ÖSYM'nin soru hazırlama birimine baskın düzenlendi. KPSS soruşturması nedeniyle yapılan baskında 3 çalışan gözaltına alındı.
05.11.2015 11:14 Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü KPSS'de kopya skandalı soruşturmasında polis bu sabah ÖSYM'ye operasyon düzenledi. Son dakika haberine göre, ÖSYM'nin sınav biriminde arama yapılırken 3 çalışan gözaltına alındı.
6. OPERASYON
Bu, KPSS sınav yolsuzluğu soruşturmasındaki 6. dalga operasyonu oldu.
DETAYLAR
Binlerce gencin hayatının karartıldığı 2010 KPSS ile ilgili yürütülen soruşturma kapsamında emniyet ÖSYM'ye baskın düzenledi. Soru hazırlama biriminde görevli olduğu ve Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) adına sınava girenlerden himmet topladıkları öne sürülen 3 kişi gözaltına alındı.
FETÖ ADINA HİMMET TOPLADIKLARI İDDİA EDİLİYOR
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen 2010 KPSS soruşturmasına yeni deliller eklendi. Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun (MASAK) hazırladığı rapor doğrultusunda savcılık harekete geçti. Soruşturma savcısı Yücel Erkman'ın talimatıyla ÖSYM'ye operasyon gerçekleştiren polis, soru hazırlama biriminde görevli Şule Ü, İbrahim K ve İbrahim U isimli şahısları gözaltına aldı. Söz konusu şüphelilerin FETÖ adına sınava girenlerden himmet topladıkları iddia ediliyor.
SAVCI ARAMA YAPIYOR
Soruşturma savcısı Yücel Erkman'ın operasyon kapsamında ÖSYM'de arama yaptığı öğrenildi. Ayrıca polisin, şüphelilerin evlerinde de arama yaptığı kaydedildi. Gözaltına alınan şüphelilerden ikisinin soruların çalındığı 2010 KPSS ile ÖSYM'ye atandığı belirtiliyor.
Gözaltına alınan 3 şüpheliden 2'sinin kopya çekilen sınavla ÖSYM'ye atandıklarını tespit eden savcılık, şüphelilerin evlerinde de arama yaptırdı. Gözaltındaki kişilerden 2'sinin "cemaatin ÖSYM İmamları" olduğu öne sürülüyor.
İŞTE HİMMET CEMAAT ŞİRKETLERİNE DAĞITILAN HİMMET PARALARI
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, 2010 KPSS'deki usulsüzlük iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan biri kadın 3 ÖSYM çalışanının cemaat yöneticileriyle bağlantılı oldukları ileri sürüldü.
KPSS'deki usulsüzlük soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman'ın, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporu doğrultusunda verdiği talimatla gözaltına alınan, ÖSYM'nin soru hazırlama biriminde çalışan 3 şüphelinin emniyetteki işlemleri sürüyor.
Savcılığa gönderilen MASAK raporunda, şüphelilerden toplanan himmetin cemaat şirketlerine dağıtıldığı tespitine, bazı zanlıların 902 bin lira ve 763 bin liralık havale trafiğine yer verildiği belirtildi.
"PARALEL YAPI'NIN ANKARA-EĞİTİM İMAMI"
Şüphelilerin, aynı soruşturmanın diğer zanlılarından, "Paralel Yapı'nın Ankara imamı" olduğu iddia edilen C.K. ve "Paralel Yapı'nın eğitim imamı" olduğu ileri sürülen Y.R. ile telefon görüşmelerinin belirlendiği kaydedildi.
Eski ÖSYM Başkan Ali Demir döneminde işe başlatılan şüphelilerin ev ve iş yerlerinde bulunan bilgisayarlara el konulduğu öğrenildi.
Öte yandan, ÖSYM Basın Müşavirliğinden, "2010 KPSS soruşturması, savcılık uhdesinde gizlilik ilkesi çerçevesinde yürütülmektedir. Bu kapsamda, yasal açıdan soruşturmanın güvenliğini tehlikeye düşürmeme yönünde, savcılık talimatı olmaksızın konu hakkında herhangi bir bilgi vermemiz mümkün değildir" açıklamasında bulunuldu.
İDDİANAME YAZIM AŞAMASINDA
Savcı tarafından yazım aşamasında olan KPSS iddianamesi, daha önce başsavcılık tarafından 'terör örgütü' iddianamesi şeklinde hazırlanması için savcıya geri gönderilmişti.
70'İ KARI KOCA... 23'Ü AKRABA...
Geçtiğimiz Mart ayında düzenlenen operasyonla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı açıklama yapmıştı. Açıklamada, "KPSS tarihinde daha önce hiçbir dönemde Eğitim Bilimleri Alanı'nda 120 sorunun 120'sini ve 119'unu doğru cevaplayan olmadığı halde, 2010 sınavında tam 350 kişinin 120 sorunun 120'sini de doğru cevapladığı görülmüştür. Bu 350 kişinin 70'inin karı-koca, 23'ünün akraba, 52 adayın ise aynı adreste veya aynı apartman, site veya sokakta ikamet ettiği anlaşılmıştır" denilmişti.
TÜM SINAVLARA ŞAİBE DÜŞTÜ
06.11.2015 08:14 Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen 2010 KPSS soruşturma dosyasındaki MASAK raporu yeni bir skandalı ortaya çıkardı. MASAK uzmanları, soruların sızdırıldığı 2010 yılındaki KPSS'de ful çeken ve fule yakın yapan bazı isimlerin, iki şüpheliye ait banka hesaplarına düzenli biçimde ödeme yaptıklarını belirledi. Ödemelerin izini süren uzmanlar, sözkonusu hesapların ÖSYM'de çalışan İbrahim K. ve İbrahim U.'ya ait olduğunu tespit etti. Ayrıca ÖSYM çalışanı Şule Ü.'ye ait hesaba da dolaylı olarak himmet parası yatırıldığı belirlendi. Toplanan himmetlerin ise FETÖ'nün yurtiçi ve yurtdışındaki şirketlerine aktarıldığı anlaşıldı. Raporda bazı zanlıların 902 bin lira ve 763 bin liralık havale trafiğine de yer verildi.
İMAMLARLA İRTİBATLILAR
Rapor üzerine HTS kayıtlarında yapılan incelemede ise bir başka gerçek anlaşıldı. Şüpheliler, soruşturmada ismi 'örgüt lideri' olarak geçen Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği Genel Sekreteri Mehmet Hanefi Sözen ile FETÖ'nün bölge imamları Yusuf Rodoplu ve Cemil Koca irtibatlıydı. Üstelik bu 3 ismin, ÖSYM'nin 'kozmik odası' olarak bilinen soru hazırlama biriminde çalıştığı tespit edildi. Savcı Yücel Erkman'ın talimatı üzerine harekete geçen ekipler, hem ÖSYM'nin soru hazırlama birimine hem de şüphelilerin evlerine baskın düzenledi. Operasyon kapsamında İbrahim K., İbrahim U. ve Şule Ü. gözaltına alındı. Aramalara soruşturma savcısı Yücel Erkman bizzat eşlik etti. ÖSYM soru hazırlama birimindeki bilgisayarlara incelenmek üzere el konuldu. Şüphelilerin evlerinde ise içerisinde bazı sınavlara ait soruların yeraldığı dijital veriler ile ajandalar bulundu.
Son 5 yıl mercek altında
Şüphelilerin ÖSYM'nin soru hazırlama biriminde çalışmaları nedeniyle, kurumun son 5 yılda yaptığı tüm sınavlar da şaibeli hale geldi. ÖSYM tarafından son 5 yılda yapılan tüm sınavlar da bu nedenle mercek altına aldı. Bu sınavlar arasında KPSS, ALES, YDS, DGS'nin aralarında bulunduğu askeri ve polis okulları sınavları ile neredeyse tüm devlet kurumlarının memur alım için şart koştuğu sınavlar yeralıyor.
Hırsızlar kuruma çalarak girmiş
ÖSYM'nin soru hazırlama biriminde çalışan paralel örgüt üyelerinin kuruma, soruların çalındığı 2010 KPSS'sinde yüksek puan alarak girmesi ise dosyadaki en ilginç detay oldu. Şüphelilerin, 2010 yılında tekrar edilen Eğitim Bilimleri sınavına girmediği, P3 puan türüyle, yani Genel Yetenek ve Genel Kültür sınavlarından aldıkları puanlarla ÖSYM'ye yerleştikleri belirlendi. ÖSYM'ye 2011 yılında girdikleri tespit edilen şüphelilerin, FETÖ'nün eğitim kurumlarında çalıştıkları öğrenildi.
Paralel yapı-Sınav yolsuzlukları manşetlerimiz
Paralel yapı-Finansal yolsuzluklar manşetlerimiz
(05 Kasım 2015, 11:14), son güncel.: (06 Kasım 2015, 08:14)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: