Gazeteci Mehmet Baransu'nun 28 Kasım 2013 tarihli Taraf gazetesinde 'Gülen'i bitirme kararı 2004'te MGK'da alındı' manşetine konu çarpıtma haberinden dolayı yargılanmasına devam edildi.
23.11.2015 19:36 28 Kasım 2013 tarihli Taraf gazetesinde "Gülen'i Bitirme Kararı 2004'te MGK'da Alındı" manşetine konu olan haberle ilgili gazeteci Mehmet Baransu ve Taraf gazetesi sorumlu yazı işleri eski müdürü Murat Şevki Çoban hakkında açılan davanın görülmesine devam edildi.
MİT VE MGK AVUKATI DA KATILDI
Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 3. duruşmasında başka suçtan tutuklu sanık Mehmet Baransu ile tutuksuz sanık Murat Şevki Çoban hazır bulundu. Baransu'nun eşi Nesibe Baransu'nun da izlediği duruşmaya Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreterliği 1. Hukuk Müşavirliği avukatları da katıldı.
"SAVUNMA YAPMAMA GEREK YOK, ZAMAN AŞIMINA UĞRADI"
Yaklaşık 4 saat süren duruşmada ilk olarak söz alan Baransu'nun avukatı Sercan Sakallı usule ilişkin itirazlarının olduğunu belirterek, davanın zaman aşımına uğradığı gerekçesiyle düşmesini talep etti. Avukatının ardından söz alan Mehmet Baransu ise 2004 tarihli MGK kararlarının dava dosyasına girmesi gerektiğini ifade ederek, "Benim savunma yapmam için bu belgenin dosyaya girmesi gerekiyor. Usul yönünden bütün belgelerin gelmesi lazım ki kendimi savunabileyim. Kaldı ki savunma yapmama da gerek yok, dava zaman aşımına uğramıştır" dedi.
MGK avukatı ise suçun basın yoluyla işlenmediğini belirterek zaman aşımı süresinin dolmadığını kaydetti.
"HAKSIZ İSNATLARDA BULUNULUYOR"
Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, Baransu'nun, kendisine suçlamaya dayanak yapılan MGK belgeleri konusundaki talebi damgasını vurdu. Baransu, mahkemenin ve savcılığın yanlış yönlendirildiğini, ceza verilmesi için kendisine haksız isnatlarda bulunulduğunu belirtti. Baransu, davaya konu olan yazısında kullanmadığı ifadelerin sanki yazıda varmış gibi sunularak suçlandığını ifade etti.
ORİJİNAL BELGELERİN TALEP EDİLMESİNİ İSTEDİ
Baransu, bu çarpıtmanın açığa çıkarılması için kendisine yönelik suçlamanın kaynağı olan ve dosyada delil olarak yer aldığı belirtilen MGK belgelerinin orijinal nüshalarının kendisine gösterilmesini, dosyada bu belge yok ise ilgili kurumlardan talep edilmesini istedi ve söz konusu belgeler olmadan savunma yapamayacağını söyledi.
"MAHKEME VE SAVCILIK YANLIŞ YÖNLENDİRİLİYOR"
Ancak mahkeme, Baransu'nun tüm taleplerini reddetti.
MGK belgeleri gelmeden esasa yönelik savunma yapmayacağını tekrar ifade eden Baransu, "24 Haziran tarihli bütün belgeler buraya gelmeli. Benim tahribat suçundan yargılanmam için savcılar görevlendiriyorlar. Ama ek olarak hiçbir şey yok. Mahkemenin savcıları, hakimleri yanlış yönlendiriliyor" dedi.
"İMZASIZ TUTANAK OLMAZ"
Dosyaya sonradan koyulan bir tutanak olduğunu da dile getiren Baransu, "İmzasız ve sayı numarası olmayan bir tutanak olamaz" diyerek itirazlarını sürdürdü. Belgelerin mahkemeye gelmeden kendisini savunamayacağını tekrarlayan Mehmet Baransu, "MİT'ten ve MGK'dan benimle ilgili suç isnat edilen bütün belgeler gelmeli. Aksi takdirde esasa yönelik bir savunma yapamam" dedi.
GÖZLEMCİ AVUKAT ÖMER KAVİLİ BARANSU'NUN AVUKATLIĞINI ÜSTLENDİ
Bu sırada duruşma salonunda gözlemci olarak bulunan avukat Ömer Kavili, Baransu'dan belge gizlenmesine tepki göstererek, Baransu'nun avukatlığını üstlendi. Avukat Kavili, mahkeme dosyasında yer alan tüm delillerin duruşmadan önce dosyada olması gerektiğine dikkat çekti.
MENDERES'İ ÖRNEK GÖSTERDİ
Duruşma şartlarının sağlanmadan yargılamaya başlanamayacağını söyleyen Ömer Kavili, "Ceza Muhakemesi Kanunu'nun en önemli ilkesi, sanığın masumiyetidir. Mahkemenin belgeleri getirmeden duruşmayı açmaya yetkisi yoktur" dedi. Dosyada olamayan bir delil ile sanığın suçlanamayacağını kaydeden avukat Ömer Kavili, Yassıada yargılamasında Adnan Menderes'in avukatlarından bilgi ve belge gizlendiğini hatırlatarak, "Bu davada aynısını yapmayın" dedi.
"YUMURTASIZ OMLET PİŞİRİLMEDİ"
Kavili, sanığın aleyhine olan tüm belgelerin, özellikle de söz konusu MGK belgesinin duruşma öncesi dosyada hazır edilmesi gerektiğini belirterek, "Dosyada usule ilişkin hatalar nedeniyle şimdi görev aldım. Evrakın aslı mahkemeye getirilmeden muhakeme yapılamaz. Çünkü sanık belgenin ele geçirilmesi ve belgede yazılı bilgiyi ifşa etmek suçlarıyla yargılanmakta. Sanığa gösterilmeyen belgeden sanıktan savunma istenmesi yumurtasız omlet pişirmek gibidir. Yumurtasız omlet şu zamana kadar pişirilmedi" dedi.
MGK AVUKATI
Bu sırada MGK avukatı söz alarak, söz konusu MGK belgesinin gerekirse mahkeme heyeti tarafından incelenebileceğini kaydetti. Bunun üzerine söz alan avukat Kavili, MGK avukatının bu beyanları ile dosyada delil olarak yer aldığı iddia edilen belgenin dosyada olmadığının tescillendiğini kaydetti.
"YEMEK YİYEMEDİM, AYAKTA DURMAKTA ZORLANIYORUM"
Mahkeme, savunma avukatları ve sanık taleplerini reddederek, Baransu'nun savunmasını istedi. Ancak Mehmet Baransu, gün içinde hiç yemek yiyemediğini ve 7 saat boyunca ayakta olduğunu söyleyerek, duruşmanın ertelenmesini talep etti. Baransu, "Cezaevinden saat 11.00'da aldılar. Yemek de yiyemedim. Şu anda saat 18.08 oldu. Saatlerdir buradayım. Benden savunma yapmam isteniyor. Ayakta durmakta zorlanıyorum. Duruşmanın ertelenmesi ve savunma yapmak için süre talep ediyorum" diye konuştu.
"TRİBÜNLERE OYNAMAKTADIR"
Duruşmada söz alan MİT avukatı ise usul itirazları nedeniyle duruşmanın uzadığını belirterek, "Adeta mahkemeyi oyalamışlardır. Sanık avukatı tribünlere oynamaktadır. Zamanımızı almakta ve yargılamayı uzatmaktadırlar. Beyanlarını kabul etmiyoruz" dedi.
MİT, TSK VE BAKANLIĞA YAZI
Mahkeme heyeti, yargılamanın uzaması ve Baransu'nun sağlıklı savunma yapamayacağını belirtmesi üzerine savunmasının gelecek celse alınmasına karar verdi.
Mahkeme Başkanı Mahir Merdun, dava konusu olan MGK belgesinin temin edilmesiyle ilgili adli ve idari soruşturma yapılıp yapılmadığı konusunda MİT, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve İçişleri Bakanlığı'na yazı yazılarak sorulmasına karar vererek duruşmayı erteledi.
İDDİANAMEDEN
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından geçtiğimiz yıl hazırlanan ve Mehmet Baransu ile birlikte Taraf gazetesinin sorumlu yazı işleri müdürü Murat Şevki Çoban'ın da şüpheli olduğu iddianamede, Başbakanlık Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı(MİT)'ihbar eden' sıfatını taşıyor. İddianamede, Mehmet Baransu'nun 28 Kasım 2013 tarihli Taraf gazetesinde "Gülen'i Bitirme Kararı 2004'te MGK'da Alındı" başlıklı haberde nitelik itibari ile gizli kalması gereken 25 Ağustos 2004 tarihli Milli Güvenlik Kurulu(MGK) toplantısı kararını manşetten yayınladığı ve bu yayınlarını ilerleyen günlerde de devam ettirdiği belirtildi. Gazetenin sorumlu yazı işleri müdürü Murat Şevki Çoban'ın sorumlu yazı işleri müdürü olmasından kaynaklı, Baransu'yla birlikte devletin güvenliği veya iç-dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri basın yayın yoluyla ifşa ettikleri ifade edildi.
52 YILA KADAR HAPİSLERİ İSTENİYOR
Mehmet Baransu ve Taraf Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri eski Müdürü Murat Şevki Çoban, "devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etme", "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri basın ve yayın yoluyla ifşa etme" ve "MİT'in görev ve faaliyetlerine ilişkin belge ve bilgiyi basın yoluyla ifşa etme" suçlamasıyla 52'şer yıla kadar hapis talebiyle yargılanıyor.
(23 Kasım 2015, 19:36)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: