Mahkemece el konulan Kaynak Holding bünyesinde kayıtlarda ilk anda görünmeyen 15 şirketin daha olduğu ortaya çıktı. Şirketlerde ve bağlantılı öğrenci yurtlarında inceleme yapıldı. Bu yeni şirketlere de kayyum atadı. Öte yandan Holding'e ilişkin ilk savcılık değerlendirme raporu savcılığa ulaştı. İncelenen dijital materyallerde, 'hizmet hareketinin nasıl bir oluşum olduğu, mali finansmanı, toplanan himmetler ve yardımların çeşitli iş adamları derneklerinin vasıtasıyla sağlandığı, harekete bağlı çeşitli okullar bulunduğu, hareketin Fetullah Gülen'in fikirlerinden yararlandığı' gibi örgütün varlığını kanıtlayan ve onu yargı önünde çok zor duruma sokacak delillerin ele geçirildiği bildiriliyor. Bu deliller arasında Gülen'in ses kaydının da olduğu, Gülen'in 'Türkiye'de hizmetin içinde kendisine bağlı yaklaşık 200 ünite bulunduğu, bu ünitelerde binlerce kişi olduğu, kendisine sürekli konularla ilgili brifing verildiği' şeklinde ifadeler kullandığı belirtiliyor. Diğer yandan Kaynak Holding'te duvar içine gizlenmiş olarak bulunan yeni serverden de çok önemli bilgilerin elde edilmeye başlandığı öğrenildi. 300 terabayt gibi şok miktardaki bilgilerin içinde kişilerin sosyal güvenlik ve tapu gibi şahsi bilgilerine de rastlandı. İlk planda örgüt mensuplarına ait fişleme niteliğinde olduğu düşünülen bu bilgilerin, örgütün üyelerini sıkı kontrol altında tuttuğunu gösterdiği, bilgilerin örgütün devletteki kadrolaşmasını da deşifre edebileceği, 300 TB'lik yeni bilgilerin deşifresinin en az 2 yıl süreceği değerlendiriliyor.
27.12.2015 13:47 Paralel Yapı'nın kasası olduğu iddia edilen Kaynak Holding bünyesinde 15 şirketin daha mevcut olduğu ortaya çıktı. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı (KOM) tarafından oluşturulan inceleme kurulu, Kaynak Holding'le organik bağı bulunan 15 gizli şirketi daha ortaya çıkardı. Soruşturmayı yürüten savcılığın talebi üzerine Anadolu 3. Sulh Ceza Hakimliği, aralarında şirket ve yurt binalarının da bulunduğu İstanbul'daki 11 adreste arama kararı verdi. Şirketlerin ortaya çıkmasının ardından Anadolu Örgütlü Kaçakçılık ve Mali Suçlarla Soruşturma Bürosu'nun talebi üzerine, Anadolu 3. Sulh Ceza Hakimliği tarafından arama ve el koyma kararı verildi. Şirketlere bağlı Bağcılar, Küçükçekmece, Avcılar ve Beylikdüzü'nde bulunan 5 öğrenci yurdunda da aramalar yapıldı. 3'ünün Ankara, birinin de İzmit'te olduğu tespit edilen şirketlerin ortaklarının büyük kısmının Kaynak Holding'in ortaklarıyla aynı olduğu öğrenildi. Holdingle organik bağı olduğu tespit edilen 15 yeni şirketin, kuruluş işlemlerinin de aynı bünyede gerçekleştirildiği belirlendi.
Yeni bulunan 15 şirkete de kayyum atandı
Mahkeme Kaynak Holding'le organik bağı olduğu tespit edilen 15 şirkete de kayyum atandı. Kayyumlar görevlerine başladı. Hakimlik kayyumlara şirket başına biner lira maaş ödenmesine karar verdi.
Öte yandan Kaynak Holding'e düzenlenen operasyonların ayrıntıları ortaya çıktı. Şirket olarak beyan edilen bir adresin ev olduğu belirlendi. Polisin evde yaptığı aramalarda bilgisayarların kopyalarına el konuldu. Ayrıca arama kararı bulunan yurtlardan birinin bilgisayarının görevli tarafından evinde saklandığı belirlendi.
DEĞERLENDİRME RAPORU SAVCILIĞA ULAŞTI
Kaynak Holding'e yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, holdinge ait incelenen dijital materyallerde, "hizmet hareketinin nasıl bir oluşum olduğu, mali finansmanı, toplanan himmetler ve yardımların çeşitli iş adamları derneklerinin vasıtasıyla sağlandığı, harekete bağlı çeşitli okullar bulunduğu, hareketin Fetullah Gülen'in fikirlerinden yararlandığını anlatan çeşitli bilgiler"in yer aldığı kaydedildi.
Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı'nca oluşturulan inceleme kurulu, Kaynak Holding'de el konulan ve kopyalanan materyaller üzerinde incelemelerine devam ediyor.
Bu kapsamda hazırlanan ikinci ön inceleme raporuna istinaden oluşturulan değerlendirme raporu, soruşturmayı yürüten savcılığa ulaştı.
Raporda, Kaynak Holding ve bağlı şirketlerin, "FETÖ/PDY" olarak adlandırılan örgütle bağlantılı olabileceği yönünde değerlendirilen dokümanlara yer verildi.
İncelenen 320 GB kapasiteli dijital materyalde, "hizmet hareketi üzerine mülahazalar" isimli sunuma rastlandığı belirtilen raporda, sunum içeriği incelendiğinde, "hizmet hareketinin nasıl bir oluşum olduğu, mali finansmanı, toplanan himmetler ve yardımların çeşitli iş adamları derneklerinin vasıtasıyla sağlandığı, harekete bağlı çeşitli okullar bulunduğu, hareketin Fetullah Gülen'in fikirlerinden yararlandığını anlatan çeşitli bilgiler"in yer aldığı aktarıldı.
Raporda, incelenen 500 GB kapasiteli materyalde, şirket çalışanlarının "sadaka" ve "burs" adı altında 2014'te Sürat Bilişim Teknolojileri Sanayi Ticaret AŞ'de mali işler sorumlusu C.K'ya para gönderdikleri, bu paraları gönderirken de burs yerine "bilet" yazmalarının önemli olduğu şeklinde hatırlatma yapıldığının görüldüğü kaydedildi.
Bu paraların da taksitler halinde gönderildiğinin tespit edildiği belirtilen raporda, "Sözde hizmet hareketinin mali kaynaklarından bir kısmını oluşturan yardımların, FETÖ/PDY'ye kaynak sağlamak amacıyla bu şekilde toplanmış olabileceği ve C.K isimli şahsın hesap hareketlerinin incelenmesi neticesinde bu paraların nereye gönderildiğinin anlaşılabileceği" değerlendirmesinde bulunuldu.
Dijital verilerde "tr.fgulen.com" sitesinin yapımıyla ilgili toplantı sonucunda alınan kararları gösteren bir dosyaya rastlandığı aktarılan raporda, "Sürat Bilişim AŞ'de, FETÖ/PDY terör örgütü lideri Fetullah Gülen'e ait web sitesinin içeriğini düzenlemek için toplantı yapıldığı görülmektedir. Fakat inceleme sürecinde, site tasarımı gibi ticari bir faaliyet için taraflar arasında herhangi bir sözleşmeye rastlanılmadığı için holding tarafından verilen bu hizmetin karşılık beklenmeden FETÖ/PDY lideri Fetullah Gülen için yapıldığı değerlendirilmiştir" görüşlerine yer verildi.
GÜLEN'İN SES KAYDI
Raporda, 320 GB kapasiteli dijital veride yapılan incelemede, Fetullah Gülen tarafından seslendirildiği değerlendirilen bir ses kaydına rastlandığı kaydedildi.
Söz konusu ses kaydı incelendiğinde, Fetullah Gülen olduğu düşünülen şahsın "Türkiye'de hizmetin içinde kendisine bağlı yaklaşık 200 ünite bulunduğu, bu ünitelerde binlerce kişi olduğu, kendisine sürekli konularla ilgili brifing verildiği" şeklinde ifadeler kullandığı belirtildi.
Raporda, "Ses kaydındaki şahsın Fetullah Gülen olması halinde, kendisine bağlı birimler olduğunu beyan etmesi ve bu ünitelerden kendisine sürekli brifing verildiğini aktarması sebebiyle FETÖ/PDY olarak adlandırılan örgütün lideri olduğuna karine sağlayabileceği değerlendirilmiştir" ifadelerine yer verildi.
İncelenen bir başka dijital veride, Kaynak Grup Personel Müdürlüğü tarafından bütün personele gönderildiği değerlendirilen "herkese" ibareli "Fetullah Gülen hocaefendi e-haber bülteni" isimli mailin ekran görüntüsüne rastlandığı bildirilen raporda, şu bilgiler aktarıldı:
"Şirket çalışanlarına periyodik olarak gönderilen, FETÖ/PDY lideri Gülen'in basında çıkan haberlerine dair bülten ile tüm çalışanların bilgilendirilmesi, şirketin ticari sicil kayıtlarında resmi olarak bir bağlantısı bulunmasa da manevi olarak Fetullah Gülen ile bağlantısını gösterebilir nitelikte bir bulgu olarak değerlendirilmiştir."
"Gülen'den emir ve talimat alıyorlar"
Değerlendirme raporunda, Ö.T'nin, H.K'ya gönderdiği mülakat notları konulu mail ekinde, Işık Yayıncılık AŞ'de çalışan bazı personelin "Hocaefendi bize yurtdışı fuarlarını detaylı bir şekilde tek tek sordu. Çin'e, İran'a ve Uzakdoğu'ya gidin dedi", "Hocaefendi'den gelen 17 kriter esas olarak kullanılıyor", "HE ile görüştüğüm zaman bana 'İhtiyaç tespit edilsin 15 yıl sonrası düşünülerek hareket edilsin' dedi" gibi ifadeler kullandığının görüldüğü belirtildi.
Raporda, bu ifadelerin, "Kaynak Holding bünyesinde yayın yaptığı holdingin internet sitesinde tespit edilen Işık Yayıncılık AŞ'nin faaliyetleri hakkında, hocaefendi ve HE olarak kodlanan FETÖ/PDY lideri Fetullah Gülen'den emir veya talimat alındığı şeklinde değerlendirildiği" aktarıldı.
"Bağış adı altında para aktarılmış"
Öte yandan, Kaynak Holding eski yönetim kurulunun, 2013, 2014 ve 2015 yıllarında aldığı kararlarla bazı vakıf, dernek ve üniversitelere çeşitli tarihlerde para aktardığı tespit edildi.
Söz konusu paraların da "sosyal sorumluluk çerçevesinde, kamu yükünün azaltılmasına katkıda bulunmak amacıyla bağış" adı altında aktarıldığı ancak yönetim kurulu kararlarında imza eksiklikleri olduğu belirlendi.
Bu kapsamda eski yönetimin, İngiltere'de faaliyet gösteren Winsdom School Vakfı'na 2 milyon 79 bin lira, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'na 230 bin lira, Danişmend Eğitim, Kültür ve Sağlık Vakfı'na 591 bin lira ve Yeni Zelanda'da faaliyet gösteren Pearl Of Island Faundation Vakfı'na 110 bin dolar para aktardığı ortaya çıktı.
Eski yönetimin ayrıca Turgut Özal Üniversitesi'ne 220 bin lira, Şifa Üniversitesi'ne de 700 bin lira parayı bağış adı altında aktardığı belirlendi.
Kimse Yok Mu Derneği'ne de yine bağış adı altında 60 bin lira ayni yardımda bulunulduğu tespit edildi.
300 TERABAYTLIK BİLGİLERDE YOK YOK.. DEŞİFRE 2 YIL SÜREBİLİR
Kaynak Holding'de bulunan sunuculardan, kişilerin devletteki sosyal güvenlik tapu gibi şahsi bilgileri de çıktı. Kopyalanan bilgilerin deşifresi en az 2 yıl sürecek.
Vatandaşın sosyal güvenlik, vergi, tapu bilgileri dâhil tüm özel bilgileri Paralel Yapı'nın ikinci kasası olarak bilinen Kaynak Holding'in 'server'ından çıktı. Kayyumların göreve başlamasının ardından savcılık talimatıyla kopyalanan ve holdingin beyni olarak değerlendirilen sunucularda, devletteki kişisel verilerinin kopyalarının yer aldığı belirlendi. Kaynak'taki çalıntı bilgilerin deşifresinin yaklaşık 2 yıl süreceği belirtiliyor. Paralel Yapı'nın devletin tüm kademelerini dinlediği bilinirken şimdi de örgüte yakın holdinglerin fişleme ağının parçası olduğu belirlendi. Bugüne kadar yapılan operasyonlarda örgütün, Hakkâri'den Edirne'ye kadar binlerce kişi hakkında rapor tuttuğu, listede öğretmeden avukata, başsavcıdan öğrenciye, emlakçıdan ev kadınına kadar her meslekten isimler olduğu ortaya çıktı.
Bir milyara yakın veri...
Fişlemenin bir örneği de geçtiğimiz günlerde Kaynak Holding'e yapılan operasyonda ortaya çıktı. Anadolu 10. Sulh Ceza Hâkimliği kararı ile bu holdinge atanan kayyumlar İstanbul-Bağcılar'daki binasında duvar içindeki gizli bölmede 300 terabayt büyüklüğünde yeni bir sunucu buldu. Sunucunun holdinge ait gizli bilgileri kaydederek yurtdışına aktarmak için kullanıldığı öne sürüldü. Ancak kayıtlarda sadece holding bilgilerinin değil SGK'daki verilerin 10 katının kopyalandığı ortaya çıktı. Duvar içinden çıkan sunucudaki bilgilerin aktarımının 2 yılı bulacağını belirten uzmanlar, "Kamudaki tüm bilgelerin yedekleri ortaya çıktı. Milyonlarca veriden söz ediyoruz. Kopyalama, imaj alma işlemleri sonrası emniyet inceleyerek rapor hazırlayacak" dedi. İncelemeler için bilişim uzmanlarından oluşan özel bir ekip oluşturulduğunu belirten yetkililer, "Kaynak Holding'e kayyum atanmasından bu yana 700 terabayt büyüklüğünde veriye ulaşıldı. Bu da nerden baksanız bir milyara yakın veri demek. Devlet bilgileri, kişisel veriler yer alıyor. En önemlisi bu bilgileri hangi amaçla kullandıkları. Aktarımın tamamlanmasından sonra bu daha net ortaya konulabilecek" değerlendirmesini yaptı.
Kadrolaşırken kullandılar
Paralel Yapı'ya yönelik olarak, 81 ilden emniyete rapor geldiğini belirten uzmanlar, kamuda kadrolaşmaya dair belgelerin de bu fişleme faaliyetleriyle bağlantılı olduğunu belirtiyor. Üniversiteyi bitiren Paralel örgüte yakın gençlere, şifrelerle kadro tahsisi yapıldığı belirtiliyor. Her öğrenci için ayrı bir meslek numarası verildiğini anlatan uzmanlar, "Bu öğrencilerin nereden geldikleri, nüfusa kayıtlı oldukları yerler, aile yapıları tek tek biliniyor. Ne kadar güvenilmesi gerektiği, hangi görevlere atanacağı da buna göre belirleniyor. İşte o yüzden kişisel veriler büyük önem taşıyor" dedi.
Özel ekip kuruldu
Kaynak Holding binasında ele geçen ve binlerce kişinin fişlendiği bilgilerin çıktığı sunucuları, özel bir ekip inceliyor.
Aileler takibe alınıyor
Emniyet raporlarında, Paralel örgütün kumpas çalışmalarının işleyişine de dikkat çekiliyor. Buna göre, takipteki kişilere yönelik açık bulunmadığında çocuk, anne veya baba gibi yakın çevresindeki isimler izleniyor. Bu dosyalar uygun zamanda kullanılmak üzere arşivleniyor. Hedefte olan kişinin açığı varsa ayrıca belgelendiriliyor. Kimi zaman kamera takibi yapılıyor. Eğer bu kişi herhangi bur kurumdan uzaklaştırılacaksa hakkında ihbar mektubu ya da ilgili kurumlara şikâyet yöntemi kullanılıyor. Bundan netice alınmaması durumunda iftira ya da mahkeme yoluna gidiliyor.
PARALEL MEDYA KENDİ YALANINI ÇIKARDI
Öte yandan paralel medyada konuyla bağlantılı yayınlanan bir haberde ileri sürülen bir iddia bizzat haberin son paragrafında yalanlandı. Kaynak Holding çalışanlarından birinin evinde yapılan polis araması, haberde sanki gizli ve yasadışı yapılmış gibi sunuldu. Oysa arama yazısını gören site güvenlik görevlisinin sitedeki bir avukatı arama ihtiyacı hissettiği, avukatın arama yapılmasının mahzuru yok dediği, polislerin sadece bu hassas düşünceli güvenlik görevlisini değil aynı zamanda muhtarı ve blok görevlisini de şahit olarak aramada bulundurduğu anlaşılıyor. Görevli, evi aranan şahsın telefonla da bilgilendirildiğini belirtiyor.
"İyi ki bu güvenlik görevlisi yaşananları aktarmış. Aksi halde kesin daha ağır ithamlarda bulunulabilirdi" dedirten habercilik yaklaşımı, paralel kesimlerin yalan haberciliğini ve başkalarını kumpas kurmakla suçlarken aslında kendilerinin bu alışkanlığa sahip olduklarını gösteren bir nitelik taşıyor.
Zaman gazetesinde Celal Kaya imzası ve "‘Alo... Kapınızı kırdık, evinize girdik; size bir tutanak da bırakmıyoruz'" başlığı ile 24 Aralık'ta yayınlanan haber şu şekilde:
"‘Alo... Kapınızı kırdık, evinize girdik; size bir tutanak da bırakmıyoruz'.. Kayyımların işten attığı Kaynak Holding'in İş Geliştirme Direktörü Ekrem İnce ve ailesi hastanede iken polis, evinin kapısını çilingire açtırarak içeriye girdi. Evde bir saat kalan polis, herhangi bir tutanak da bırakmadan olay yerinden ayrıldı. İnce, “Telefonla arayıp ‘evindeyiz' dediler. Bir şey konulmasından endişe ediyorum.” dedi.
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında Kaynak Holding ile bağlantılı olduğu ithamıyla şirket ve yurt binalarının da olduğu İstanbul'daki 11 adrese polis baskın yaptı. Kaynak Holding'de kayyımların işten attığı Strateji ve İş Geliştirme Direktörü Ekrem İnce'nin Kağıthane ilçesindeki evinde de Organize Şube'ye bağlı polis ekipleri dün sabah arama yaptı. Ekrem İnce'nin evinde ailesinden kimsenin olmamasına rağmen polis ekipleri bir çilingire kapıyı açtırıp, muhtar ve kapıcı ile birlikte içeriye girdi. İçeride 1 saatlik aramanın ardından evden çıkan polisler, tutanak bırakmadan apartmandan ayrıldı.
Ekrem İnce, yaptığı yazılı açıklamada, “Evde bulunmamamız ve bununla birlikte komşularımızı da eve almadıklarını öğrendik. Aklımızda şüpheler oluştu, evimize bir şey mi koymak istediler?” dedi. Apartman kapıcısı Ali Boz, “Ekrem Bey'in evini aradılar. Evdeki aramaya ait tutanağın fotoğrafını çekecektim, ‘fotokopisini vereceğiz' dediler. Ama sonradan basını görüp o tutanağı da vermeden gittiler. Tutanağın altına imza attık. Polis ‘tutanağı ve kamera kaydını gelip emniyetten alabilirler' dedi.” şeklinde konuştu.
Sitenin güvenlik görevlisi Mehmet Ergül ise, “Arama emri var, arayacağız dediler. Sitedeki avukatlardan birini aradım, ‘arama emri varsa girebilirler' dediler. Blok görevlisi, ben ve muhtarı çağırdılar şahit olarak. Bizim nezaretimizde, kendisi yoktu ama telefonla görüşüldü. Kapıyı çilingir açtı. Hepimiz birlikte girdik.” diye konuştu.İnce, yaptığı yazılı açıklamada, komşularının arama yapılırken vekâleten eve girmek istediğini, ama içeri alınmadığını kaydetti. Oysa ev sahibinin olmaması halinde komşusunun arama yapılan eve alınması yasal bir zorunluluk. Ekrem İnce, açıklamasında şöyle dedi: “Eşim ve ben evde değilken, acilde yatan hastamızın başında bulunduğumuz sırada, evimin kapısı kırılarak arama yapılmış. Yapılan arama neticesinde tutanak dahi teslim edilmemiştir. Eve gelmemiz beklenmemiş. Evde bulunmamamız ve bununla birlikte komşularımızı da eve almadıklarını öğrendik. Aklımızda şüpheler oluştu, evimize bir şey mi koymak istediler? Umarım öyle bir şey olmamıştır.”"
Paralel yapı-08 Eylül (2015) 'Kaynak Holding' soruşturması manşetlerimiz
Kaynak Holding'e dev operasyon
(27 Aralık 2015, 13:47)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: