'Selam-Tevhid kumpası soruşturması' kapsamında aralarında Fetullah Gülen, Emre Uslu ve eski emniyet müdürü Yurt Atayün'ün de bulunduğu 122 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı. 10 bin 529 sayfalık iddianame, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Firari şüpheliler Fetullah Gülen ile Emre Uslu hakkında gıyabi tutuklama kararı talep edildi.
26.10.2015 20:15 İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca daha önce yürütülen ve takipsizlik kararı verilen "Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü" soruşturmasında usulsüzlükler yapıldığı iddialarına ilişkin başlatılan soruşturma tamamlandı.
22 Temmuz 2014 tarihinde İstanbul'da çok sayıda emniyet müdürünün gözaltına alındığı operasyonlardan peşpeşe davalar çıkmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde 25 Aralık yolsuzluk kumpası soruşturması iddianamesi mahkemece kabul edilmişti. Bugün iki iddianame daha mahkemelere gönderildi. Biri "yasadışı dinlemeleri" konu alan iddianame, diğeri ise "Selam-Tevhid kumpasını" konu alan iddianame.
Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili İrfan Fidan 54 tutuklu 122 şüpheli hakkında iddianame hazırladı. 10559 sayfalık iddianame Başsavcı Hadi Salihoğlu'nun onayı ardından İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Fetullah Gülen iddianamede bir numaralı şüpheli olarak yeraldı. İkinci sıradaki şüpheli ise Emrullah Uslu.. Gülen ve Uslu ile şüpheli birçok polis hakkında darbe, casusluk ve terör örgütü yöneticiliğinden ağırlaştırılmış müebbet hapis istendi.
Başsavcı Vekili İrfan Fidan, Fetullah Gülen ve Emre Uslu hakkında tutuklama talep etti. Zaten bu iki isim hakkında yakalama kararı bulunuyordu. İddianamede Gültekin Avcı ve Ali Fuat Yılmazer yeralmadı. Her iki ismin dosyasının ayrıldığı öğrenildi. Selam kumpası iddianamesinde Adana'da MİT tırlarını durduran askeri görevlilerin de sanık olarak yeraldıkları bildirildi.
İddianamede, şüpheliler Fetullah Gülen ve Emre Uslu ile Yurt Atayün'ün, "Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme, devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme, özel hayatın gizliliğini ihlal etme, hukuka aykırı kişisel verileri kaydetme, resmi belgede sahtecilik, suç uydurma, devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama, suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme, hukuka aykırı olarak kişiler verileri kaydetmek'' suçlarından ayrı ayrı 2 kez ağırlaştırılmış müebbet, 67,5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.
Diğer 119 şüphelinin de benzer suçlardan çeşitli hapis cezalarına çarptırılmaları talep edilen iddianamede, haklarında daha önce yakalama kararı çıkarılan firari şüpheliler Fetullah Gülen ve Emre Uslu hakkında gıyabi tutuklama kararı verilmesi talep edildi.
Aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, bakanlar, MİT Müsteşarı, gazeteciler ve kamu görevlilerinin de bulunduğu 968 kişinin müşteki sıfatıyla yer aldığı iddianamede, FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü yöneticisi ve üyesi şüphelilerce, 2010-2014 yılları arasında "sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü" adı altında yürütülen ve yüzlerce mağdur ve müşteki ile kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum kuruluşu konumundaki dernek ve vakıfların gerekçesiz olarak terörle ilişkilendirilmesi için kurgulanan soruşturma dosyasının tespiti ve ele geçirilme süreci anlatılıyor.
İddianamede, FETÖ/PDY örgütünün şüphelilerince kumpas soruşturmanın başlatılmasına sebep olarak ''Mavi Marmara Gemisi tarafından İsrail işgali altındaki Gazze'ye yardım götürülmesi", "MİT Müsteşarlığı'na 25 Mayıs 2010'da Hakan Fidan'ın atanması ve Türkiye, İran ve Brezilya arasında imzalanan 17 Mayıs 2010 tarihli Tahran deklarasyonu" ve "siyasi irade tarafından başlatılan 'Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi' olarak adlandırılan Çözüm Süreci'nin başarıya ulaşmasının engellenmesi'' gösterildi.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, 15 gün içinde iddianamenin kabulü veya reddi yönünde karar vermesi ve Gülen ile Uslu hakkındaki talepleri değerlendirmesi bekleniyor.
SORUŞTURMANIN GEÇMİŞİ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca daha önce yürütülen ve takipsizlik kararı verilen "Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü" soruşturmasında usulsüzlükler yapıldığı iddialarına ilişkin 22 Temmuz'da gerçekleştirilen operasyonda, aralarında eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün de olduğu 11 emniyet görevlisi tutuklandı.
Soruşturmayı genişleten savcılık, yeni deliller doğrultusunda Şubat 2015'te düzenlenen ikinci operasyonda, "terör örgütü kurmak ve yönetmek", "kurulan örgüte üye olmak", "terör örgütünün faaliyeti kapsamında siyasal veya askeri casusluk", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs'' suçlarından 29 şüpheli polis hakkında gözaltı kararı verdi. Operasyonda gözaltına alınan 21 kişiden, 17'si tutuklandı. Bu operasyonda Fetullah Gülen ve Emre Uslu hakkında da tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı.
Soruşturma kapsamında, elde edilen yeni deliller doğrultusunda, Adana ve Hatay'da Ocak 2014'te MİT'e ait tırların durdurulmasının ''Selam-Tevhid'' dosyası kapsamında yapıldığının tespiti üzerine, 5 Nisan 2015'te başlatılan üçüncü operasyonda, aralarında yarbay ve binbaşıların da bulunduğu 19 kişi tutuklandı.
Yine bu soruşturmada, eski cumhuriyet savcısı ve avukat Gültekin Avcı ile 6 emniyet personeli, savcılıkça ifadelerinin alınmasının ardından 21 Eylül'de tutuklanma istemiyle nöbetçi İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi, hakimlik de Avcı ile 3 emniyet personelinin tutuklanmasına, diğer 3 şüphelinin de adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verdi. Yılmazer'in de tutuklanmasıyla soruşturma kapsamında yapılan 4 ayrı operasyonda tutuklanan şüpheli sayısı 54'e çıkmış oldu.
22 TEMMUZ'DAN 4 DAVA ÇIKTI
Selam-Tevhid kumpası iddianamesi, 22 Temmuz 2014 tarihinde İstanbul'da çok sayıda emniyet müdürünün gözaltına alındığı operasyonlar kapsamında hazırlanan üçüncü iddianame oldu. İlk olarak geçtiğimiz günlerde "25 Aralık yolsuzluk kumpası" iddianamesi mahkemece kabul edilmişti. Bugün iki iddianame daha mahkemelere gönderildi. Biri "yasadışı dinlemeleri" konu alan iddianame, diğeri de "Selam-Tevhid kumpasını" konu alan iddianame oldu. Operasyonlardan bir davanın daha çıkması bekleniyor. Çünkü "yasadışı dinlemeler" iddianamesi kapsamına giren 29 sanığın dosyası ayrılarak Ankara'ya gönderildi. Bu kişiler arasında örgüt lideri olarak nitelendirilen Fetullah Gülen de var. Ankara'da ise paralel yapıya yönelik en büyük ve kapsamlı soruşturma yürütülüyor. Dolayısıyla 22 Temmuz'dan 4 dava çıkmış olacak. Bu durum, 22 Temmuz operasyonlarında çok önemli delillerin ele geçirilmiş olduğunu gösteriyor. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
Paralel yapı-Selam-Tevhit kumpası manşetlerimiz
Paralel yapı-22 Temmuz (2014) operasyonları '25 Aralık/Selam-Tevhid kumpasları' manşetlerimiz
Paralel yapı-Polis uzantıları manşetlerimiz
Paralel yapı-Yargı uzantıları manşetlerimiz
(26 Ekim 2015, 20:15)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: