Hrant Dink cinayetinde yeni iddianame mahkemeye gönderildi. Dönemin Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ve C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer için müebbet hapis talep edildi. İddianamede, halen İstihbarat Daire Başkanı olan Engin Dinç, dönemin Trabzon İl Emniyet Müdürü Reşat Altay ve dönemin İstanbul İl Emniyet İstihbarat Müdürü Ahmet İlhan Güler içinse 25 yıla kadar hapis istendi. Yine iddianamede, dönemin İstanbul İl Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun için de 'görevi kötüye kullanmaktan' 1 yıla kadar hapis istendi.
26.10.2015 19:13 Hrant Dink cinayeti kapsamında hazırlanan yeni iddianame mahkemeye gönderildi. Cumhuriyet Savcısı Gökalp Kökçü tarafından İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulan iddianame kabul edilirse, dönemin Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ve C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer müebbet hapis istemiyle yargılanacak.
İddianamede, dönemin Trabzon Emniyet İstihbarat Şube Müdürü olan ve bugün İstihbarat Daire Başkanı olan Engin Dinç, dönemin Trabzon İl Emniyet Müdürü Reşat Altay ve dönemin İstanbul İl Emniyet İstihbarat Müdürü Ahmet İlhan Güler içinse 25 yıla kadar hapis isteniyor. İddianamede cezalandırılması istenen 25 kamu görevlisinin içinde dönemin İstanbul İl Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun da var. İki isim görevi kötüye kullanmaktan 1 yıla kadar hapisle yargılanacak.
Fotoğraf: Ali Fuat Yılmazer, Ramazan Akyürek, Hrant Dink
DETAYLAR
Ermeni asıllı gazeteci Hrant Dink'in 2007'de öldürülmesine ilişkin kamu görevlileri hakkında devam eden soruşturmada yeni bir gelişme yaşandı. Cinayetin işlenmesinde ihmali olduğu iddia edilen kamu görevlileri hakkında devam eden soruşturmaya bakan savcı Gökalp Kökçü, soruşturmayı tamamlayarak yaklaşık 150 sayfalık bir iddianame düzenledi. Eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, mevcut İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç, eski İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet ilhan Güler, Emniyet müdürü Ali Fuat Yılmazer'in de aralarında olduğu 25 isim şüpheli olarak yer aldı. Bu kişilere Türk Ceza Kanunun 220. Maddesinde düzenlenen “Suç işlemek amacıyla örgüt kurma” ile “Kasten adam öldürme, Resmi belgede sahtecilik” suçlamaları yöneltildi.
HALEN GÖRÜLEN DAVA İLE BİRLEŞTİRME TALEBİ
Savcı Kökçü, iddianamenin İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin dava ile birleştirilmesini talep etti.
9 ŞÜPHELİYLE İLGİLİ YAKALAMA TALEBİ
İddianamede, soruşturma kapsamında bir süre önce haklarında gözaltı kararı alınan, aralarında eski Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı’nın da bulunduğu 5 şüpheli ile aynı soruşturmada daha önce “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi” suçundan tutuklanan eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek’in de yer aldığı 4 şüpheliyle ilgili yeniden yakalama emri çıkarılması talep ediliyor.
SORUŞTURMA SÜREC İ
Hrant Dink cinayetinde ihmali olduğu iddia edilen dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör ile emniyet görevlilerinin de aralarında bulunduğu 9 kamu görevlisi hakkında açılan soruşturmaya ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nce verilen takipsizlik kararı, Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 6 Haziran'da 2014'te kaldırılmıştı.
Heyet, gereğinin yapılması için soruşturma dosyasının İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na iade edilmesine hükmetmişti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Birimi savcılarından Yusuf Doğan'a teslim edilen Dink cinayetinde kamu görevlilerinin ihmali olduğu iddialarına yönelik dosya ile devam eden soruşturma dosyası, tek soruşturma dosyası olarak birleştirilmişti. Yusuf Doğan'ın Yargıtay'da görevlendirilmesiyle dosya, aynı büroda görevli savcılardan Gökalp Kökçü'ye devredilmişti.
Tek dosyayla soruşturma yürütmeye başlayan savcılık, bu soruşturma kapsamında eski EGM İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun, eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, "Emniyetteki Paralel Yapı" soruşturmasında tutuklu bulunan o dönem eski İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü olan Ali Fuat Yılmazer, dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler, dönemin İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör, dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay ve dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı'nın da aralarında bulunduğu birçok kamu görevlisi de "şüpheli" sıfatıyla ifade vermişti.
Cinayet davasının sanığı Ogün Samast'ın ise "tanık" sıfatıyla ifadelerine başvurulan soruşturmada, geçen eylül ayında Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç'in de "şüpheli" sıfatıyla ifadesi alınmıştı.
TUTUKLU SAYISI 5 OLMUŞTU
İfade veren şüphelilerden Faruk Sarı, sevk edildiği mahkemece adli kontrol tedbiri uygulanarak serbest bırakılmıştı. Soruşturma kapsamında ifade veren ve daha sonra haklarında yakalama kararı çıkarılan Muhittin Zenit, Özkan Mumcu ve Ercan Demir, "cinayette ihmalleri olduğu" gerekçesiyle, eski EGM İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek de "ihmali davranışla ölüme sebebiyet vermek" suçundan tutuklanmıştı.
Cinayet döneminde İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü olan Ali Fuat Yılmazer de 28 Mayıs 2015'te "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" ve "tasarlayarak öldürmeye yardım etme" suçlarından tutuklanmış, soruşturma kapsamında tutuklu sayısı 5'e yükselmişti.
Savcılık bir süre önce, soruşturmada elde ettiği yeni delil ve tespitler doğrultusunda, eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler, eski EGM İstihbarat Dairesi Teknik Şube Müdürü Yunus Yazar, eski EGM İstihbarat Dairesi Başkan Yardımcısı Coşkun Çakar, Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı, eski EGM İstihbarat Daire Başkanlığı C-2 Büro Amiri Yılmaz Angın, eski İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdür Yardımcıları Bülent Demireleski ve Osman Gülbel ile polis memurları Mehmet Ayhan ve Onur Karakaya hakkında gözaltı kararı almıştı. Gözaltına alınan şüphelilerin kimisi savcılıkça kimisi de hakimlik tarafından serbest bırakılmıştı.
Savcı Kökçü, geçtiğimiz haftalarda yaptığı yeni operasyonda suçlamayı değiştirerek ‘Örgüt' suçlaması yönelmesi dikkat çekmişti. Ancak savcının "örgüt ve kasten adam öldürmek" suçlaması ile istediği tutuklama talepleri mahkeme tarafından kabul edilmemiş, savcının yaptığı itiraz da reddedilmişti. İşte bu nedenle Savcı iddianamesinde serbest bırakılan bu kişiler hakkında mahkemeden yakalama kararı çıkarılmasını talep etti.
Hrant Dink cinayeti ve davasıyla ilgili tüm manşetlerimiz
Paralel yapı-Hrant Dink cinayeti manşetlerimiz
(26 Ekim 2015, 19:13)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: