Uşak'ta Paralel yapıya karşı ikinci dalga operasyonlar düzenlendi. Gözaltına alınan 7 kişiden 4'ü tutuklanarak cezaevine gönderilirken, 3 kişi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Bu tutuklamalarla birlikte operasyonda tutuklanan kişi sayısı 9'a yükseldi.
24.11.2015 10:03 Uşak Cumhuriyet Başsavcılığı'nın sürdürdüğü "Fetullahçı Terör Örgütü, Paralel Devlet Yapılanması" soruşturması kapsamında geçen ay başlatılan operasyonun ikinci ayağında, 17 Kasım tarihinde iş yeri ve konutlara yapılan eş zamanlı operasyonlarda biri kamu görevlisi toplam 7 kişi gözaltına alındı. Bu kişilerin 1 cami imamı, 2 eğitimci ve 4 esnaf olduğu öğrenildi.
Ekipler bu kişilerle bağlantılı Karma Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Apeks Geri Dönüşüm firması ile 14 ayrı adresteki fabrika, işyeri ve evlerde de arama gerçekleştirdi. Aramalarda bilgisayarlardaki verilerin kopyaları alındı, şirketlerdeki evraklara el konuldu.
İŞTE TUTUKLANAN 4 İSİM
Polisteki sorguları 3 gün süren 7 kişi Uşak Adliyesi'ne sevk edildi. Savcının tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk ettiği bu kişilerden Uşaklı işadamı Ali Demirhindi, Ahmet Alaşehirli, imam İsmail Özçay ve Ramazan Kahya tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Mahkeme, Ahmet Önal, M.E. ve İ.B.'ye yurtdışına çıkış yasağı getirip tutuksuz yargılanmak üzere serbest bıraktı. Böylece 14 Ekim ve 17 Kasım tarihlerinde düzenlenen iki operasyondaki tutuklu sayısı 9'a çıktı.
Haklarında tutuklama kararı verilen 4 kişinin aile yakınları adliye önünde sinir krizi geçirerek gözyaşı döktü.
Dava avukatlarından Hakan Duru, adliye çıkışında yaptığı açıklamada; "Hayatlarında ilk defa adliye kapısından içeriye giren Uşaklı hayırsever iş adamları hakkında cebir ve şiddet kullanarak silahlı terör örgütü kurmak, yönetmek ve üye olmak suçundan tutuklama kararı verildi. Gözaltındaki ifadelerinde yüzlerce soru arasında bir tane şiddet, silah cebir kelimesi yokken mahkemenin cebir ve şiddet kullanarak silahlı terör örgütü kurma suçundan bu masum insanları tutuklaması anlaşılır gibi değildir dedi.
Savcılığın dosyaları incelemeden mahkemeye sevk ettiğini söyleyen Avukat Hakan Duru, "Önceki gün gözaltına alınan 7 kişi bugün itibari ile adliyeye sevk edildi. Savcılık, önüne gelen dosyaları incelemeden emniyetteki ifadeleri üzerine 7 kişinin tamamını tutuklanması talebi ile sorgu hakimliğine sevk etti. Sorgu hakimliği, 5 dakika ara vererek, 7 kişiden 4'üne tutuklama kararı verdi." açıklamasını yaptı.
TUTUKLU SAYISI 9'A ÇIKTI
Uşak Cumhuriyet Başsavcılığının sürdürdüğü "Paralel Devlet Yapılanması" soruşturması kapsamında geçen ay, Uşak merkezli 6 ilde operasyon gerçekleştirilmiş, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) ele başı olduğu iddiasıyla Fetullah Gülen ile bazı iş adamlarının da aralarında olduğu 41 kişi hakkında gözaltı kararı verilmişti.
HAZIM SESLİ TUTUKLANMIŞTI
Operasyonda gözaltına alınan ve sonraki süreçte yakalanan 31 kişiden 24'ü tutuklanma talebiyle mahkemeye sevkedilmişti, diğerleri serbest bırakılmıştı. Mahkemeye sevkedilenlerden, 2011 genel seçimlerinde AKP Uşak üçüncü sıra milletvekili adayı olan ve bir dönem Uşak Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten ve aynı zamanda "örgütün Türkiye imamı"nın yardımcısı olduğu iddia edilen Hazım Sesli, kardeşi Uşak Organize Sanayi Bölgesi Başkan Yardımcısı Mehmet Sesli, Uşak Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yıldırım, iş adamı Barış Altınordu ve eğitimci Mehmet Dorum tutuklanmış, diğer 19 kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.
FETULLAH GÜLEN 1 NOLU ŞÜPHELİ
Bu operasyon kapsamında halen Fetullah Gülen'in de aralarında bulunduğu 10 kişi hakkında yakalama kararı bulunuyor. Paralel Yapı'nın İsrail imamı olarak bilinen Harun Tokak ve MİT imamı Murat Karabulut da bu isimler arasında yer alıyor. Yakalama kararı çıkarılan isimlerden işadamı Hazım Sesli ise bir ay önce İstanbul Bahçelievler'de saklandığı bir akrabasının evinde, Uşak'tan giden özel ekip tarafından yakalanmıştı.
İSNAT EDİLEN SUÇLAMALAR
Zanlıların, FETÖ'ye finansal destek sağlamak amacıyla "himmet" adı altında halktan zorla topladıkları parayı, paravan şirketler aracılığıyla İsrail, Güney Afrika, ABD ve Tunus gibi ülkelere kaçırdıkları, ayrıca yine "himmet" adı altında toplanan malları paraya çevirmek amacıyla anlaşmalı olarak kamu ihaleleri düzenlenmesini sağladıkları ve bu malları kamu kurumlarına fahiş fiyatlara satarak ihalelere fesat karıştırdıkları, belirli dönemlerde yüklü miktarda parayı yurt dışına elden götürdükleri iddia edilmişti. Söz konusu paravan şirketler ile UOSB'de faaliyet gösteren 10'a yakın firmanın son 8 yıllık kayıtları, operasyon kapsamında geçmişe dönük incelemeye alınmıştı. Operasyon kapsamında aranan zanlıların kendi aralarında "kod isim" kullandıkları ve belirli dönemlerde yüklü miktarda parayı ABD'ye elden götürdükleri belirtiliyor.
Paralel yapı-14 Ekim (2015) 'Uşak Yapılanması' soruşturması manşetlerimiz
Örgütün önemli ismi yakalandı
Uşak'ta Gülen'e şok: 41 gözaltı
(24 Kasım 2015, 10:03)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: