Yargıtay'ı büyük oranda ele geçirmiş olan cemaat tabanlı Paralel örgüte bir darbe daha geliyor. 2014 Ekim'indeki HSYK seçimleri sonrası atılan bazı adımlarla bu yapılanmaya önemli darbeler vurulmuştu. Ancak bazı dairelerdeki başkan seçimlerinde direnişin sürmesi üzerine üye seçiminde değişiklik yapılıyor.
12.07.2015 15:35 Yargıtay'da üç ceza dairesinin başkanlık seçiminde adayların uzun turlar sonrası seçilememesi üzerine Yargıtay 1. Başkanlığı, seçim yöntemini değiştirecek bir yasa taslağı hazırladı.
Paralel medyada tepki ve endişeyle karşılanan bu gelişme bu kesimin gazeteleri Bugün ve Zaman tarafından duyuruldu. Buna göre; Yargıtay'daki daire başkanlarına görüşlerini bildirmeleri için dağıtılan taslağa göre ceza ve hukuk dairesi başkanlıkları seçiminde Yargıtay Genel Kurulu devre dışı bırakılıyor.
DAİRELERE GÖNDERİLDİ
12 Ekim 2014'te yapılan ve cemaat adaylarının ağır yenilgi aldığı seçimlerle HSYK'nın cemaat hakimiyetinden çıkarılmasının ardından Yargıtay'da 144 yeni üye seçildi. Yargıtay yönetimi, yeni seçilen bu adaylarla cemaat azınlığa düşürülecek şekilde üyeleri dairelerde görevlendirdi. Yargıtay yönetimi şimdi de daire başkanlığı seçimlerinde cemaatin direnişini kırmayı amaçlıyor. Bunun için Yargıtay Genel Sekreteri Şebnem Günaydın imzasıyla hazırlanan taslak, görüş için daire başkanlarına gönderildi.
Yargıtay Kanun Taslağı'nda, ceza dairesi başkanlarının aynı daireden aday olması durumunda Yargıtay Başkanı, Ceza Genel Kurulu Başkanı ve o dairenin üyeleri tarafından seçilmesi planlanıyor. Başka bir daireden başkanlığa aday olanın olması halinde ise seçimin o dairenin başkan ve üyeleri tarafından yapılması öngörülüyor.
GENEL KURUL DEVRE DIŞI
Aynı seçim yöntemi hukuk dairelerinde de geçerli olacak. Mevcut sistemde, Yargıtay'da daire başkanları 516 üyeli Yargıtay Genel Kurulu'nun salt çoğunluğu olan 258 oyla seçiliyordu. Teklifin yasalaşması halinde hangi üyenin hangi dairede çalışacağına karar veren Yargıtay 1. Başkanlık Kurulu, daire başkanlarını da üyelerin dairesini değiştirerek belirleyebilecek. Taslakta ayrıca, ceza dairesi başkanlarının yalnızca ceza dairesi başkan ve üyeleri tarafından, hukuk dairesi başkanlarının da hukuk dairesi başkan ve üyelerince seçilmesi de önerildi.
KIDEM ŞARTININ DA DEĞİŞMESİNİ İÇERİYOR
Yargıtay Başkanı, Başkanvekili, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, başsavcıvekili, daire başkanı ve genel sekreterin seçimi için gerekli kıdem şartının değiştirilmesi de teklif ediliyor.
Yargıtay Başkanı ve Başkanvekili için 8-10 yıl, Yargıtay Başsavcısı için 6-8 yıl, Başsavcıvekili ve daire başkanı için 5 yıl, genel sekreter seçilebilmek için 4 yıl görev yapan üyeler arasından seçilmesi öngörülüyor.
SÜRE ŞARTI BULUNMUYOR
Mevcut kanunda, Yargıtay Birinci Başkanı seçilebilmek için en az 10 yıl, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Birinci Başkanvekili ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili seçilebilmek için en az 5 yıl, daire başkanı seçilebilmek için en az 3 yıl, genel sekreterlik için 5 yıl süreyle Yargıtay üyeliği yapmış olma zorunluluğu bulunuyordu. Hükümet, eski Yargıtay yönetiminin tepkisine rağmen söz konusu süreleri değiştirmişti. Genel sekreter seçilebilmek için Danıştay'da herhangi bir süre şartı bulunmazken, Yargıtay'da 5 yıl görev yapma şartı getirilmişti.
144 YENİ ÜYE SEÇİLMİŞTİ
Yüksek yargı, cemaatin yargıda korkunç boyutlarda örgütlendiği iddialarının doğru olduğunu 12 Ekim 2014 tarihinde yapılan HSYK seçimlerinde göstermişti. Cemaat adaylarının ağır yenilgi aldığı seçimlerde ülkücü, sol ve hükümet yanlısı hakim ve savcıların cemaate karşı ittifak etmesi etkili oldu. Ardından önce HSYK'nın cemaat hakimiyetinden çıkarılması sağlandı. Hemen ardından da Yargıtay ve Danıştay'ın daire ve üye sayılarını artırıldı. HSYK, Yargıtay'a 144, Danıştay'a ise 39 yeni üye seçti. Böylece bu kurumlardaki cemaat yapılanması azınlığa düşürüldü.
ÇOĞUNLUK DEĞİŞSİN
Yasa taslağında ayrıca Yargıtay Başkanı, başkanvekili, daire başkanı, Yargıtay Başsavcısı ve başsavcıvekili seçimlerindeki çoğunluk şartının da değiştirilmesiyle ilgili teklif yer aldı.
KATILANLARIN SALT ÇOĞUNLUĞU
Seçimlerin üye tamsayısının salt çoğunluğu yerine seçime katılanların salt çoğunluğuyla yapılması yöntemi önerildi. Bu teklif yasalaşırsa başkanlık seçimleri üye tam sayısının salt çoğunluğu olan 258 yerine oylamaya katılanların salt çoğunluğuyla seçilecek.
(12 Temmuz 2015, 15:35)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: