HSYK 2. Dairesi, hakkında geçtiğimiz günlerde Selam-Tevhid soruşturmasında usulsüz dinleme kararları verdikleri için soruşturma açtığı 54 hakim ve savcıdan 49'unun görevden uzaklaştırılmasına karar verdi.
19.07.2015 15:23 HSYK, "Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü" soruşturmasında usulsüz dinleme talep eden ve bu yönde karar aldığı iddia edilen 54 hakim ve savcıdan 49'unun görevden uzaklaştırılmalarına karar verdi.
İşte karar harici kalan 5 isim
Konuya ilişkin talep yazısını görüşen HSYK 2. Dairesi, savcılar Mustafa Çavuşoğlu, Abdullah Mirza Coşkun, Rasim Işıkaltın, Murat İnam ile Hakim Yakup Kaya dışında kalan 49 kişinin göreve devamlarının yargı erkinin nüfus ve itibarına zarar vereceği kanaatiyle geçici tedbir olarak görevden uzaklaştırılmalarına karar verdi.
Karara, kurul üyeleri Mahmut Şen ve Mustafa Kemal Özçelik muhalif kaldı.
Bu karar ile Akkaş, Kara ve Karaçöl, mesleklerinden ihraçlarının ardından ikinci kez görevden uzaklaştırılmış oldu.
Müfettiş soruşturmasının tamamlanmasının ardından sonuç raporuna göre yeniden bir değerlendirme yapılacak ve gerekli görülmesi halinde bu kişilere disiplin cezası verilecek.
HSYK 2. Dairesi Başkanı Mehmet Yılmaz, kararla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, "Hukuksuz dinleme ayıbı artık gündemden çıkmalı. Hiç kimsenin hukuka aykırı dinlemelerin muhatabı olmaması lazım" dedi.
Çok acılar çekildiğini ve bir daha kimseye bu acıların yaşatılmaması gerektiğini dile getiren Yılmaz, anayasal hak olan iletişim özgürlüğü ve özel hayatın gizliliğinin ancak Anayasanın izin verdiği ölçüde müdahaleye açık olması ve tamamen Ceza Muhakemesi Kanunu'na sadık kalınması gerektiğini söyledi.
"Usulsüz dinleme yapan ve yaptıranlar nesiller boyu kınansa yeridir"
"Hukuksuz dinlemelere hoşgörü gösterilmemeli, kimse hukuksuz dinlemelere mazeret bulmamalı" ifadesini kullanan Yılmaz, ancak o zaman daha huzurlu ve güvenli bir sosyal yaşama sahip olunacağını, günlük yaşantıda da daha özgür hale gelineceğini aktardı.
Türk milletinin bunu hak ettiğini ve bu hukuk birikimine sahip olduğunu belirten Yılmaz, şöyle konuştu:
"Hukuk dışı dinlemelerle hukuk devleti kavramı ve iddiamız tahrip edilmiştir. Bunu yapan ve yaptıranlar, nesiller boyu kınansa yeridir. Hiç unutulmasın ki meşru bir amaca varmak için kullanılan araçlar da meşru olmalıdır. Bireyin hak ve özgürlüklerini, ölçüsüz ve haksız yere kısıtlayan uygulamalar, unutulmamalıdır ki işlendiği ileri sürülen suç kadar kamu düzenini ihlal edecektir."
İŞTE AÇIĞA ALINAN 49 İSİM
17/25 Aralık darbe girişimine imza atan savcılar Celal Kara ve Muammer Akkaş ile hakim Süleyman Karaçöl.
54 hakim ve savcının arasında ayrıca “Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü" soruşturmasının eski savcıları Adnan Çimen ve Adem Özcan.
MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı ifadeye çağıran savcı Sadrettin Sarıkaya.
Şike Savcısı Mehmet Berk, Ergenekon soruşturması savcılarından Cihan Kansız.
Korsan tahliye kararına imza atan Mustafa Başer ve Metin Özçelik.
Hrant Dink Davası Hakimi Rüstem Eryılmaz.
Şike Davası Hakimi Mehmet Ekinci.
Cübbeli Ahmet Hoca Davası Hakimi Seyfettin Mermerci.
Paralel yapının emniyet ayağına yönelik yapılan operasyonu eleştiri konusu yapan hakim Mehmet Karababa.
DİĞERLERİ
Hakan Karaali
Salim Duran
İsmail Tandoğan
İsmail Işık
Hüseyin Ayar
Ümit Zafer Çolak
Ramazan Şaban
Hikmet Usta
Ayhan Bedirhan
Durmuş Yiğit
Mehmet Ali Uysal
Davut Bedir
Gökmen Demircan
Yakup Hakan Günay
Mehmet Erdoğan
Hadi Çağdır
Murat Üründü
Nurullah Çınar
Birol Bilen
Fatih Mehmet Uslu
Mehmet Hamzaçebi
Kazım Kahyaoğlu
Hikmet Şen
Muzaffer İren
Abdullah Öztürk
Mesut Özcan,
Eşraf Aksu
Sedat Sami Haşıloğlu
Dursun Ali Gündoğdu
Osman Kaya
Nalan Can
Vedat Dalda
Mustafa Boz
Bülent Kınay
Menekşe Uyar.
AÇIĞA ALINAN İSİMLERDEN VE PARALEL MEDYADAN TEPKİ
HSYK'nın açığa alma kararına bazı isimlerden gelen tepkiler paralel medyanın merkez yayın organı olduğu ileri sürülen Zaman gazetesinde aktarıldı. "HSYK'dan skandal karar: 276 imzası olanı kollayıp, 1 imzası olan hakim-savcıyı açığa aldılar" başlıklı haberde şu satırlar yer aldı:
"HSYK, dinleme iddialarıyla ilgili tartışmalı bir karara imza attı. Hakkında soruşturma izni verilen 54 hâkim ve savcıdan 49'unun görevden uzaklaştırılmasına karar verdi. Daha önce de aynı soruşturma kapsamında adı geçen 9 yargı mensubu dosyadan çıkarılmıştı. Kurulun hangi kriter ve delillere göre karar aldığı tartışma konusu oldu.
İktidara yakın Yargıda Birlik Platformu'nun (YBP) çoğunluğu ele geçirdiği Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tartışmalı bir karara daha imza attı. HSYK 2. Dairesi, daha önce hakkında soruşturma izni verilen 54 hakim ve savcıdan 49'unun görevden uzaklaştırılması kararı verdi. HSYK'nın oyçokluğuyla aldığı kararda, savcılar Mustafa Çavuşoğlu, Abdullah Mirza Coşkun, Rasim Işıkaltın, Murat İnan ile Hakim Yakup Kaya yer almadı. Hakim ve savcıların hangi kriterler ve delillere göre soruşturmaya dahil edildikleri ya da soruşturma dışı bırakıldıkları merak konusu oldu. Daha önce de aynı soruşturma kapsamında adı geçen 9 yargı mensubu hakkında soruşturma izni verilmemişti. Kararın, Anayasa Mahkemesi'nin hükümetin tepkisini çeken dershaneleri kapatan kanunu iptal eden kararının hemen ardından gelmesi dikkat çekti.
SKANDAL GEREKÇE: ‘FİKİR VE EYLEM BİRLİĞİ' ŞÜPHESİ
HSYK 3. Dairesi, Selam-Tevhid Kudüs Ordusu soruşturmasında imzası bulunun 63 hakim ve savcıdan 22 savcı ve 32 hâkim hakkında soruşturma izni vermişti. Müfettiş raporuna dayanan HSYK, 54 hakim ve savcının Selam-Tevhid soruşturmasında verilen dinleme kararlarında tutuklu polislerle fikir ve eylem birliği içinde olduğuna dair şüphe olduğunu iddia etmişti. 9 yargı mensubu ise soruşturma dışında bırakılmıştı.
Soruşturma dosyası daha sonra HSYK 2. Daire'ye gönderilerek, açığa alma talebinin görülmesi kararlaştırıldı. Konuya ilişkin talep yazısını görüşen HSYK 2. Dairesi, savcılar Mustafa Çavuşoğlu, Abdullah Mirza Coşkun, Rasim Işıkaltın, Murat İnan ile Hakim Yakup Kaya dışında kalan 49 yargı mensubunun göreve devamlarının ‘yargı erkinin nüfus ve itibarına zarar vereceği' iddiasıyla geçici tedbir olarak görevden uzaklaştırılmalarına karar verdi. Karara, kurul üyeleri Mahmut Şen ve Mustafa Kemal Özçelik muhalif kaldı.
Selam-Tevhid soruşturmasında 154 imzası bulunan Hakim Bekir Altun, soruşturma kapsamı dışında tutulmuştu. HSYK'nın soruşturma kapsamı dışında tuttuğu isimleri neye göre belirledikleri, soruşturma kapsamındaki delillerin ne olduğu merak konusu oldu.
HSYK üyesi Mahmut Şen'den sert tepki: 276 imzası olana soruşturma yok,1 imzası olan açığa alndı
HSYK 2. Daire üyesi Mahmut Şen, karara muhalefet etmesinin gerekçesini açıkladı. Şen; 276,115 ve 33 dinleme kararında imzası bulunan hakimlerle ilgili soruşturma dahi açılmadığına dikkat çekerek, 1'er kararda imzası bulunan 8 kişinin açığa alınmasına tepki gösterdi. Usulsüz dinleme yapıldığı iddiası ile yapılan incelemede kararlarda imzası olan 63 hakim ve savcı bulunduğunu belirten Şen, aynı konum ve durumda olan kişiler hakkında farklı kararlar verilmesinin nedenini anlayamadığını belirtti.
Müfettiş tarafından, usulsüz dinleme kararlarına imza atan 63 hakim savcının tespit edildiğini kaydeden Şen bunlarının 54'üyle ilgili soruşturma izni verildiğini hatırlattı. Şen, HSYK 3. Dairesi tarafından haklarında soruşturma izni verilen 54 hakim savcının ise 49'unun açığa alındığına dikkat çekerek, “Görevden uzaklaştırılan 49 yargı mensubundan 8'inin sadece 1 kararda imzası olmasına, dinleme kararı verilen kişilerin kamuoyunda tartışılan üst düzey kamu görevlisi, siyasetçi, gazetece vs. olmamasına karşın, HSYK 2. Dairesi tarafından görevden uzaklaştırılmalarına karar verilmiştir. Buna karşın, müfettiş tarafından evraka dahil edilmeyip soruşturmaya geçilmeyen 9 yargı mensubundan birisinin 276, birisinin 115, birisinin 33 dinleme kararında imzası bulunmaktadır.” İfadelerini kullandı.
Müfettiş raporunu açıklasın
Şen, hakkında soruşturma izni verilmeyen hakimlerin, hakkında usulsüz dinleme kararı verdiği kişiler arasında üst düzey kamu görevlisi, siyasetçi, gazetece vs. hakkında olup olmadığının dahi tartışılmadığını belirtti. Şen, hakkında soruşturma açılmayan 9 kişi ile ilgili müfettişin dinlenilmesi gerektiğini kaydetti. Yargı mensupları hakkında yürütülen soruşturmada dosyanın incelenmesi için gerekli hiçbir süreye uyulmadığını, 3. Dairenin kararının yazılması için öngörülen 15 gün beklenilmeden, hukuken evrak tekemmül etmeden tedbir talep edildiğinin altını çizdi. Soruşturma geçiren yargı mensupları hakkında müfettiş tarafından toplanması gereken lehe delillerin toplanmadığı kaydedildi.
Şen, “Karara esas aldığımız kriterin ne olduğuna ilişkin somut bir açıklama yapılmamıştır. 6087 sayılı HSYK Kanununun 3/7. Maddesine göre, hiçbir somut ve hukuken kabul edilebilir kritere dayanmadan, aynı fiili işleyen yargı mensupları arasında ayrım yapmak suretiyle, tek bir gündemde 49 yargı mensubunun görevden uzaklaştırıldığı bir kararın mevzuat hükmünde yer verilen adalet, eşitlik, tutarlılık gibi ilkelere uygun değildir.” İfadelerini kullandı.
AÇIĞA ALINAN HAKİMLERDEN SERT TEPKİ
HSYK tarafından açığa alınan hakimler sosyal medya hesapları üzerinden karara sert tepki gösterdi. Tepkiler özetle şöyle:
KCK davasına bakan hakim Kazım Kahyaoğlu: 150 imzası olan değil de 1 imzası olan açığa alınıyorsa Selam Tevhid'in bir kılıf ve işlemin kötü niyetli olduğu çok açık ortadadır.
Ergenekon ve Balyoz davaları hakimi Mehmet Karababa: Çok değerli meslektaşlarımla aynı mazlumiyeti yaşamak ancak onur verir. Sadece şunu sormak istiyorum HSYK kimin, neyin intikamını almaktadır? Bu acelecilik ve telaş niçin? Biat yargısı inşa edilirken, bağımsız kalmaya karar verenler; elbette bunun bedelini ödemeyi de göze almıştı, boyun eğdiremeyeceksiniz.
Hakim Süleyman Karaçöl: Tüm dünyadan ve saygın hukukçulardan gelen 'hukuka dön' çağrılarına cevap geldi. 276 karar verene sor. İzni yok. 1 karar vereni açığa al"
Yine Zaman gazetesinde yer alan "Savunmaları bile alınmadan açığa alınan hakimler ayakta: Bütün hukuk zeminlerinde hakkımızı arayacağız" başlıklı haberde şu satırlar yer aldı:
"Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından savunmaları dahi alınmadan açığa alınan hakimler karara sert tepki gösterdi. 63 yargı mensubu hakkında Selam Tevhid soruşturmasında verilen dinleme kararlarında tutuklu polislerle fikir ve eylem birliği içinde olduğuna dair şüphe olduğu gerekçesiyle soruşturma izni istenmişti.
HSYK, bu isimlerden 14'ünü ayıklayıp 49 hakim ve savcıyı görevden uzaklaştırmıştı. Kararı basından öğrendiklerini belirten hakimler, her türlü yasal yollara başvuracaklarının altını çizdi. Açığa alınan hakimlerin adalet.org'da dile getirdikleri tepkileri şöyle:
Hâkim Nalan Can: Hakkımda açığa alma kararı verildiğini basından öğrendim. O aşamaya kadar benim de diğer meslektaşlarım gibi soruşturmadan haberim yoktu. Savunma hakkı tanınmadan bu tasarruf gerçekleştirildi. Bu iş burada kalmayacak. Ulusal ve uluslararası tüm hukuk zeminlerinde hakkımı arayacağım. Aynı dosyada benim verdiğim 3-5 karar gibi 276 kararda imzası bulunan meslektaşlarım nasıl bir kriterle bu soruşturmanın dışına çıkarılmış, bunu da anlayabilmiş değilim.
Hâkim Nurullah Çınar: Açığa alınan pek çok kişiden daha fazla sayıda karara imza atanlar usule uygun davrandılar diye açığa alınmıyorsa, bu takdirde Selam Tevhid Örgütü dosyası hakkında verilen takipsizlik kararının usulsüzlüğü net bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Yok eğer bu meslektaşlarımızın verdiği dinleme kararları usulsüz ise verdikleri karar sayısına göre sizden, şahsımdan ve sadece bir veya birkaç karara imza atmış olan meslektaşlarımızdan daha önce ve evleviyetle soruşturmaya tabi tutulmaları gerekmez miydi?
Hâkim Birol Bilen: Bu kararı verenlerin, benim gibi binlerce evrak içinden üç tane karar vermiş bir hakim ile 215 karar vermiş hakim arasında anayasal eşitlik gözetilmesi gereğinden yoksun olduklarını düşünüyorum. Her bir HSYK üyesi aynı zamanda hakimdir ve ihsası rey anlamına gelecek açıklamaları gazetecilere yapamayacağı gibi, bu açıklamalarında “örgütsel bağ olduğu tespit edilemese de buna yönelik emareler bulundu” gibi bir dayanaksız beyanlarda bulunamaz.
Hâkim Menekşe Uyar: Ne ile suçlandığımı bilmiyorum. Ancak verdiğim tüm kararlar yetkim dahilinde verilen tamamen hukuka usule mevzuata uygun kararlardır. Savcılık tarafından başlatılan bir soruşturmada delil toplama niteliğinde iletişim tespiti kararları istenilmiş, hakimlik olarak bu talepler karara bağlanmıştır. Benim yerimde hangi hakim olsa bu kararları verir. Nitekim açığa alınmayan meslektaşlar da bu kararlardan vermiştir."
AÇIĞA ALMA İLE İLGİLİ DİĞER DETAYLAR
HSYK, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yakın çevresinin de aralarında bulunduğu bin 348 kişinin usulsüz dinlenmesinde imzası bulunan 54 hakim-savcıdan 49’unu görevden uzaklaştırdı. Karar, bu kişilerin göreve devamının yargının itibarına zarar vereceği gerekçesiyle alındı.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi, “Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü” soruşturması sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yakın çevresinin de aralarında siyasetçi, bürokrat ve gazetecilerin de bulunduğu bin 348 kişinin usulsüz bir şekilde dinlenmesinde imzası bulunan 54 hakim ve savcıdan 49'unu, haklarındaki soruşturma tamamlanana kadar görevden uzaklaştırdı. HSYK 2. Daire'nin verdiği kararda, söz konusu isimlerin göreve devamının yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceğine dikkat çekildi.
SORUŞTURMA BAŞLATILMIŞTI
HSYK 3. Dairesi, Sözde Kudüs soruşturmasına iliştirdikleri isimlerin Fetullahçı Terör Örgütü'nün amaçları doğrultusunda kayıt altına almasında rol alan 32 hakim ve 22 savcı olmak üzere toplam 54 kişi hakkında soruşturma izni vermişti. Hakim ve savcıların paralel yapı operasyonları kapsamında tutuklanan polislerle fikir ve eylem birliği içerisinde hareket ettiği belirtilirken, dinleme kumpasının planlı ve sistematik bir şekilde yürütülen bir organizasyonun parçası olduğuna işaret edildi. 3. Daire'nin kararının ardından 110 klasörden oluşan “Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü” soruşturma dosyasını inceleyen HSYK Başmüfettişi, soruşturmayı yürütecek olan HSYK 2. Dairesi'nden söz konusu hakim ve savcıların açığa alınması talep etti.
HSYK, 77. MADDEYİ İŞLETTİ
HSYK 2. Dairesi, dünkü toplantısında başmüfettişin talebini görüşerek karara bağladı. Daire, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 77. maddesi uyarınca 49 hakim ve savcının haklarındaki soruşturma tamamlanana kadar görevden uzaklaştırılmasına karar verdi. Daire, 4'ü savcı, 1'i hakim olmak üzere 5 kişi hakkındaki müfettişin açığa alınma talebini yerinde bulmadı. Kararda hakim ve savcıların göreve devamının yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceğinin değerlendirildiğine vurgu yapıldı.
Hukuk tahrip edildi
HSYK 2. Dairesi Başkanı Mehmet Yılmaz, kararla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, “Hukuksuz dinleme ayıbı artık gündemden çıkmalı. Hiç kimse hukuka aykırı dinlemenin muhatabı olmamalı. Çok acılar çekildi. Bir daha hiç kimseye bu acıları yaşatmamalıyız. Anayasal hak olan iletişim özgürlüğü, özel hayatın gizliliği ancak anayasanın izin verdiği ölçüde müdahaleye açık olmalı ve tamamen Ceza Muhakemesi Kanunu'na sadık kalınmalı. Hukuksuz dinlemelere hoşgörü gösterilmemeli. Kimse hukuksuz dinlemelere mazeret bulmamalı. Ancak o zaman daha huzurlu ve güvenli bir sosyal yaşama sahip olduğumuz gibi günlük yaşantımızda da özgür oluruz” dedi. Yılmaz, şöyle devam etti: “Hukuk dışı dinlemelerle hukuk devleti kavramı ve iddiamız tahrip edilmiştir. Bunu yapan ve yaptıranlar, nesiller boyu kınansa yeridir. Hiç unutulmasın ki meşru bir amaca varmak için kullanılan araçlar da meşru olmalıdır.”
Sonraki adım görevden el çektirme
2. Daire'nin açığa alma kararı kendilerine ulaşmasının ardından 49 hakim ve savcı görevlendirilen el çektirilecek. Hakim ve savcılar bu sürede aylık ve ödeneklerinin üçte ikisini alabilecek, sosyal hak ve yardımlardan ise yararlanmaya devam edecekler. HSYK başmüfettişi ayrıca yürütülen soruşturma kapsamında söz konusu hakim ve savcılar hakkında 2. Daire'ye geniş bir rapor sunacak. Daire, bu rapor doğrultusunda hakim ve savcılarla ilgili soruşturmayı tamamlayacak ve kararını verecek. 2. Daire, soruşturma sonunda hakim ve savcılar hakkında eylemlerinin ağırlık derecesine göre meslekten ihraca varıncaya kadar disiplin cezası vermesi gündeme gelecek. Daire ayrıca 54 hakim ve savcı hakkında adli soruşturma yapılması için kovuşturma izni de verebilecek.
3 savcıya ihraç verilmişti
54 hakim ve savcıdan bazıları HSYK tarafından daha önce çeşitli yaptırımlara uğramıştı. Bu isimlerden 17/25 Aralık darbe girişimlerine imza atan savcılar Celal Kara ile Muammer Akkaş ve hakim Süleyman Karaçöl HSYK tarafından meslekten ihraç edilmişti. HSYK'nın kararında her 3 ismin de “Kusurlu, uygunsuz hareket ve ilişkileriyle mesleğin şeref ve nüfuzuna ve saygınlığına zarar verdikleri” belirtildi. Yine İstanbul merkezli paralel yapı operasyonları kapsamında tutuklanan 63 şüpheliye usulsüz olarak tahliye yolu açan hakimler Metin Özçelik ve Mustafa Başer de HSYK tarafından açığa alındı. Her iki isim daha sonra “paralel yapı operasyonu kapsamında tutuklanan şüphelilerle fikir ve eylem birlikteliği” içerisinde oldukları gerekçesiyle tutuklandı. 54 isim içinde ayrıca 17 Aralık sürecinin ardından çeşitli gerekçelerle görev yerleri değiştirilen çok sayıda isim bulunuyor.
HSYK'dan 54 hakime soruşturma
Paralel yapı-Medya uzantıları manşetlerimiz
(19 Temmuz 2015, 15:15)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: