TÜBİTAK eski Başkan Yardımcısı Hasan Palaz ve TÜBİTAK Bilişim Müdürü Bünyamin Dursun hakkında, paralel yapı ile bağlantılı olarak sistemin işleyişini engelleme veya bozarak 145 kişiyi usulsüz olarak işe aldıkları gerekçesi ile açılan davanın ilk duruşması yapıldı.
11.10.2015 10:34 Paralel yapı ile bağlantılı olarak; TÜBİTAK eski Başkan Yardımcısı Hasan Palaz ve TÜBİTAK Bilişim Müdürü Bünyamin Dursun hakkında, sistemin işleyişini engelleme veya bozarak 145 kişiyi usulsüz olarak işe aldıkları gerekçesi ile açılan davanın ilk duruşması yapıldı. Bünyamin Dursun savunmasında, devre dışı bırakıldığı iddia edilen sistemin işe alımla ilgili olmadığını ve dava dosyasında TÜBİTAK tarafından sunulan raporda herhangi bir veri silinmediğinin belirtildiğini söyledi.
37 Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya sanıklar Hasan Palaz, Bünyamin Dursun ve avukatları katıldı. İddia edilen suç tarihinde TÜBİTAK’ta Başkanlık Bilişim Müdürü olarak görev yaptığını belirten Bünyamin Dursun, devre dışı bırakıldığı iddia edilen sistemin, insan kaynakları arasındaki koordinasyonu daha kolay sağlaması için hazırlandığı bilgisini verdi. Devre dışı bırakıldığı iddia edilen sistemin tamamlanmadığını, sadece bir kısım işlemler yapıldığını dile getiren Dursun, “TÜBİTAK Başkanlık Genel Sekreterliği'nin toplantılarında genel sekreter yardımcısı sistemle ilgili bazı sorunları dile getirdi. Dönemin İnsan Kaynakları Daire Başkanı başka sitemden aynı işlemin yapıldığını ve bu sisteme ihtiyaç olmadığını bildirdi. Daha sonra Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu tarafından gönderilen talimat ve tavsiye niteliğindeki, kişisel bilgilerin güvenliğine vurgu yapılan rapordan da bahsettim. Güvenlik sistemindeki zafiyet nedeniyle bu sistemin kapatılması konusunda karar alındı. Bu kararı tüm TÜBİTAK başkanlık yöneticilerine mail olarak bildirdim. Sistem 17 Ocak 2014’te devre dışı bırakıldı.” ifadelerini kullandı.
“BU SİSTEM TÜBİTAK TARAFINDAN İŞE ALMAYLA İLGİLİ KULLANILAN BİR SİSTEM DEĞİLDİR”
14 Şubat 2014’te görevden alındığını bilgisini veren Dursun savunmasına şöyle devam etti: “Müşteki kurum TÜBİTAK tarafından dosya içerisinde sunulan teknik raporda sistemden herhangi bir verinin silinmediği ve silinmesinin de mümkün olmadığı belirtilmiştir. Bu sistem TÜBİTAK tarafından işe almayla ilgili kullanılan bir sistem değildir. 145 kişinin ise alımından bahsedilmektedir. Bu olgu sistemin kapatılması ile gerçekleşebilecek bir şey değildir.”
Hasan Palaz ise savunmasında iddia edilen suç tarihi olan 17 Ocak’ta bilgi işlem daire başkanlığının kendisi bağlı olmadığını, genel sekreterliğe bağlı olduğunu söyledi. Diğer sanık Bünyamin Dursun ile ast üst ilişkisi olmadığını vurgulayan Palaz, “30 Ocak itibarı ile asaleten yürüttüğün görev resmen sonlanmıştır. İsnat edilen eylemi de ilk kez savcılık aşamasında duydum.” dedi
TÜBİTAK İnsan Kaynakları Daire Başkanı ve TÜBİTAK İdare Hizmetler Daire Başkanı’nın tanık olarak ifadesini alan mahkeme, duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu, Palaz’ın emri ile Dursun’un bilişim sistemini devre dışı bırakarak, 145 kişinin usulsüz olarak işe alındığı gerekçesi ile iddianame hazırlamıştı.
(11 Ekim 2015, 10:34)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: