Ankara merkezli 14 ilde düzenlenen telekulak operasyonunda 10 polis tutuklandı, 15'i hakkında ise adli kontrol şartı getirildi. Tutuklananlar arasında çizdiği şemayla Ergenekon operasyonunu başlatan, paralel örgütün 'altın çocuk'larından Recep Güven de var. Operasyonlarda 34 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarılmış, firari bazı isimlere ise ulaşılamamıştı.
16.05.2015 19:36 Eski Başbakanlardan merhum Necmettin Erbakan, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk ile MHP lideri Bahçeli ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun en yakınındaki isimlerinde aralarında bulunduğu birçok siyasetçi, iş adamı, gazeteci, mühendis, yargı ve emniyet mensuplarını 2007 ve 2011 yılları arasında terör, İBDA-C, silah ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi iddialarla sahte isimler üzerinden dinleyen şüphelilerden 10'u tutuklandı. Cezaevine gönderilen şüphelilerin arasında İstihbarat Daire Başkanlığı'nda (İDB) görevliyken çizdiği bir şema ile Ergenekon operasyonunu başlattığı belirtilen Diyarbakır eski Emniyet Müdürü Recep Güven de bulunurken, diğer 15 şüpheli de adli kontrol şartıyla serbest kaldı.
14 İLDE OPERASYON DÜZENLENDİ
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosu savcılarından Alparslan Karabay'ın yürüttüğü soruşturma kapsamında, Ankara merkezli 14 ilde operasyon düzenlenmiş ve 34 şüpheliden 25'i gözaltına alınmıştı. Savcılık ifadeleri tamamlanan şüphelilerden 17'si tutuklanmaları talebiyle, 8'i de adli kontrol uygulanmaları talebiyle mahkemeye sevk edilmişti.
İŞTE TUTUKLANANLAR
Nöbetçi 3. Sulh Ceza Hakimliği tarafından şüphelilerden eski Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven, Timurtaş Kayacı, Tamer Bülent Demirel, Sadık Akpınarlı, Serkan Şahan, Mustafa Başer, Harun Dağlı, Erdal Argın, İbrahim Tuka ve Ali Arslantaş, “suç işlemek amacıyla örgütü kurmak” ve “kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği” suçlarından tutuklandı.
Tutuklanması istenen diğer 7 şüpheli şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Mahkeme ayrıca savcılığın talebini kabul ederek diğer 8 sanık için daha adli kontrol şartı getirdi.
Tutuklanan eski Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven ifadesinde, “Usulsüz dinleme yapmak maksadı ile kurulmuş bir suç örgütü yoktur. Dinlemeler tamamen ülke güvenliğinin gerekli kıldığı yasal mevzuat çerçevesinde yapıldı” dedi.
3 POLİS PARALEL AVUKAT İSTEMEDİ
Adli kontrol uygulanması talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edilen 8 kişiyle beraber 15 şüpheliye, yurt dışına çıkış yasağı ile haftada iki gün karakola imza verme şartları getirildi. Gözaltına alınan şüphelilerden 3. sınıf Emniyet Müdürü Ahmet Ümit S., eski komiser Serhat K. ve eski polis Adem Ç.'nin paralel yapının tahsis ettiği avukatları kabul etmedi. Paralel yapıya yakın avukatların mevcut yapının işleyişini deşifre edilmesinden çekindikleri için şüphelileri markaja aldığı da adliye koridorlarında konuşulurken, 3 şüpheli, Ankara Barosu'ndan avukat talebinde bulundu.
İtiraf gibi ifadeler
Şüphelilerden Adem Ç., emniyetteki ifadesinde TCK'nın 221. Maddesi kapsamında “etkin pişmanlıktan” yararlanmak istediğini söyledi ve itiraf gibi açıklamalarda bulundu. Dinlemeleri öğrendiğinde şok olduğunu kaydeden Adem Ç., “Ben bu zamana kadar İDB'nin terör ve organize suçlarla alakalı çalışma yaptığını biliyordum. Bana verilen işlemleri ya da talimatları hukuk çerçevesinde yaptığımı zannediyordum. Ancak sağlık düşündüğümde bana yaptırılan işlemlerin ve verilen talimatların bir kısmının hukuk çerçevesi dışında olduğunu anladım” dedi. Adli kontrolle serbest bırakılan Adem Ç., “Emniyet teşkilatı içerisinde bana verilen emir ve talimatlar dışında hiç kimseden talimat ve emir almadım. Eğitim süreci içerisinde polis okulunda Fetullah Gülen yapılanması olarak bilinen oluşumun olduğunu düşünüyorum. Ancak ben kesinlikle böyle bir oluşum içinde bulunmadım. Ayrıca tüm yaşantım boyunca herhangi bir terör örgütüne sempati duymadım ve üye olmadım. Paraflamış olduğum evraklardaki bir kısım konuların 17 Aralık sürecinden sonra hukuksuz bir işlem olduğunu düşündüm. Bu yüzden de etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istiyorum.”
SAVCININ ÇARPICI SEVK YAZISI
Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliğine gönderilen sevk yazısında, müştekiler Doğan TV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Özel Kalem Müdürü Şükran Kütükçü'nün telefonlarına alınan iletişim tedbirinin erkek isimleri ile alındığını bildirildi.
Ayrıca, bu şahıslara ilişkin araştırmaya gerek kalmadan cinsiyet farklılığının ilk dinlemeyle tespit edilebileceğinin kaydedildiği sevk yazısında, müşteki Yalçındağ'ın dinlenmesiyle ilgili sonradan yine erkek isimleri ile 3 aylık uzatma kararının alındığına yer verildi.
Müşteki Zeynel Koç'un dinleme tarihindeki görevinin internette yapılacak basit bir aramayla tespit edilebileceğini vurgulanan sevk yazısında, müşteki Fikret Bila'nın kullandığı telefonla ilgili olarak ilk önleme dinlemesi ve sonraki 2 önleme dinlemelerinde farklı isimlerle dinleme kararının alındığı belirtildi.
HAYATIN OLAĞAN AKIŞINA AYKIRI
Sevk yazsında, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Koruma Müdürü Murat Mantuş, Özel Kalem Müdürü Murat Çeliker ile yardımcısı Muhammed Bilal Aydın ve Başdanışmanı Zuhal Topçu hakkında aynı dönemde önleme dinlemesi kararı alınmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğu kaydedildi.
Suç tarihinde emniyet müdürü olan müştekiler Murat Nemutlu ve Mustafa Aral'ın başlangıçta başka isimlerle haklarında dinleme kararı alınmasına rağmen sonradan gerçek isimleriyle dinlendiğine yer verilen sevk yazında, emniyet mensubu müştekilerin maruz kaldıklarını belirttikleri birtakım hukuksuzlukların kaynağının haklarında uygulanan bu tedbirler olduğunu ifade ettikleri bildirildi.
Savcı Karabay, sevk yazısında şu ifadelere yer verdi:
"Soruşturmaya konu birçok dinleme kararının dinleyeni belli olmayan, genel ve soyut bilgiler içeren bilgi notlarına istinaden düzenlenmesi, halbuki İstihbarat Daire Başkanılığı'nda müdür ve amir pozisyonunda görev yapan şüphelilerin bu bilgi notlarını iletişime müdahale talebine dönüştürmeden bu telefon numaralarını gerçekte kimin kullandığını kendi sistemleri içerisinde yapacakları basit bir sorgulamayla mümkün olmasına rağmen böyle bir kontrole başvurmamaları...''
-Soruşturma-
Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Alpaslan Karabay'ın talimatıyla 11 Myıs günü 16 ilde belirlenen adreslere eş zamanlı operasyon düzenlenmişti. Operasyon kapsamında, şu ana kadar, hakkında yakalama kararı çıkarılan 34 kişiden 25'i gözaltına alınmıştı.
Şüphelilerden eski Bitlis Emniyet Müdürü Sadettin Akgüç, eski Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörden Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Lokman Kırcılı, eski İstihbarat Dairesi Başkan Yardımcısı Gürsel Aktepe, eski İzmir Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Karakayalı, 4'üncü sınıf Emniyet Müdürü Emre Baykal ile Komiser Seyit Gölcük ise hala firari bulunuyor.
Komiser Yardımcısı Murat Şentürk'ün yurtdışında, Ramazan Akyürek ve Yılmaz Angın'ın cezaevinde olduğu belirtilmişti.
Gözaltındaki şüphelilerden 25'i bugün adliyeye çıkartılmıştı. Bunlardan 17'si tutuklama istemiyle 8'i ise adli kontrol uygulanması talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edilmişti.
Şüpheliler, başta siyasiler olmak üzere, Cumhurbaşkanlığı danışmanları, gazeteciler, hakimler ve iş adamlarının da aralarında olduğu 48 kişiyi, dosyalara farklı isimlerle dahil ederek dinlemekten "suç işlemek için kurulan örgütü üye olma, belgede sahtecilik, kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirme ve saklama, özel hayatın ve haberleşmenin gizliliğini ihlal" ile suçlanıyor.
(16 Mayıs 2015, 19:36)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: