HSYK, İstanbul askeri casusluk davasında sanıklara kumpas kurulduğu iddiaları üzerine Savcı Fikret Seçen ile İzmir yasadışı dinleme soruşturmasında tutuklu bazı polisler için tahliye kararı veren Hakim Serdar Ergül hakkında soruşturma başlattı.
14.11.2015 16:58 HSYK, paralel yapı hakkında şikayet konusu yapılan bazı iddialar üzerine bir savcı ve bir hakim hakkında harekete geçti.
İSTANBUL CASUSLUK DAVASINDA USULSÜZLÜK İDDİASI
HSYK 3. Dairesi, Fikret Seçen hakkında inceleme ve soruşturma izni verdi. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başmüfettişi, Gölcük Donanma Komutanlığı’nda arama yapan Balyoz davası eski savcısı Fikret Seçen’in, İstanbul’daki “Askeri Casusluk” davasında usulsüzlük yaptığı gerekçesiyle açığa alınmasını istedi.
Davanın soruşturma aşamasında Savcı Seçen’in de eşlik ettiği Gölcük Donanma Komutanlığı’nda yapılan aramalarda, zeminde gömülü 43 klasör belge ve CD’ler bulunmuş, bu belgeler daha sonra “kumpas” tartışmalarına yol açmıştı.
Söz konusu belgeler Balyoz davası dosyasına da delil olarak girmişti. Belgelerin “düzmece” olduğu daha sonra hazırlanan bilirkişi raporlarıyla ortaya çıktı.
Sanık avukatları, soruşturma aşamasında Savcı Seçen’i HSYK’ya şikâyet etti. HSYK 3. Dairesi, Fikret Seçen hakkında inceleme ve soruşturma izni verdi.
Müfettiş, “Seçen’in yürüttüğü soruşturmada bilgi ve belgelerin düzmece olduğu, soruşturmanın sahte ihbar ve belgelerle yürütülerek, Donanma’nın kalbi olan Gölcük’te aramalar yapıldığı, bu aramalarda polisin eliyle koymuş gibi zemin altında delil bulmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğu gerekçesiyle, davanın sanıklarına kumpas kurulduğunun anlaşıldığını” belirtti. Müfettiş, bu nedenlerle Seçen’in açığa alınmasını istedi. Müfettişin bu talebini dün görüşen HSYK 2. Dairesi, kararını kısa süre içinde verecek.
İZMİR DİNLEME DAVASINDA USULSÜZ TAHLİYE KARARLARI
HSYK, bir soruşturma da İzmir Hakimi Serdar Ergül hakkında başlattı. İzmir'deki 'istihbari dinleme' çerçevesinde sahte isimler üzerinden aralarında polis, avukat, gazeteci, asker, sivil memur 92 kişinin 'terör ve organize' suç örgütü üyesi oldukları iddiasıyla yasadışı olarak telefonlarını dinlediği iddia edilen 24 polis gözaltına alınmıştı.
Sahte isimlerle usulsüz dinlemeler yaptıkları gerekçesiyle İzmir İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Taner Aydın ve Memduh Tosun İzmir'de gerçekleştirilen yasadışı dinleme operasyonu çerçevesinde İzmir 2. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından tutuklanmışlardı. Mahkeme, eski Batman İl Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan ve İzmir eski İstihbarat Şube Müdürü Ramazan Karakayalı hakkında da yakalama kararı çıkartmıştı.
Bu polisler 19 usulsüz ve yasadışı dinleme kararında imzası olan Nöbetçi Hâkim Serdar Ergül tarafından tahliye edilmişti. Hâkim Ergül, eski Batman İl Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan ve eski İzmir İstihbarat Şube Müdürü Ramazan Karakayalı hakkındaki yakalama kararını da kaldırmıştı. Soruşturma savcısı Okan Batu, Hâkim Ergül'ün kararlarına itiraz etmiş ve kararın yerinde olmadığını belirtmişti.
Tutuklu polis şeflerinin avukatları müvekkillerinin tutukluluğuna 1 gün sonra itiraz etti. Nöbetçi Hâkim Serdar Ergül, tutuklu polis şefleri Taner Aydın ve Memduh Tosun'un tahliyesine karar verirken, aynı zamanda, Hasan Ali Okan ve Ramazan Karakayalı'nın yakalama kararını da kaldırdı. Hâkim Serdar Ergül, dosya üzerindeki gizliliğin kaldırılmasına da hükmetti. Hâkim Serdar Ergül'ün verdiği tahliye kararlarının perde arkası ise farklı ayrıntıları içinde barındırıyordu.
YASADIŞI DİNLEMELER ALTINDA İMZASI VAR
3 HSYK Başmüfettişi o dönem 11 aydır İzmir Adliyesi'nde yasadışı dinleme kararları ile ilgili soruşturma yürütüyor. İstihbari dinleme adı altında sahte isimler üzerinden verilen kararların hangi mahkemeler tarafından ve hangi hâkimler tarafından verildiğini inceliyordu. Yapılan incelemeler sonunda bu yasadışı telefon dinlemelerinin İzmir 8 ve 10. Ağır Ceza Mahkemesi ile İzmir TMK 1 No'lu Hâkimliği'nden verildiği belirlendi. Bu usulsüz ve yasadışı dinleme kararlarının 19'unun altında ise hâkim Serdar Ergül olduğu ortaya çıktı.
SAVCI BATO TAHLİYEYE İSYAN ETTİ
Bu karar üzerine yasadışı telefon dinleme soruşturmasını yürüten Savcı Okan Batu, tahliye kararını veren Hâkim Serdar Ergül'ün soruşturmaya konu bir çok yasadışı telefon dinleme kararının altında imzasının bulunduğuna da belirterek, tahliye kararına yaptığı itirazda şunlara dikkat çekti: "Somut olayda tutuklamanın İzmir 2. Sulh Ceza Hâkimliği'nce yapılması karşısında talebin bu hâkimliğe yapılması, bu hâkimlikçe yerindelik kararı verilmesi durumunda talebin incelenmek üzere İzmir 3. Sulh Ceza Hâkimliği'ne gönderilmesi gerekmektedir. Bu haliyle İzmir 1. Sulh Ceza Hâkimliği'nce tahliye kararı verilmesi usülsüz ve yasaya aykırı olduğu gibi tahliye kararı veren hâkimin soruşturmaya konu usulsüz dinleme kararlarının bir çoğunda kendi imzasının bulunduğu da gözden uzak tutulmamalıdır."
HSYK SORUŞTURUYOR
HSYK tarafından bu manidar tahliye üzerine Hakim Serdar Ergül hakkında soruşturma başlatılırken Gaziantep'e sürülen Ergül, Casusluk kumpası soruşturmasının başlatılıp Fetullah Gülen'in de aralarında bulunduğu 60'a yakın kişi hakkında yakalama kararı çıkarılması üzerine sosyal medya üzerinden bu soruşturmayı eleştiri yağmuruna tutmaya başladı. Sanki soruşturmanın içeriğinden haberdarmış gibi cesur(!) tweetler atıp hakim ve savcıları etki altına almaya çalışan Ergül'ün hakkındaki soruşturmanın halen devam ettiği öğrenildi.
İşte Ergül'ün attığı o tweet:
Paralel yapı-Çeşitli davalardaki kumpaslar manşetlerimiz
İstanbul ve İzmir casusluk davalarıyla ilgili manşetlerimiz
(14 Kasım 2015, 16:58)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: