Ergenekon davasının temyiz duruşmasında savunmalar 14. oturumda tamamlandı. Karar, 21 Nisan 2016 Perşembe günü açıklanacak.
29.10.2015 15:03 Yargıtay 16. Ceza Dairesi'ndeki, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, emekli Orgeneraller Şener Eruygur, Hurşit Tolon, Hasan Iğsız, emekli Tuğgeneraller Veli Küçük, Levent Ersöz, yazar Yalçın Küçük, Doğu Perinçek, Mustafa Balbay, Mehmet Haberal'ın da aralarında bulunduğu 274 sanıklı "Ergenekon" davasının temyiz duruşmasında savunmalar 14. oturumda tamamlandı.
14'üncü oturuma emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Nusret Senem, Serdar Öztürk ve Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu bazı sanıklar, avukatları ve sanık yakınları katıldı.
MUSTAFA LEVENT GÖKTAŞ'IN SAVUNMASI
Duruşmada savunmasını yapan Mustafa Levent Göktaş, avukatlık yaptığı dönemde, bürosunda yapılan hukuksuz arama sonucu gözaltına alındığını söyledi.
Göktaş, Avukatlık Kanunu'na aykırı şekilde polislerin bürosunda arama, el koyma faaliyetinde bulunduğunu, polislerin arama video kaydını kapatıp, yanlarında kimse bulunmadan arama yaptığını anlattı.
İtirazları üzerine Cumhuriyet Savcısı ve baro temsilcisinin çağrıldığını ve ardından aramanın devam ettiğini söyleyen Göktaş, buna rağmen polislerin yanlarında kimse yokken, bürodaki bir odada yaptıkları aramada 51 No'lu DVD'yi bulduklarını iddia ettiklerini aktardı.
DVD'nin bürosuna polislerce yerleştirildiğini, aramayı yapan polisin DVD'yi eliyle koymuş gibi ofisteki bir başka avukatın odasında bulduğunu belirten Mustafa Levent Göktaş, "Özel Kuvvetler Komutanıyım, TSK'da 27 kursa gittim, hukuk fakültesi mezunuyum. Özel yetiştirilmiş bir subayım, böyle bir DVD benim olsa, masa üzerinde dosyaya koyar mıyım? Bu kesinlikle benim değil. Bunun varlığından ilk kez Cumhuriyet Savcısının odasında haberim oldu. Zekeriya Öz isimli savcıya, 'O DVD'nin üzerinde parmak izim çıkarsa kabul edeceğim, getirin, inceleyin' dedim. Hala da söylüyorum. Kimse getirmedi. Bu esas alınarak tutuklandım" diye konuştu.
DVD'nin bire bir imajının alınmasını, bir kopyasının kendilerine verilmesini, üzerinde inceleme yapılmasını defalarca istediklerini kaydeden Göktaş, "DVD'nin başına bir şey gelir korkusuyla üzerindeki parmak izleri korunarak emanete alınmasını istedim. Tutukluyken aleyhime bu delili korumak için dilekçeler verdim durdum. Bu benim olsa korunmasını ister miydim? Amacım, bunun kimler tarafından oluşturulduğunu ortaya çıkarmaktı. Bu isteklerin hiçbiri kolluk tarafından yerine getirilmemiştir" ifadelerini kullandı.
"Maket bıçağıyla kestiler"
Bu sürecin ardından haklarında dava açıldığını ve yargılama sürecinin başladığını söyleyen Mustafa Levent Göktaş, o zamanki mahkemenin başkanı Köksal Şengün'ün, kendisinin talebi üzerine DVD'yi istettiğini, bir ayın sonunda mahkemeye gönderildiğini kaydetti.
Yapılan incelemede, "51 nolu DVD üzerinde, içeriğinde iddia edilen verilerin ne olduğunu açamayacak şekilde çatlak bulunduğu ve parmak izlerinin silindiği tespit edilmiştir" şeklinde rapor tutulduğunu aktaran Göktaş, "DVD'yi veri muhafaza yerinden maket bıçağıyla kestiler, parmak izlerini de sildiler. Bu yapı, kendi koydukları DVD'yi sonradan korktukları için kesmişler ve parmak izlerini de silmişlerdir, İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde zarara uğratılmıştır" şeklinde konuştu.
"Normal bir insan eşini fişler mi?"
Mustafa Levent Göktaş, adli emanette tutulduğu süre boyunca polisten başkası tarafından görülmeyen DVD'ye kimsenin el bile süremediğini belirterek, şöyle konuştu:
"Bu DVD zarara uğratıldıktan sonra mahkeme, açılamadığını, varsa imajının gönderilmesini istedi. Ama şu an Silivri'de bulunan Yurt Atayün imzasıyla 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yazı yazılarak, kopyasının gönderildiği söylendi. Orijinalini kimsenin görmediği bir kopyasını gönderdiler. Bu işleri yapan polislerin hepsi şu an tutukludur. Bu DVD'nin orijinaliyle aynı olup olmadığını incelettiler. Bilirkişi raporunda, kopya DVD'nin arama tarihinden bir hafta önce oluşturulduğu belirtildi. Bunu da dikkate almadılar. İçeriğinde, Yargıtay Tetkik Hakimi, 29 yıllık eşime ait fişleme belgesi çıkmıştır. Bu bile bana ait olmadığı için yeterlidir. Normal bir insanın eşini fişlemesi ve sonra bunu bir DVD'de kayıt altına alması, hayatın olağan akışına uygun değildir. Mahkeme, kendisinin ve Sayın Cumhuriyet savcılarının hiç görmediği orijinal 51 numaralı DVD ile polisin gönderdiği ve kopyası olduğunu iddia ettiği kopyasının aynı olup olmadığını dahi düşünmeden ve şüphe etmeden kopyayı hükme esas almıştır. Takdir Sayın dairenizindir."
SAVUNMALAR TAMAMLANDI
Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde, sanıklardan Oktay Yıldırım'ın avukatı Yıldırım Çavuşovalı savunma yaptı, Veli Küçük'ün kızı ve avukatı Zeynep Küçük de bir önceki günden kalan savunmasına devam etti.
Yargıtay Konferans Salonu'nda, 6 Ekim'den bu yana yapılan duruşmalarda, 274 sanıktan, duruşmalı temyiz istemleri kabul edilen 64'ü ve avukatları, alfabetik sıraya göre dinlendi.
Yargıtay 16. Daire Başkanı Eyüp Yeşil, duruşmalı temyiz istemi olanların incelemesine 6 Ekim'de başladıklarını hatırlatarak, "3 haftayı aşkındır devam ediyoruz. Şu an duruşma salonunda olup da savunma yapmamış olan varsa, savunma hakları için tekrar bir gün veririz ama yoksa baştan da açıkladığımız gibi katılanların savunmalarını aldık. Süreç tamamlanmış oldu" dedi.
Bu süreçte "gerek sanıklar, gerekse müdafilerin gerçekten ayrıntılı, ciddi emek sarf ederek savunma hazırladıklarını" belirten Yeşil, karşılıklı saygı çerçevesinde duruşmalarda bir olumsuzluk yaşanmadığını, sürecin bu şekilde tamamlandığını söyledi.
Bundan sonraki sürece ilişkin bilgi veren Yeşil, şöyle konuştu:
"Bu bir temyiz incelemesi. İddianameyle dava açıldı, yerel mahkemede yargılama oldu. Bu yargılamada yapılan usul ve esasa ilişkin hatalar temyiz edilerek önümüze getirildi. Dosyayı genel hatlarıyla bu duruşma sürecinde inceledik. Bundan sonra ise buradaki gerek sanıkların ki bir çoğu hukukçular gibi savunma yaptılar, gerekse avukatların savunmada vurguladığı hususlarla dosyayı tekrar heyet olarak detaylı inceleyeceğiz. Dosyanın kapsamlı olmasını tekrar etmeye gerek yok. Bunun için bize bir zaman gerekiyor. Bu dava tabii elbette ki uzadı, farkındayız ama sonuçta insanların hayatı için, yargı için önemli bir karar. Bu sebeple bunu 6 ay içinde bitirmeye çalışacağız. Çünkü sadece burada duruşması yapılanlar değil, toplam 274 sanık var. Onlar hakkında verilen kararlar da temyiz dilekçeleri okunarak ayrıntılı incelenecektir."
Yeşil, bu nedenlerle duruşmanın karar açıklamak üzere 21 Nisan 2016'ya bırakıldığını bildirdi.
Başkan Yeşil, duruşmayı herkesin Cumhuriyet Bayramı'nı kutlayarak kapattı.
Duruşmanın tamamlanmasının ardından, salonda bulunan sanıklar, avukatları ve yakınları kürsünün önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.
Ergenekon temyizi sürüyor
Ergenekon temyizi başladı
Yargıtay'daki Ergenekon temyiz duruşmaları
KUMPAS ŞÜPHESİYLE İLGİLİ HABERLER
Mahkeme Ergenekon davasını başarıyla gördü
Balyoz örtbasında skandal detaylar
Skandal: Yeniden görülen Balyoz davası örtbasla bitti
Kumpas'la doğan kahramanlar
Kumpasa bak cambazlığı zirvede
Yargıtay'dan Balyoz gibi gerekçe
Balyoz planı ve davasıyla ilgili manşetlerimiz
Ergenekon ve benzer davaları engelleme girişimleri
Balyoz ve diğer davalardaki delil tartışmaları
Ergenekon, Balyoz ve bağlantılı iddianamelerde arama yap
Paralel yapı-Çeşitli davalardaki kumpaslar manşetlerimiz
Paralel yapı-Ergenekon manşetlerimiz
Paralel yapı ile ilgili tüm haberlerimiz
(29 Ekim 2015, 15:03)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: