İstanbul merkezli 13 ilde paralel yapıya yönelik operasyon başlatıldı. Halen devam eden operasyonlarda eski Mali Şube Müdür Yardımcısı Yasin Topçu ve eski Başkomiser Mehmet Akif Üner'in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Operasyon kapsamında 27 kişi hakkında gözaltı kararı olduğu bildiriliyor.
08.12.2015 07:34 İstanbul merkezli 13 ilde operasyon düzenlendi. Eski Mali Şube Müdür Yardımcısı Yasin Topçu ve Eski Başkomiser Mehmet Akif Üner'in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.
İŞTE DETAYLAR
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele ve Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, eski emniyet mensuplarına İstanbul ve Ankara'nın da aralarında bulunduğu 13 ilde operasyon düzenledi. 27 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldığı, bunlardan çoğunun gözaltına alındığı, bazılarına ise ulaşılamadığı öğrenildi. Gözaltına alınan şüpheliler, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirildi. Zanlılar sorgulanmak üzere Fatih, Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.
OPERASYONLAR 17 ARALIK KAPSAMINDA
Operasyonların 17 Aralık 2013 tarihinde paralel örgütün hükümeti devirmek amacıyla kurguladığı "yolsuzluk ve rüşvet" kumpas soruşturması kapsamında olduğu, gözaltına alınan emniyet mensuplarının 17-25 Aralık operasyonlarını yürüten isimler olduğu belirtiliyor.
Eski İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Yasin Topçu
GÖZALTINA ALINANLAR
Haklarında gözaltı kararı çıkarılan isimlerden 18'i gözaltına alındı. Diğer 9 kişiden Hamza Tosun gibi bazılarına adreslerinde ulaşılamadı, Yakub Saygılı gibi bazı isimler için de halen başka bir suçtan cezaevinde tutuklu oldukları gerekçesiyle işlem yapılmadı.
İşte gözaltına alınan isimler:
Mehmet Yeşilkaya (Eski Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanı)
Osman Balcı (Eski Tokat Emniyet Müdürü, KOM Daire Başkan Yardımcısı)
Alparslan Çalışkan (KOM Daire Şube Müdürü)
Yasin Topçu (Eski İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı)
Fatih Yardım (Ankara Emniyet Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği'nde komiser)
Hayri Akın (Karabük Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Müdürlüğünde görevli başpolis)
Mehmet Akif Üner (Başkomiser)
M.Y. (Kocaeli Emniyet Müdürlüğü'nde görevli şube müdürü)
Ö.A. (Tokat Emniyet Müdürlüğü'nde görevli görevli polis memuru)
Ahmet Usta (Van İl Emniyet Müdürlüğü'nde görev yapan polis memuru)
M.S.S. (Bilecik İl Emniyet Müdürlüğünde görevli komiser yardımcısı)
E.K. (Erzincan Kemah İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde polis memuru)
Bu isimlerden Yasin Topçu ve Mehmet Akif Üner daha önce 22 Temmuz (2014) soruşturması kapsamında da gözaltına alınmış, daha sonra serbest bırakılmışlardı.
FİRAR EDEN YA DA KENDİLERİNE ULAŞILAMAYANLAR
Hamza Tosun (Eski İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcısı)
BAŞKA SUÇTAN TUTUKLU OLUP GÖZALTI LİSTESİNDE BULUNANLAR
Gözaltı listesinde isimleri bulunan bazı polislerin daha önce başka suçtan tutuklanıp cezaevine konuldukları öğrenildi. 10 civarında olduğu ileri sürülen bu isimlerin cezaevinden doğrudan adliyeye getirilecekleri ve savcı tarafından ifadelerinin alınacağı öğrenildi.
İşte o isimlerden bazıları:
Yakub Saygılı (17 Aralık yolsuzluk fezlekesini hazırlayan eski Mali Şube Müdürü)
Nazmi Ardıç (Eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü)
Hüseyin Korkmaz (Komiser)
OPERASYON YAPILAN İLLER
İstanbul (merkez), Ankara, Batman, Bilecik, Bolu, Diyarbakır, Erzurum, Kars, Kocaeli, Nevşehir, Şanlıurfa, Tokat ve Van.
SAVCISI YURTDIŞINA KAÇAN YOLSUZLUK DOSYASI!
17 Aralık 2013 tarihinde, Başsavcıvekili Zekeriya Öz'ün önderliğinde İstanbul Mali Suçlarla Mücadele ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince yapılan operasyonda, AK Parti'li ya da ona yakın işadamları, bürokratlar, banka müdürü, çeşitli düzeylerde kamu görevlileri ile 3 bakan çocuğunun olduğu kişiler hakkında görevi kötüye kullanma, rüşvet, ihaleye fesat karıştırma ve kaçakçılık suçlamasıyla operasyon yapılmıştı.
17 Aralık operasyonlarının hükümeti seçimler öncesi kamuoyunda itibarsızlaştırmak ve seçim mağlubiyeti yaşatarak devirmek ana hedefine sahip olduğu ileri sürüldü. Yerel seçimlere 3 ay kala düzenlenmesi kafa karıştıran ve ilk başta görülebilen bir ayrıntıydı.
Ancak bunun dışında operasyonlarda kafaları karıştıran başka hususlar da ortaya çıktı.
Örneğin Savcı Öz'ün birbirinden bağımsız, birbiriyle bağlantısı olmayan 3 ayrı yolsuzluk iddiasını soruşturma dosyasında biraraya getirip gözaltılar yapmaya kalkışmasıydı. Biri, Fatih Belediye Başkanlığı'ndaki sözde ihale yolsuzluğu yapıldığı soruşturması, diğeri TOKİ inşaatlarında sözde yolsuzluk yapıldığı soruşturması, üçüncüsü de işadamı Rıza Sarraf ve AK partili 3 bakanın çocuklarının karıştığı iddia edilen soruşturma dosyası idi. Bu üç dosyanın aceleyle biraraya getirildiği ve operasyon düğmesine basıldığı anlaşılıyordu.
Kafa karıştıran bir başka detay, sadece İstanbul'da değil İzmir ve Ankara'da da AK Partili belediyelere yönelik başka yolsuzluk soruşturmalarının aynı günlerde başlatılması oldu. Birileri belli ki durmuş durmuş, seçimlere 3 ay kala yurt çapında aynı günlerde düğmelere basmıştı. Yani, bir soruşturma olsa ve onun çeşitli illere yansıması olsa, gözaltı dalgalarının eş zamanlı ya da peşpeşe başlatılması anlaşılabilir bir gelişme sayılabilirdi. Ancak öyle olmadı. Birbirinden bağımsız çok sayıda dosya aynı anda işleme konuldu.
Kafa karıştıran bir başka detay bir hafta sonra geldi. İstanbul savcısı Muammer Akkaş 25 Aralık'ta AK Partili üst düzey isimlere yönelik "terör" suçlamasıyla bir gözaltı dalgasını başlatmaya kalkıştı.
Görüldüğü gibi işin adeta cıvcığını çıkardılar.
Bir başka detay daha var kafa karıştıran. Ya da belki tüm bu gelişmelerin birbiriyle organize olduğunu gösteren.. O da, bu operasyon dalgalarının dershanelerin kapatılacağı kararından hemen sonra gelmesi idi. Basını takip edenler hatırlayacaktır, o günlerde cemaat için hayati önemde olan dershanelerin kapatılması kararına karşı cemaatin misilleme yapmaya hazırlandığı konuşuluyordu. Bu misillemenin de belki bir ses kaydının, belki bir seks kasetinin medyaya sızdırılması şeklinde olacağı bekleniyordu. Ancak yolsuzluk soruşturmaları fırtınası şeklinde geldi.
Başbakanın ya da bakanların dahi haberdar olmadığı kendilerine yönelik bu soruşturma dosyalarından cemaat medyası mensuplarının ise haberdar olduğunu gösteren çarpıcı deliller ortaya çıktı. Eski polis yetkilisi gazeteci Emre Uslu'nun 4 ay önceki bir tweeti bunu gösteriyordu. Buradan anlaşılan, cemaat savcıları hükümeti yolsuzluk dosyaları sıkıştırmak ve devirmek amacıyla aylar öncesinden hazırlık yapmaktaydılar. Emre Uslu'nun tweeti yolsuzluk kumpası dosyasına önemli bir delil olarak girdi. Çok sayıda başka deliller de çıktı. İtirafta bulunan polis yetkilileri ise en önemli delilleri verdiler savcılara. Ve ilerleyen süreçte 22 Temmuz 2014 tarihinde bu kez yolsuzluk soruşturmalarında rol alan emniyet müdürlerine yönelik çok geniş çaplı gözaltı dalgaları başladı. Bugünkü operasyonların da bu kapsamdaki devam operasyonları olduğu belirtiliyor.
Hükümetin tepkisi sert oldu. Başbakan Erdoğan, bu soruşturmaların komplo olduğunu, asla teslim olmayacaklarını ve paralel yapı ile sonuna kadar mücadele edeceklerini açıkladı. Erdoğan hiç olmadığı kadar sert demeçler vermeye başladı. Topluluklara yaptığı konuşmalar büyük destek gördü. Ardından İçişleri Bakanlığı Emniyet'te büyük çapta görevden alma ve yer değişiklikleri yapmaya başladı. Benzer bir girişim, daha kısıtlı çapta HSYK eliyle yargıda yapıldı. Paralel yapıya karşı giderek ivme kazanan bir mücadele başlatıldı.
Sürecin son adımı denilebilecek gelişme ise, Savcı Zekeriya Öz'ün yurtdışına kaçması oldu. Kamuoyundaki yaygın kanaate göre, Zekeriya Öz'ün kaçması dahi tek başına paralel örgütün ve kumpaslarının varlığına en büyük delillerden birini teşkil ediyor. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
14 POLİSE TUTUKLAMA TALEBİ
10.12.2015 22:04 Takipsizlikle sonuçlanan 17 Aralık soruşturmasında usulsüzlük yaptıkları ve kumpas kurdukları iddiasıyla bazı emniyet mensuplarına yönelik başlatılan soruşturma kapsamında adliyeye sevk edilen 25 şüpheliden 14'ü tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi.
İstanbul Organize Suçlarla Mücadele ve Mali Suçlarla Mücadele şube müdürlükleri ekiplerince İstanbul merkezli 13 ilde emniyet personeline yönelik ortaklaşa düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 27 şüphelinin emniyetteki işlemleri tamamlandı. Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünde işlem gören 7 şüpheliden 2'si savcılık talimatıyla serbest bırakılırken, 5'i adliyeye sevk edildi. Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünde sorgulanan 20 şüpheli de adliye sevk edildi. Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Ekrem Aydıner'in ifadesini aldığı 25 şüpheliden, aralarında dönemin İstanbul Mali Şube Müdür Yardımcısı Yasin Topçu ile aynı şubede başkomiser olarak görev yapan Mehmet Akif Üner ile dönemin İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Yeşildağ'ın da aralarında bulunduğu 14'ü tutuklanma istemiyle nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. Eski İstanbul Mali Şube Müdürü Yakub Saygılı, yardımcısı Kazım Aksoy, Kom Daire Başkan Yardımcısı Osman Balcı'nın da aralarında bulunduğu 12 kişi savcılıkça serbest bırakıldı.
ŞÜPHELİ POLİSLER MAHKEMECE SERBEST BIRAKILDI
12.12.2015 23:40 17 Aralık yolsuzluk kumpası soruşturması sebebiyle gözaltına alınan polislerden tutuklama talebiyle hâkimliğe sevk edilen 14 kişinin tümü serbest bırakıldı. Hakim Maksut Karakulak kararında, savcının polislere yönelttiği terör suçlamasına dair dosyada somut delil ve emarelerin bulunmadığını kaydetti. İki yıl önce yolsuzluk soruşturmasına takipsizlik veren savcı Ekrem Aydıner tarafından yürütülen soruşturma kapsamında geçtiğimiz salı günü 13 ilde düzenlenen operasyonda 27 kişi gözaltına alınmıştı. 13 kişi emniyet ve savcılık ifadelerinin ardından serbest kalırken 14 polis tutuklanmaları talebiyle nöbetçi sulh ceza hâkimliğine sevk edilmişti.
(08 Aralık 2015, 07:34), son güncel.: (12 Aralık 2015, 23:40)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: