Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin kamu görevlileri hakkında hazırlanan iddianame, Başsavcılık tarafından soruşturma savcılığına iade edildi. İadeye, başsavcılık ile soruşturma savcısı arasında yaşanan gerilimin neden olduğu iddia ediliyor.
04.11.2015 13:49 İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Gökalp Kökçü tarafından Dink cinayeti soruşturmasına ilişkin 25 şüpheli hakkında hazırlanan iddianameyi, eksiklikler bulunduğu gerekçesiyle iade etti.
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de Şişli'de uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetmesine ilişkin açılan ana dava haricinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından yürütülen diğer soruşturma sonucunda hazırlanan iddianame, onaya gönderildiği İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından incelendi.
İddianamede eksiklikler tespit eden Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'ndan sorumlu İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Orhan Kapıcı, eksikliklerin giderilmesi için iddianamenin, aynı büroda görevli soruşturma savcısı Gökalp Gökçü'ye iadesine karar verdi.
SAVCI İKİNCİ KEZ İADE ETTİ
Savcı Kökçü, çoğu kamu görevlisi 25 şüpheli hakkında hazırladığı iddianameyi, geçtiğimiz ay onaylaması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Oğuz Yöntem'e gönderdi ancak UYAP sisteminde, Hrant Dink cinayeti ana davasına bakan İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne iletilme seçeneğinin olmadığını fark edince de iddianamenin iadesini istedi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da 20 Ekim'de iddianameyi savcısına geri gönderdi.
YENİDEN YAKALAMA TALEBİ
Savcı Gökalp Gökçü, iddianameyi, İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesi istemi de ekleyerek, 21 Ekim'de tekrar İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın onayına sundu.
İddianameye, aralarında eski Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı'nın da bulunduğu 5 şüpheli ile bu soruşturmada "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi” suçundan tutuklu bulunan eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek'in de yer aldığı 4 şüpheli hakkında yeniden yakalama emri çıkarılmasını talebini de eklendi.
SORUŞTURMA SÜRECİ
Cumhuriyet Savcısı Gökalp Kökçü tarafından yürütülen Dink cinayetinde kamu görevlilerinin ihmali olduğu iddialarına yönelik soruşturmada, Muhittin Zenit, Özkan Mumcu ve Ercan Demir "cinayette ihmalleri olduğu", eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek "ihmali davranışla ölüme sebebiyet vermek", cinayetin işlendiği dönemde İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü olan Ali Fuat Yılmazer "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" ve "tasarlayarak öldürmeye yardım etme" suçlarından tutuklu bulunuyor.
GERİLİM Mİ YAŞANIYOR?
İddianamenin ikinci kez savcılığa iade edilmiş olması, daha önce paralel medyada gündeme gelen Başsavcı ile savcı arasında anlaşmazlık olduğu iddialarını da güçlendirmiş oldu. Paralel medyaya göre savcının hazırladığı iddianamede halen görevde olan Engin Dinç ismine de sanık olarak yer verilmesi gerilim doğurdu. Halen görevde olan Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç hakkında Savcı Galip Kökçü iddianamede 25 yıla kadar ağır hapis cezası talep etti.
İKİNCİ İADE 13 GÜN SONRA
Paralel medyaya mensup Zaman gazetesinde yer alan bu iddiaya göre; İddianamenin yeniden iade edilmesinin ardında, hükümete yakınlığıyla bilinen Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç'in de aralarında olduğu kişilerin şüpheli olarak gösterilmesinin etkili olduğu öne sürülüyor. Bu durumun Savcı Kökçü ve başsavcılık arasında krize neden olduğu iddia ediliyor. Başsavcılığın, iddianameye müdahale ederek bazı isimlerin çıkarılmasını ve 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden ana davayla birleştirme talep etmemesini istediği iddia edildi. Kökçü'nün başsavcılığın bu talepleri doğrultusunda iddianamede nasıl bir değişiklik yapacağı bilinmiyor.
DİNÇ, GÜLER VE CERRAH ŞÜPHELİ
İddianamede 25 kişi şüpheli yer alıyor. Bunlar arasında Engin Dinç, eski İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler, eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ve Emniyet Müdürü Ali Fuat Yılmazer bulunuyor. Bu kişilere ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurma', ‘kasten adam öldürme' suçlamaları yöneltiliyor. Savcı Kökçü, iddianamenin İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden Dink'in öldürülmesine ilişkin davayla birleştirilmesini de talep etti. Bu davada Erhan Tuncel ve Yasin Hayal'in de aralarında olduğu isimler yargılanıyor. İade edilen ilk iddianamede 9 kişi hakkında tutuklama talep edilmişti.
İKİNCİ KEZ İADE NEDENİ: SORUŞTURMANIN GİZLİLİĞİNİ İHLAL VE BASINA SIZDIRMA
09.11.2015 11:20 Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Hrant Dink cinayetiyle ilgili iddianameyi savcıya ikinci kez iade etmesinin gerekçeleri ortaya çıktı. Başsavcılığın, iddianameyi, “sonradan toplanacak delillerin şüphelilerin durumunu değiştirebileceği” ve “iddianamenin henüz incelenmeden basın aracılığıyla kamuoyuna duyurulması” gibi gerekçelerle iade ettiği öğrenildi. Başsavcılık, Savcı Gökalp Kökçü’ye yazdığı iade yazısında, “Soruşturmanın tarafsız ve gizliliğe riayet edilir şekilde yürütülmediği kanaatine varılmış, iddianame eksik soruşturma nedeniyle iade edilmiştir” dedi.
PARALEL MEDYANIN "HSYK SAVCIYA İNCELEME BAŞLATTI" İDDİASI YALANLANDI
14.11.2015 13:31 Hrant Dink soruşturmasında paralel medyadan bir yalan haber geldi. Zaman gazetesi, HSYK'nın Emniyet İstihbarat'ın başındaki Engin Dinç'in adını iddianameye yazan Savcı Gökalp Kökçü hakkında soruşturma başlattığını iddia etti. Ancak HSYK bu iddiayı yalanladı.
Hrant Dink cinayeti ve davasıyla ilgili tüm manşetlerimiz
Paralel yapı-Hrant Dink cinayeti manşetlerimiz
(04 Kasım 2015, 13:49), son güncel.: (14.11.2011, 13.31)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: