nokta iddianamesi kabul edildi
Nokta'nın 'İç Savaşı'na 20 yıl hapis
Nokta'nın 2 yöneticisi tutuklandı
(01 Ocak 2016, 18:03), son güncel.: (01 Mart 2016, 18:32)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: