Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde çalışma ofisinde bulunduğu belirtilen dinleme cihazlarıyla ilgili açılan 'böcek davası'nda savcı mütaalasını açıkladı. Savcı, dönemin başbakanlık koruma müdürlerinin beraatini isterken, eski TÜBİTAK Başkanı Palaz ve sanık polisler için 36 yıla kadar hapis talep etti.
06.06.2015 15:21 Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ‘böcek davası’nın 7. duruşmasında savcı mütalaasını açıkladı. Eski Başbakanlık Koruma Dairesi Başkanı Yüksel ve Koruma Müdürü Zeki Bulut’un beraat istendi. Eski TÜBİTAK Hasan Palaz ile polisler İlker Usta ve Sedat Zavar’ın ise cezalandırılması istendi.
Duruşmada Savcı Şaban Yavuz, mütalaasında, suç tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı Teknik Şubede görevli polis memuru İlker Usta ve aynı şubenin Müdür Yardımcısı Sedat Zavar'ın, eylem birliği içerisinde, Erdoğan'ın Keçiören'deki çalışma ofisinde 28 Aralık 2011'de, Çankaya'daki Resmi Konut makam odasında ise bir gün sonra MİT görevlilerince bulunan dinleme cihazlarını, çoklu prizlerin içine yerleştirdiklerini ifade ederek, cihazlarla Başbakanın telefon görüşmelerinin yanı sıra aleni olmayan konuşmalarının da dinlenebildiğine işaret etti.
Yavuz, bu sebeplerle Sedat Zavar ve İlker Usta'nın "kamu görevlisinin haberleşmenin gizliliğini ihlali" ve "siyasi ve askeri casusluk" suçlarından 23'er yıla kadar mahkum edilmelerini istedi.
Savcı Yavuz ayrıca, sanık Palaz'ı da dinleme cihazlarının yerleştirilmesi sırasında teknik destekte bulunmak ve TÜBİTAK'taki rapora etki ederek, cihazların bulunmasından sonra, yerleştirilme tarihlerinin tespitini engellemek, böylece sanıkların fiillerine yardım etmekle suçlayıp, 9 yıl 6 aya kadar hapsini talep etti.
Savcı Yavuz, Palaz’ın yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü eski İstihbarat Dairesi Teknik Büro Şube Müdür Yardımcısı Sedat Zavar ve istihbarat polisi İlker Usta için ‘siyasal casusluk’ suçlamasıyla 15 yıldan 20 yıla kadar hapis talebinde bulundu.
Yavuz, ayrıca ‘delil yetersizliği var’ demesine karşın 3 kişi hakkında “kamu görevinin sağladığı kolaylıktan faydalanarak kişisel görüşmeyi bulundurmak” suçlamasıyla da 6 aydan 2 yıla kadar ceza istedi.
Mütalaada, Palaz’ın cihazların bulunmasından sonra başlatılan soruşturma sırasında cihazların yerleştirilme tarihlerinin tespitini engellemeye yönelik, rapor içeriğine etki etmek suretiyle sanıklara yardım ettiği iddia edildi.
Ayrıca dönemin Başbakanlık Koruma Dairesi Teknik Şube Müdürü Serhat Demir, İstihbarat Dairesi Başkanlığı eski İstihbarat Dairesi Teknik Büro Müdürü Ali Özdoğan ve dairede görevli Başkomiser Enes Çiğci hakkındaki dosyanın da tefrik edilmesi istendi.
Savcının mütalaasının ardından mahkeme heyeti, sanık avukatlarına söz verdi. Palaz’ın avukatı Gökhan Güni, Savcı Yavuz’un kararına tepki gösterdi. Güni, “Savcı bey, teknik destek sağladığımıza dair bir tek delil göstersin cübbemi çıkarıp avukatlık mesleğimi bırakacağım.” şeklinde konuştu.
Hakkında beraat istenen polislerin avukatları ise savcılık mütalaasına katıldıklarını belirterek, mahkemenin aksi yönde karar vermesi halinde lehe olan hükümleri uygulamasını istediler.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatları Muammer Cemaloğlu ve Burhanettin Sevencan, savcının beraat yönlü düşüncesine iştirak etmediklerini, Hurşit Gölbaşı ve Seyit Saydam dışındaki sanıkların cezalandırılmasını istediklerini bildirdi.
İDDİANAME
İddianamede, dinleme cihazlarının, 2011’de Başbakanlığın onayı ile MİT ekibinin Erdoğan’ın Keçiören’deki ikametgâhı, AK Parti Genel Merkezi, Başbakanlık Merkez Bina ve Başbakanlık Resmi Konut’taki çalışma ofislerinde, gizli dinleme ve gözetleme sistemlerine karşı teknik arama çalışmaları sırasında, çoklu prizler içine yerleştirilmiş olarak bulunduğu kaydediliyor.
Sanıklardan Ali Özdoğan, Sedat Zavar, Serhat Demir, Ahmet Türer, Enes Çiğci ve İlker Usta’ya, “Başbakan’ı siyasi casusluk amacıyla dinlemek, kamu görevlisinin özel hayatın gizliliğini ihlal, kişiler arasındaki konuşmaları kaydetmek” suçları yöneltiliyor ve yirmi birer yıldan 36 yıl altışar aya kadar mahkumiyetleri isteniyor.
Sanıklar Harun Yavuz, İbrahim Sarı, Hurşit Gölbaşı, Seyit Saydam, Mehmet Yüksel, Zeki Bulut ve Hasan Palaz’ın ise aynı suçların işlenmesine yardım ettikleri belirtiliyor.
Sanıklardan, dönemin Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı Teknik Şube Müdürü Ali Özdoğan, dönemin Başbakanlık Koruma Dairesi Başkanlığı Güvenlik Sistemleri Büro Amiri Emniyet Amiri Serhat Demir ve dönemin Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı Teknik Şube Müdürlüğünde görevli Komiser Yardımcısı Enes Çiğci halen firari bulunuyor.
Dava devam ederken Romanya’da yakalanarak Türkiye ’ye getirilen sanıklar Zavar ve Usta ise tutuklu yargılanıyor.
(06 Haziran 2015, 15:21)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: