Haklarında 'kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, kişiler arasındaki aleni konuşmaları kaydetmek' suçlarından dava açılan, eski Sakarya Emniyet Müdürleri Mustafa Aktaş ve Ali Bilkay'ın da aralarında bulunduğu 10 emniyet mensubunun yargılanmasına devam edildi.
05.07.2015 15:41 Haklarında "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, kişiler arasındaki aleni konuşmaları kaydetmek" suçlarından dava açılan, eski Sakarya Emniyet Müdürleri Mustafa Aktaş ve Ali Bilkay'ın da aralarında bulunduğu 10 emniyet mensubunun yargılanmasına devam edildi.
"Kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, kişiler arasındaki aleni konuşmaları kaydetmek" suçlarından haklarında dava açılan, eski Sakarya Emniyet Müdürleri Mustafa Aktaş ve Ali Bilkay'ın da aralarında bulunduğu 10 emniyet mensubunun yargılanmasına devam edildi.
Sakarya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ikinci duruşmada, tutuksuz yargılanan sanıklardan bazıları ile müştekiler Hayati Bayazıt, Mustafa Taş, Yunus Yaman, tutuklu müşteki emniyet müdürü Nadi Şimşek ile avukatlar hazır bulundu.
Müşteki emniyet müdürü Hayati Bayazıt, olayı bir gazeteden öğrendiğini belirterek, "Bu haber üzerine benim ve ailemin psikolojisi bozuldu, ben de ruhsal bozukluk sebebiyle tedavi gördüm. Bu bilgileri sızdıranlar ve gazete hakkında davacı oldum. Herhangi bir sonuç alamadım, bu davadan da alabileceğimi düşünmüyorum. Hukuka olan güvenim, bu manada sarsıldığı için davadan çekiliyorum, şikayetçi değilim" diye konuştu.
Müşteki Yunus Yaman da kendisine ait üç telefon hattının dinlendiğini gazeteden öğrendiğini, haber üzerine ailesiyle birtakım problemler yaşadığını belirterek, buna sebebiyet veren herkesten şikayetçi olduğunu kaydetti.
Müşteki Mustafa Taş da soruşturma aşamasında verdiği beyanı doğrulayarak, sanıklardan şikayetçi oldu.
Sanıklar Mustafa Aktaş ve Ali Bilkay'ın avukatı Orhan Gür, "Müvekkillerim farklı dönemlerde Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü görevini yürütmüşlerdir. Aralarında menfaat çatışması söz konusu değildir. Her iki sanık yönünde vekillik görevime devam edeceğim" şeklinde konuştu.
Gür, ayrıca müvekkillerinin adli kontrol kararının kaldırılmasını talep etti.
Cumhuriyet Savcısı Cüneyt Şaylı, Gür'ün müvekkillerinin adli kontrol kararının kaldırılması talebinin reddine, sanıkların ifadelerinin alınabilmesi için yeniden çağrılmalarına, menfaat çatışması nedeniyle sanıklar Aktaş ve Bilkay vekilinin sanıklardan birini seçmesi hususunda yeniden ihtarda bulunulmasına karar verilmesini istedi.
Daha sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklar Aktaş ve Bilkay vekilinin adli kontrol kararının kaldırılması ve menfaat çatışmasına ilişkin talep edilenleri değerlendirmenin yetkili heyetçe yapılmasına, bu aşamada karar verilmesine yer olmadığına hükmetti.
Duruşma, 3 Eylül'e ertelendi.
-Olay-
Eski Sakarya Emniyet Müdürleri Mustafa Aktaş ve Ali Bilkay'ın da aralarında bulunduğu 10 emniyet mensubu hakkında, "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, kişiler arasındaki aleni konuşmaları kaydetmek" suçlarından dava açılmıştı.
Buna ilişkin hazırlanan iddianamede, eski AK Parti MKYK Üyesi Çiğdem Erdoğan Atabek, Erenler Belediye Başkanı Cavit Öztürk, Ferizli L Tipi Cezaevi Müdürü Metin Sönmez, Sakarya Valiliği Hukuk İşleri Müdürü Mustafa Taş, Sakarya İl Jandarma Komutan Vekili İsmail Güzel, Sakarya Vali Yardımcısı Adem Saçan, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Orhan Bayraktar, AK Parti Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz'un Danışmanı Süleyman Karakuş, Emniyet Müdürü Oğuz Çuhadar, polis memurları Erdal Karataş ve Ayhan Kibaroğlu'nun Ergenekon terör örgütü, Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu, Emniyet Müdürleri Nurgül Ada, Mehmet Fatih Ersoy, Yüksel Usta, Şinasi Dur, Hayati Bayazıt ve Nadi Şimşek, Emniyet Amiri Hüseyin Kopuzoğlu, polis memurları Mustafa Remzi Der, Tekin Polat ve Yunus Yaman'ın organize suç örgütü faaliyetleri kapsamında dinlendiği, memur raporunda ve mahkeme talep yazısında bu kişilerin görevlerine ilişkin bilgiye yer verilmediği öne sürülmüştü.
Sanıklardan Mustafa Aktaş'ın 16 kez, Ali Bilkay'ın da 11 kez 3 yıl 2 aydan 14 yıl 9 aya kadar hapis cezasına çarptırılmaları, toplamda Aktaş'a 50 yıl 8 aydan 236 yıl, Bilkay'a 34 yıl 10 aydan 162 yıl 3 aya kadar hapis cezası verilmesi talep edilmişti.
13 ŞUBAT 2015'TE DAVA AÇILMIŞTI
Eski Sakarya Emniyet Müdürleri Mustafa Aktaş ve Ali Bilkay'ın da aralarında bulunduğu 10 emniyet mensubu hakkında, "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları kaydetmek" suçlamasıyla hazırlanan iddianame, 13 Şubat 2015'te Sakarya 3. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti. İddianamede, Aktaş hakkında 50 yıl 8 aydan 236 yıla, Bilkay hakkında da 34 yıl 10 aydan 162 yıl 3 aya kadar hapis cezası isteniyordu. Eski İstihbarat Şube Müdürü Murat Akça hakkında da 69 yıl 8 aydan 324 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep ediliyordu.
Eski Sakarya Emniyet Müdürleri Mustafa Aktaş ve Ali Bilkay'ın da aralarında bulunduğu 10 emniyet mensubu hakkında, "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları kaydetmek" suçlamasıyla hazırlanan iddianame, Sakarya 3. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.
Gelişmenin detaylarında şu bilgiler yer alıyordu:
Cumhuriyet Savcısı Raşit Emir Dellal tarafından hazırlanan iddianamede, Aktaş, Bilkay ve eski İstihbarat Şube Müdürü Murat Akça'nın yanı sıra 7 emniyet mensubu şüpheli olarak yer aldı.
İddianamede, eski AK Parti MKYK Üyesi Çiğdem Erdoğan Atabek, Erenler Belediye Başkanı Cavit Öztürk, Ferizli L Tipi Cezaevi Müdürü Metin Sönmez, Sakarya Valiliği Hukuk İşleri Müdürü Mustafa Taş, Sakarya İl Jandarma Alay Komutan Vekili İsmail Güzel, Sakarya Vali Yardımcısı Adem Saçan, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Orhan Bayraktar, AK Parti Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz'un Danışmanı Süleyman Karakuş, Emniyet Müdürü Oğuz Çuhadar, polis memurları Erdal Karataş ve Ayhan Kibaroğlu'nun Ergenekon Terör Örgütü; Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu, Emniyet Müdürleri Nurgül Ada, Mehmet Fatih Ersoy, Yüksel Usta, Şinasi Dur, Hayati Bayazıt ve Nadi Şimşek, Emniyet Amiri Hüseyin Kopuzoğlu, polis memurları Mustafa Remzi Der, Tekin Polat ve Yunus Yaman'ın organize suç örgütü faaliyetleri kapsamında dinlendiği, memur raporunda ve mahkeme talep yazısında bu kişilerin görevlerine ilişkin bilgiye yer verilmediği öne sürüldü.
Şüphelilerden Mustafa Aktaş'ın 16 kez, Ali Bilkay'ın da 11 kez 3 yıl 2 aydan 14 yıl 9 aya kadar hapis cezasına çarptırılmaları istendi. Toplamda Aktaş'a 50 yıl 8 aydan 236 yıl, Bilkay'a 34 yıl 10 aydan 162 yıl 3 aya kadar hapis cezası talep edildi.
Ayrıca, eski İstihbarat Şube Müdürü Murat Akça hakkında 69 yıl 8 aydan 324 yıl 6 aya kadar, diğer şüphelilere de çeşitli miktarlarda hapis cezası istendi.
Eski Sakarya Emniyet Müdürü Mustafa Aktaş, geçen yıl 8 Ocak'ta merkeze alınmıştı. Aktaş'ın açtığı davada Sakarya 1. İdare Mahkemesinin 29 Eylül 2014'te yürütmeyi durdurma kararı verdiği, hakkındaki soruşturmalar dolayısıyla 12 Kasım 2014'te görevden uzaklaştırıldığı bildirildi.
İLK DURUŞMA 21 NİSAN 2015'TE GÖRÜLDÜ
Davanın ilk duruşması 21 Nisan 2015 tarihinde görülmüştü. Mahkemenin menfaat çatışmasına karar vermesi üzerine davaya katılan sanıklardan savunmaları alınamamıştı.
O gelişmenin detaylarında da şu bilgiler yer alıyordu:
Sakarya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasına sanıklardan Sakarya Eski İl Emniyet Müdürlerinden Mustafa Aktaş ve Ali Bilkay katılmazken, Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Çiğdem Erdoğan Atabek ise müşteki sıfatında katıldı. Mahkeme heyeti, birden fazla sanığın avukatının aynı olması sebebiyle “kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları kayıt etmek” suçlamalarıyla hakim karşısına çıkan sanıklar hakkında menfaat çatışmasına karar vererek, savunmalarını almadı.
“BENİ DİNLEYEN MÜDÜRLERİM VE ARKADAŞLARIMDIR”
Sanıklardan şikayetçi olduğunu beyan eden polis memuru Ayhan K., verdiği ifadesinde, “Ben 17 yıl istihbarat şubede görev yaptım. Beni dinleyen müdürlerim ve arkadaşlarımdır. Daha öncede ulusalcılıktan dinlenildiğimi sanıyordum bu nedenle savcılık ifademde bundan bahsettim. Ancak daha sonradan dava açıldıktan sonra Ergenekon terör örgütü ile bağlantılı olarak dinlenildiğimi öğrendim. Böyle bir örgütle nasıl bağlantımın kurulduğunu merak ediyorum. Ayrıca Kocaeli ilinde çalışırken, Sakarya ilinden neden dinlendiğimi merak ediyorum. Beni dinleyen sanıklar soruların cevaplarını versinler” dedi.
TAPELERİN OKUNDUĞU İDDİASI
Bir başka müşteki Süleyman K. ifadesinde, “Başımdan bir olay geçti onu anlatmak istiyorum. İ. P. isimli bir şahısla muhabbet ederken bu şahıs benim hakkımda tapelerden bahsetti. Tapelerin okunduğunu söyledi. Bende kendisine özel hayatımı nasıl buldun diye sordum o da bana “Okudum kapandı bizde kaldı” şeklinde cevap verdi. Bu tapelerin dışarıda dolaşıp dolaşmadığını, başka kim de vardır merak ediyorum” diye konuştu.
“SANIKLARDAN VE BİAT ETTİĞİ KİŞİLERDEN ŞİKAYETÇİYİM”
Sanıklardan şikayetçi olduğunu belirterek davaya katılmak istediğini ifade eden Müşteki Nadi Ş. ise, “2010 yılında telefonumun dinlendiği belirtilmiştir ancak ifadelerde geçen gazete haberi göz önüne alındığında 2011 ve 2012 yıllarında da dinlendiğim ortadadır. Savcılık ifademde yapanlardan şikayetçi olduğumu talep etmiştim ancak dinleme emrini veren sanıklardan ve sanıkların biat ettiği kişilerden de şikayetçiyim. 2012 yılında gözaltına alındığımda müsadere talep edilen sim kart ve telefonumun da neden dinlendiğini merak ediyorum” dedi.
Müşteki avukatının sanıkların tutuklanması talebinin reddine karar veren mahkeme heyeti, savunmasını yapmamış, aralarında Sakarya eski Emniyet Müdürleri Mustafa Aktaş, Ali Bilkay’ın da bulunduğu 10 sanık hakkında yurt dışına çıkış yasağı ile adli kontrol cezası verdi. Mahkeme heyeti, savunmaların alınamaması sebebiyle davayı ileri bir tarihe erteledi.
ÜÇÜNCÜ DURUŞMA 3 EYLÜL 2015'TE GÖRÜLDÜ
Davanın 3. duruşması ise 3 Eylül 2015 tarihinde görülmüştü. Mahkeme, savunması alınan sanıkların adli kontrol kararlarının kaldırılmasına hükmetmiş, müdahil avukatların sanıkların tutuklanmaları ve adli kontrol kararlarının kaldırılması taleplerinin reddine hükmetmişti.
O gelişmenin detaylarında da şu bilgiler yer alıyordu:
"Kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, kişiler arasındaki aleni konuşmaları kaydetmek" suçlarından haklarında dava açılan, eski Sakarya Emniyet Müdürleri Mustafa Aktaş ve Ali Bilkay'ın da aralarında bulunduğu 10 emniyet mensubunun yargılanmasına devam edildi.
Sakarya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesinde görülen üçüncü duruşmada, tutuksuz yargılanan sanıklardan bazıları, müştekilerin avukatları, tutuklu müşteki emniyet müdürü Nadi Şimşek ile avukatlar hazır bulundu.
Sanıklardan Murat Akça, savunmasında, üzerine atılı olan suçlamayı kabul etmediğini belirterek, "İddianameye dayanak yapılan belge asılları soruşturma dosyası içerisinde bulunmadığı için esasında benim resmi belgede sahtecilik suçu açısından ve mahkemenin delilleri değerlendirmesi noktasında belge asıllarının dosyaya gönderip bu aşamadan sonra esasa ilişkin savunmalarımı yapacağım, buna rağmen ben dosyaya ilişkin genel olarak hazırlamış olduğum yazılı savunmamı sunuyorum" diye konuştu.
Sanık Gökhan Ağpınar da savunmasında, üzerine atılı olan suçlamayı kabul etmediğini ifade ederek, Sakarya Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde 4 ay 11 gün görev polis memuru olarak yaptığı sırada yasa ve yönetmeliklere aykırı her hangi bir işlemde bulunmadığını söyledi.
Sanık Abdülhamit Ata da suçlamaları kabul etmediğini dile getirerek, yazılı savunmalarını hazırladığını kaydetti.
Sanık Erkan Öztürk ise avukatı huzurunda savunma yapacağını söyledi.
Ayrıca, sanık avukatlarından Tayfun Zeki, sanıkların tutuklanmalarını ve Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) dosyasıyla birleştirilmelerini talep etti.
Sanıklar Mustafa Aktaş ve Ali Bilkay'ın avukatı Orhan Gür, "İstihbarat Daire Başkanlığı'nın çalışma yönetmenliğinin dosya celbi, müvekkil sanıklarının üzerlerine atılı suçu anlamak bakımından bizce önemlidir. Bir belgenin dosyaya getirilmesini ayrıca mahkemenin savunması alınan sanıklar yönünden yurt dışı yasağının kaldırılması yönündeki uygulamasının devam etmesini talep ediyoruz" şeklinde konuştu.
Daha sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti, savunması tespit edilen sanıkların, adli kontrol kararlarının kaldırılmasına, sanıkların tutuklanmaları ve adli kararı uygulanması yönündeki katılan vekilleri taleplerinin reddine hükmetti.
(05 Temmuz 2015, 15:41)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: