Şanlıurfa'da paralel yapı soruşturması kapsamında ilk kez sivil imamla emniyetteki yapılanmanın irtibatının kanıtlandığı iddia ediliyor.
30.08.2015 18:41 Şanlıurfa'da, Paralel Devlet Yapılanması'na (PDY) yönelik operasyonda 2'si şube müdürü, 4'ü polis 7 şüpheli gözaltına alındı.
Alınan bilgiye göre, İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi (KOM) ekipleri, Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında 2'si şube müdürü, 4'ü polis 7 kişiyi ikametgahlarında yakaladı.
Gözaltına alınan şüphelilerin, 6-7 Ekim Kobani olayları öncesi KOM Şube Müdürlüğünün plaka tanıma sistemini kullanmak için Muhabere Şube Müdürlüğüne gönderdiği resmi yazıyı kasten işleme koymadıkları tespit edildi.
"Talimatı 'Mustafa' kod adlı kişiden alıyorduk"
Şüphelilerin, konuyla ilgili cemaat imamı olduğu belirtilen ve Gaziantep'te görevli öğretmen "Mustafa" kod adlı Fatih K'dan talimat aldıkları öne sürüldü.
İl Emniyet Müdürlüğünde ifadeleri alınan şüphelilerin, "Talimatı 'Mustafa' kod adlı kişiden alıyorduk. Bundan dolayı plaka tanıma sistemini kullanmalarına izin vermedik" dedikleri öğrenildi.
İlk kez sivil imam-emniyet bağlantısı kanıtlandı
Bu arada, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında ilk kez sivil imamla emniyetteki yapılanmanın irtibatının kanıtlandığı belirtildi.
Şube müdürleri Kubilay G, Taner K. ile polis memurları Turgay P, Özcan G, Kemal K, Mehmet K. ve cemaatin imamı olduğu öne sürülen Fatih K. gözaltına alınmış, kendilerine "FETÖ üyesi olmak, örgüt faaliyeti kapsamında kendilerine verilen devlet imkanını, devlet hiyerarşisi dışında kullanmak, kullandırmak ve kullanmaya izin vermemek" suçlaması yöneltilmişti.
Paralel ihanete isyan ettiler
Öte yandan Akşam gazetesi, Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü’nde İl Plaka Takip Sistemi’ni kapatarak, operasyonel şubeleri karartarak Türkiye’nin terör ile mücadelesinde istihbarat zafiyetine yol açan polisleri ‘kanımıza dokunuyor’ diyerek deşifre eden meslektaşlarının ifadelerine ulaştı.
ŞUBELERİ KÖR BIRAKTILAR
Akşam'ın ulaştığı polis ifadelerinde, Şanlıurfa'nın MOBESE merkezinde (PTS sistemi) çalışan bir polis memuru, "17-25 Aralık süresinden sonra şubedeki paralel yapı yanlısı kişilerin yerlerinin değişmesinden sonra aynı büroda çalıştığım Ö.G. operasyonel şubelere yeni atanan kişilerin eski kadro kadar başarılı olamayacaklarını, eski personelin altın değerinde yeni personelin ise teneke kıymetinde olduğunu söyledi. Bunun akabinde gelişen olaylarda operasyonel şubelerin başarısız olması için ellerinden geleni yaptıklarını gördüm. Buna örnek olarak 2014 yılı Nisan ayında, TEM ve Asayiş Şube müdürlüklerinin kullanımına açık olan PTS sisteminin hiçbir arıza ve mazeret olmaksızın belirtilen şubelerin kullanımına kasıtlı olarak kapatılmıştır" ifadelerini kullandı.
'TAŞINABİLİR' VAAZLAR
Amiri T.P'nin kendisinden ifadesini de değiştirmesini istediğini belirten polis memuru, 'sohbet toplantılarına' zorlandıklarını, Gülen'in vaazlarının 'taşınabilir bellekler' vasıtasıyla elden ele dağıtıldığını söyledi.
'ABİ'LER NE DERSE O OLUR!
Sohbet toplantılarının zorunlu olduğunun altını çizen polis memuru, “Yapılan bu toplantılarda; "Mustafa Abi" diye tabir edilen şahıs olmadığında isimlerini saydığım K.K., M.K. ve A. E. K. isimli şahıslardan hangisi var ise yapılan dini sohbet toplantılarında liderlik yapıyorlardı. Bir gün T. P. ve M. U. topluluğa hitaben "Bize 'abi'lerimiz ne derse biz onu yaparız, onların sözünden çıkmayız" şeklinde yorum yaptılar ve sert bir yüz ifadesi ile sohbete katılanlar üzerinde baskı kurdular” dedi.
PARALEL MEDYA: İDDİALAR DOĞRU DEĞİL
Öte yandan paralel medyada kamera karartma iddialarının doğru olmadığı ileri sürüldü. Zaman gazetesinde yer alan "'Plaka tanımlama karartıldı' iddiasıyla gözaltına alınan polisler serbest" başlığıyla yayınlanan haberde şu satırlar yer alıyor:
"Şanlıurfa Emniyet Müdürü Eyüp Pınarbaşı'nın Plaka Tanımlama Sistemi (PTS) karartıldığı iddiası üzerine gözaltına alınan 8'i polis 9 kişinin tamamı serbest bırakıldı.
İl Emniyet Müdürü Eyüp Pınarbaşı'nın Ceylanpınar'da şehit edilen 2 polisin cenaze töreninde 'Plaka Tanımlama Sistemi' karartıldı şeklinde 'paralel' suçlama yapması ve bazı gazetelerin manşetine konu olan olay mahkemece çöktü. İki gün önce gözaltına alınan 8'i polis, bir öğretmen olmak üzere 9 kişinin tamamı savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı.
SUÇA DAİR HİÇBİR DELİL BULUNAMADI
TEM şube polislerince yapılan operasyonla gözaltına alınan ve terör örgütü üyesi olmakla suçlanan şüphelilerin suçuna dair delil bulunamadı. Savcılık, birkaç soyut beyanın dışında hiçbir delil olmadığını gerekçesi ile şüphelileri serbest bıraktığı öğrenildi.
SORUŞTURMADA PTS'NİN KARARTILDIĞINA DAİR HİÇBİR İBARE GEÇMEDİ
Bu arada günlerce kamuoyunda PTS sisteminin karartıldığı iddia edildi. Ancak soruşturmada PTS sisteminin karartıldığına dair hiçbir somut delil geçmedi. Sadece KOM Şube'nin PTS sisteminden yararlanması için Muhabere Şubeye gönderdiği resmi yazıya kısa sürede karşılık verilmediği yönünde sorular soruldu. İki günlük gözaltından sonra savcılığa sevk edilen şüphelilerin tamamı delil yetersizliğinden serbest bırakıldı. Böylece yaklaşık bir yıldır PTS sisteminin karartıldığı iddiası da çökmüş oldu.
Bu arada daha önce de bu suçlama ile polisler açığa alınmış, idari soruşturma başlatılmıştı. Ancak Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi suça dair hiçbir delil olmadığı gerekçesiyle soruşturmaya gerek görmemişti."
(30 Ağustos 2015, 18:41)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: