Manisa'da Fetullahçı Terör Örgütü'ne yönelik düzenlenen operasyonda örgütün imamları ile mütevelli heyet üyelerinin de arasında olduğu 35 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. 27 kişi gözaltına alınırken ulaşılamayan 8'i hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Sorgular sonunda 22 kişi tutuklanma talebiyle mahkemeye sevkedildi. 3 kişi tutuklanırken, 19 kişinin ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasına karar verildi. Sorgusu henüz tamamlanmamış 2 isim daha bulunuyor. Soruşturmada 1 numaralı zanlının Fetullah Gülen olduğu öğrenildi. Örgüte finans sağladıkları belirtilen şüphelilerin 1 Kasım seçimlerinin ardından yurtdışına kaçış hazırlığında oldukları dile getiriliyor.
14.11.2015 22:32 Manisa'da Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik 10 Kasım sabah saatlerinde geniş çaplı bir operasyon yapıldı. Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı üzerine, Emniyet Müdürlüğü ekipleri kent merkezinde değişik adreslere, eş zamanlı olarak operasyon düzenledi. Operasyonda örgütün imamları, mütevelli heyette bulunanların da arasında olduğu 35 kişi gözaltına alındı. Bu operasyonda da 1 numaralı zanlının Fetullah Gülen olduğu bildirildi.
Kendi içlerinde "Manisa İmamı" olarak adlandırıldığı öne sürülen bir kişinin de aralarında bulunduğu öğrenilen zanlıların; doktor, avukat, işadamı, eğitimci, müteahhit gibi meslek gruplarından olduğu ve örgüte maddi kaynak topladıkları iddia edildi. Gözaltına alınanlar arasında avukatlar Menderes Hırçıner ve Gürhan Onat da yer aldı.
İSİMLER DE BELLİ OLDU
Gözaltına alınanların isimleri de belli oldu. Zanlılar arasında Merkez Efendi Devlet Hastanesi doktorlarından ve bir dönem kurumda yöneticilik de yapan F.E, Manisa Sanayici ve İşadamları Derneği (MASİAD) eski başkanlarından işadamı Ö.Y, avukat G.O, avukat M.H, AK Parti eski yöneticilerinden H.Ç'nin yanı sıra M.H.E (29), F.A (52), L.S.Y (41), Ö.Y (40), R.Ü (31), M.D (27), N.U (46), H.Ç (52), Y.A (47), M.K (54), M.Ç (48), M.E (50), V.İ (29), M.B (33), K.E (38), E.H (33), Ş.A (54), S.A (24), M.Y (53), T.Z (29), F.U (32) VE R.K bulunuyor. 'Manisa İmamı' olarak nitelendirilen ismi açıklanmayan kişinin arananlar arasında bulunduğu, ancak önceki yıllarda kentte bu görevi yürüten üç kişinin gözaltına alınanlar arasında bulunduğu kaydedildi.
BAŞSAVCILIKTAN AÇIKLAMA
Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı, 'paralel devlet yapılanması' içinde yer aldıkları iddiasıyla 27 kişinin gözaltına alındığı operasyonla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi:
"Manisa yapılanmasının deşifresi, örgütlü olarak hükümeti devirmek ve anayasal düzeni yıkıp, devleti ele geçirmek için doğrudan faaliyet yürüten kişilerin tespiti, örgütün ilimizde gerçekleştirdiği her türlü ticari, eğitim-öğretim, sosyal etkinlik, basın yayın ve matbaa işlemleri, internet yayıncılığı başta olmak üzere her türlü faaliyetinin araştırılması, hukuka uygun olarak yürütülen faaliyetleriyle, hukuk dışı faaliyetlerinin tespiti için çok yönlü çalışma başlatılmıştır.
Yapılan çalışmalar neticesi, anılan örgütün ilimizde sözde İl İmamı olarak nitelendirdikleri kişi başkanlığında esnaf, öğrenci, bayan yapılanmalarının olduğu, emniyet, adliye, askeriye, milli eğitim, belediye, sağlık müdürlüğü, üniversite gibi birçok kuruma sızdıkları ve örgüt amaçları doğrultusunda faaliyetlerde bulundukları, yapılan çalışmalar ve alınan müşteki, mağdur, tanık ifadelerinden anlaşılmıştır.
Örgütün deşifresi ve örgüt mensuplarının tespit çalışmaları devam etmekte olup 01.11.2015 tarihinde yapılan genel seçimlerden sonra örgüt içerisinde aktif olarak yer alan ve dosya kapsamında kimlikleri tespit edilen şüphelilerin yurt dışına kaçmak için hazırlık yaptıklarından dolayı, 'silahlı terör örgütü kurma, yönetme, kurulan örgüte üye olma, suç için anlaşma, terör örgütüne finans sağlamak' suçlarını işledikleri yönünde kuvvetli şüphe bulunan şüphelilerin yakalanmasına yönelik Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde 10.11.2015 günü eş zamanlı operasyon düzenlemiştir."
3 KİŞİ TUTUKLANDI
Şüphelilerin sorguları birkaç gün sürdü. 27 kişiden 2'sinin savcılıkça serbest bırakıldığı, sonradan teslim olan 2'sinin savcılık sorgusunun bitip bitmediği haber yayına girildiğinde henüz öğrenilemediği, diğer 23 kişinin tutuklanma talebiyle mahkemeye sevkedildiği, mahkeme sorgusu tamamlanan 23 kişiden 3'ünün tutuklandığı, 20'sinin ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığı öğrenildi.
Manisa Cumhuriyet Başsavcılığınca dosya üzerinden tutuklanma talebiyle 2. Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen 25 zanlıdan 23'ünün ifadelerinin tamamlanmasının ardından ara veren Sulh Ceza Hakimi Murat Işık, daha sonra zanlıları ve avukatlarını duruşma salonuna davet ederek kararı açıkladı.
Mahkeme, zanlılardan 3'ünün tutuklanmasına, 12 kişinin adli kontrol şartıyla, 7 kişinin de mahkemeden serbest bırakılarak tutuksuz yargılanmasına karar verdi. Bir şüpheli ise savcılık sorgusunun ardından salıverildi.
Operasyon sonrası Manisa emniyetine gelerek teslim olan ve sonradan adliyeye sevk edilen 2 zanlının savcılık sorgusunun ise sürdüğü belirtildi.
İŞTE TUTUKLANAN 3 KİŞİ
Zanlılardan Recep Kumcular, Mehmet Kaya ve Yüksel Arslan tutuklandı.
SERBEST BIRAKILAN 19 KİŞİ
Mustafa Denktaş, Veysel İndi, Tuğba Armağan Ağsu, Sultan Akkuş, Ramiz Üreyen, Tuğba Zeybek ve Emine Hacıoğlu adli kontrole tabi tutulmadan serbest bırakıldı.
Şemsettin Ayyıldız, Özer Yerkazanoğlu, Muhittin Çalımcı, Mesut Yıldırım, Menderes Hırçıner, Mehmet Erdoğan, Hüseyin Çambel, Hasan Gürhan Onat, Ömer Yerkazanoğlu, Feramus Uygur, Faruk Aydın ve Fahrettin Er ise adli kontrol şartıyla serbest kaldı. Mahkemenin serbest bıraktığı kişiler açılacak davada tutuksuz yargılanacaklar.
Şüphelilerden Sema Y ise savcılıktan salıverildi.
"BÖLGE İMAMI" TUTUKLANDI
Tutuklanan Recep Kumcular'ın örgütün "mali mütevelli mensubu" olduğu, Yüksel Arslan'ın ise Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) "bölge imamı" olduğu iddia edildi. Tutuklanan üçüncü isim ise Mehmet Kaya oldu. Sulh Ceza Hakimliğinin tutuklama kararında, tutuklanan 3 zanlının, "Anayasal Düzeni Değiştirmeye Teşebbüs Etme", "Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Yönetme, Terörizm Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanuna Muhalefet" suçlarını işledikleri belirtildi.
Tutuklama kararında ayrıca, mevcut delillerden, dosyadaki tanık beyanlarından, bilir kişi raporu ve arama sonuçlarından elde edilen bilgiler ve bir kısım şüpheli beyanları doğrultusunda zanlıların hayırseverlerin manevi duygularını kullanmak suretiyle makbuzsuz ve güven esasına dayalı olarak burs, himmet, kurban ve okul yapımı için toplanan paraların amacı dışında FETÖ/PDY terör örgütüne finansal kaynak sağlamaya yönelik işlem ve yurt dışına para transferinin yapılabilmesi için yasa dışı ve usulsüz yollarla faaliyette bulundukları kaydedildi.
Karar metninde, tutuklanan şüphelilerin bu şekilde bahsedilen örgüte kazanç sağlamış olmalarının dosyadaki mevcut tutanaklar, şüphelilerin üzerlerine atılı suçu işlediklerine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösterir somut delillerin bulunması ve kaçma şüphesinin bulunması nedeniyle tutuklama kararının uygun olduğu ifade edildi.
Davada yargılanan ve serbest kalan avukatlardan Menderes Hırçıner ve Hasan Gürhan Onat da çıkışta bir açıklama yaparak, sevinçli olduklarını ancak 3 arkadaşlarının tutuklanması nedeniyle bu sevinci yaşayamadıklarını dile getirdi.
20 MİLYON LİRA TOPLANMIŞ
Öte yandan emniyet yetkilileri; cemaatin çeşitli kuruluşlar vasıtasıyla aldığı himmet ve kurban yardımlarını toplayıp, elde edilen diğer gelirlerle Amerika'daki hesaplara aktardığının anlaşıldığını belirtti. Manisa'da toplanan paranın 20 milyon lirayı bulduğu kaydedildi.
AMAÇ DEVLETİ ELE GEÇİRMEK
Operasyonla ilgili açıklama yapan Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı, “2015/2853 sayılı soruşturma”nın, “Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı işlenen suçlar” kapsamında değerlendirildiğini belirtti. Açıklamada, “FETÖ/PDY'nin Manisa yapılanmasının deşifresi, örgütlü olarak hükümeti devirmek ve anayasal düzeni yıkıp, devleti ele geçirmek için doğrudan faaliyet yürüten kişilerin tespiti, örgütün ilimizde gerçekleştirdiği her türlü ticari, eğitim öğretim, sosyal etkinlik, basın yayın ve matbaa işlemleri, internet yayıncılığı başta olmak üzere her türlü faaliyetinin araştırılması, hukuka uygun olarak yürütülen faaliyetleri ile hukuk dışı faaliyetlerinin tespiti için çok yönlü çalışma başlatılmıştır” denildi.
KURUMLARA SIZDILAR
Açıklamada, örgütün sözde “il imamı” olarak nitelendirdikleri kişi başkanlığında esnaf, öğrenci, kadın yapılanmalarının olduğu, emniyet, adliye, askeriye, milli eğitim, belediye, sağlık müdürlüğü, üniversite gibi birçok kuruma sızdıkları ve amaçları doğrultusunda faaliyetlerde bulunduklarının müşteki, mağdur ve tanık ifadelerinden anlaşıldığı vurgulandı.
Örgütün deşifresi ve mensuplarının tespitine yönelik çalışmaların devam ettiğine değinilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “1 Kasım'da yapılan genel seçimlerinden sonra örgüt içerisinde aktif olarak yer alan ve dosya kapsamında kimlikleri tespit edilen şüphelilerin yurt dışına kaçmak için hazırlık yaptıklarından dolayı, 'silahlı terör örgütü kurma, yönetme, örgüte üye olma, suç için anlaşma, terör örgütüne finans sağlamak' suçlarını işledikleri yönünde kuvvetli şüphe bulunanların yakalanmasına yönelik eş zamanlı operasyon düzenlemiştir. 27 kişi gözaltına alınmış, firar durumda olan 8 şüpheliyi yakalama çalışmaları devam etmektedir.”
GÜLEN BURADA DA 1 NUMARA!
Soruşturma kapsamında 1 numaralı şüphelinin Fetullah Gülen olduğu belirtildi. Haklarında yakalama kararı çıkarılan 35 kişiden gözaltına alınamayan 8 kişi arasında Fetullah Gülen de bulunuyor.
Paralel yapı-10 Kasım (2015) 'Manisa Yapılanması' soruşturması manşetlerimiz
(14 Kasım 2015, 22:32)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: