Tacikistan Eğitim ve Bilim Bakanı Nuriddin Said, Fethullah Gülen hareketine ait Şelale Eğitim Kurumları'na bağlı okulların devlet lisesi olacağını ve isimlerinin değiştirileceğini söyledi. Öte yandan cemaat okullarının kapatılmasının sadece Tacikistan için söz konusu olmadığı, bir çok ülkenin benzer yönde girişimlerde bulunduğu belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşmeleri sonrasında, Azerbaycan, Gabon ve Senegal, Gülen okullarını hemen kapattı. Kosova, Kongo, Kazakistan, Somali ve Japonya ise kapatma işlemlerini başlattı. Maarif Vakfı'nın resmen faaliyete geçmesiyle 100'den fazla ülkede okulların ya MEB'e ya da diğer sivil toplum örgütlerine devredilmesi bekleniyor.
23.05.2015 12:29 Tacikistan Eğitim ve Bilim Bakanı Nuriddin Said, Fethullah Gülen hareketine ait Şelale Eğitim Kurumları'na bağlı okulların devlet lisesi olacağını ve isimlerinin değiştirileceğini söyledi. Said, lisansları daha önce incelemeye alınan Gülen hareketine bağlı okullarla ilgili basına yaptığı açıklamada, bu konudaki gerekli yasal belgelerin hazırlandığını bildirdi. Alınan kararların gelecek eğitim öğretim döneminde uygulanacağını aktaran Said, "Liseler, devlet lisesi olacak ve isimleri değiştirilecek" ifadelerini kullandı.
-"Müfredat değiştirilecek"-
Eğitim ve Bilim Bakanlığı Okul Öncesi ve İlkokul Eğitim Daire Başkanı Abdulcabbar Aliyev de basın mensuplarına yaptığı açıklamada, yeni eğitim döneminde Şelale Eğitim Kurumları'na ait liselerdeki eğitim tarzının ve müfredatının değiştirileceğini açıkladı.
Aliyev, "paralel yapı"ya ait okulların resmi kurucusu olan Şelale Eğitim Kurumları'nın da bu statüsünü kaybedeceğini vurguladı.
Türkiye'deki "paralel yapı", Tacikistan'da ilk okulu 1992'de açtı. Son 10 yılda bu okulların amaçlarına ilişkin tartışmalar ve kapatılmasına ilişkin talepler zaman zaman gündeme geldi. Şelale Eğitim Kurumları çatısı altında olan ve Tacik-Türk Lisesi ismini taşıyan okulların 6'sı başkent Duşanbe'de, 4'ü ise diğer şehirlerde faaliyet gösteriyor.
Okulların sahibi olan Şelale şirketi, Tacikistan şirketi olarak faaliyetini sürdürüyor.
DİĞER ÜLKELER DE HAZIRLIK YAPIYOR
Öte yandan cemaat okullarının kapatılmasının sadece Tacikistan için söz konusu olmadığı, bir çok ülkenin benzer yönde girişimlerde bulunduğu belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yurtdışı ziyaretlerinde liderlere paralel yapı okulları konusunda uyarıda bulundu. Erdoğan'ın "Bizde darbe yapmak istediler" sözleri birçok hükümeti okulların kapatılması için harekete geçirdi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yurtdışı ziyaretlerinde mevkidaşlarına ülkelerinde faaliyette bulunan paralel yapı okullarına dikkat çekerek "Bizde darbe yapmak istediler. Biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak artık bunlara kefil değiliz. Eğitim maskesi altında, devleti yıkmaya çalışan bir terör örgütü oldukları ortaya çıktı" mesajı verdi. Ziyaretler sonrasında, Azerbaycan, Gabon ve Senegal, Gülen okullarını hemen kapattı. Kosova, Kongo, Kazakistan, Somali, Japonya ise kapatma işlemlerini başlattı. Maarif Vakfı'nın resmen faaliyete geçmesiyle 100'den fazla ülkede okulların ya MEB'e ya da diğer sivil toplum örgütlerine devredilmesi bekleniyor.
'TÜRKİYE REFERANS OLMAYACAK'
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçtiğimiz hafta paralel yapının Balkanlar'daki merkezi olarak adlandırılan Arnavutluk'a ziyareti sonrasında tekrar gündeme getirdiği yurtdışındaki paralel yapının okullarına ilişkin çalışmalar hızlandırıldı. Erdoğan, yurtdışı ziyaretlerinde ve mevkidaşlarının kendisini ziyaretlerinde, bu okulların zamanında Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ve temsilcilerinin referanslarıyla açıldığını ancak bu yapının okul maskesi altında Türkiye'de siyasi iktidara karşı darbe yaptığını belirterek, bundan sonra Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin referans olmadığını ve olamayacağını iletti.
'BENZER RİSKLERİ TAŞIYABİLİRLER'
Erdoğan, bu yapının Türkiye'de devleti yıkmaya yönelik terör örgütü olarak devletin en üst makamları tarafından kabul edildiğini, bunlara karşı mücadele edildiğini, kendi ülkelerinde de benzeri risklerin ortaya çıkabileceği mesajını verdi.
ÜLKELERDEN, "SİZ DEVRALIN" MESAJI
Bunun üzerine birçok ülke bu okullara ilişkin çalışma başlattı. Ülkelerden Dışişleri ve Milli Eğitim bakanlıklarına, "Biz bu okulları istemiyoruz. Ancak eğitim gören çocukların mağdur olmaması için ya siz devralın ya da referans olacağınız başka bir kuruma devrini sağlayın" talepleri geldi. Suudi Arabistan, Türkmenistan, Kazakistan ve Kırgızistan'da Milli Eğitim'e bağlı okulların yönetimlerinin de değişeceği öğrenildi. Birçok ülke okulların devri için Türkiye'den referans kurum adı istedi.
MAARİF VAKFI TÜRK OKULLARINI TOPLAYACAK
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın yardımcıları, TBMM'nin açılışından sonra resmen faaliyete geçecek Maarif Vakfı'nın bu okulların çoğunu devralacağını söyledi. Doğrudan Büyükelçiliğe bağlı okulları ise MEB tarafından doğrudan devralarak yönetimini değiştirecek. Özel kuruluşlarda olan ve artık ilgili ülkenin izin vermediği okulları ise ya Maarif Vakfı ya da diğer özel Türk şirketlerinin devralması sağlanacak. MEB yetkilileri, ilgili okullara dair sürecin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yurtdışı ziyaretlerinden sonra büyükelçiler tarafından hızlandırılması gerektiğini söyledi.
(23 Mayıs 2015, 12:29)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: